.
.

Gümüş Balığı Hangi Tür Yemeklerde Kullanılır? Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Gümüş balığı ızgara yemeklerinde kullanıma uygundur. Bağışıklık sistemine güçlendirme gibi faydaları vardır. Aşırısı hamilelikte zararlı olabilir.

.
.

Gümüş Balığı

Gümüş Balığı Uzunluğu 10 cm’yi bulan gümüş balığı Atherina olarak da bilinmektedir. Bol kemikli bir balık türüdür. Etinin çok daha lezzetli olduğu verilen bilgiler arasındadır. Bu nedenle de Lüfer ve levrek balığı gibi balıkların avlanması aşamasında da kullanılabilmektedir.

En yaygın olduğu yer olarak ülkemizde Marmara bölgesi gösterilmektedir. Fakat sadece burada çıkmamaktadır. Akdeniz ve Karadeniz bölgelerinde de belli zamanlarda görülmektedir.

Ülkemiz dışında bakıldığında da İspanya, Fas ve Portekiz kıyılarında da görüldüğü belirtilmiştir. Gümüşbalığının küçüğü de Sapanca ve İznik’te varlığı görülmüştür.

Gümüş Balığı Nasıl Saklanır?

Gümüş Balığı

Gümüş balığı nasıl saklanır ve bu konuda yapılması gerekenler arasında yer alan en etkili yöntem dondurularak muhafaza edilmesidir. Fakat bu aşamada da dikkat edilmesi gerekenler arasında balığın diri yapısının korunmasıdır. Bunun için saklama işlemi yapmadan önce yıkanıp temizlenmesi gerekmektedir. Yıkanıp temizlenen Gümüş balığı tuzlanarak bir buzdolabı poşetine konulup buzluğa atılmalıdır.

.

Ayrıca dondurulduktan sonra buzluktan çıkarılan ve çözündürülen balık bir kez daha dondurucuya atılmadan tüketilmesi gerekmektedir. Bu konuda çok daha fazla dikkat edilmesi önerilmektedir.

Kış ayları için geçerli olan bir diğer konu da oda sıcaklığında 20 saate kadar muhafaza edilebileceğidir. Bu süre sonuna kadar tazeliklerini yitirmeyeceklerdir. Fakat bu durum yaz ayları için önerilmemektedir. Kış ayı için yine 20 saati geçecek bir durum varsa mutlaka buzdolabında muhafaza edilmesi gerekmektedir.

Gümüş Balığı Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Gümüşbalığı yemeklerde nasıl kullanılır diye bir arama yapıldığında dikkat çeken detaylardan bir tanesi haşlamaya uygun bir balık türü olmamasıdır. Bunun nedeni, diğer tüm balıklara göre daha az yağlı olmasından dolayı haşlama yapımı olmamaktadır. Sindirim açısından zorluk çıkarmaktadır.

Bu nedenle kızartma ya da ızgara yapılarak tüketilmesi uygundur. Bunun için de mısır ununa bulanarak tavada gümüş balığı kızartması yapılabilmekte ya da yine mısır unu kullanılarak ızgaraya yerleştirerek tüketim sağlanabilmektedir.

Gümüş Balığının Faydaları Nelerdir?

Gümüş Balığı

Gümüş balığı diğer balıklar gibi vücut için birçok sistemi desteklemektedir. Bu nedenle de oldukça tüketimi sağlanmaktadır. Düzenli bir tüketim sağlandığında vücut için gümüş balığının faydaları bakımından çok önemli bir besin kaynağı olmaktadır.

·       Genel olarak her balık türü insan vücudu üzerinde ayrı ayrı faydaları olduğu bilinmektedir. Bu nedenle de hafta da iki kez tüketiminin sağlanması gerekmektedir. Özellikle hamile ve gelişme çağında olan çocukların tüketmesinin yanı sıra yaşlı bireylerin de tüketmesi önerilmektedir.

.

·       İstenilen tazelikte ve tam mevsiminde tüketilmesi gerekmektedir. Güvenli bir şekilde tüketilmesi açısından bu önemlidir.

·       Vücudun tek başına üretimini sağlamadığı Omega-3 yağ asidi için önemli bir kaynak olarak bilinmektedir. Bu nedenle bu konuda zengin olması tüketimi açısından faydalı olmaktadır.

·       İçeriğinde bol miktarda bulunan minerallerin başında gelen iyot nedeni ile de gelişme çağındaki çocukların tüketmesi ile zekâ gelişiminin artış göstereceği verilen bilgiler arasındadır.

·       İçinde bulundurduğu birçok vitamin ve mineraller ile birlikte yağ asitleri nedeniyle bağışıklık sistemi daha güçlü bir hal almaktadır. Bu nedenle de hastalıklara karşı direnç oluşturmaktadır.

·       Çok yüklü bir kalsiyum deposu olması nedeniyle kemik sağlığını ön planda tutmaktadır. Bu nedenle de kemik erimesi ve buna bağlı hastalıkların da önüne geçmektedir. Özellikle yaşlı bireylerin düzenli olarak tüketilmesi önerilmektedir.

Gümüş Balığı Nelere İyi Gelir?

Gümüş balığı birçok hastalığın önlenmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Özellikle kas iskelet sistemi üzerindeki pozitif etkileri nedeniyle oldukça yararlı bir besin kaynağıdır. Bu nedenle gelişmekte olan çocukların ve gebelerin tüketimi önerilmektedir.

.

Gümüş balığı nelere iyi gelir sorusunun bir diğer cevabı ise bağışıklık sisteminin güçlenmesinde önemli bir yere sahip olmasını sağlamaktadır. Bu nedenle de bu sistemin karşılaştığı problemlerin önüne geçmektedir. Sindirim sistemi üzerinde de farklı sorunların çözüm bulunmasına yardımcı olmaktadır.

Gümüş Balığının İçindeki Vitaminler Nedir?

Gümüş balığının içindeki vitaminler göz önüne alındığında A, B1, B2 ve D vitaminleri açısından oldukça zengin olduğu görülmektedir. Bu nedenle de tüketim esnasında birçok açıdan sağlıklı olması beklenmektedir.

Siyah etli balıklar sınıfında gösterilen gümüş balığı protein açısından da öneli ölçüde zenginlik göstermektedir. Karbonhidrat bakımından azlık göstermesi tüketiminin daha fazla olmasını tetikleyen etkenlerdendir.

Gümüş Balığının Kalorisi

Gümüş balığının kalorisi hesaplanmak istendiğinde bir porsiyon olarak göz önüne alınmalıdır. Bir porsiyon gümüş balığının kalorisi 124 kaloridir.

Unutulmaması gereken bir porsiyonun 100 gram olarak alınması olmalıdır. Düşük kalorili olmasından dolayı diyet listelerinde yer alabilmektedir. Kilo problemi olanlara düzenli olarak tüketmesi tavsiye edilebilmektedir.

Gümüş Balığının Zararları Nelerdir?

Her besin maddesinde de olduğu gibi gümüş balığının zararları da bulunmaktadır. Her ne kadar besleyici ve vücut açısından faydalı bir balık türü olsa da bazen zararları da olabilmektedir. Bunlara bakıldığında iyi bir temizleme sağlanmadığında bağırsak problemlerine yol açabilmektedir.

.

Aynı zamanda uygun muhafaza yöntemlerinin dışına çıkıldığında bozulmalar oluşabilmektedir. Bu durumdaki bir tüketimde zehirlenmelere yol açabileceği unutulmamalıdır. Dolayısıyla saklama koşullarına dikkat edilmelidir.

Bunu dışında alerjik reaksiyonlara da yol açabilmektedir. Bu nedenle balık içinde bulunan vitamin ve minerallere karşı oluşabilecek bir alerjiniz varsa tüketilmeden önce dikkat edilmelidir. Ciltte kabarıklık ve kaşıntı oluşmaya başladığında tüketimi durdurulmalı ve sağlık kurumuna başvurulmalıdır.

Hamilelerde her ne kadar kullanımı uzmanlar tarafından önerilse de aşırı tüketiminde düşük ve erken doğumlara neden olabilmektedir. Bu nedenle aşırı olacak tüketimlerden kaçınılmalı ve gümüş balığı dozunda bir tüketim sağlanmalıdır.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap