.
.

Beyaz Çay Nasıl Saklanır? Hangi Hastalıklara İyi gelir? Kalorisi ve Zararları

Beyaz çay ısı geçirmeyen yerde saklanır. Soğuk algınlığına iyi gelir. Cilde faydaları vardır. Kalorisi az olsa da aşırı tüketimi zararlı olabilir.

.
.

Beyaz Çay

Beyaz çay olgunlaşmamış çay bitkisinin toplanması ile elde edilir ve beyaz tüylü bir görüntüsü vardır. Beyaz çayın birçok çeşidi vardır. Çeşitleri aromaya, tomurcuk sayısına, yapraklarına göre değişir. Lezzeti de siyah çaya göre hafiftir.

Daha az işlenmiş beyaz çay, sağlık açısından da diğer çaylara göre antioksidan açısından daha zengindir. En etkin özelliği kilo verme konusunda çok faydalıdır. O yüzden diyet listelerinde sıklıkla adı geçmektedir.

Beyaz Çay Nasıl Saklanır?

Beyaz çay nasıl saklanır diye araştıranlara tavsiye olması açısından söylemek gerekirse, uzun süre saklamak için mutlaka ısı ve koku geçirmeyen kavanozlarda saklanmalıdır. Poşet içinde saklanması doğru değildir.

Tazeliğinin korunması içinde kavanozların plastik olmamasına dikkat edilmelidir. Çünkü plastik kavanozlar ısı, ışık ve nemden etkilenebilen maddedir. Bu da çaya zara verebilir.

.

Beyaz Çay Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Beyaz çay yemeklerde nasıl kullanılır deyince farklı demleme türleri ortaya çıkar. Beyaz çay cinsine göre 3 demlemeye kadar demlenebilmektedir.

Satın alırken bu özellikleri dikkate alınarak alınması daha iyi olacaktır. Beyaz çaydan daha çok fayda sağlamak için kullanılan su dikkatli seçilmeli ve doğru kaynatma yapılmalıdır.

Kullanılan su kireçli olmamalıdır. İçme suyu tercih edilmelidir. Suyu kaynattıktan sonra kaynayan suya çayı atmak tadı bozabilmektedir. Bundan dolayı su kaynadıktan sonra yaklaşık 6 dakika bekletmek suyun sıcaklığının biraz azalırken çayı koymak daha lezzetli bir demleme yapılmasını sağlayacaktır.

Beyaz Çay Faydaları

.

Az tanınan beyaz çay faydaları bilindikçe kullanımı artmaya başlanmıştır. Özel olarak çayın olgunlaşması beklenmeden toplanıp özenle kurutularak tüketilir. Diğer çaylara göre içimi daha hafif olduğu için çok beğenilmektedir. Antioksidan açısından da oldukça zengindir. Değerli ve çok faydalı bir çaydır. Günden 1 bardak beyaz çay tüketmek vücuda birçok faydası olmaktadır.

·       Beyaz çay soğuk algınlığına karşı vücudu koruyucu görevi vardır.

·       Beyaz çay cilt hücrelerini besleyip oluşan hasarlardan korumaktadır. İçerdiği antioksidanlar cilt hastalıklarının neden olduğu kızarıklığı ve iltihabı gidermeye yardımcı olur.

·       Yapılan araştırmalarda beyaz çay içerdiği antioksidanlar sayesinde kanseri önlemede yardımcı olur.

·       Beyaz çay metabolizmayı hızlandırarak besinlerin daha hızlı emilmesini sağlayarak kilo vermeyi kolaylaştırır.

·       Beyaz çay tüketmek saç oluşumuna yardımcı olup ve sağlıklı saçların korunmasını sağlar. Beyaz çay içinde bulunan epigallokateşin gallat adındaki antioksidan saç büyümesini artırıp saç dökülmesini engellemektedir.

·       Diş sağlığını korumaya yardımcı olur.

.

·       Tansiyon ve kolesterolü düşürmeye yardımcı olur.

·       Kafein oranı siyah ve yeşil çaya göre daha düşük olduğu için daha faydalıdır.

·       Beyaz çay kemik yapısını güçlendirir. Yaşlılıkta yaşanabilecek romatizmal hastalıklara karşı vücudu korur.

·       Vücudu daha enerjik yapar, yorgunluğu alır.

Beyaz Çay Nelere İyi Gelir?

Antioksidan açısından zengin olan beyaz çayın sayılamayacak kadar faydası vardır. Beyaz çay nelere iyi gelir diye araştıranlar birçok faydasından dolayı tüketmelidirler. Beyaz çay diş çürümelerini önlemede, sağlıklı cilt ve saçların korunmasına karşı iyi gelir. Vücuda enerji ve uyanıklık verir.

.

Her gün bir bardak beyaz çay içmek soğuk algınlığına da iyi gelir. Faydalarından dolayı kullanımı son dönemlerde artan ve iyice tanınmaya başlayan beyaz çay düzenli ve önerilen miktarda tüketilmelidir. Her şeyin fazlası zarar olabileceği gibi fazla tüketmek zararlı olabilmektedir.

Beyaz Çay İçindeki Vitaminler

İçimi lezzetli ve hafif olan beyaz çay içindeki vitaminler antioksidanlar çok zengindir. Beyaz çay içinde kateşin adı verilen antioksidan bulunur. Az işlem gördüğünden antioksidan bakımından oldukça zengindir. Bu antioksidan sayesinde kanserli hücrelerin oluşumunu engeller ve beyin gelişimine yardımcı olur.

Beyaz Çay Kalorisi

Beyaz çay sağlık açısından diğer çaylara göre daha faydalıdır. Beyaz çay kalori olarak 100 gramında 0 kalori bulunmaktadır. Kilo vermek isteyenlerin tercih edebileceği bir çaydır.

Beyaz Çay Zararları

.

Beyaz çay birçok faydasının yanında bazı dikkat edilmesi gereken hususlar da vardır. Beyaz çay zararları dikkat edilmesi gereken durumları bulunmaktadır.

Beyaz çay siyah ve yeşil çaya göre daha az kafein içerir. Daha faydalıdır. Ancak düşük de olsa kafein içerdiği için çarpıntı, anksiyete ve uykusuzluk gibi sorunlara yol açabilir. Bundan dolayı dozu kaçırmamak gerekir. Günde 1 bardak beyaz çay vücut için yararlı olacaktır. 2 bardaktan fazla tüketilen beyaz çay zararları gözükebilir.

Beyaz çay içindeki maddeler demir miktarını artırabilir. Bundan dolayı yemeklerden önce tüketmek daha sağlıklı olacaktır.  Demir eksikliği ilacı kullananların daha dikkatli olması gerekir.

 

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap