Zeytin Nasıl Saklanır? Zeytinin Faydaları Zararları ve Kalorisi

Zeytin, kahvaltıların vazgeçilmezidir. Düzenli tüketimi mideye fayda sağlar. Saklama koşulları önemlidir. Aşırı tüketimi zararlıdır.

Zeytin

Ege ve Akdeniz yöresinin meşhur şifa kaynağı zeytin ülkemizin eşsiz değerlerinden birisidir. Günün her saatinde ve her öğününde yenebilen bu enfes lezzet özellikle kahvaltılarda olmazsa olmazdır. Özellikle ülkemizin kıyı kesimlerinde çok ratslanan bir temel gıda olsa da yurdun dört bir yanında verimli bir zeytin ağacı görmek mümkündür.

Zeytinin şifası öyle çoktur ki kutsal kitabımızda dahi bahsi geçmektedir. Pek çok hastalığın tedavisi çin yüzyıllardır yararlanılan bu gıda günümüzde de modern tıpta dahi sıklıkla önerilmektedir. Öyle ki kolesterol, trigliserid ve tansiyon yüksekliği yaşayanlar için diğer tüm yağlar yasaklanırken, zeytin ve zeytinyağı tam tersine tavsiye edilmektedir.

Böylesine lezzeti yüksek ve son derece besleyici bir yiyecek olan zeytin oldukça zengin çeşitleriyle sofralarımızı şenlendirir.

Zeytin Nasıl Saklanır?

Zeytini genelde siyah zeytin ve yeşil zeytin olarak çeşitlendirenlerin zeytin sevdalıları olmadığına eminiz. Evet zeytini hemen herkes çok sever. Ancak bir de en kalitelisini, en lezzetlisini ve farklı tatlar denemeyi sevenler bilecektir ki zeytin yaklaşık 50 farklı çeşide sahiptir.

Kışa girerken olgunlaşan ve artık ağacından toplanacak kıvama gelen zeytin nasıl saklanır diye merak ediyorsanız bunun pek çok yöntemi olduğunu söyleyebiliriz. Zira siyah zeytin ve çeşitleri ayrı, yeşil zeytin ve çeşitleri apayrı şekillerde muhaza edilir.

Zeytin çizme, zeytin kırma, salamura zeytin gibi türlü şekillerde yemeye hazır hale gelen zeytin, aynı zamanda bereketli bir yağ oranına da sahiptir. Bunun ayrımını fabrikalar yapıp kişilere ya da firmalara özel zeytin hazır hale getirilmiş olunur.

Mutfakların daimi üyelerinden olan zeytin genel olarak tüketime hazır bir halde satın alınır. Tercihe göre bildiğiniz, organikliğinden ve hijyeninden emin olduğunuz yerlerden almanız önerimizdir. Açıkta ya da paketlenmiş bir şekilde satılan zeytinlerden damak tadınıza uyanlarını seçebilirsiniz.

Zeytin hazırlanırken tuz oranı yüksek tutulduğundan kolay kolay bozulmaz. Ancak tuzu az bir zeytin çeşidi tercih ettiyseniz mutlaka kısa zamanda tüketmeniz gerekir.

Şayet teneke paketli zeytin aldıysanız zeytinleri mutlaka kapaklı cam bir kavanozda saklamalısınız. Aksi halde teneke açıldıktan sonra kapanması mümkün olmayacağındna hava alan zeytinler oksitlenecek ve bozulacaktır. Kavanoza aldığınız zeytinni üzerine gelecek kadar zeytinyağı ilave etmeniz raf ömrünü uzatıp, kurumasına da engel olacaktır.

Siyah zeytin muhafazası yeşil zeytine kıyasla daha çok dikkat gerektirir. Çünkü daha yumuşak bir yapıda olduğundan küflenme gibi durumlar daha olasıdır. Bu nedenle mutlaka tuz ve yağ oranının iyi ayarlanması gerekir.

Yeşil zeytin ise adeta çerez gibi tüketilen en sevilen türlerdendir. Yeşil zeytin nasıl saklanır diye merak ediyorsanız en uzun ömürlü halinin salamura olduğunu belirtebiliriz.

Eğer daha sade ve doğal kalmasını istiyorsanız kırma zeytin tercih edip üzerine yalnızca limonlu su ilavesi yapmanız yeterli olacaktır. Fakat limon asitli olmasından dolayı zeytinin renginde koyulaşma ve tadında bozulma yapabilir. Bu nedenle parlaklığını da korumasını istiyorsanız üzerine zeytinyağı dökerek saklayabilirsiniz.

Zeytinlerin oda ısısında tutulması aslına bakılırsa uygundur. Fakat odanın güneş görmemesi, rutubetli olmaması ve soğuk olması önemlidir.

Zeytin Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Lezzet harikası olan zeytin yemeklerde nasıl kullanılır diye bakıldığında bu sınırlandırılamayacak kadar çok alana yayılmıştır. Yani demek istediğimiz şey şu ki, zeytin salt olarak mükemmel bir lezzet iken ilave edildiği her şeyi de muhteşem bir tada kavuşturuyor.

Kahvaltılarda zeytinin her çeşidini yemeye bayılırız. Peki zeytinli omlet yapmayı denediniz mi hiç? Eğer denemediyseniz bu lezzeti mutlaka deneyimlemelisiniz. Ya da ızgara zeytin salatasını akşam sofranızın assolisti yapmaya ne dersiniz?

Zeytinli çörek, zeytinli ekmek gibi hamur işlerine de son derece yakışan bu lezzet ana yemeklerde de kullanılıyor. Tavuk, balık gibi hayvansal gıdalar ızgarada zeytin ile pişirildiğinde harika ve farklı birer sunumla göz doldurur.

Ana malzemesi domatesle yapılan soslarda da kullanılan zeytin kahvaltının yıldızı olarak sofradaki diğer tüm yiyecekleri unutturacaktır.

Zeytin Faydaları

“Umudun ve barışın simgesi” olarak nitelendirilen zeytin faydaları, bilimsel araştırmaları devam ettiği müddetçe yenilerinin eklenmesi ile ortaya çıkmaktadır.

İnsanlık tarihinin varlığından bu yana kullanılan zeytin ve zeytinyağı korunması gereken lezzet şaheserlerimizdendir. İnsanlık zeytinin yararlarından var oldukça faydalanacak ve şifalanacaktır.

  • Her gün düzenli olarak tüketilen ortalama 5 adet zeytin mide hastalıklarını önlemede ve tedavide büyük bir yer tutar.
  • Kabızlık, hazımsızlık gibi sindirim porblemlerini ortadan kaldırır.
  • Mide ve bağırsak kanserine karşı müthiş bir koruyucudur.
  • İçeriğindeki vitaminler sayesinde, vücudun kan yapımını arttırır.
  • Kötü kolesterolü düşürdüğü gibi yüksek seviyelerde tutulması gereken ve sağlığımız için önemli olan iyi kolesterolü dengeler.
  • Kalorisinin yüksek olmaması ve tok tutma özelliğinin bulunması sayesinde diyetlerde kullanımı oldukça avantajlıdır.
  • Antioksidan miktarının yoğun olması hücre yenilenmesi sağladığı için cilt hastalıklarında da tercih edilir.

Zeytin Nelere İyi Gelir?

Zeytin nelere iyi gelir sorusuna cevaben, zeytin nelere iyi gelmez ki desek çok doğru olur.

Her yaştan bebek, çocuk, yaşlı ve hastalığı olanlar için dahili ve harici kullanımı söz konusu olan zeytin ile zeytinyağı ilaç kadar etkilidir. Fakat bu tabi ki bir rahatsızlığınız varsa ve hekiminiz herhangi bir tedavi uyguluyorsa ilacınızı bırakıp yalnızca zeytin tüketin demek değildir.

Kronik kabızlık zeytin ve zeytinyağı kullanımında epey iyileşmiş bir hale gelir. Düzenli kullanımda zaten kabızlık gibi bir problem oluşması beklenmez.

Zeytin bağışıklığı güçlendirerek soğuk algınlığı gibi basit rahatsızlıklardan tutun da kanser gibi bağışıklık sistemi hastalıklarına kadar koruma sağlar.

İçeriğindeki yüksek E vitamini sayesinde iç organları temizler. Ciltte tazelik, kırışıklıkların önlenmesi ve cilt kuruluğuna karşı da direkt olarak fayda sağlar.

Zeytin; alzheimer hastalığı ve diğer yapısal hastalıklara karşı önleyici bir etkidedir.

Zeytinin İçindeki Vitaminler

Zeytinin içindeki vitaminler özellikle kalsiyum, magnezyum ve fosfor grubu olarak kardiyovasküler hastalıkların engellenmesinde büyük önem taşır. Kalp ve damar hastalığı olanlar için de sağlıklı bir beslenme tarzı adına mutlaka tüketilmesi gerekir.

A ,D, E ve K vitaminleri ise kanser oluşumunu önleyip sürekli maruz kaldığımız  radyasyonu da vücuttan atar. Ayrıca bu vitaminler kemik ve kas dokusunun sağlığı için de büyük önem taşıyanenzimlerdir.

Zeytinin Kalorisi

Zeytininin kalorisi yararlarıyla kıyaslandığında oldukça az kalacaktır. 100 gramlık zeytin 115 kaloridir.

Besin değerleri incelendiğinde; 1.4 gram doymuş yağ, 8 gram doymamış yağ, 6 gram karbonhidrat, 3.2 garm lif, 0.8 gram protein, 0.9 miligram C vitamini, 88 miligram kalsiyum, 4 miligram magnezyum, 735 miligram sodyum, 8 miligram potasyum, 3.3 miligram demir ve diğer elementler zeytinde bulunmaktadır.

Zeytin Zararları

Zeytin zararları, aşırı tüketilmediği takdirde yoktur. Ancak bilinen bir zararının olmaması günlük olarak belli bir oranın aşılmaması halinde söz konusu olacaktır.

Şayet fazla porsiyonlarda tüketilirse midede yanma ve ishal gibi istenmeyen durumlar ortaya çıkabilir. Yeteri kadar tüketim her zaman için doğru bir harekettir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap