.
.

Ardıç Yemeklerde Nasıl Kullanılır? Ardıçın Faydaları Zararları ve Kalorisi

Ardıç yemeklerde baharat olarak kullanılır. Çayı ile faydalarından daha etki yararlanabilirsiniz. Abartı tüketim zararlıdır. Kalorisi düşüktür.

.
.

Ardıç

Dünyadaki birçok bitki ve yemek için kullanılan birçok besin vardır. Bunlardan birisi de ardıç bitkisidir. Ardıç, servigiller familyasından Juniperus cinsine ait iğne yapraklı ağaç ve çalı formundaki taksonların ortak adıdır. Üremesi için başka bir türe bağlı olabilmektedir. Ardıç tohumları yere dökülmektedir. Ancak bu tohumlar ardıç kuşu tarafından yenmedikçe çimlenme gerçekleşmez.

Ardıç bitkisinin bilimsel adı Juniperus’dur. Üst sınıfi servigillerdir. Familyası Cupressaceae’dir. Pinales yani iğne yaprakları takımına girmektedir. Cinsi ise takson basamağıdır. Diğer isimleri ise Ar’ar, ephel, communis, lunperius, baie de genevrier’dır.

Ardıç nasıl saklanır sorusu da çoğu insan tarafından merak konusu olmuştur. Yemeklerde büyük katkısı bulunan ardıç bitkisinin faydaları da merak edilmektedir.

Ardıç Nasıl Saklanır?

.

Ardıç, genellikle sirke halinde saklanmaktadır. Saklanma sürecinde ise maya süresi dolduktan bir ay sonra süzülüp başka kavanoza alınarak saklanır. Mayalanma süreci boyunca güneşte bekletilmelidir. Bu süreçten sonra ardıç sirkesi serin bir yerde ve cam kavanozda saklanabilir.

Saklanma süreci içerisinde ek olarak gaz giderici ya da lezzet verici bitkiler eklenebilir. Ancak eklenecek bitkilerin iyice yıkanması, temizlenmesi gereklidir. Ardıç sirkesi güneş almayan serin bir ortamda 12 aya kadar saklanabilmektedir. Uzun süreli ömrü ile de çok sevilen bir lezzettir.

Ardıç bitkisinin buzdolabına konulması tavsiye edilmemektedir. Buzdolabında da saklanabilmektedir ancak yine de dışarıda tutmak onu daha verimli bir hale getirir. Daha uzun ömürlü yapar ve daha güvenle tüketebilirsiniz. 12 Aya kadar bozulma riski bulunmaz.

Ardıç Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Ardıç bitkisi yemeklerde nasıl kullanılır sorusu da ardıç hakkında bilgisi olmayan insanların sıkça sorduğu ve merak ettiği bir şeydir. Ardıç, yemeklerde baharat olarak kullanılabilmektedir.

Bir tür ağaççık olarak bilinen ardıç bitkisi kozalaklı bir yapıya sahip olmaktadır. Kozalakların içerisinde bulunan siyah veya kahverengi yuvarlak tohumlar yemeklere katkı olarak kullanılabilir. Aynı zamanda bu bitki içeceklerde de kullanılmaktadır.

Ardıç, içeceklere tat verici olarak kullanılır. Dünyanın birçok yerinde damıtma içkiler başta olmak üzere ardıç içeceklerde kullanılmaktadır. İçeceklere bambaşka bir lezzet katmaktadır. Ardıç koku verici olarak da kullanılır.

.

Hassaten aperatifler ya da farklı mezelere koku verici olarak ardıç kullanılabilmektedir. Kokularını gayet güzel bir hale büründüren ardıç, faydalarının yanında güzel kokusu ile kişiyi tatmin de eder. Aynı zamanda bu besin iştah açıcı olarak da kullanılır.

Bu bitki, yemeklerden hemen önce gerek bitkisi ile gerek meyvesi ile iştah açmaktadır. Böylece hem yenilen yemeğin daha güzel bir tat bırakmasını, hem yenilen yemeğin daha iştahlı bir şekilde yenilmesini sağlar.

Ardıç Faydaları

Ardıç bitkisinin faydaları saymakla bitmez. İçerisinde birçok mineral ve vitamin bulunduran ardıcın gündelik hayattaki etkisi de bir hayli fazladır.

• Ardıç dallarından yapılan merhem deri üzerine sürülür ve ovulur ise cilt hastalıklarına iyi gelir.

• Ardıç terletici bir bitki olduğundan dolayı romatizma ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara da iyi gelmektedir.

.

• Aynı zamanda bu bitki kandaki şeker miktarını düşürür. Böylece şekeri yüksek olan bir diyabet hastasının veya normal bir bireyin şekerinin düşmesinde yardımcı rol oynar.

• Ardıç, kadınların rahatsızlığı olan regl ağrılarını da dindirir. Kadınlarda görülen beyaz akıntıyı kesmeye yarar.

• Bu besin nefes kokularını gidermede de bir numaradır. Herhangi bir nefes kokusu olan kişi ardıç meyvesi ile bu kokuyu kolaylıkla giderebilmektedir.

• Ardıç bitkisi kansızlığa da iyi gelir. Aynı zamanda kişileri dinç tutar.

• Bir diğer yararı ise idrar söktürmesidir. İdrarını rahat bir şekilde yapamayan bireyler bu bitkinin envaiçeşit türlerinin tamamı idrar söktürmede yararlı olacaktır.

• Bu bitkinin bir başka yararı ise rendelenmiş meyveleri sirkesinin içine koyup bekletildikten sonra baş kısmına koyulmasıdır. Böylece baş ağrısı olan bireylere yardımcı olacaktır.

• Ardıç, taze meyvelerin ezilmesiyle elde edilen şurup sayesinde de öksürüğe çok iyi gelir.

.

• Ardıç bitkisi kanı temizlemektedir. Bunun için de ilk gün 4 tane ardıç meyvesi yenilir. Sonrasında her gün bir adet arttırılarak 12 gün devam ettirilir. Böylelikle ardıç bitkisi kanı temizlemede fazlasıyla yardımcı olur.

Ardıç Nelere İyi Gelir?

Ardıç, birçok hastalığa deva olmaktadır. Bunların başında ise bronşit bulunmaktadır. Aynı zamanda yukarıda bahsedildiği gibi ağrılara da iyi gelir. Ödem ve şişkinlik gidermekte de ardıç yine bir numaradır. Bunun sebebi ise cilt rahatsızlıklarına iyi gelmesinden kaynaklanır. Ardıç, dolaylı yollardan çatlakları gidermektedir. Bunun sebebi de yine aynıdır.

Ardıç nelere iyi gelir sorusunun bir diğer yanıt ise saçları güçlendirmesidir. İçerisinde bulundurduğu mineraller ise bunun sebebidir. Ardıç yağının az bilinen faydaları da mevcuttur.

Bunlara böbrek sağlığını koruma, vücudun içerisindeki zararlı maddelerin atılmasına yardım etme, organ korunmasını sağlama gibi şeyler dahil olmaktadır.

Ardıç İçindeki Vitaminler

.

Ardıçın içindeki vitaminler günlük hayat için fazlasıyla önem taşıyan vitaminler ve minerallerdir. Bunlara birçok vitamin ve mineral türü dahil olabilmektedir. Yaşam kalitesini arttırmak için büyük önem taşıyan ardıç içerisinde:

Reçine, kalsiyum, pentosan, junioerin, glikoz, uçucu yağlar, sakaroz, manganez, mangan, organik asitler, demir, bakır, C vitamini, potasyum ve tanen olmaktadır. Daha birçok mineral barınsa da içerisinde bulundurduğu vitaminlerden en zenginleri bunlardan oluşmaktadır.

Bu mineraller sayesinde dolaylı yoldan kemik dokusunun gelişmesine, saçların sağlıklı olmasına, dişlerin yapısını korumaya, vücut direncini arttırmaya yarar.

Ardıç Kalorisi

Ardıç, kilo almak istemeyenler için de bir numaralı bir besindir. Kalorisi bir hayli düşük olan ardıcın içerisinde 50 gram için 21kcal bulunmaktadır. Bunun %49’unu karbonhidrat, %34’ünü protein, %17’sini ise yağ oluşturmaktadır.

Ardıçın kalorisi hakkında daha detaylara inilecekse ise içerisindeki mineral miktarına bakılabilir. Yine 50 gram için 2.5 Gram karbonhidrat,1.75 Gram protein, 0.4 Gram yağ, 1.5 Gram lif, 0 kolesterol, 10 miligram sodyum, 200 miligram potasyum, 75 miligram kalsiyum, 333.5 Miligram vitamin A (iu), 22.5 miligram vitamin C ve 1 miligram demir bulunmaktadır.

.

Vitaminler açısından ve sağlık açısından büyük önem taşıyan ardıç bitkisi kilo aldırmamasıyla da fazlasıyla tercih edilen bir besin ürünüdür.

Ardıç Zararları

Ardıçın zararları çok azdır. Yalnızca fazla kullanılırsa veya yan etkiye maruz kalınırsa, alerjik bir reaksiyon var ise bu zararlar ortaya çıkmaktadır.

Ardıç, aşırı kullanılmadığı süre içerisinde herhangi bir sorun doğurmaz. Ancak 6 haftayı aşkın, yani aşırı bir süre kullanılırsa böbreklere zarar verecektir. Ayrıca rahim kaslarının da kasılmasına neden olduğundan hamile kadınlarda kesinlikle kullanılmamalıdır.

 

 

 

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap