Fener Balığı Hangi Yemeklerde Kullanılır? Faydaları, Kalorisi ve Zararları

Fener Balığı fleto şeklinde yemeklerde kullanılır. Demir eksikliğini giderir. Kararında tüketilirse faydalı, fazlası zararlıdır. Kalorisi düşüktür.

Fener Balığı

Genel olarak ılık sularda yaşam gösteren bir balı k türüdür. Tropikal bir balık olan Fener balığı yaklaşık olarak denizlerin 500-5.000 metre derinliklerinde yaşam sürdürmektedir. Oldukça vahşi bir balık türü olarak bilinmektedir. Özellikle avlanma sırasında ciddi derecede vahşi olabilmektedir.

Adından da anlaşılacağı üzerine simbiyoz yaşam süren canlıların üzerinde konaklaması nedeniyle avlanma esnasında bir ışık saçmaktadır aslında bunun olma nedeni mehtap ışının yansıması ve yaptığı salınım hareketi sonucunda derisinin parlamasından oluşmaktadır. Bu nedenle de sık hareket etmeyen bir balık olarak bilinmektedir.

Fener balığı boyutları 20-200 cm arasında bir uzunluğa sahiptir ve yaklaşık olarak ağırlığı 5-6 kilogram kadar olmaktadır. Ülkemizde bulunan şekli genel olarak 60-70 cm arasında olanlarıdır.

Diplerde yaşayan bu balıkların erkek olanları dişilerine göre daha küçük yapıda olmaktadırlar. Bu nedenle dişilerinin üzerinde asalak olarak yaşam göstermektedir. Yumurta bırakma zamanlarında da bir milyondan fazla yumurta bırakabilmektedirler.

Fener Balığı Nasıl Saklanır?

Fener balığı bakıldığında taze tüketilmeli ve saklama sağlanacaksa bu konuda dikkatli davranılmalıdır. Fener balığı nasıl saklanır diye bakıldığında uzun süreli bir saklama sağlanamamaktadır. Bu nedenle alındığında hemen tüketilecek şekilde alınması önerilmektedir.

Aynı zamanda donuk olarak saklanması daha iyi bir şekilde saklanma şekli olmaktadır bu nedenle donuk olarak saklanacaksa derin dondurucuda 2-3 hafta kadar saklama sağlanabilmektedir. Bu nedenle alınan fener balığı temizlendikten sonra en fazla 2-3 hafta kadar muhafaza edilebilmektedir.

Fener Balığı Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Fener balığı bakıldığında beyaz etli bir balık olmakla birlikte, piştikten sonra da aynı şekilde beyaz olarak kalmaktadır. Fener Balığı yemeklerde nasıl kullanılır diye bakıldığında da fileto olarak dilimlendikten sonra kızartma yaparak da tüketilebilmektedir.

Aynı zamanda küçük parçalara ayrılmış hal ile salatalarda da kullanımı görülebilmektedir. Tat bakımından ıstakozu andırmaktadır. Bu nedenle bazı restoranlarda ıstakoz niyetine satıldığı kötü bir duyum olarak ortaya çıkmaktadır.

İki faklı etin tadını iyi derecede bilenler için ayırmak mümkün olabileceği gibi ilk defa deneyecek olanlar için ayırmak mümkün olmamaktadır. Bu nedenle de haşlama niteliğinde de kullanılabilmektedir. Aynı zamanda fırında da pişirilmek kaydı ile yapılan tüketim şeklidir.

Bir de çorba olarak tüketimi yapıldığı bilineneler arasındadır. Onun da özellikle kuyruk tarafı hem eti hem de çorbası ile tadı güzel bir yemek olarak sunulmaktadır. Kuyruk tarafı et bakımından en verimli olan kısmı olduğundan dolayı genel olarak burasından yararlanılmaktadır.

Fener Balığının Faydaları Nelerdir?

Tüm balık çeşitlerinde olduğu gibi fener balığı da faydaları bulunmaktadır. Fener balığının faydaları insan vücudu üzerinde çok farklı etkiler göstermektedir. Bu nedenle saymakla bitmeyecek faydaları mevcuttur.

·       Kılçık yapısı çok fazla olduğundan dolayı yenebilen kısım sadece kuyruk kısmında kalan etli taraftır. Bu nedenle de değerli bir balıktır. Fakat tüketim sağlandığında enerji verdiği ve zihin açısından faydalı olduğu belirtilmiştir.

·       Vücudu besleyen ve birçok dış etkene karşı koruyan Fosfor, İyot ve Kalsiyum açısından da oldukça zengindir. Bu da vücudun direncini arttırmaktadır.

·       Vücutta demir eksikliğine neden olan kansızlığın önüne geçmektedir. Buna bağlı olan birçok hastalık içinde bariyer etkisi sağlamaktadır.  Kan miktarının artmasına sebep olur.

·       Özellikle gelişim sürecindeki çocuklarda kemik gelişimini sağlaması açısından tüketimi önerilmektedir. Bu nedenle de bu çağdaki çocukların düzenli olarak tüketmesi önerilmektedir. Her balık çeşidinde olduğu kadar Fener balığı da Omega-3 içermektedir. Omega-3 vücutta birçok işlevde önemli rol almaktadır. Hücre yenilenmesini sağlamakta ve cilt kırışıklıklarının oluşumunu engeller.

·       Görme ile ilgili olan sinirleri koruduğu belirtilmiştir. Bu nedenle de görmenin daha güçlü olmasını sağlamaktadır. Problemlere yol açmaması ve göz sinirleri ile ilgili yaşanacak olan hastalıkların önüne geçmek için önerilmektedir.

Fener Balığı Nelere İyi Gelir?

Fener balığı nelere iyi gelir diye bakıldığında vücutta birçok sisteme iyi geldiği bilinmektedir. Özellikle bağışıklık sistemi üzerindeki etkileri çok büyüktür. Bu da hastalıklara yakalanma konusunda bariyer görevi üstlendiğini ortaya koymaktadır. Ayrıca var olan bir hastalık varsa bunun da çok çabuk vücuttan atılmasını sağlamaktadır.

İçeriğinde yüksek oranda bulunan fosfor ile düzenli bir tüketim sağlanması halinde Fener balığı hamilelik için önemli bir besin kaynağı olarak bilinmektedir. Bu nedenle bu dönemde tüketim sağlanması uzmanlar tarafından önerilmektedir.

Kan akış hızının dengelenmesini sağlayarak buna bağlı olarak gelişen hastalıkların önüne geçmektedir. Özellikle yüksek tansiyon şikâyeti bulunan bireylerde bu konuda bir düzelme ortaya çıktığı verilen bilgiler arasında yer almaktadır.

Fener Balığının İçindeki Vitaminler

Bakıldığında çok fazla bilinen ya da tüketilen bir balık olmamasına rağmen besin değeri oldukça yüksek olduğu yapılan araştırmalarda ortaya çıkaktadır.

Fener balığının içindeki vitaminler açısından bakıldığında 100 gram kadar olan fener balığında 19 gram kadar protein bulunmaktadır. Bunun yanı sıra 1 gram kadar da Omega-3 bulunmaktadır. B12, B3 ve B6 vitaminlerinin yanı sıra ciddi oranda selenyum ve fosfor içerdiği de verilen bilgiler arasında yerini almaktadır.

Fener Balığının Kalorisi

Fener balığı kalori açısından 100 gramında 95 kalori olarak değerlendirilmektedir. Fener balığının kalorisi oldukça düşüktür. Bu nedenle özellikle diyet yapanlar tarafından sıkça tüketilebilmektedir. Özellikle buğulama şeklinde yapıldığında daha çok tercih edilmesini sağlamaktadır.

Fener Balığının Zararları Nelerdir?

Özellikle ilk defa tüketecek olanlar için mutlaka iyi araştırılmış olması gerekmektedir. İçeriğinde bulunan vitamin ve mineraller göz önüne alınarak Fener balığının zararları konusunda bilgi sahibi olmalısınız.

Vücutta oluşturabileceği alerjik reaksiyonlar olabilmektedir. Bu nedenle yemeden önce ne tür vitamin ve minerallere sahip olduğunu bilmekte fayda vardır. Böylelikle zararlı etkilerinden kurtulmuş olursunuz.

Aynı zamanda aşırı tüketim gerçekleşmişse birtakım problemler ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle de tüketimini düzenli ve dozunda gerçekleştirmek yerinde bir karar olacaktır.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap