Çinekop Nasıl Saklanır? Yemeklerde Kullanımı ve Faydaları

Çinekop, fırında ve ızgarada lezzetli bir hal alır. Buzlukta uygun koşullarda saklanır. Cilde ve vücuda faydaları vardır. Gebelikte zararlı olabilir.

Çinekop

İnsanlık oluşumundan bu yana sürekli birçok besin tüketmiştir. Bu besin türlerinden birisi de deniz ürünleridir. Deniz ürünlerinde çok sevilen bir balık ise çinekop balığıdır. Bu balığın bilimsel adı ise Pomatomus saltatrix’dir.

Çinekop, genellikle İstanbul’a özel olmasa da İstanbul çinekopu özeldir. Ancak göçmen bir şekilde İstanbul’a gelir. Çünkü çinekop genellikle tropik ve subtropik sularda yetişen bir balık türüdür.

Ayrıca çinekop balığı yavru iken yengeç, karides veya plankton gibi canlılarla beslenen bir balıktır. Genç çinekoplar ise daha çok yüzeye yakın yüzerek kendinden küçük balıklar ile beslenir. Ancak kimi zaman yırtıcı bir balık olduğu için kendinden büyük türlere de saldırabilir. Etçil bir balık türüdür.

Çinekop balığının boyu ise en yüksek 27cm’dir. Bu tamamen erişkinlik boyudur. Ayrıca yetişkin bir çinekop balığının kütlesi ise 100g’dır. Genellikle ise 80-120 gram civarlarında görülebilmektedir. Peki çinekop nasıl saklanır?

Çinekop Nasıl Saklanır?

Çinekop saklanması kolay bir balık türüdür. Diğer balıklar gibi saklanan çinekop balığı saklanmadan önce tuzla yıkamaktan veya saklanmaktan kesinlikle kaçınmalıdır.

Buzluğa konulduktan sonra bir kere çözündürülmelidir. Buzdolabında +4 derece için 3 ila 7 gün saklanabilir.

Aynı zamanda derin dondurucuda -18 derecede 2 ila 3 ay saklanabilir. Derin dondurucuda bu derece -25 derece için 5 aya, -30 derece için 1 yıla kadar saklanabilir. Peki çinekop yemeklerde nasıl kullanılır

Çinekop Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Çinekop, pişirilip tüketilen bir balık türüdür. Pişirilmesi için de birkaç işlemden geçmesi gerekecektir. Çinekop balığı fırın kağıdı ve alüminyum ile kapatılıp paket yapılır.

Balıklar 180 derecede 25-30 dakika içerisinde pişirilir. Daha sonra ise eklenecek baharatlar eklenir, paket açılır ve tüketilir.

Eğer çinekopu tavada pişirerek kullanacaksanız mısır unu, tuz ve yağ gereklidir. Balıklar önce tuz ile karıştırılan una batırılır. Sonra ise çıtır çıtır olana dek pişirilir. Ancak tavada pişen çinekopun sağlığa zararlı olduğu ve kalorisinin daha fazla olacağı bilinmektedir.

Çinekop Faydaları

Pomatomidae familyasından olan çinekop balığının faydaları da bir hayli fazladır. Genellikle Türkiye için Karadeniz, Akdeniz gibi sularda yetişen çinekopun her türlü pişirilmeye uygun olması da bilimsel açıdan olmasa da büyük bir faydadır.

·       Bunların yanında çinekop balığının faydaları saymakla bitmez. En bilineni ise kalp ve damar hastalıkları üzerinde faydalı olmasıdır. Kalp ritmini düzenler ve kalp krizine karşı koruyucu özellik sağlamaktadır.

·       Çinekop, büyüme çağındaki çocukların gelişimine de büyük bir katkı sağlar. Gelişim çağındaki çocukların kas ve kemik ağrılarını da geçirmekte etkilidir.

·       Çinekop balığı aynı zamanda inme ve felç riskini de azaltmaktadır. Sigara içen insanlarda inme ve felç riski mevcuttur. Bu risk çinekop balığı ile bir nevi azaltılır ancak dengelemek için hem lüfer tüketip hem sigara içmek yanlıştır. Bir işe yaramaz.

·       Çinekop balığı enerji veren bir besin olduğu için depresyondan da çıkarmaktadır. Depresyona girmeyi de engellemektedir. Kişilerin aktif hissetmesini sağlamaktadır.

·       Aynı zamanda bu deniz ürünü alzheimeri, şizofreniyi, bunamayı ve daha birçok beyin kaynaklı hastalıkları iyileştirmede, önlemede etkilidir. Hafızayı da güçlendirmektedir.

·       Üst sınıfı Pomatomus olan çinekopun bir diğer faydası da tansiyonu düşürmektir. Kolesterolü dengelemeyi de sağlamaktadır.

·       Bir diğer faydası ise zihinsel ve bedensel gelişimi sağlamasıdır. Bunlara ise kemik ve diş gelişimini desteklemek ile cenin üzerindeki beyin gelişimini kuvvetlendirmek dahildir.

·       Bu balık türü kanın pıhtılaşmasını da önler. Böylece kandaki dolaşım hızlanır ve kişisel sağlık için büyük bir katkı sağlanır.

·       Hücre koruyucudur. Bu nedenle dokuların erken yaşlanmasını önlemektedir. Bunun sebebi ise içerisindeki bulundurduğu mineraller ve vitaminlerdir.

·       Ayrıca üreme açısından da gelişim sağlar. Bireylerde sperm sayısını arttırır.

·       Çinekop balığı enerji üretimini sağlayarak sindirim ve sinir sistemini korumakta yardımcı olur. Bu nedenle tüketilen ürünlerin daha sağlıklı bir şekilde sindirimini de sağlamış olur.

Böylesine faydaları olan ve düzenli bir şekilde tüketilmesi uzmanlar tarafından önerilen çinekop balığı nelere iyi gelir sorusunun cevabı da bir hayli fazladır.

Çinekop Nelere İyi Gelir?

Çinekop, birçok soruna iyi gelir. Kişilerin çeşitli rahatsızlığını gidermek için de bir numaralı besinlerdendir.

Bu rahatsızlıklardan birisi ise mide ekşimesidir. Mide ekşimeleri genellikle çok asit tüketilince olur. Çinekop ise asit baz dengesini sağlayarak mide ekşimesini düzeltir.

Mide ekşimesine iyi gelen çinekop aynı zamanda sıvı ve elektrolit dengesi bozulursa bu dengeyi sağlar. Homeostazi sağlayamayan bir bireyin vücudundaki çoğu mineral veya vitaminin dengelenmesini de sağlar.

Çinekop balığı kemik erimesine de iyi gelir. İçerisinde bulundurduğu mineraller sayesinde kas ağrısına da iyi gelen çinekop balığı sindirim bozukluklarında da yararlıdır. Zayıf dişlere iyi gelir ve güçlendirir. Kas kasılmalarını da düzenlediği bilinmektedir. Çinekopun içerisindeki vitaminler de bir hayli fazladır.

Çinekop İçerisindeki Vitaminler

Gündelik hayatta sağlığımızı korumamız için birçok vitamine ihtiyaç duyarız. Bu vitamin ve minerallerin çoğu da çinekop balığında barınmaktadır. Sağlık açısından pek faydalı lüferin içerisindeki vitaminler ise A, B ve K vitaminidir.

Çinekop, omega 3 yağ asitleri açısından da zengin bir besin türüdür. B12 vitamini yönünden de oldukça güçlüdür. İçerisinde sodyum, potasyum, demir ve kalsiyum mineralleri de Çinekop balığının içerisinde mevcut olan minerallerdendir.

Çinekop Kalorisi

Çinekop balığının kalorisi çoğu ana yemekten daha azdır. Bu nedenle kilo almak istemeyenler veya kilo vermek isteyenler gönül rahatlığı ile çinekop balığını tüketebilir. Çinekop balığı 150 gram orta porsiyon için 144kcal’dir. Orta porsiyon 3 adet lüfer balığından oluşmaktadır.

Çinekop balığında karbonhidrat bulunmaz. Orta porsiyon bir çinekop balığında ise 32.87 Gram protein mevcuttur.

Protein deposu olan bu besinin yine orta porsiyon için yağ değeri 1.62 Gram, lif değeri 0 gram, kolesterol değeri 127.5 Miligram, sodyum değeri 132 Miligram, potasyum değeri 481.5 Miligram, kalsiyum değeri 25.5 Gram, Vitamin A (iu) değeri 13.5 Miligram, Vitamin C değeri 1.08 Miligram ve içerisindeki demir ise 0.77 Miligramdır.

Çinekop Zararları

Çinekop balığının zararı bulunmamaktadır. Ancak içerisinde çeşitli vitamin ve mineraller barındırdığından fazla tüketilmesinde her besin gibi zararlar meydana gelecektir.

Bu zararlardan birisi de aşırı tüketilmesi sonucu saç dökülmesidir. Bunun sebebi ise içerisinde A vitamini barındırması, A vitamininin fazlalığında da saç dökülmesinin ortaya çıkmasıdır.

Çinekop balığındaki bir başka zarar ise yine çok tüketildiğinde ortaya çıkan ağız kuruluğu ve çok susamadır. Bunun sebebi ise içerisinde bulundurduğu B vitaminin fazla alınması ile ortaya çıkmasıdır. Bir diğer zarara ise yine çok tüketilmesinde meydana gelen böbrek rahatsızlığıdır

Çinekop balığının yeterli şekilde tüketilmesi halinde herhangi bir zarara rastlanılmamıştır. Fiziksel ve ruhsal sağlık için önemli bir besindir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap