Alabalık Nasıl Saklanır? Yemeklerde Kullanımı ve Faydaları

Alabalık mevsiminde çok lezzetli fırın yemeklerinde kullanılır. Buzluk saklanır. Her balık gibi sağlığa birçok faydaları vardır. Aşırısı zararlıdır.

Alabalık

Alabalık, omurgalı bir tatlı su balığı türü olan, çok lezzetli, beyaz etli bir balıktır. Genellikle 25-30 santim uzunluğunda, 250-500 gram arasında değişen ağırlığa sahip besleyici bir balık türüdür. Hareketli ve yırtıcı bir balık olarak tanınan alabalık kurt, solucan ve kendi cinsinin yavrularını yiyerek beslenen obur bir balıktır.

Alabalıkların sırt yüzgeçlerinin arkasında taşıdıkları yağ yüzgecinden elde edilen alabalık yağı diğer balık yağlarından daha çok omega içerdiği için kıymetli ve oldukça pahalıdır.

Bol miktarda omega içeren alabalık yağı özellikle gelişme çağındaki çocukların bolca tüketmesi gereken önemli bir besindir.  Alabalık yağı kremi kozmetikte masaj yağı olarak çok kullanılan özel bir kremdir.

2022-2021 alabalık av sezonu Akdeniz’de 15 Eylül diğer bütün denizlerimizde 15 Nisan tarihinde sona ermiştir.

Diğer bütün balıklarda olduğu gibi alabalık avcılığı da av yasağı uygulamasına tabi tutulmaktadır. Bu yasağın nedeni denizlerin ve su ürünlerinin korunması olarak izah edilmekte ve kesinlikle av yasağına uymayan balıkçılara büyük para cezaları uygulanmaktadır.

Ülkemizde alabalık yetiştirilmek üzere kurulan alabalık çiftlikleri   vardır. Özel kurulmuş olan alabalık çiftlikleri sayesinde kaliteli ve besleyici ürünler üretilmektedir.

Alabalık çiftliklerinde yetiştirilen alabalıklar beslenirken iki çeşit yem kullanılabilmektedir. Suni alabalık yemi ucuz olması nedeniyle tercih edilen bir yem türüdür. Canlı alabalık yemi olarak kullanılan canlı kurtçuklar, çekirge gibi alabalık yemleri de alabalıkların beslenmesi amacıyla kullanılmaktadır.

Alabalık Nasıl Saklanır?

İçerdiği yüksek oranda omega nedeniyle değeri daha da artan alabalık yetiştiriciliği oldukça zor ve zahmetli bir iştir. Öncelikle alabalık yetiştirilecek olan suyun ısısı uygun ve berraklığı yeterli olmalıdır. En az yetiştiriciliği kadar özen ve hassasiyet isteyen bir diğer konu ise alabalıkların saklanması konusudur.

Alabalıkların market ve grosmarketlerde özel soğutuculu ve derin donduruculu bölümde uygun derecede soğukluk ayarının yapılması suretiyle saklanması sadece alabalık için değil bütün deniz ürünleri için gerekli olan bir kuraldır. Bu ayarların doğru derecede yapılması kalitesini ve besin değerini bozmadan alabalıkların raf ömrünü uzatmak için gereklidir.

Alabalık evde saklanırken de dikkat edildiğinde daha uzun süre besin değeri bozulmadan muhafaza edilebilmektedir. Kısa sürede tüketeceğimiz Alabalıkları buzlukta saklamak uygundur.

Fakat daha uzun süre saklamak istediğimizde kurallarına uygun şekilde derin dondurucuda muhafaza etmek uygundur.

Alabalıkları derin dondurucuda saklama aşamasında uygulanması gereken kurallar şunlardır:

·       Öncelikle derin dondurucu şoklama ayarına getirilmelidir.

·       Derin dondurucuya koymadan evvel diriliğini koruması amacıyla tuzlanması gerekmektedir.

·       Alabalıklar derin dondurucuya konmadan evvel mutlaka buzdolabında bekletilmelidir. Bu işlemin amacı ise alabalıkların su kaybını önlemektir.

·       Temizlenen alabalıklar poşette muhafaza edilmemelidir. Poşete doldurulmuş buzlar arasında saklanmalıdır.

·       Son olarak çözdürülmüş alabalıkları fazla geldi gerekçesiyle asla yeniden derin dondurucu ya da buzdolabında saklamamak gerekmektedir.

Alabalık Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Alabalık birçok alanda kullanılabilen zengin değerler içeren bir balıktır. Alabalık sadece yemeklerde kullanılan besleyici bir besin maddesi olmanın ötesinde birçok alanda özellikle de tıp alanında çok kullanılan bir ilaçtır desek abartmış olmayız.

Gerçekten de birçok hastalığı önlemek ve tedavi etmek amacıyla alabalık yağı kullanıldığı bilinen bir gerçektir. Alabalık yağı özellikle bel ve kas ağrıları, bel fıtığı ve romatizmalı ağrılar için kullanılan adeta bir şifa deposudur.

Alabalık yağı kremi kullanımının faydalarını da bu arada unutmamakta fayda vardır. Cilde parlaklık ve canlılık veren ve gözeneklerini açan özellikleri ile kozmetik alanında kullanılan bir kremdir.

Alabalık yemeklerde kullanılması sağlıklı ve lezzetli yemekler halinde tüketmek zaten herkes tarafından bilinip uygulanmaktadır. Her türlü pişirilmek için uygun bir balık olma özelliğine besleyici değerler içermesi eklendiğinde en az haftada birkaç kez tüketilmesi sağlığımız için son derece faydalıdır.

Alabalık üretme çiftliklerinde üretilen ve her mevsimde yenilebilen bir balık olan alabalık birçok şekilde pişirilmek suretiyle tüketilebilmektedir. En bilinen alabalık pişirme yöntemleri arasında en başta alabalık kızartması gelmektedir.

Bir başka alabalık pişirme yöntemi olarak ise pişirme torbalarına soğan ve portakal dilimi ile birlikte koyarak fırında pişirmek suretiyle son derece lezzetli fırında alabalık elde etmiş oluruz.

Alabalığın Faydaları Nelerdir?

·       Kaliteli bir alabalık çeşidi olan kırmızı pullu alabalık faydaları saymakla bitmez. Tamamen doğal ortamlarda yetişmiş olan, dağlık ve kayalık alanların arasından zor şartlarda avlanan kırmızı pullu alabalığın faydaları şu şekilde sıralanabilir:

·       Yanlış kaynamış kemikler için birebirdir.

·       Mide ağrıları hastalıklarına iyi gelmektedir.

·       Gelişme çağındaki çocukların özellikle çok fazla tüketmesi gereken kaliteli ve sağlıklı kırmızı pullu alabalıklar zeka gelişimi üzerinde çok etkilidir.

·       Çok ilginç bir bilgi olarak vermek isterim ki birçok hastalığa iyi geldiğini bildiğimiz kırmızı pullu alabalıkların 10 santimden küçük olanları canlı canlı yutulmaktadır.

Bu balıklar Ağrı’nın yüksek rakımlı sularında tamamen doğal ortamda yetiştikleri için sağlık üzerindeki etkileri gerçekten tartışılmazdır.

Alabalık Nelere İyi Gelir?

Alabalığın içermiş olduğu çok kıymetli bir madde olan omega yaşlanmayı geciktirici bir özelliğe sahiptir. Gelişme çağındaki çocukların kemik gelişiminden beyin gelişimine kadar birçok faydalar içeren alabalığın haftada en az iki kere tüketilmesi gerekmektedir.

Özellikle doğal yollarla yetişmiş olan kırmızı pullu alabalıkların birçok faydaları olduğu bilinmektedir. Sadece yiyecek olarak tüketilmekte kalmayıp alabalık yağı ve alabalık kremi birçok kemik ve romatizma hastalıklarının ve fıtık hastalığının tedavisinde kullanıldığı bir yana kozmetik olarak da kullanılmaktadır.

Ülkemizde yetiştirilmekte olan alabalığın düzenli kullanımı sayesinde kansere karşı koruyucu özelliği olduğu da bilinmektedir.

Alabalığın İçindeki Vitaminler

Ala balığın içindeki vitaminler bir yana içermiş olduğu omega yağı vücut için çok gerekli olmasına rağmen mutlaka yiyecekler yoluyla alınmalıdır. İnsan vücudunun kendiliğinden ürettiği bir madde olmadığı için yemek yoluyla alınan ve birçok faydası olduğu bilinen omega özellikle alabalık da çok yoğundur.

İçermiş olduğu omega haricinde B12 ve B6 vitamini açısından da çok zengin olan alabalık birçok hastalığa iyi gelmesinin yanı sıra hafıza kuvvetlendirici özelliği de bulunan bulunmaz bir nimettir.

Alabalık Kalorisi

Ala balığın yağlı bir yapısı olduğu bilinmektedir. Bu anlamda kalorisi yüksek bir besindir.

Alabalığın içermiş olduğu kalori miktarı pişirme yöntemi ile de çok alakalıdır. Fırında pişirilen bir alabalıkla yağda kızartılan bir alabalığın kalori miktarının aynı olması elbette ki beklenemez. Alabalık en sağlıklı olarak fırın veya ızgara yöntemi ile pişirilmesi yolu ile elde edilir.

Kalp ve damar hastalıklarına iyi geldiği bilinen aynı zamanda kırışıklık önleyici ve yaşlanmayı geciktirici özelliği de olan protein kaynağı bir deniz mahsulü olan alabalığın kalori değerleri konusuna gelince 100 gram pişmiş alabalıkta 150-180 arası kalori bulunmaktadır.

Alabalığın Zararları

Öncelikle belirtmekte fayda var. En fazla besin değeri olan bir yiyeceği bile gerektiğinden fazla tüketmenin sağlık üzerinde olumsuz etkileri mutlaka olacaktır. Alabalığın fazla tüketilmesi sonucunda oluşan zararlar şöyle sıralanabilir:

Fazla tüketimi sonucunda vücut alerjik reaksiyon gösterebilir. Deride kızarıklık, döküntü oluşabilir.

Sonuç olarak ülkemizde yetişen bir balık türü olan alabalık birçok faydası olan vitamin ve protein açısından zengin bir deniz ürünüdür. Düzenli ve gerektiği kadar tüketmek ise son derece önemlidir.

 

 

 

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap