Çörek Otu Hangi Hastalıklara İyi Gelir? Yemeklerde Kullanımı ve Faydaları

Çörek Otu faydaları ile herkesin yemeklerde kullanımına başladığı bir ottur. İltihaplanmaya iyi gelir. Aşırısı ise böbrek ve ciğerlere zararlıdır.

Çörek Otu

Çörek otu; kendi tohumlarından çoğalan ve düğün çiçeğigiller familyasına ait bir bitkidir. Kum içeren, gevşek yoğunluktaki topraklara yetişir. Çörek otu bitkisi, çiçek açan kadar sulanmayı ister. Çiçeklenme sonrasında ise sulanmaz. Tohumları bir kozalak içinde olgunlaşmaktadır.

Çörek otu insanlık tarihi boyunca, alternatif tıp dünyasının en popüler bitkisi olmuştur. Günümüzde de oldukça etkili kullanım alanına sahip olan bu bitki, birçok sağlık sorununa iyi gelmektedir. Yapılan bilimsel araştırmalar, bu bitkinin mucizevi etkilerini kanıtlar niteliktedir.

Mısır, İslam ve Yunan literatürlerinde şifasından bahsedilen nigella sative yani çörek otu, Mısır kralı Tutankamon’un mezarında bile rastlanan çok özel bir bitkidir. Çörek otu, Kleopatra’nın güzellik sırlarından biridir. Gelin birlikte çörek otu nasıl saklanır, çörek otunun faydaları nelerdir inceleyelim.

Çörek Otu Nasıl Saklanır?

Çörek otu, oldukça fazla kullanım alanına sahip bir bitki olduğundan nasıl muhafaza edileceği de merak konusudur. Çörek otu nasıl saklanır diye düşündüğümüzde karşımıza dikkat etmemiz gereken hususlar çıkacaktır.

Çörek otunu satın alırken miktarının çok fazla olmamasına dikkat etmeliyiz. Çünkü çok fazla beklemesinden ziyade az miktarlar alınıp taze taze tüketilmesi tavsiye edilir.

Çörek otu buzdolabında muhafaza edilmemelidir. Soğuk hava, çörek otunun bozulmasına neden olur.  Güneş ışığı almayan, serin bir ortamda ve hava almayan cam kavanozda saklanması gerekir. Çekmece veya dolapların en dip kısımları bu iş için idealdir.

Çörek otu nem aldığı takdirde bozulan bir bitkidir. Bu yüzden kullanacağınız miktarı alırken kavanozun içine nemli kaşık daldırılması bütün kavanozun nemlenmesine neden olacaktır. Bunun yerine kullanılacak miktarın kavanozdan ayrı bir kaba alınması daha sağlıklı olur.

Çörek Otu Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Çörek otu gerek kokusu gerek tadı ile oldukça özel bir bitkidir. Bizim mutfağımızda lezzetinin yanı sıra görsel açıdan zenginlik ve güzellik katması adına da birçok üründe kullanılmaktadır. Çörek otu yemeklerde nasıl kullanılır derseniz, birçok yolu vardır.

Çörek otu nasıl kullanılır diye baktığımızda, özellikle hamur işlerinde çok kullanıldığını söylemek mümkündür. Börek, poğaça, tuzlu kurabiyeler vb. ürünlerde üzerine serpilerek kullanılır.

Sağlık ile ilgili kullanılacaksa, öğütülür. Çünkü tanelerin direk yutulması, sindirim zorluğu yaşatabilir. Çörek otu tozu bal, yoğurt ve meyveler ile karıştırılarak tüketilebilir.

Sağlık açısından kullanımdan bahsetmişken çörek otu yağından söz etmemek olmaz. Çörek otu yağı çıkarılarak da kullanılmaktadır.

Çörek otu yağı nasıl kullanılır derseniz,  elde edilen yağ aç karnına ya da tozunda olduğu gibi başka ürünlerle karıştırılarak tüketilebilir. Çörek otu yağı faydaları oldukça fazladır. Çörek otu yağının posası gübre olarak da kullanılır. Ayrıca hayvanların yemine de karıştırılır.

Çörek Otunun Faydaları

Çörek otu bitkisi doğanın bahşettiği bir şifa kaynağıdır. Vücuda sağladığı faydaları saymakla bitmez. İnsan sağlığı açısından mucizeler yaratan bir bitki olduğu söylenebilir. Çörek otunun faydaları aşağıdaki gibidir:

  • İltihaplanmayı önler.
  • Bağışıklık sistemi üzerinde oldukça güçlendirici etkisi vardır. Hasta olmayı engeller.
  • Kan şekerini düzenler.
  • Kalp ve damar hastalıklarına karşı korur.
  • Eklem romatizmasını ve eklem ağrılarını önler.
  • Midede oluşabilecek çeşitli rahatsızlıkların oluşmasını engeller.
  • Sinir sistemini düzenler.
  • Dolaşım sistemi üzerinde faydalıdır.
  • Kansere sebep olan hücrelerin oluşmasını önler.
  • Yeni doğum yapmış kadınlarda süt artışı sağlar.

Çörek Otu Nelere İyi Gelir?

Mucizevi faydaları olan bu bitki, insan sağlığı açısından şifa dağıtıcı özelliğe sahiptir. Vücutta yaşanabilecek sıkıntıları önlerken aynı zamanda birçok rahatsızlığa da iyi gelmekte, iyileştirici özellikler göstermektedir. Çörek otu nelere iyi gelir, hangi hastalıklar üzerinde iyileştirici özellikleri vardır birlikte inceleyelim:

Çeşitli cilt problemlerine iyi gelir. Doğum lekesi üzerinde, cilt yüzeyinde oluşmuş yaralarda, egzamada oldukça etkilidir.

Cildi sıkılaştırıcı ve güzelleştirici özelliği ile kadınların öncelikle tercih ettiği bir bitkidir. Ciltte var olan ölü derinin atılmasını sağlar. Çörek otu yağı cilde faydaları açısından kozmetik sektöründe de kullanılan bir bitkidir.

Saç sağlığı açısından birçok yararı vardır. Saçların dökülmesine, beyazlamasına karşı etkilidir. Çörek otu yağı saça faydaları açısından oldukça etkili bir üründür, saçlara masaj yapılarak uygulanır.

  • Diş ağrılarını dindirir.
  • Eklem romatizmasında yaşanan ağrıları azaltır.
  • Bronşit ve öksürüğe iyi gelir.
  • Ülser, gastrit gibi mide rahatsızlıklarının iyileşmesini sağlar.
  • Stresi azaltır.
  • Baş ağrısını azaltan etkisi vardır. Çörek otu yağı başa masaj yapılarak uygulanır. Çörek otu yağı ne işe yarar sorusunun en belirgin cevabı budur.
  • Halsizlik ve yorgunluk gidericidir.

Çörek Otunun İçindeki Vitaminler ve Mineraller

Doğanın insanlığa sunduğu en zengin içeriğe sahip bitkisi çörek otu, her yönüyle oldukça etkileyici bir bitki olmayı başarmaktadır. Çörek otunun içindeki vitaminler ve mineraller o kadar zengindir ki; birçok hastalığa iyi gelmesi ve vücuda sağladığı faydaların sebebini açıklar niteliktedir.

Çörek otunun içinde; A vitamini, H vitamini, B1+B2+B6 vitamini, C vitamini, selenyum, potasyum, magnezyum, çinko vardır. Günümüzde sağlık açısından kullanımının artması, içindeki vitaminler ve minerallerin sağladığı faydalardan dolayıdır.

Çörek Otunun Kalorisi

Çörek otu kullanım alanı fazla olan bir bitkidir. Tane olarak kullanımının yanı sıra, toz halinde ya da bitkinin yağı elde edilerek birçok farklı şekillerde tüketilmektedir. Çörek otunun kalorisi, beslenme rutininde yer almasını gerektirecek düzeyde düşüktür.

100 gr çörek otu, 344 kaloridir. Bunun yanı sıra çörek otunda; 15 gr yağ, 88 mg sodyum, 1,694 mg potasyum, 16 gr protein, 52 gr karbonhidrat vardır.

Çörek Otunun Zararları

Mucizevi etkilerinin yanı sıra çok tüketildiğinde ya da bozuk hali tüketildiğinde sıkıntı oluşabilecek bir bitkidir çörek otu. Çörek otunun zararları nelerdir diye değerlendirdiğimizde karşımıza birkaç bilgi çıkmaktadır. Bunlar:

Çörek otu fazla kullanılması durumunda, böbrek ve karaciğer gibi organların işlevini düzgün yerine getirmemesine neden olabilir.

Hamilelerin kullanması çok tavsiye edilmez. Düşük ve erken doğum riskini arttırabilir.

Çörek otu bazı kişiler tarafından düzenli tüketilen bir bitkidir. Fakat uzmanlar en az bir gün ara verilmesi gerektiğini savunuyorlar. Çörek otunun zararları ile karşılaşmamak için bu tür uyarıların dikkate alınması oldukça önem arz etmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap