Billur Yemeklerde Nasıl Kullanılır, Saklanır? Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Billur, sakatat sevenlerin yemeklerde kullandığı bir ettir. Buzlukta saklanır. Kansızlığa iyi gelir. Faydaları olduğu kadar zararları da çoktur.

Billur

Billur nedir diye bilmeyenler ve ilk defa duyanlar ne demek olduğunu çok merak ederler. Büyükbaş ya da küçükbaş hayvanların erkek cinsi olanının yumurtalıklarının kesilip bütünden ayrılarak temizlenen kısımlarına billur denir. Halk arasında hayvan taşağı olarak da bilinmektedir.

Kümes hayvanları ve deniz mahsullerinde billur bulunmaz. Billur sakatatgillerden olarak kabul edilmektedir. Kokoreç, işkembe, akciğer, dalak, böbrek, beyin, dil, karaciğer, bağırsak, kelle, uykuluk gibi sakatat ürünlerinin satıldığı yerlerde billur da çoğunlukla bulunabilir.

Hitap ettiği kesim çok sınırlı olduğu için billur satışları nadir noktalarda bulunmaktadır. Billur yapı olarak kaygan bir yapıya sahiptir. İşkembe gibi beyaz rengi olan billur ıslak görünümü ile yumuşak bir dokuya sahiptir. Üzerinde bulunan ince zar tabakası titizlikle temizlenerek tüketilir. 

Billur Nasıl Saklanır?

Billur az talep edilen bir ürün olduğu için satış noktaları da oldukça sınırlıdır. Bu yüzden billur severler kaliteli ve seçkin bir satıcı bulduklarında üründen bol bol almayı tercih ederler. Bol miktarda alınan billur nasıl saklanır bilmeden stok yapılmamalıdır.

İşte billur saklama konusunda ince detaylar vardır. Billurlar dış zarları güzelce soyulur, iyice bol su ile yıkandıktan sonra kurutmaya alınır. Kurutulan billurlar buzdolabı poşetlerine kaldırılır. Poşetler doldurulan billurlar istiflenir.

Poşetlerde hava kalmamasına özen göstermek gerekiyor. Aksi takdirde poşetin içinde hapsolan hava billurların bozulmasına neden olabilir.

Sıkıca kapatılan poşetler derin dondurucu ya da buzdolabının buzluğuna kaldırılır. Uzun ömürlü bir saklama için ürünlere şok uygulaması yapılır. Şok uygulaması bütün derin dondurucularda bulunmaktadır. 

Billur Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Sakatat çeşidi olan billur genellikle kavurma olarak sofralarda yerini alır. Billur yemeklerde nasıl kullanılır bilmeyenler için internette çok fazla sayıda ve birbirinden farklı çeşit çeşit tarifler bulunuyor.

Billur pişirilme yöntemi olarak en çok ızgara ve sac kavurma yöntemi ile kullanılmaktadır. Billur baharatı çok seven bir sakatattır.  Ayrıca geçmişten günümüze gelen lezzet billur, birçok meze çeşidinde de ana besin olarak kullanılır. 

Billur hayvanın neresidir diye düşünüldüğünde çok da iştah açmayan yanıtlar almak mümkün. Ama billur olduğunu bilmeden bir yemek servis edilse, yiyenlerin çoğu lezzetine geçer not verirdi.

Zaten nadir tercih edilmesinin sebebi de lezzeti ile ilgili bir sorun olduğundan değil, insanların hayvanın o bölgesini yeme düşüncesini kabullenmekte sıkıntı çektikleri içindir.

Genellikle ana öğün olarak servis edilen billur, yöreden yöreye değişerek ara sıcak olarak da ikram edildiği olmaktadır.

Billurlar hem büyükbaş hayvandan hem de küçükbaş hayvan olan koçtan elde edilir. Dana billur koç billurundan çok daha büyük ve son derece sert olduğu için koç billuru daha çok tercih edilir. Koç billuru yumuşak yapısı ile ön plana çıkmaktadır.

Billur Faydaları 

Oldukça az seveni olan billur faydaları öğrenildiği zaman hiç tatmayanlar bile tadını merak edip tüketmek isterler. Billurun faydaları şu şekilde sıralanabilir;

Güçlü bir demir deposu olan billurlar diğer isimleri ile koç yumurtaları kansızlık çekenler için önemli bir demir kaynağıdır. 

Proteine doymuş bir ürün olarak tok tutma özelliği ile diyet listelerinin başında yer alıyor. 

İçerdiği kolin oranı sebebi ile sinir sistemini destekleyici olarak görev yapar. Hafızanın güçlenmesini sağlar

Kan şekeri üzerindeki etkisi kademe kademe olduğundan şeker hastaları için ideal bir besindir. Sindirim sisteminin düzenli çalışması için önemli oranda rol alır.

Kırmızı et ve deniz mahsullerine göre daha az sevilen ve tercih edilen billur bu açıdan diğer protein kaynaklarından çok daha ekonomiktir. Bu yüzden her kesimden insan rahatlıkla satın alarak tüketebilir.

Halk arasında söylenti olarak başlayıp asırlar boyunca efsaneleşen bir durum vardır. Bu da koç billuru tüketmenin cinsel isteği arttırdığı iddiasıdır. Bilimsel olarak ispat edilmiş olmamak ile beraber doğruluğa çok uzak olan bir söylentiden ibarettir.

Billur Nelere İyi Gelir?

Billur nelere iyi gelir diye sorulacak olursa kansızlık (anemi) ile mücadele etme konusunda çok etkilidir. Diyet yapanlar için tok tutma özelliği taşır. Unutkanlık ile ilgili hastalıklara iyi gelir.

Sinir sisteminde yaşanan zayıflıkları güçlendirerek tedavi eder. Eriyen kasların güçlenmesinde etkin rol alır. Sindirim sisteminin düzenli ve doğru bir şekilde çalışması için destekler.

Billurun İçindeki Vitaminler

Billur içindeki vitaminler ile diğer protein ürünü olan etlerden çok da farklı değildir. Oldukça pahalı olan kırmızı et çeşitlerine göre son derece ekonomik fiyatlar ile satılan billur (koç yumurtaları), vitamin ve mineral dengesi açısından çok zengindir.

İçeriğinde bulundurduğu vitamin ve besin değerleri şu şekildedir; A vitamini, B12 vitamini, Folik asit, Riboflavin, B6 vitamini, B5 vitamini, Niasin içerir. Aynı zamanda Bakır, Selenyum, Fosfor, Demir, Yağ, Protein bulundurur.

Billur Kalorisi

Billur diğer tüm vitamin ve mineral dengesinde kırmızı et ile yarışır halde iken kalori bakımından oldukça düşüktür. 100 gram billur kalorisi yaklaşık olarak 109 kalori değeri taşır. 

Billur Zararları

Billurun zararları asla yararlarını geçmez. Çok az kişinin keşfedip severek tükettiği bir ürün olan billur hayranları tarafından öyle çok aşırı tüketilen bir gıda değildir.

Ancak yine de billur çok fazla tüketildiği zaman ne gibi yan etkiler yapıyor bilmek gerekir. Billurun zararları aslına bakılacak olur ise kırmızı etin fazla tüketiminde gerçekleşen zararlar ile benzemektedir. Koç yumurtasını olması gereken sınırın üstünde tüketenler için olan zararları şöyledir;

  • Kalp rahatsızlıklarını tetikler.
  • Damarları tıkayarak yeterli oranda oksijenin vücuda girmesini engeller.
  • Tansiyon dengesini bozar.
  • Vücudun kolesterol oranını yükseltir.
  • Dolaylı yollar ile baş dönmesine neden olur.
  • Çok kolay bir şekilde kilo aldırır. 
  • Bunların yanında dengesiz beslenmeye neden olur.  Sakatat olması nedeni ile sağlıklı besinler arasında yer almaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap