Haşhaş Yemeklerde Nasıl Kullanılır? Saklama Koşulları ve Faydaları

Haşhaş, yöresel olarak hamur işlerinde kullanılır. Uygun koşullarda uzun süre saklanır. Kalbe faydaları olan besindir. Aşırı tüketimi zararlıdır.

Haşhaş

Mezopotamya uygarlıklarına kadar uzanan bir tarihe sahip olan haşhaş lezzeti ve faydaları ile günümüzde birçok alanda kullanılır. Haşhaş bitkisi her ne kadar Asya kökenli bir tarihe sahip olsa günümüzde ülkemizde de yaygın olarak bulunabilmektedir.

Tıbbi olarak hastalıkları önlemede ve tedavi amacı ile asırlardır kullanılmaktadır. Doğal bir ağrı kesici olması haşhaş ağacı bileşimindeki etken maddelerin ne derece güçlü olduğunu gösterir.

Ülkemizde Afyon, Uşak ve Kütahya yörelerinde yetiştirilen haşhaş diğer tüm bölgelere de buralardan dağıtılır.

Faydalı bir besin maddesi olsa da yalnızca şifasından dolayı yaygın bir kullanımı söz konusu değildir. Haşhaş tohumu, lezzeti ve çıtırlığı ile de mutfaklarda pişen türlü türlü yiyeceklerin içinde yer almaktadır.

Haşhaş Nasıl Saklanır?

Turuncumsu dış çiçeğinin içerisinde saklı olan haşhaş tohumları bitkinin tüketilebilen kısmıdır.

Haşhaş nasıl saklanır sorusuna yanıt olarak haşhaş tohumlarının nasıl saklanacağını anlatmak daha doğru olur. Öncelikle ifade etmek gerekir ki haşhaş tıpkı minik boncuklar gibi mavi- gri renge sahiptir. Bu yapıda olması onu diğer baharatlardan ayıran bir özelliktir.

Haşhaş tohumları nem çekme özelliğine sahip olduğundan dolayı iyi bir şekilde korunmalıdır. Aksi halde nemlenme akabinde bozulmayı kaçınılmaz kılacaktır.

Bu nedenle haşhaş rutubetsiz, güneş ışığı almayan ve serin yerlerde saklanmaya uygun bir yapıdadır. Aynı zamanda kesinlikle hava almaması da en önemli muhafaza kurallarındandır. Çünkü hava ile temasta olan haşhaş çok hızlı bir şekilde bakteri üretir. İşte bu yüzden haşhaşı, vakumlu kapağı olan bir kapta saklamak en doğru yöntem olacaktır.

Şayet oda ısısı diye tanımlanan serinlik yakalanamazsa ya da odanız buna elverişli değilse o zaman buzdolabında saklamak haşhaş için en uzun ömürlü yaklaşım olacaktır.

Haşhaş Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Haşhaş yemeklerde nasıl kullanılır sorusunun cevabını mutfakla ilgisi olan hemen herkes tarafından biliniyor olabilir. Çünkü son zamanlarda haşhaş kullanımı hamur işlerinde oldukça popülerleşmiş bir durumdadır.

Haşhaş çayı soğuk algınlıkları için eski zamanlardan beri kullanılan bir tedavi şeklidir. Özellikle göğsü yumuşatan etkisi ile çocuklar için de kullanıma uygun bir çay olarak hazırlanmaktadır.

Haşhaş ezmesi de haşhaş tohumu kadar tercih edilen bir versiyonudur. Daha çok haşhaşlı çörek gibi hamur işlerinde kullanılan haşhaş ezmesi yağlı kıvamıyla tam bir lezzet bombasıdır. Haşhaş ezmesi kahvaltılık olarak da çok hoş bir alternatiftir.

Şerbetli tatlılar arasında en nefis olanlarındandır biri de haşhaşlı tatlı diyebiliriz. Haşhaşlı kek ve diğer tatlı atıştırmalıklar ise hemen hemen pek çok gün ikramlıklarında yerini almaktadır.

Tüm bunlara ilave olarak haşhaş özütlenip, birtakım kimyasal işlemlerle ilaç haline getirilip ilaç sektöründe de yetkin bir yere sahiptir.

Haşhaş Faydaları

Haşhaş faydaları ile lezzeti birbiriyle yarışacak kadar çoktur.

  • Haşhaş tohumlarının en büyük kerameti kalp ve damar hastalıklarının oluşmasını önlemektir.
  • Tansiyonu dengeleyip kan deveranını hızlandırdığı için felç ve beyin kanaması gibi riskleri de önlemektedir.
  • Stres, uykusuzluk ve gerginlik gibi şikayetlerin de ortadan kaldırılması için oldukça etkilidir.
  • Öksürük gibi soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlarda tedavi edici niteliktedir.
  • Mide hastalıkları ve özellikle ülseri iyileştirici etkileri bilimsel olarak da tespit edilmiştir.
  • İçeriğindeki mineraller sayesinde kan yapımını arttırıp kansızlığı önlemektedir.
  • Antioksidan bazlı bileşiminin etkisiyle hem cilt dokusunu hem de iç organları yenileme ve tazeleme özelliği bulunur.
  • Kas ve kemik sağlığını korumada ve ağrıları gidermede inanılma hızlı etkileri vardır.

Haşhaş Nelere İyi Gelir?

Haşhaş nelere iyi gelir diye içeriği incelendiği vakit öyle zengin bir muhteviyat tablosu ile karşılaşılıyor ki, yararlarının yanı sıra bir de bu denli hızlı tedavi etmesi bir ekstra katıyor.

  • Haşhaş içeriği çinkodan zengin olduğu için göz sağlığı adına bulunmaz nimetlerden birisidir.
  • Diş ve diğer tüm kemik hastalıklarını önleme ile tedavide endikedir.
  • Sindirim sistemi ve hazımsızlık gibi problemlerin ortadan kaldırılması için aktif olarak faydalanılmaktadır.
  • Akciğer iltihapları, üşütme ve enfeksiyon tarzındaki özellikle kış hastalıklarında da koruyucu etkisi bilinmektedir.
  • Kolesterolü düşürür ve sağlıklı bir damar sistemi için çok faydalıdır.

Haşhaşın İçindeki Vitaminler

Haşhaşın içeriğindeki vitaminler nerdeyse tüm elementleri kapsayacak kadar çoktur. A, C, D VE B6 vitamini zaten bedenimizde hücrelerimiz için yapı taşı hükmündedir. Sağlıklı bir bünye için olmazsa olmaz vitaminlerdir.

Protein, demir, potasyum, magnezyum ve kalsiyum ise iskelet sistemimizin her zaman hareket kabiliyeti ile sağlığı için en gerekli enzimlerdir.

Haşhaş Kalorisi

Haşhaş kalorisi pek düşük olmamakla birlikte kilo problemi olanlar için haşhaşın bir miktar yağlı bir besin olduğunu söylemek gerekir.

Haşhaşın besin değerleri; 28.13 gram karbonhidrat, 17.99 gram protein, 41.56 gram yağ, 19.5 gram lif, 0.100 miligram B6 vitamini, 1 miligram C vitamini, 1.77 miligram E vitamini, 719 miligram potasyum, 1438 miligram kalsiyum ve diğer pek çok faydalı aminoasitten oluşmaktadır.

Haşhaş Zararları

Haşhaş içeriğinde eser miktarda da olsa morfin bulunmaktadır. Fazla tüketildiğinde aşırı uyku hali, sersemlik, uyuşukluk gibi etkiler ortaya çıkabilmektedir. Ayrıca yan etkiler olarak diğer haşhaş zararları da ishalin ortaya çıkması gibi sindirim sorunlarıdır.

Kusma, döküntü, kaşıntı gibi ciltte görülen yan etkiler de fazla haşhaş kullanımında söz konusu olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap