Barbunya Balığı Faydaları Nelerdir? Yemeklerde Kullanımı ve Zararları

Barbunya en lezzetli balıklar arasında yer alır. Buğlamalarda kullanılır. Her deniz ürünü gibi sağlığ faydaları bulunur. Aşırısı zararlı olabilir.

Barbunya Balığı

Barbunya balığı Mullidae familyasından bir balık türüdür. Vücut yapısı yanlarından basık, oval şekilde baş irice yandan görünüşü buruna doğru yuvarlaktır. Alnı dikey, yüzgeçleri sarı, vücudu pembe kırmızı, baş, vücut büyük, kolayca dökülebilen pullarla kaplıdır. Alt çenenin altında uzunca iki bıyığı vardır.

Barbunya balığı sıcak ve ılık denizlerin kıyıya yakın olan kumlu ve çamurlu diplerinde, az olmakla beraber kayalık yerlerde yaşamaktadır. Uzunlukları 17 ile 20 cm arasında olmaktadır. Ortalama ağırlığı ise 50-75 gram civarındadır. Çokça tüketilen ve tercih edilen etli bir balık türüdür.

Temmuz ayından ekim ayına kadar bu balıktan bulunmaktadır. Barbunya balığı fiyatı bolluğuna ve talebe göre değişmektedir. Pullu balık türlerindendir. Yaşadıkları ortama göre farklı isimler almaktadırlar.

Kayalıklarda yaşayanlar kaya barbunu, kumluk yerlerde yaşayanlar kum barbunu gibi isimlere ayrılmaktadır. Ayrıca paşa barbunu ve ot barbunu çeşitleri de bulunmaktadır. Pembemsi rengi ve lezzetli tadı ile tercih edilen bir balık çeşididir.

Barbunya Balığı Nasıl Saklanır?

Barbunya balığı nasıl saklanır diye araştıranlara tavsiye olması açısından söylemek gerekirse buzlukta uzun süre muhafaza edilebilir.

Buzluğa koymadan önce balığı iyice temizlemek gerekir. Çünkü iç organları olan balık çok çabuk bozulur. İç temizlenip, çok fazla olan pulları da temizlendikten sonra iyice yıkanmalıdır. Sonra barbunya balığı tuzlanır. Bundan sonra 6 aya kadar buzdolabında ve derin dondurucuda balık saklanabilir.

Taze alınan barbunya balığını buzdolabının normal rafında 1 gün muhafaza edebilirsiniz. Aynı gün pişirilmesi daha uygundur.

Barbunya Balığı Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Barbunya balığı yemeklerde nasıl kullanılır deyince farklı tariflerde lezzeti artırmak için kullanılır.  Balığın kızartması, fırınlaması, buğulaması yapılabilir. Özelikle çocuklar için çok faydalı olan barbunya balığı çorbası çok faydalı olarak tüketilmektedir. Etli yapısı ile tercih edilen ve çok fazla tüketilen bir balıktır.

Barbunya balığı nasıl temizlenmelidir? Pullu bir balık olduğu için öncelikle pullarının bıçağın arkası ile temizlenmesi gerekir. İç organları temizlenerek iyice yıkanması ve suyunun süzdürülmesi lazımdır.

Ondan sonra hangi pişirme yöntemini kullanacaksanız onu uygulayabilirsiniz. Kılçıkları pişirildikten sonra da ayıklanabilir. Omega 3 yağ asitleri açısında zengin olan barbunya balığı sofralardan çocuklar ve yetişkinler için sıkça tercih edilmelidir.

Barbunya Balığı Faydaları

Halk arasında barbun olarak bilinen barbunya balığı sağlığa çok faydalı bir balıktır. Özellikle yaz ve sonbahar mevsimlerinde tüketilmesi daha faydalı olacaktır. İçindeki yağ oranı ve içindeki vitaminler sayesinde herkes tarafından rahatlıkla tüketilebilir. Düzenli olarak sofralarda tercih edilmelidir. Omega 3 bakımından hem çocuklar hem de yetişkinler için çok faydalıdır.

·       Barbunya balığı faydaları arasında göz sağlığına katkıları çok fazladır. Düzenli olarak tüketildiğinde göz rahatsızlıklarını giderir, göz sağlığına iyi gelir.

·       Barbunya balığında bulunan selenyum maddesi sayesinde kanser hastalıklarına iyi gelir.

·       Düzenli olarak barbunya balığı tüketilirse vücutta biriken zararlı maddelerin atılmasına yardımcı olur.

·       Barbunya balığı kalp ve şeker hastalıklarının tedavisinde yardımcı olur.

·       Barbunya balığı içindeki mineral ve vitaminler vücuda enerji ve güç verir. Sporcu kişiler, aktif bir yaşamları olan kişiler düzenli olarak balık tüketmeliler.

·       Hamile anneler için barbunya balığı tüketmek bebeğin retina ve beyin gelişimine olumlu katkılar yapmaktadır. Düzenli olarak tüketmek gerekir.

·       Barbunya balığı çokça kalsiyum içerir. Bundan dolayı kemik gelişimine ve kemiklerin güçlenmesini sağlar. Vücudun hastalıklara karşı direncini artırır. Özellikle çocuklar için kemik gelişimi ve bağışıklık artırdığı için sıklıkla tercih edilmelidir.

·       Yapılan araştırmalardan dolayı sık olarak barbunya balığı tüketmenin cilde çok faydası olduğu gözlemlenmiştir. Cildin daha genç görünmesi ve kırışıklık sorunlarının azalmasında etkisi olduğu ortaya çıkmıştır.

Barbunya Balığı Nelere İyi Gelir?

Şifa kaynağı olan omega 3 deposu barbunya balığı sayılamayacak kadar faydası olan bir besindir. Barbunya balığı nelere iyi gelir diye araştıranlar birçok faydasından dolayı düzenli tüketmelidirler.

Kalp ve damar rahatsızlıklarını gidermekten, kemik gelişimi, vücuttan zararlı maddelerin atılmasına, vücudun bağışıklığını artırıp, daha zinde olunmasına, cilt rahatsızlıklarını gidermeye kadar birçok hastalığa iyi gelir.

Önemli olan taze olan balığı seçmektir. Taze balıkları düzenli olarak haftada iki defa tüketmek vücuda çok faydalıdır. İçindeki mineral ve vitaminler vücut dostu faydaları sayılamayacak kadar çoktur.

Barbunya Balığı İçindeki Vitaminler

Sağlık deposu olan barbunya balığı içindeki vitaminler A vitamini, B1 vitamini, B2 vitamini, B12 vitamini, C vitamini ve E vitaminleri açısından oldukça zengindir. Oega 3 ve omega 6 yağ asitleri ve protein miktari fazladır. Ayrıca thiamin, niyasin, folat ve pantotenik asit içerir.

Mineral açısından da son derece zengindir. Yüksek oranda selenyum ve fosfor bulunur. Ayrıca içinde potasyum, magnezyum, demir, sodyum, kalsiyum, çinko, bakır ve manganez mineralleri bulunur.

Barbunya Balığı Kalorisi

Barbunya balığı besin değeri açısından tercih edilmesi gereken bir üründür. 1 adet standart boyda barbunya balığı kalori olarak 93 kalori civarındadır.

Diyet programlarında konulabilecek, tavsiye edilen bir üründür.  İçindeki omega 3 yağ asitlerinin insan vücuduna birçok faydası bulunmaktadır. Ayrıca protein yönünden iyi bir tercih olan barbunya balığı vücudun güçlenmesine ve insan sağlığına çok faydalıdır. Barbunya balığı sağlığı geliştirmek için sofralarda ye alması gereken bir balıktır.

Barbunya Balığı Zararları

Barbunya balığı birçok faydasının yanında bazı dikkat edilmesi gereken hususlar da vardır. Barbunya zararları dikkat edilmesi gereken durumları bulunmaktadır. Her besinde olduğu gibi fazla tüketildiğinde ya da yanlış tüketildiğinde vücuda zararları olabilmektedir. Dengeli şekilde kullanıldığında çok faydalıdır.

Barbunya balığı tüketileceği zaman önceden taze balıkların seçilmesi en doğru seçim olacaktır. En çok dikkat edilmesi gereken konu balığın taze olmasıdır. Yoksa vücuda zararları olabilmektedir. Çok pullu bir balık olan barbunya balığı pulları iyice temizlenip yıkanıp öyle pişirilmelidir. Doğru pişirme ile faydalı olabilecek balık türüdür.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap