Antrikot Yemeklerde Nasıl Kullanılır? Faydaları Zararları ve Kalorisi

Antrikot genelde ızgara yemeklerde kullanılır. Yağlı olduğundan kalorisi yüksek, fazlası zararlıdır. B12 içerdiğinde faydaları da yadsınamaz.

Antrikot

Antrikot nedir diye sorulacak olursa çoğunlukla büyük baş hayvanın sırt bölgesinde bulunan on üç kemik yapısına sahip özel yağları bulunan bir et çeşididir.

Başka bir tabirle antrikot, hayvanın göğsünden başlayıp sırtına doğru devam eden bölgeden çıkarılan ettir. Antrikotun sevilerek tüketilmesinin sebebi içeriğindeki yağların özelliğidir. 

Antrikot yağları sakız gibi değil, daha çok sert yapılı yağlardır. Bu sert yağlar antrikotu hem çevreler hem de tam ortasından geçer.

Bu yağlar antrikotu pişirme esnasında çok büyük rol oynarlar. Suyunu çektirmeden yumuşak bir şekilde pişirilmiş antrikot dünyanın en lezzetli eti olabilir. Bu lezzeti yakalayabilmek için antrikotun çeşitli pişirme yöntemleri vardır.

Bu yöntemlere dikkat edilerek pişirildiği zaman antrikot içerisinde var olan suyu kaybetmeden pişer. Antrikot diğer etlere göre çok özel bir ettir. Etin hayvanın sırt kısmından antrikot nasıl çıkarılır iyi bilmeden yapılır ise etin kendisine zarar verilebilir. Yanlış kesim taktikleri ve yönleri etin pişme zorluklarına kadar etin olumsuz etkilenmesine neden olur.

Antrikot Nasıl Saklanır?

Antrikot nasıl saklanır et sevenlerin en önem vermesi gereken konuların başında gelmelidir. Hayvanın sırt bölgesinden elde edilip evde muhafaza edilmesi gereken antrikotların en az pişirilmesi kadar saklama koşulları da lezzeti konusunda önemlidir.

Hazırlanan antrikotlar eşit parçalara ayrılarak porsiyon olarak poşetlenir. Biz dolabı poşetlerine doldurulan antrikotlar, ağızları kapatılmadan önce havalarının alınması sağlanır. Havası alınmadan bağlanan poşetlerdeki ürünler kısa zamanda bozulabilir ya da renk değişikliği olabilir. Havası alınan poşetler sıkıca kapatılır.

Derin dondurucuda ya da buzdolabının buzluk kısmında saklanmak üzere kaldırılır. Antrikotlara ilk anda şok uygulayarak dondurmaya başlamak etlerin ömürlerini uzatacaktır.

Soğutma imkânı bulamayanlar etleri güneşte kurutma yöntemi ile saklayabilirler. Günümüzde hala et saklama işini kurutma yöntemi ile yapan pek çok halk vardır.

Antrikot Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Antrikot yemeklerde nasıl kullanılır sorusunun cevabı nettir; Antrikot yemeklerde karışık bir halde kullanılmaz. Genellikle tek başlarına pişirilerek yanına ekstra garnitürler ile servis edilir. Akşam yemeğinde özel misafirlere güzel pişmiş lezzetli bir antrikot yapmak için dikkat etmek gereken bir kaç nokta vardır. Öncelikle alınan antrikotun taze olmasına özen göstermek gerekiyor.

Taze olduğundan emin olunan antrikot buzdolabında bir müddet dinlendirilir. Bu işlemlerin ardından dolaptan çıkarılan antrikot, oda ısısına kavuşması için dışarıda bekletilir. Et oda ısısı ile dengelenirken bir yandan da etin pişirileceği tava seçimi yapılır. Bu konuda en iyi seçim demir döküm ya da izli tavalar kullanmaktır. İyice ısıtılan tavaya yağ ya da başka bir şey koymadan et bırakılır.

Fazla yüksek olmayan ısıda arkalı önlü olacak şekilde antrikot mühürlenir. Mühürleme işlemi ne kadar iyi yapılırsa etin pişme derecesi ve kalitesi de o derece kusursuz olacaktır. Demir döküm tavalar et mühürlemek konusunda çok başarılı ürünlerdir.

Çünkü demir döküm sayesinde ısının tavada eşit bir şekilde yayılmasını sağlar. İyice ısınan demir döküm tavaya et alındıktan sonra orta ateşte arkalı önlü mühürlenir. Bu işlem etin içindeki suyun kurumadan pişmesini sağlar. Çok fazla kalın olmayan bir antrikot için arka tarafını2 dakika ve ön tarafını2 dakika mühürlemek, antrikotun en iyi pişirme oranını verir.

Bu işlemlerin ardından önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında az pişmiş bir antrikot için 4 dakika, orta pişmiş bir antrikot isteniyor ise 6 dakika, çok pişmiş bir et isteniyor ise 10 dakika kadar fırında pişirilir.

Pişirme işleminde antrikot nasıl yapılır bilerek pişirerek antrikotun çok fazla pişerek kurumasına engel olunmalıdır. Bu konuda yeterli bilgiye sahip olmayanların pişirme işlemine geçmeden önce gerekli kaynaklardan ön bilgi alınarak antrikot pişirmek için kolları sıvamalıdırlar.

Antrikot Faydaları

Antrikot faydaları vücut açısından çok etkili faydalardır. Kişilerin belli periyotlarda tüketmesi gereken bu besinin faydaları şu şekilde sıralanabilir.

Hemoglobin üreterek kansızlığı önler.
Hamilelik konusunda sıkıntı çekenlerin sorunlarını çözer.
Kalp sağlığını korumaya yardımcı olur.
Kataraktı engeller.
Kolesterol oranını dengeler.
Kemik erimesini engeller.
Bunların yanında kasları güçlendirir. Cilt güzelliğini destekler ve yüksek oranda bir enerji sunar. Son derece faydalı besinlerden biridir.

Antrikot Nelere İyi Gelir?

Antrikot nelere iyi gelir sorusu çok merak edilenlerdendir. İçeriğinde bulunan proteinler iyi vücudun tazelenmesini ve yenilenmesini sağlar. İçeriğindeki demir ile kansızlık, uykusuzluk ve baş dönmesi yaşayanlara iyi gelir. İçinde yoğun olarak bulunan B12 vitamini ile hafızayı güçlendirme konusunda çok faydalıdır.

Antrikotun İçindeki Vitaminler

Antrikot, lezzetinin yanı sıra antrikotun içindeki vitaminler bakımından çok zengindir. Antrikotun içindeki vitaminler; B12, demir, B6 bakımından çok zengindir. Ayrıca protein ve kalsiyum deposudur. Yine Tiamin, Riboflavin, Niasin ve Biotin vitaminleri bakımından da oldukça iyi bir üründür.

Antrikot Kalorisi

Antrikot kalorisi bakımından incelendiğinde 100 gramlık bir kısmında 228 kcal bulunmaktadır. Aynı şekilde pişmiş 100 gramlık bir antrikotun diliminde 228 kalori bulunmaktadır. 

Antrikot Zararları

Lezzetli olan bu antrikot eti pek çok yararının yanında çok fazla ya da yanlış pişirilme yöntemleri ile tüketilir ise insan sağlığına zararları dokunur. Çok fazla tüketildiği zaman kalp rahatsızlıklarına neden olabilir. Bunama ve Alzheimer gibi hastalıklara yol açabilir.

Tam pişirilmemiş antrikot çok fazla tüketildiğinde gut hastalığına neden olur. Yapısı gereği çok yağlı antrikot kalp ve damar sağlığı açısından kolesterolü yükselterek tehlike oluşturur. Ancak nu ar yapı denilen sert yağlar insan vücudu için asla tehlike oluşturmaz.

Sindirimi esnasında böbreklerin çalışmasını olumsuz yönde etkiler. Yapısında bulunan aşırı yağ oranı ile kısa sürede kilo alımına neden olur. Kolesterol dengesini yukarı çekerek baş dönmesine neden olur. Yine yağ oranının yüksek olmasından kaynaklı olarak sindirim sisteminde bir takım sorunlara neden olur.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap