.
.

Çeri Domates Nasıl Saklanır? Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Çeri Domates özelikle kahvaltılarda yenir. Buzdolabında uygun şekilde saklanır. Düzenli tüketimin faydaları vardır. Aşırı tüketimi zararlı olabilir.

.
.

Çeri Domates

Çeri domates etli ve son derece lezzetli bir domates çeşididir. Bu domatesin tüketimine sık sık rastlamak mümkündür. Saksıda evde yetiştirebilmek mümkündür. Hem kahvaltılarda hem de yemeklerde çok fazla kullanımına rastlanabilmektedir. Çeri domates, kırmızı ve minik olmasıyla son derece albenili bir sebzedir.

Çeri domates çeşitleri incelenmek istendiği zaman farklı türler ortaya çıkabilmektedir. Pembe çeri sırık salkım domates ya da pembe iri salkım çeri ince kabuk domates şeklinde çeşitleri vardır. Bunun yanı sıra, siyah çeri geleneksel salkım domates, ya da bodur çeri domates çeşitleri de vardır.

Sarı ampul sırık çeri domates, kıvırcık çeri domates sırık, badem çeri domates gibi çeşitlerde vardır. Çeri domates yemeyi seven kişiler, bu çeşitlerden istediğini deneyebilmektedir.

Bebek çeri domatesleri de en çok tercih edilen çeri domates çeşitleridir. Hazır fide şeklinde alınabilir. Fakat alırken iyi olmasına çok dikkat etmek gerekmektedir. 

Çeri domates fidesi, özellikle kendi yiyeceklerini yetiştirmek isteyenlerin en çok tercih ettiği seçenekler arasında yer almaktadır. Çeri domates fidesi sayesinde, hem evde hem de bahçede domates yetiştirebilirsiniz.

.

Fideyi hazır alabileceğiniz gibi kendiniz de yetiştirebilirsiniz. Fide saksıya dikilecekse, yarıdan fazla toprak koyulmalıdır. Fide kökündeki topraklara ve köke zarar verilmemelidir.

Oyuğa oturtulup üstüne toprak ekilerek sıkıştırılarak can suyu verilir. Yaz aylarında bol güneş alan yerlere koyulmalı, bahar aylarında ise çok fazla sulanmamalıdır. Susuz bırakmamaya dikkat edilmesi gerektiği gibi çok fazla da su verilmemelidir.

Domates Nasıl Saklanır?

Domates kokusunu sevmeyen, neredeyse yok denilecek kadar azdır. Fakat domateslerin güzel kokusunu koruyabilmesi için, domates nasıl saklanır bilinmelidir. Aksi takdirde domatesler kısa sürede çürüyebilmektedir.

Domateslerin yapısının bozulmadan saklanabilmesi için, 3 farklı yöntem vardır. Bunlardan birisi buzlukta saklama yöntemidir. Domatesleri güzelce yıkayıp kuruttuktan sonra buzlukta saklayabilirsiniz. Bunun için kilitli buzdolabı poşetlerinden de faydalanabilirsiniz.

Diğer yöntemde yine buzlukta saklamaktır. Fakat bu sefer domatesler dilimlenerek buzluğa koyulmaktadır. Bu şekilde kış boyunca kullanılabilecek domates dolapta saklanabilmektedir.

.

Son yöntem ise rendeleyerek saklamaktır. Rendelediğiniz domatesleri buzdolabında uzun süre saklayabilirsiniz.

Çeri domates tüketmeyi seven kişiler, çeri domates nasıl yetiştirilir bu konuyu da merak etmektedir. Öncelikle çeri domates yetiştirebilmek için, tohuma ihtiyaç vardır. Çeri domates tohumu için, sofralık domateslerin çekirdekleri, kuru bir peçetede kurutulur. Daha sonra bu tohumlar kullanılarak çeri domates yetiştirilebilir.

Çeri Domates Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Çeri domates yemeklerde nasıl kullanılır birçok kişi tarafından merak edilen bir konudur. Çeri domatesler hem ana yemeklere hem de salatalara çok fazla yakışmaktadır. Köftelerin içine ekleyerek renkli bir görünüm elde edilebilir. Ya da çok çeşitli bir salataya eklenerek lezzetli bir salata hazırlanabilir.

İçerisinde çeri domatesi olan lezzetli peynirli ekmekler hazırlanabilir. Ya da labne ve çeri domates buluşturularak lezzetli bir yolculuğa çıkılabilir. Turşulara da eklenerek yemeklerin yanına eşlik edebilir.

Çeri Domatesin Faydaları

.

Çeri domatesin faydaları, onu tüketmeye daha çok sevk etmektedir. Çeri domateste çok yüksek A vitamini vardır. Yüksek oranda da potasyum içermektedir. Beyaz kan hücrelerini korur. Bu da kanser riskinin azalmasına neden olur.

Afrodizyak etkisi vardır. Bu açıdan cinsellik hormonlarını çok fazla çalıştırır. B6 vitamini sayesinde beyin fonksiyonlarını düzenlemektedir. Düzenli olarak çeri domates tüketmek çok faydalıdır.

Çeri domates aynı zamanda kilo vermek için de çok etkilidir. İçerisindeki faydalı asitle yağ yakılmasına yardımcı olmaktadır. Bu da istenmeyen kilolardan kurtulmaya yardımcı olmaktadır.

Vücutta eksik olan demir eksikliğinin giderilmesine yardımcı olur. Bunun gibi daha pek çok faydası bulunmaktadır.

Çeri Domates Nelere İyi Gelir?

Lif açısından zengindir ve kabuklu tüketilebilir. Kabuklu olarak tüketildiğinde sindirim problemlerinin giderilmesinde çok etkilidir. Aynı zamanda damar sağlığına da iyi gelen bir yapısı vardır. Kişilere yüksek oranda bir antioksidan sağlar. Kolesterolü de düşüren bir içeriği vardır.

.

Çeri Domates İçindeki Vitaminler

Çeri domates faydaları ya da zararları kadar, çeri domates içindeki vitaminler de merak konusudur. İçeriğinde çok fazla A vitamini bulunmaktadır. Bu vitamin, sağlıklı beyaz kan hücrelerinin korunmasına yardımcı olmaktadır. İçerisindeki B6 vitamini ise, beyin hücrelerinin gelişmesine yardımcı olmaktadır.

Sağlamış olduğu vitaminler sayesinde, uzmanlar çeri domates tüketilmesini tavsiye etmektedir. Faydaları olduğu gibi zararlarının da olduğu unutulmamalı ve buna göre tüketilmelidir.

Çeri Domates Kalorisi

Çeri domates tüketenlerin bir diğer merak konusu da çeri domates kalorisi konusudur. 1 adet çeri domates 4 kcal değerine sahiptir. 100 gr çeri domateste ise, 26 kcal bulunmaktadır.

Çeri Domates Zararları

.

Domates son derece sağlıklı bir besindir. Fakat bazı zararları olduğu da unutulmamalıdır. Özellikle hassas midesi olan kişiler için çok zararlıdır. Çeri domates zararları şu şekilde sıralanabilir.

·        Hassas vücut yapısı olan kişilerde, alerjen etkiler gösterebilmektedir. Bu nedenle tüketimine çok dikkat edilmelidir. Doğal olması sebebiyle alerjik etkenlerini, tüketen kişilere daha hızlı göstermektedir.

·        Ciltte kızarıklar ya da kaşıntılar olabilmektedir. Bu nedenle tüketimine çok dikkat edilmesi gerekmektedir. 

·        Çok fazla tüketilmesi halinde, diş minesinin zarar görmesine neden olabilir. Bu da çürüklerin oluşmasına neden olabilmektedir.

·        Bazı hastalıkların tetiklenmesine neden olabilir.

Bunların yanında böbrek yetmezliği gibi rahatsızlığı olanlar kullanımına daha dikkat etmelidir. Bu gibi durumlara dikkat edilmediği takdirde, istenmeyen durumlar yaşanabilmektedir.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap