Angus Eti Anavatanı Neresidir? Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Angus eti İskoçya'ya özgür bir ettir. Yağ oranı azdır. Diğer et türleri gibi faydaları vardır. Aşırı tüketimde bazı zararlara neden olabilir.

Angus Eti

Angus eti, angus sığırlarından elde edilen; süpermarketlerden, kasaplardan ve Et ve Süt Kurumu’ndan alınan et türüdür. Anavatanı İskoçya’dır ve dünyada Aberdeen Angus olarak da bilinir. Angus sığırlarının etindeki yağ oranı diğer sığırlara göre daha azdır.

Yağ oranının az olması sebebiyle et oranı yüksektir. Aynı zamanda Angus sığırlarının Türkiye’de yetiştirilme alanı kısıtlıdır çünkü istenilen verim alınamıyor bunu nedeni ise, diğer sığır etlerinin daha fazla tercih edilmesi ve süt veriminin de düşük olmasından dolayı yetiştiren kişiye ekstra kazanç sağlamaz.

Angus etindeki yağ oranının diğer sığırlardaki yağ oranından farklı olmasının yanında bir diğer farkı ise, angus etinin rengi, kokusu ve lezzetinin de daha kaliteli olmasıdır. Angus sığırlarının kilo artışı çok hızlı olur, günde yaklaşık 1,4-1,7 kg alabilirler. Bunun nedeni ise, yedikleri yemi hemen ete çevirebilmeleridir.

Angus eti nasıldır sorusuna cevap verebilmek için angus etinin görünümüne bakmamız yeterli olacaktır çünkü etin görüntüsü lezzeti kadar güzeldir. Yumuşak dokusu ve yağ oranının az olması sayesinde, tadı oldukça beğenilir. Bu yüzdendir ki sığır etlerinden fiyatı en yüksek olan et türüdür.

Angus eti fiyatı diğer et türlerine göre daha yüksektir. Bunun sebebi etin kalitesinin çok yüksek olmasıdır. Angus etinin fiyatı, eti temin ettiğiniz yere göre de değişebilmektedir. Bir angusun kilosu 550 kilograma kadar çıkabiliyor ve etteki yağ oranının az, et oranının yüksek olması, etin fiyatını daha da yükseltiyor.

Angus Eti Nasıl Saklanır?

Angus eti nasıl saklanır sorusuna, diğer et çeşitlerinin saklanma koşullarını cevap olarak verebiliriz. Angus etini, tek seferde yiyebileceğiniz miktarlara bölerek buzdolabı poşetiyle saklayabilirsiniz. Saklamak için streç film veya yağlı kâğıt da kullanılabilir. Eğer bir gün sonra yiyecekseniz, derin dondurucuda değil de buzdolabında saklayabilirsiniz.

Yeni kesilmiş bir etse, direkt buzdolabına koymak doğru olmayacaktır. Yeni kesilen angus eti, en az 3-4 saat bekletildikten sonra buzdolabına koyulabilir. İyi bir derin dondurucuya sahip olmanız, eti saklama sürenizi de arttıracaktır. Ancak genellikle derin dondurucuda saklanan etin ömrü 6 ay olur.

Angus Eti Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Angus eti yemeklerde nasıl kullanılır sorusunun cevabını vermeden önce nasıl pişirileceğini bilmek gerekir. Angus etinde önemli olan doğru miktarda pişmesidir. Çünkü fazla pişerse, lezzetini ve nemini kaybedecektir.

Ayrıca kalın angus etleri pişirilirken et derecesi kullanılabilir. Angus etinin farklı bölümlerinden farklı yemekler yapılabilir. Örneğin ızgara yapmak için sırt bölümü kullanılır. Kıyma yapılmak isteniyorsa ise angusun yağlı bölgeleri tercih edilebilir. Angusun en az hareket eden kısımlarındaki etlerden ise bonfile yapılabilir.

Angus Eti Faydaları

Angus eti faydaları diğer kırmızı etler gibi çok fazladır. Özellikle kalp sağlığını korumaya yardımcı olan angus eti demir bakımından zengin olduğu için hemoglobini de önler. Demir eksikliği olanlar angus eti tüketebilir. Angus eti yüksek mineral içerir bu yüzden kolesterol seviyesini de korur. Kolesterol rahatsızlığı olanların tüketmesi tavsiye edilir.

Angus Eti Nelere İyi Gelir?

Angus eti nelere iyi gelir denildiğinde, birçok şey sayılabilir. Bunlardan en önemlisi demir eksikliğidir. Demir eksikliği olan kişilerin demir bakımından zengin olan angus eti tüketmesi gerekir. Zengin vitamin ve mineralleri sayesinde angus eti, kalp rahatsızlıklarına, psikolojik sorunlara, gözdeki katarakt oluşumuna, cilt rahatsızlıklarına ve raşitizm hastalığına iyi gelir.

Angus Eti İçindeki Vitaminler

Angus eti içindeki vitaminler sayılırken özellikle protein örnek verilebilir. Bunun yanında B vitaminleri, E vitamini, magnezyum, demir ve çinko bakımından da zengindir. Bu sayede kasları güçlendirir, anemiyi önler ve enerji sağlar. Ayrıca yüksek mineral içerdiği için sağlık açısından çok faydalıdır.

Angus Eti Kalorisi

Angus eti kalorisi 100 gramda 250 kaloridir. Et bakımından en karlı besi ırkı olarak bilinen angus eti kalitesi de diğer kırmızı etlere göre oldukça yüksektir. Hem yumuşak bir et olması bakımından hem de etin içeriğindeki yağın kas liflerine dağılımı bakımından çok sağlıklı bir et türüdür. Etteki yağ oranının da düşük olmasından dolayı diğer etler kadar kilo yapmaz, rahatça tüketilebilir.

Angus Etinin Zararları

Angus etinin zararları çok olmamakla birlikte yenilen her şeyin fazlası zararlıdır. Fazla miktarda et tüketimi genel olarak kalp hastalıklarına yol açabilir. Tansiyona da sebep olabilen fazla et tüketimi kilo almayı da kolaylaştırır. Aynı zamanda en bilinen zararı, kolesterol seviyesini yükseltmesidir. Bir diğer zararı ise, bazı kanser çeşitlerine neden olabilmesidir.

Bu kanser çeşitlerinin en başında kalın bağırsak kanseri geliyor. İşlenmiş et tüketimi kalın bağırsak kanser riskini %20 oranında arttırıyor ve ülkemizde yapılan araştırmalar doğrultusunda kalın bağırsak kanseri olanlara bakıldığında çoğunun kırmızı et tüketiminden kaynaklı olduğu biliniyor.

Bu kanser çeşidi, özellikle et tüketiminin fazla olduğu ülkelerde görülüyor. Kalın bağırsak kanseri dışında, pankreas ve prostat kanserlerine de sebep olduğunu söyleyebiliriz. Birçok faydası olmasına rağmen, aşırıya kaçmamakta fayda var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap