Çikolata Domates Yemeklerde Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Zararları

Çikolata Domates birçok yemekte kullanılır. Yüksek miktarda vitamin içerdiğinde sağlığa faydası çoktur. Aşırı tüketim alerji gibi zararlara neden olur.

Çikolata Domates

Çikolata domates ismini renginden dolayı almıştır. Dış yüzeyinin rengi normal domatese göre oldukça koyu ve resmen bir çikolata rengini andırıyor.

İçerisinde likopen, antioksidan maddeler ve A, C vitaminleri oldukça fazla bulunmaktadır. Lezzet açısından farklı oluşu ve çikolata domates içerisindeki vitaminler zengin besleyici özellikleri ile dünyaca ünlü bir domates haline gelmiştir.

Yurtdışından getirilen çikolata domatesinin ülkemizde de üretilmeye başlanması da sevindirici haberler arasında. Çikolata domates tohumu birçok yerde satılmaya başlanmıştır.

Tohumdan fide yetiştirerek ona uygun iklim koşullarını da sağlayarak kendi çikolata domatesimizi üretmemiz oldukça kolay gözüküyor. 

Çikolata domates fidesi de oldukça fazla satılmaya başlandı. Ancak henüz ülkemizde yeni yeni üretilmeye başlandığından ilerleyen zamanlarda hangi iklim koşullarında ve hangi şartlarda yetiştirilmesi gerektiği belirlenmiş olacaktır. Bu bilgiler ışığında da daha sağlıklı ürünler hasat etmiş olunacaktır.

Çikolata Domates Nasıl Saklanır?

Normal domatesten oldukça farklı yapıya sahip bu çikolata domates nasıl saklanır sorusunun yanıtını bilmek gerekir. Bildiğimiz normal domatesin yapısından biraz farklı yapıya sahip bir domatestir. Ona göre dayanıklılığı biraz daha düşük diyebiliriz.

Hasat edildikten sonra oda sıcaklığında saklanması gerekiyor. Dışarıda tutulacaksa eğer mutlaka gölge bir yerde tutulması gerekiyor. Bazı sıcaklıklar çikolata domatesin aromasını kaybetmesine neden olacağından buzdolabında saklanması uygun değildir.

Çikolata Domates Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Domates yemeklerimizin olmazsa olmazıdır. Özellikle yaz yemeklerinde salça yerine bizzat domatesin kendisinin kullanılması yemeği daha lezzetli bir hale getiriyor. Peki, bunu çikolata domates için de yapabilir miyiz? Çikolata domates yemeklerde nasıl kullanılır merak edilen bir konudur.

Çikolata domatesin bildiğimiz kırmızı domatesten farkı içinin biraz daha etli olması ve asit oranının düşük olmasıdır. Hafif sulu ve diğer domatese göre daha tatlı bir domates türüdür.

Yemeklerde bildiğimiz diğer domates türleri gibi tüketimi uygundur ancak reflü hastalarının daha dikkatli kullanması gerekir. Salatalarda çiğ olarak doğranarak kullanılabilir.

Domates suyu olarak tüketilmeye uygundur. Çikolata domates fiyatı şimdilik yurt dışından getirildiği için biraz bütçeyi zorlayacak yüksek fiyatlara satılsa da ülkemizde üretimi ve hasadı başlandığından zaman içerisinde yaygınlaştıkça daha ekonomik fiyatlara satılmaya başlanacağı düşünülüyor. Bunların hepsini önümüzdeki günlerde göreceğiz.

Çikolata Domates Faydaları

Çikolata domates asit oranı düşük, daha lifli ve şekersiz bir yapıya sahiptir. Çikolata domates faydaları saymakla bitmez.

 Düzenli tüketiminin kötü kolesterolü düşürdüğü kanıtlanmıştır. İçerisindeki C ve E vitaminleri hücreleri koruyarak hücre yenileme özelliğine sahiptir. İçerisinde bulunan b6 vitamini sayesinde kalp sağlığı açısından çok önemlidir. Vücudun günlük A, C, K ve potasyum ihtiyacını bir bardak domates suyu karşılar.

Çikolata Domates Nelere İyi Gelir

Domates özellikle en organik olanının tüketilmesinin insan vücuduna birçok yararı vardır. Konu çikolata domates olunca bakalım işler değişecek mi? 

Çikolata domates nelere iyi gelir konusuna bir bakalım. Kalp ve damar sağlığı için çikolata domates tüketimi çok önemlidir. Düzenli tüketildiğinde kemikleri destekleyerek kemik yapısını güçlendirdiği kanıtlanmıştır.

Yüksek kolesterolü düşürür. Hücreleri koruyucu ve yenileyici özelliğe sahiptir. Cildin erken yaşlanmasına karşı etkili rol oynar. Özellikle cilt yapısı için domates tüketimi önemlidir. İçerisinde normal domatese göre daha farklı vitaminler ve potasyum bulunduğundan cilt yenileyici özelliği içinde oldukça fazla tercih edilmektedir.

Çikolata Domates İçerisindeki Vitaminler

Çikolata domates içerisindeki vitaminler bakımından zengindir. Zengin bir lif kaynağı arıyorsanız adres çikolata domatesidir. İçerisinde likopen ve flavonoid oldukça zengin şekilde bulunur. A, C, E, K ve potasyum zengini bir sebzedir.

Düzenli tüketiminin birçok hastalığa iyi geldiği kanıtlanmıştır. Bir bardak çikolata domates suyunun günlük A, C, E, K ve potasyum ihtiyacını karşılamaya yetmesi de onun mucizevi bir besin olduğunun kanıtıdır. Bu mucizevi besin günden güne daha fazla konuşuluyor. Ülkemizde üretiminin ve son günlerde hasadının da yapılmış olması da sevindirici bir gelişme.

Çikolata Domates Kalorisi

Tüm besinlerin besleyiciliği olduğu kadar fazla tüketiminin de vücudumuza zararları vardır. Diğer tüm meyve ve sebzeler de böyle. Tabi ki çikolata domates içinde bu durum böyle A,C, K vitaminleri ve potasyum zengini çikolata domates kalorisi 1 kabı dilimlenmiş şekilde 32 kaloriye sahiptir.

Bir kabında 7 gram karbonhidrat, 2 gram protein, 2 gram lif, 5 gram da şeker bulunmaktadır. Bu da demek oluyor ki fazla tüketilememelidir. Özellikle bazı mide rahatsızlıklarında risk yaratabileceğinden daha kontrollü tüketilmesinde fayda vardır.

Çikolata Domates Zararları

Çikolata domates özellikle rengi için son dönemde fazla tercih edilmeye ve adından sıkça söz ettirmeye başladı. Sağlık açısından oldukça zengin mineral ve vitaminlere sahiptir. Ancak organik olmayan her şeyin zararlı olduğu gibi çikolata domates zararları vardır. Organik olmayan çikolata domates böbrek sağlığına zarar verebilir.

Çikolata domates tüketimi potasyum seviyesini sağlıksız bir hale getirebileceğinden, böbrek için önemli olan bu potasyum böbrek rahatsızlıklarını ortaya çıkarabilir.

Çikolata domates diğer domateslere göre daha az asit içerse de reflü rahatsızlığı olan kişilerin daha kontrollü bir şekilde tüketmeleri gerekmektedir. Tüketimi kontrollü olarak yapıldığında herhangi farklı bir risk yaratmamaktadır. 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap