.
.

Bakla Nasıl Saklanır? Baklanın Faydaları, Zararları ve Kalorisi

Bakla sebze yemeklerinde kullanılır. Buzlukta uzun süre saklanır. Besin değerleri ve düşük kalorisi ile faydaları vardır. Aşırısı zararlıdır.

.
.

Bakla

Bakla veya yeşil fasulye olarak bilinen bu bitki , baklagiller familyasına aittir ve en eski bitkilerden biridir. Batı Asya’da ortaya çıktığı için Avrupa, Afrika ve Orta Asya’da yaygın olarak kullanılır., Subtropikal ve ılıman bölgelerde hasat edilir ve tohumları ve baklalarının yüksek besin değeri nedeniyle tüketimi dünyaya yayılır.

Bakla oldukça yararlıdır. Bu yararları sayesinde ülkemizde de sıkça tüketilmektedir. Kış aylarında çorbası yapılır veya pilavın yanında kızartılarak yenmektedir. Oldukça faydası bulunan bakla baklagilller familyasına ismini veren bir bitkidir.

Bakla Nasıl Saklanır?

Bakla fasulyesinin saklanması oldukça kolaydır.  Baklayı, serin ve kuru bir yerde sakladığınız sürece, birkaç gün bu şekilde dayanmasını bekleyebilirsiniz. Onları soğutmak zorunda değilsiniz ama isterseniz yapabilirsiniz.

.

Baklaları soğutmak, tazeliklerini ilk 3-4 günden birkaç güne kadar uzatabilir. Baklayı başlangıçta sakladığınızda, sadece bölmelerde bırakabilirsiniz. İsterseniz durulayabilirsiniz ama gerekli değildir.

Bakla Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Bakla, mutfağınıza eklemek için harika bir sebzedir. Baklayı yemeklerde kullanmanın bir çok yolu vardır.  Baklayı derileriyle birlikte taze ve çiğ yiyebilir veya yemeklerde veya kendi başınıza pişirebilirsiniz. Bakla fasulyelerinizle neler yapabileceğiniz konusunda biraz ilham arıyorsanız, işte size birkaç fikir.

·       Bakla ile salata

·       Bakla ile Risotto Verde

·       Linguine veya makarna yemeği

·       Bakla böreği

.

·       Tost için bir serpme haline getirebilirsiniz

·       Arpa, kinoa veya pirinçle karıştırabilirsiniz

·       Peynir ve yağ ile çiğ yiyebilirsiniz

·       Chorizo ​​ve bakla risotto

·       Bakla shakshuka

·       Etli ve sebzeli italyan çorbası

·       Ev yapımı humus

.

Bakla Faydaları Nelerdir?

Bakla faydaları saymakla bitmez. Vücuda oldukça yararlı bir besin olan bu bitki daima tüketilmesi gerekmektedir.

Bakla, vücudunuzun nörotransmiter dopamine dönüştürdüğü bir bileşik olan levodopa (L-dopa) bakımından zengindir. Parkinson hastalığı, dopamin üreten beyin hücrelerinin ölümüne neden olarak titremelere, motor fonksiyonlarda sorunlara ve yürüme güçlüğüne yol açar. Bu semptomlar genellikle L-dopa içeren ilaçlarla tedavi edilir.

Bakla yemek, araştırmalar sınırlı olsa da, Parkinson hastalığının semptomlarına yardımcı olabilir. Parkinson hastalığı olan 11 kişide yapılan küçük bir çalışma, ilaçsız 12 saat sonra 1.5 bardak (250 gram) bakla yemenin, kan dopamin seviyeleri ve L-dopa ilaçları olarak motor işlevi üzerinde benzer bir pozitif etkiye sahip olduğunu kanıtlamıştır.

Parkinson hastalığı olan 6 yetişkinde yapılan bir başka çalışma, anti-Parkinson ilacı karbidopa ile 100–200 gram (yaklaşık 1–1.75 bardak) bakla tüketmenin semptomları ve geleneksel ilaç kombinasyonlarını iyileştirdiğini göstermiştir.

Bakla Nelere İyi Gelir?

.

Bakla nelere iyi gelir diye soracak olursanız. İşte size birkaç bilgi;

Bakla kilo verme diyetlerinde de tavsiye edilirler çünkü kalori bakımından zengin olmadan hızlı bir şekilde doymuş hissetmenizi sağlarlar. Bakla çiçekleri, renal kolik, iltihaplı prostat ve böbrek rahatsızlıklarını yatıştırmak için infüzyonlarda veya kaynatma işlemlerinde kullanılır. Bakla, mükemmel bir bitkisel protein ve lif kaynağıdır. Bu kilo kaybı için kazanan bir kombinasyon olabilir.

2010 yılında European Journal of Clinical Nutrition’da yayınlanan bir araştırma, yüksek proteinli, yüksek lifli diyet uygulayan aşırı kilolu kadınların, şu anda hükümetin temelini oluşturan standart yüksek karbonhidratlı, düşük yağlı rejimdekilerden daha fazla kilo verdiğini ortaya koymuştur. Bakla ayrıca sinir ve kan hücresi gelişimi, bilişsel işlev ve enerji için ihtiyaç duyduğumuz folat ve B vitaminleri açısından da zengindir.

Bakla İçindeki Vitaminler

Baklagillerdeki ortalamanın üzerinde bitki bazlı protein seviyelerine sahip olduklarından, taze bakla besleyici, canlandırıcı ve canlandırıcıdır. Pek çok vejetaryen ve vegan tariflerinde tavsiye edilir.

Taze bakla, yüksek düzeyde C vitamini ve B grubu vitaminlerin yanı sıra potasyum, demir ve magnezyum içerir. Ayrıca güçlü antioksidan özelliklere sahip olan ve bizi serbest radikallere karşı koruyan polifenollerle doludurlar. Lif açısından zengin, kurutulmuş veya taze bakla, diyabetle savaşmaya ve bağırsak geçişini düzenlemeye yardımcı olur.

.

Bakla Kalorisi

Bakla kalorisi korkulacak seviyelerde değildir. Çünkü içerdiği lif bakımında tok hissi yaratır ve kilo alımını önler. 100 Gram bakla içerisinde 80 kcal kalori barındırmaktadır.

Bakla Zararları

Dikkatli olun, bakla uzun süre büyük miktarlarda çiğ yenildiğinde iyilik denen tehlikeli bir kansızlığı tetikleyebilir. Bu sadece yalnızca kalıtsal bir gen mutasyonu taşıyan ve genellikle bu tohumlarda bulunan hemolitik maddeleri bozan gerekli sindirim enziminden yoksun kişiler için geçerlidir. Bunun dışında bakla zararları yok denecek kadar azdır.

 

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap