.
.

Dolmalık Biber Nasıl Saklanır? Yemeklerde Kullanımı ve Faydaları

Dolmalık biber, dolma için en çok kullanılan türdür. Buzdolabında bir müddet saklanır. Biber c vitamini içerir ama içinin fazlası zararlı olabilir.

.
.

Dolmalık Biber

Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden biri olan dolmalık biber lezzeti ile her zaman ilgi odağı olmayı başarmaktadır. Dolmalık biberin ana vatanı Orta ve Güney Amerika olarak bilinmektedir. Sarı, kırmızı ya da yeşil renklerde olabilmektedir.

Normal biberlere göre daha toplu bir görünüme sahip olması ve içerisinin oyularak doldurulabilmesi ile bu adı almıştır. Tam olgunlaşmamış olan dolmalık biber, diğerlerine oranla çok daha tatlıdır.  Biberin olgunluğu arttıkça acılığı da artmaktadır.

Dolmalık Biber Dolmalık biber insan sağlığına oldukça farklı faydalar sağlamaktadır. Başta Amerika olmak üzere birçok ülkede de dolmalık biberler sos yapımında ya da yemeklere renk kazandırmak için kullanılmaktadır.

Ülkemizde yaygın olarak farklı yemeklerde, turşularda ya da dolma şeklinde kullanılmaktadır. Çiğ olarak da tüketilmesinin yanında, toz hale getirilerek baharat olarak da kullanılabilmektedir.

Dolmalık Biber Nasıl Saklanır?

.

Dolmalık biber saklamak için uygulanan farklı yöntemler bulunmaktadır. Dolmalık biberleri her mevsim tüketmek isteyenler için saklama yöntemlerini uygulamak tek çözümdür. Dolmalık biberin uzun süre saklanması için ya dondurma ya da kurutma yöntemleri tercih edilebilir.

Dolmalık biberin dondurucuda saklanması için önceden hazırlanması gerekmektedir. Bu noktada dolmalık biberi dondurucuya koymadan önce çıkarıldığında yemeğe hazır olması için bazı işlemler yapılabilir.

Dolmalık biber dondurucularda çiğ olarak saklanabilmektedir. Yıkadıktan sonra biberi dondurucuya yerleştirmeden önce üst kısımları ve içerisindeki çekirdekli kısımları temizlenebilir.

Bu kısımların temizlenebilmesi için öncelikli olarak dolmalık biberlerin üst kısımları bastırılarak ya da bir bıçak yardımı ile çıkartılmalıdır. Ardından iç kısmında bulunan çekirdekler temizlenmelidir.

Daha sonrasında dolmalık biber tekrar yıkanabilir. Bir kenarda iyice sularının süzülmesi beklenmelidir. Gerekli görülen durumlarda kurulama işlemi uygulanabilir. Arından kullanılacak adet sayısına göre buzdolabı poşetlerine yerleştirilerek dondurucuya konulabilir.

Burada çift katlı poşet kullanmak buzluktaki diğer yiyeceklerin kokusunun ya da tadının biberlere geçmesini engellemektedir. Bu sayede lezzet olabilecek en üst seviye korunmaktadır.

.

Faklı bir şekilde dolmalık biber nasıl saklanır? Sorusunu merak edenler için bir diğer saklama yöntemi ise kurutmadır. Ancak bu yöntem her bölgede uygulanamaya bilir. Dolmalık biber kurutma için öncelikli olarak biberler temizlenmelidir.

Daha sonra hazırlanacağı yemeğe göre temizlenen biberler bir ipe dizilebilir ya da bir alana serilerek kurutulabilir. Ancak havanın nemli olmaması çok önemlidir. Daha sonrasında kurutulan dolmalık biberler serin ve nem barındırmayan ortamlarda saklanabilir.

Dolmalık Biber Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Dolmalık biber yemeklerde genellikle içi doldurularak ve en çok bilinen biber dolması şeklinde kullanılmaktadır. Rengi fark etmeksizin alınan biberler hazırlanan iç ile doldurularak fırınlanır ya da haşlanarak pişirilir.

Dolmalık biberin yemeklerde kullanımı genel olarak içerisi doldurularak sağlansa da farklılıklar gösterebilmektedir. Özellikle hazırlanan farklı yemeklerde dolmalık biberler bir kase görevi görecek şekilde kullanılabilmektedir.

Örneğin patates ve köfte ile hazırlanan bir yemek için iri dolmalık biberler bir tabak ya da kase görevi görecek şekilde hazırlanabilmektedir. Bu yöntem yemeğin renk kazanmasına ve sunumun çok daha şık bir görünüm elde etmesine imkan tanımaktadır.

.

Bunlara ek olarak dolmalık biberler doğrudan yemeklerin içerisinde kullanılabilmektedir. Yemeklik olarak doğranabilir ve normal biberlerde olduğu gibi yemeklerin içerisinde eklenebilir. Aynı zamanda dolmalık biberlerden turşu da yapılabilmektedir.

Dolmalık Biber Faydaları

Dolmalık biber benzersiz lezzetinin yanında insan sağlığına birçok farklı açıdan olumlu etkiler yaratmaktadır. Dolmalık saymakla bitmeyen faydaları sayesinde düzenli olarak tüketilmesi önerilmektedir. Dolmalık biber faydaları şu şekilde sıralanabilir;

–        İçerdiği yüksek C vitamini sayesinde güçlü bir antioksidan görevi görmektedir. Bu sayede vücutta biriken tüm toksinlerin idrara yolu ile atılmasına olanak tanımaktadır.

–        Vücuttaki kırmızı kan hücrelerinin artmasını sağlamaktadır.

–        Demir eksikliğine de iyi geldiği bilinen biber dolması, anemi hastalığını da önlemektedir.

.

–        Hamilelik sürecinde birçok farklı fayda sağlamaktadır. Özellikle bebeğin gelişime ve hamile kadınlarda oluşan hormonların düzenlenmesine katkı sağlamaktadır.

–        Mide asidinin dengelenmesine, reflü ve ülser gibi hastalıkların yaşanmasının önüne geçilmesinde etkilidir.

–        Sindirimi kolaylaştıran bir yapıya sahiptir.

–        Kemik gelişiminde etki bir rol oynar.

–        Sinirlerin güçlenmesini sağlar.

–         Gün içerisinde kişinin yorgunluk ve stres gibi yaladığı sorunların ortadan kaldırılmasında etkilidir.

–        Vücudun enerjini arttırır.

.

–        Göz sağlığının korunmasına imkan tanır ve göz korneasının incelmesinin önüne geçer.

Dolmalık Biber Nelere İyi Gelir?

Dolmalık biber düzenli ve uygun ölçülerde tüketilirse göz sağlığının iyileşmesinde katkı sağlamaktadır.

İçerdiği besin değerleri sayesinde gözün bozulmasına sebep olan unsurların engellenmesinde etkin bir rol oynamaktadır. Bununla birlikte özellikle ışığa duyarlı olan insanların retinasını oksidatif hasarlardan korumaktadırlar.

Aneminin önlenmesinde etkin bir role sahiptir. Anemi, kanın oksijen ile taşınma kabiliyetinin azalması olarak ifade edilmektedir. Bu durumun en yaygın sebebi demir eksikliğidir. Dolmalık biber içerdiği demir mineralleri ile yaşanacak olumsuz durumların önüne geçmede etkili olmaktadır.

Hamilelikte bebeğin gelişiminde önemli bir katkı sağlamaktadır. Dolmalık biberin içerdiği folatın doğum kusurlarının önlenmesinde ve doğmamış çocukların sağlığının gelişiminde önemli bir etkisi vardır.

.

Dolmalık Biber İçindeki Vitaminler

Dolmalık biber içindeki vitaminler sayesinde insan sağlığında önemli derecede olumlu bir etki yaratmaktadır. Dolmalık biberin içerdiği vitaminlerin alına bilmesi için düzenli olarak tüketilmesi önerilmektedir. Dolmalık biber içerisinde C, B, K1 ve E vitaminlerini barındırmaktadır.

Dolmalık Biber Kalorisi

Dolmalık biber kalorisi düşük yiyecekler arasında yer almaktadır. Bu bağlamda dolmalık biberin 100 gramı 39,9 kcal olarak ölçülmüştür. Ancak özellikle yemeklerde doldurma şeklinde kullanımında içerisinde konulan diğer malzemeler kalorinin artmasında etkili olmaktadır.

Dolmalık Biber Zararları

Dolmalık biberin bilinen çok fazla zararı olmamasına karşın, bazı bireylerde alerji oluşturabilmektedir. Bununla birlikte aşırı tüketimde farklı sorunlar ortaya çıkabilmektedir.

.

Her gıdada olduğu gibi dolmalık biber de aşırı tüketildiği zaman olumsuz etkiler göstermektedir. Bu bağlamda dolmalık biber zararları ele alındığı zaman aşırı tüketime bağlı yan etkiler ve alerjik reaksiyonlar söylenebilmektedir.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap