Barbunya Nasıl Saklanır? Yemeklerde Kullanımı ve Faydaları

Barbunya doğru koşullarda uzun süre saklanır ve sulu yemeklerde kullanılır. Diyabetlilere iyi gelir. Karbonhidrat nedeni ile fazlası zararlıdır.

Barbunya

Barbunya, bir atayı fasulyeyle paylaşan bir tür “ortak fasulye” dir. Avrupalı ​​kaşifler bu ata fasulyesini ilk olarak Peru’da keşfettiler ve dünya çapında ortak fasulyenin yayılmasına yardımcı oldular. Bugün, barbunya Türkiye’de mutfağın önemli bir parçası olmaya devam ediyor.

Çoğunlukla çorbalarda veya kızartılarak tüketilen bu besin oldukça yararlıdır. Yemeklerde et tadı vererek kendine has bir lezzet oluşturur. Barbunya genel olarak orta Asya ve Avrupa’da sıkça tüketilir. Farklı şekillerde sunum yapılır.

Yararları bakımından oldukça zengin bir besindir ve karbonhidrat deposudur. Barbunya gerek içerdiği vitaminler gerek besin değeri olarak mutfaklarınızın vazgeçilmezi olmaya aday bir baklagil türüdür.

Barbunya Nasıl Saklanır?

Kurutulmuş barbunya fasulyesi uygun koşullarda saklanırsa kilerinizde yıllarca kalacaktır. Kuru ve serin bir yerde ağzı sıkıca kapatılmış bir torba veya kapta saklamanız gerekir.

Çekirdekler en iyi özelliklerini 2 ila 3 yıl boyunca koruyacaktır. Bununla birlikte, iyi koşulları sürdürdüyseniz, 3 yıl sonra bile kullanım için güvenli olacaktır.

Barbunya Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Bir güveç veya fırın kabı veya fırın için uygun herhangi bir tabak getirin. Barbunyaları büyük bir kaba koyun ve iyice yıkayın, ardından bütün gece suda bekletin. Barbunyalar yumuşayana kadar orta ateşte bir tencereye koyun. Yağı ısıtın, ardından eti ekleyin ve tahta kaşıkla renk değiştirene kadar sürekli karıştırın.

Biraz karıştırarak soğan ve sarımsağı, ardından domatesleri ekleyin. Defne yaprağı, tuz ve karabiberi ekleyip iyice karıştırın.

Et suyunu, domates suyunu ekleyin ve iyice karıştırın. Isıyı azaltın ve tencerenin üzerini kapatın ve etin yumuşayana kadar pişmesine izin verin. Et karışımını güveç kabına dökün, ardından haşlanmış barbunyaları ekleyin ve fırına verin. Böylelikle barbunya yemeklerde nasıl kullanılır görmüş ve tecrübe etmiş olursunuz.

Barbunya Faydaları Nelerdir?

Barbunya faydalarından ilki düşük glisemik indekse sahip olmasıdır. Glisemik indeks (GI), yiyecekleri kan şekeri üzerindeki etkisine göre sıralayan bir göstergedir.

Yüksek glisemik indeksi olan yiyecekler, kan şekeri seviyenizde hızlı bir artışa ve ardından ani bir düşüşe neden olabilecekleri anlamına gelir ve bu da enerjinizi olumsuz etkiler.

Düşük glisemik indeksi olan yiyecekler kan şekeri seviyelerini korur, açlığı ve buna bağlı ruh halini azaltır. Protein, birçok süreçte ve fonksiyonda yer aldığı için insan vücudu için gerekli ve önemli bir maddedir. Barbunya protein açısından zengindir ve ayrıca vücudunuza karbonhidrat sağlar.

Barbunya Nelere İyi Gelir?

Barbunya nelere iyi gelir diye sorsaydınız size ilk olarak göğüs enfeksiyonlarını ve hastalıklarını önlediğini söylerdik. Bunun dışında barbunya haşlandıktan sonra idrar söktürücü ve böbrek hastalıkları tedavisi için yenilebilir. Barbunya şeker hastalığına iyi gelir ve kan şekerini düşürür. Eklem hastalıkları ve romatizmayı tedavi eder.

Barbunya, inatçı cilt alerjilerini giderir. Bunun için barbunyaları öğüterek ve etkilenen bölgeye sıcak spreyler yaparak uygulayabilirsiniz. Özellikle bel bölgesinde vertebral ağrısını tedavi edebilir. Cinsel yaşamınızı olumlu yönde etkiler ve enerji verir. Bir kadında adet döngüsünü başlatmak için kullanılabilir.

Barbunya İçindeki Vitaminler

Barbunya içindeki vitaminler bakımından oldukça zengindir. 100 gramlık (yarım fincanın biraz üzerinde) pişmiş barbunya fasulyesi, günlük folat ihtiyacınızın% 33’ünü içerir.

Bu B vitamini, kırmızı kan hücresi üretimini artırmaya yardımcı olur ve başka sağlık yararları sağlar. Aynı porsiyon ayrıca tiamin (günlük ihtiyaçlarınızın% 11’i) ve daha az miktarda K vitamini (% 10), B6 ​​vitamini (% 6), C vitamini, riboflavin, niasin ve pantotenik asit sağlar.

Barbunya fasulyesindeki mineraller, sinir sistemini düzenleyen ve beyin ve kemik sağlığını iyileştiren bir vitamin olan fosfor (% 14) ve manganez (% 22) içerir. Ayrıca bakır (% 11), potasyum (% 12), magnezyum (% 10) ve demirden (% 12) yararlanacaksınız.

Barbunya Kalorisi

Barbunya kalori bakımından fazladır. Fakat bu kalori sağlığınızı etkileyecek derecede değildir. Aşağıda 100 gr civarı pişmiş barbunya içindeki besin değerleri bulunmaktadır.

·       Kalori: 113.5

·       Yağ: 0,5g

·       Sodyum: 198mg

·       Karbonhidratlar: 20g

·       Elyaf: 6,7 g

·       Şekerler: 0.3g

·       Protein: 7,8 g

Barbunya Zararları

Barbunya zararları pek yoktur. Aksine yararlı bir besindir. Fakat pişirme türüne göre fazla tüketilmesi dahilinde kilo veya diyabete, şeker gibi hastalıkların oluşmasına neden olabilmektedir. İçerdiği karbonhidrat bakımından fazla karbonhidrat alımı neticesinde oluşacak hastalıkların kapısını aralar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap