Bıldırcın Eti Yemeklerde Nasıl Kullanılır? Faydaları, Zararları ve Kalorisi

Bıldırcın eti farklı tür yemeklerde kullanılır. Buzlukta saklama süresi uzundur. İçerdiği protein bizlere faydalar sağlar. Fazlası zararlıdır.

Bıldırcın Eti

Bıldırcın eti çok eskiden bu yana bilinen ve sıkça tüketilen et türlerinden biridir. Lezzeti sayesinde çok birçok yemekten bıldırcın etinden yararlanılır.

Faydaları da oldukça fazla bir et türüdür. Bıldırcın kuş türlerinden biri olup yapı olarak da küçüktür, hayatta kalmak için tükettiği yiyecekler ise bitki tohumları ve küçük böcekleri yiyerek yaşamını devam ettirir. Özellikle tahıl tarlalarının kenarlarında bıldırcınları görmeniz mümkündür.

Ayrıca yaşamlarını da göçebe olarak sürdürürler. Bıldırcının yumurtasının adını ve bıldırcın eti lezzetini bilmeyen yoktur.

O kadar lezzetli bir eti vardır ki geçmişten günümüze bu lezzet anlayışı değişmemiştir. Osmanlı döneminde de bıldırcın eti mutfağın en gözde yemeklerinin içinde sofralara sunulmuştur.

Bıldırcın eti yenir mi  gibi sorulara cevaben araştırmalar doğrultusunda, bıldırcın yeti helal olup sağlımız açısından da son derece faydalı besin kaynağıdır. 

Bıldırcın eti satanlar genellikle market reyonlarına da gönderirler. Gelişen teknoloji ve imkânlar doğrultusunda da internetten sipariş vermenizde mümkündür.

Bıldırcın Eti Nasıl Saklanır?

Bıldırcın etini saklamak istediğiniz süreye göre bıldırcın eti nasıl saklanır sorusunun cevabı değişkenlik gösterir.

Bıldırcın etini kısa uzun vadede kullanmak için saklamak istiyorsanız. Dondurucuya atarak muhafaza edebilirsiniz. Aksi takdirde plastik tabaklarda bıldırcın etinin raf ömrü sadece 2 gündür. Dondurucu için buzdolabı poşetlerine koyarak derin dondurucunuza atabilirsiniz.

Bıldırcın Eti Yemeklerde Nasıl Kulanılır?

Bıldırcın eti yemeklerde nasıl kullanılır bunun bir sınırlaması veya özel bir alanı yoktur. Her yemeğin içine ve yanına yakışan bıldırcın etinin akla gelen ilk kullanımı fırında kızartılarak servis edilmesidir.

Bıldırcın dolması şeklinde hazırlanan yemeklerin lezzeti de bir başka olur. Çeşitli yörelerde bıldırcın eti çorba olarak da kullanılır ve son derece yaygın bir yemek çeşididir. Dolması yapıldığı gibi sarma olarak da yapan insanlar vardır.

Çeşitli kullanım alanlarından birisi de bıldırcın etli yufkalı tart olarak hazırlanmasıdır. Bıldırcın etinin en yaygın kullanımı fırında kızartma hali ve kebap olarak hazırlanmasıdır.

Bıldırcın eti ile krepte hazırlanır. Görüldüğü üzere bıldırcının eti birçok yemekte bazen ana malzeme bazen ise yemeğe lezzet katan tamamlayıcı olarak kullanılır.

Sevilerek tüketilen bıldırcın eti ve yumurtası Türk mutfağında sofraların adeta vazgeçilmesi haline gelmiştir. Bıldırcın eti lezzetli mi diye gelen sorulara şüphesiz verilen cevap geçmişten günümüzde lezzeti değişmediği olur. Lezzetinde dolayı sofraların vazgeçilmez yemeklerinin bir parçası haline gelmiştir. 

Bıldırcın eti nasıl pişirilir kısaca anlatmak gerekirse, Öncelikle bıldırcınlar ikiye ayrılır ve temizlenir sonrasında su ile güzelce yıkanır.

Tuz karabiber gibi çeşitli baharatlarla ve yağ ile güzelce harmanlanır. Harmanlanan etler tepsiye dizilir. 45 dakika gibi kısa sürede 180 derece ayarında üzeri kızarana kadar pişer. 

Bıldırcın Eti Faydaları 

Besin öğesi olarak bakıldığında bıldırcın eti faydaları birden fazladır. Besin değeri olarak yüksek besin kaynağı olan bıldırcın eti, adeta şifa kaynağı gibi görülür. Baş ağrısına ağrı kesici etkisi olup diğer ağrı kesiciler gibi olmayıp lezzetiyle de damak zevkinize hitap eder.

Kas ve eklem ağrıları şikâyeti olanlarında tüketmesi şiddetle tavsiye edilen bıldırcın eti kas ve eklem ağrılarına iyi gelmekle birlikte ağrıları azaltır. Ayrıca romatizma ağrılarına da iyi geldiği söylenir.

Kum ve taş döken hastalarında dikkatine, bu tarz şikâyeti olan her hastanın beslenme düzenine son derece dikkat etmesi gerekir. Beslenme listelerinin başında bıldırcın eti gelmelidir.

Nedeni ise uzmanlar tarafından araştırıp ortaya konulan sonuçlardan hareketle söylenir. Bıldırcın etinin  böbreklerin senkronize çalışması yani sağlıklı bir şekilde çalışması için faydalı olduğunu ileri sürerler.

Bıldırcın etinin içerdiği besin öğeleri doğrultusunda tüketildiğinde vücutta bulunan zararlı maddeleri de atmaya yardımcı olur. Protein ve vitamin açısından yüksek besin değerine sahip bıldırcın eti vücut direncini de yüksek tutar. Gün içinde daha zinde olursunuz. Mevsim geçişlerinde tüketimi de çok faydalıdır. 

Solunum problemleri ve akciğer hastalarının da evlerinde bulundurması gereken besinlerden biridir. Nefes darlığı çeken hastaların bu eti tüketmeleri şiddetle tavsiye edilir. Öksürüğe iyi gelen bıldırcın etini astım şikâyeti olan hastaların kullanması tavsiye edilir.

E vitaminin en yüksek oranda bulunduğu bıldırcın eti, hücrelerin yenilenmesinde ve hasarlı hücrelerin onarımı konusunda mucizevî etkiye sahiptir.

Mide asitlerini dengelemede ve bağırsaklarda parazit şikâyeti olan hastaların kullanması konusunda tavsiye edilir. Protein bakımında değerli olan bu besin kemiklerin gelişimi konusunda da faydalıdır.

Bıldırcın Eti Nelere İyi Gelir

Bıldırcın eti tüketimi konusunda insanlar fazlaca araştırma yapmaktadır. Kısaca özetlemek gerekirse bıldırcın eti nelere iyi gelir sorusuna şu şekilde cevap verilir.

Ağrı kesici özelliği vardır. Kas ağrılarına, kas ve eklem dokularında gelişimine ve kemiklerin gelişimine iyi gelir. Romatizma şikâyetlerine iyi gelir.

Nefes darlığına ve öksürüğe iyi gelir. Kum ve taş döken börek hastalarının tedavilerinde kullanılabilir. Doğal bir tedavi seçeneği olarak düzenli beslenme de başta yer almalıdır. Solunum problemlerine, akciğer hastaların ve astım şikâyeti olan hastalara iyi gelir.

Bıldırcın Eti İçindeki Vitaminler

Bıldırcın eti içindeki vitaminler özellikle A ve E vitamini olarak bilinir. Bu sayede vücut direncini koruma işlevine sahiptir. E vitamini içermesi sebebiyle de hücre yenilenmesine katkısı büyüktür.  İçerisinde B1,B2 ve B6 vitaminlerini de barındırır. Çocukların bağışıklık sisteminin gelişmesinde de son derece önemlidir.

Bıldırcın Eti Kalorisi

 Bir adet bıldırcının derili bir şekilde pişmiş hali ile bıldırcın eti kalorisi yaklaşık olarak 458 kalori hesaplanır. 

Bıldırcın Eti Zararları 

Bıldırcın eti zararları yok denecek kadar azdır. Alerjik reaksiyon gösteren bireylerde tüketimine son verilmelidir. Fakat bıldırcın etinin sağlığımıza zararlarından çok faydaları vardır. İnsanların evlerinden ve sofralarından eksik etmediği bir besin kaynağıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap