.
.

Zahter Yemeklerde Nasıl Kullanılır? Faydaları, Zararları ve Kalorisi

Zahter genelde kahvaltılarda kullanılır. Cam kavanozda saklanır. İltihaplanmaya iyi gelen faydaları vardır. Aşırı tüketimi zararlı olabilir.

.

Zahter

.

Zahter, çok uzun bir geçmişe uzanan uzun bir kullanım geçmişi vardır. Hem geçmişte hem de günümüzde yemekte, güveçte, soslarda ve dolmalarda bir yemek baharatı olarak çoklukla kullanılmaktadır.

Zahter nedir? Zahter, 400’e kadar farklı çeşidi olan halk arasında “Kara kekik” olarakta bilinen kekik familyasından gelen ve doğada yabani olarak yetişebilen bir bitkidir.

Dünyanın birçok bölgesinde yetişir, ancak kuru, kayalık toprakları tercih eder. Zahter Kilis sofrası Türkiye’de oldukça meşhurdur. Günümüzde hala tıpta ve yemek pişirmede yaygın olarak kullanılmaktadır.

Zahter Nasıl Saklanır?

Zahter
Zahter

Zahter ve adaçayı gibi sert bitkiler odunsu gövdelere ve daha sert yapraklara sahiptir. Bu farklılıkların, onları nasıl saklayacağınız ve onlarla nasıl pişireceğinizi değiştirir. Ayrıca bitkilerin mevsimiyle de ilişkilidir. Yumuşak otlar mevsime ilkbahar ve sonbaharda gelirken, sert bitkiler genellikle sonbaharın başından ortasına kadar uzanan bir mevsime sahiptir.

Sert otlar gibi zahter otu da biraz farklı bir saklama yöntemi gerektirir. Bunları bir bardak suda bekletmek yerine nemli bir kâğıt havluya gevşekçe sarın. 

Paketi, sebzelik çekmecenizdeki hava geçirmez bir kapta veya poşet içerisinde saklayın. Kâğıt havlu, bitkileri kurumasını önlemek için yeterince nemli tutar ve kap veya poşet hava almasını önler. Bu şekilde saklandıklarında birkaç hafta olmasa da en az 10 gün tazeliklerini korurlar.

.

Kurutulmuş otların bozulmasını önlemek, raf ömürlerini uzatmak istiyorsanız, aşağıdaki saklama koşullarını uygulayabilirsiniz.

Kurutulmuş bitki satın alıyorsanız ufaltılmış olanları değil bütün olanları alın. Zahter tozu almak yerine de bütün dallardan alabilirsiniz.

Kurutulmuş bitkilerinizi nemden tamamen uzak olduğundan emin olun. Herhangi bir nemi kontrol etmenin iyi bir yolu, bu bitkilerden biraz parmaklarınızın arasında ezmektir. Otlar kolayca parçalanırsa kurumuş demektir.

Bu bitkileri, bozulmaması için hava geçirmez siyah renkli veya koyu bir kapta saklayın. Bitkilerinize kimyasallar sızabileceği için plastik kaplar kullanmaktan kaçının. Bunun yerine cam şişeler kullanın.

Bu kavanozları güneş ışığından uzak tutun. Bunun yerine onları karanlık ve kuru bir yerde saklayın.

Ömrünü uzatmak için onları serin ve kuru bir yerde saklamalısınız. 

Zahter Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Zahter Yemeklerde Nasıl Kullanılır
Zahter Yemeklerde Nasıl Kullanılır

Zahter, tatlı ve tuzlu yemeklerde kullanılan naneli, limonlu bir bitkidir. Zahter, taze ve kurutulmuş baharat olarak mevcuttur. Seçenekler arasında zahter, etlerden mevsimlik çorbalara ve güveçlere kadar birçok yemekte kullanılır.

.

Zahter ince, odunsu gövdeli ve küçük, keskin yapraklı son derece hoş kokulu bir bitkidir . Hem taze hem de kurutulmuş olarak bulunan bu bitki, yıl boyunca çoğu süpermarkette kolayca bulunur.

Zahter, et, domates ve fasulye ile iyi eşleşir. Akdeniz mutfağında zahter, zahter hafif çiçeksi aroması kuzu etinin tadı hafiflettiği için kuzu yemeklerinde çok sık kullanılan bir baharattır. Zahter ayrıca peynirlere, mercimeklere tat ve aroma katmak için ayrıca zahter çayı olarakta kullanılır.

Yumurta, domates ve peynirle çok iyi eşleştiği için omlet ve yumurta tabakalarına mükemmel bir katkı sağlar. Bu bitki aynı zamanda beyaz et için de ideal bir baharattır.

Zahter salatası ile sofranızı lezzet şölenine çevirebilirsiniz.

Taze veya kurutulmuş zahter kullanıp kullanmadığınız, kuru otların tazeden çok daha etkili olduğu için kullanılan miktarı belirleyecektir.

Taze zahter, sapı ile bir tarife bütününe eklenebilir veya yapraklar sapından çıkarılıp bir tabağa serpilebilir. Çorbalara, güveçlere veya diğer tariflere bütün bir zahter dalı ekleniyorsa, yapraklar genellikle pişirme sırasında yemeğin içine düşer ve odunsu gövde de servis yapmadan önce çıkarılır.

Taze zahter yaprakları o kadar küçüktür ki, genellikle doğrama gerektirmezler. Yaprakları gövdeden sıyırmanın zor olduğu zamanlar, bitkinin taze ve esnek olduğu zamanlardır. Yaprakları çıkarmak çok zor olabilir. Bu durumda, tüm dalın parçalanması ve tarife eklenmesi çok daha güzel tat verir.

.

Diğer birçok taze ot türünden farklı olarak, taze zahter yemeğe erken eklenebilir. Bitki, uzun pişirme sürelerine dayanır ve bundan dolayı lezzetini yavaşça yemeğe aktarır.

Kurutulmuş zahter taze zahterin lezzetinin çoğunu korur ve çoğu durumda taze zahter için uygun bir ikamedir. Kurutulmuş zahter taze yerine koyarken, tarifte belirtilen hacminin kabaca üçte birini kullanın çünkü kurutulmuş zahterin tadı tazeden çok daha güçlüdür. Kurutulmuş otların çoğunda olduğu gibi, yemeğin başında eklenmelidir.

Zahter Faydaları

Zahter Faydaları
Zahter Faydaları

Zahter, sağlığınız söz konusu olduğunda oldukça güçlü faydaları olan bir bitkidir. Antioksidan bakımından zengindir ve bakteri ve virüslerle savaşmaya yardımcı olabilir, potansiyel olarak kanser hücrelerinin büyümesini azaltabilir ve iltihabı hafifletmeye yardımcı olabilir. Zahter, muhtemelen baharat setinizden tanıdığınız nane ailesinden bir bitkidir. Ancak, düşündüğünüzden çok daha fazlasıdır.

·       Zahter, hastalığa neden olan serbest radikalleri nötralize ederek hasarı önlemeye yardımcı olabilecek antioksidanlar bakımından yüksektir

·       Zahter ve bileşenlerinin belirli bakteri türlerine karşı etkili olabilmektedir.

·       Zahter, antioksidan bakımından yüksektir. Kanser hücresi büyümesini azalttığı gösterilen bileşikler içerir.

·       Karvakrol ve timol, zahterte bulunan ve virüslerin aktivitesini azalttığı gösterilen iki bileşiktir.

.

·       Zahter, iltihaplanmayı azaltabilecek antioksidanlar bakımından yüksektir.

·       Antiseptik ve antifungal özellikleri sayesinde gargarada yaygın bir bileşendir. 

·       Düzenli olarak zahter kullanırsanız, duygularınız ve ruh haliniz üzerinde olumlu bir etkisi olabilir.

Zahter Nelere İyi Gelir?

Zahter, dünya çapında birçok mutfakta temel bir bitki olarak kabul edilir. Güçlü bir tada sahiptir ve hafif bir tatlılıkla birlikte yemeklere sıcaklık getirir. Taze, kurutulmuş veya yağ olarak bulunabilir ve hepsinin önemli sağlık yararları olduğu söylenir.

·       Kan basıncını düşürür

·       Öksürüğü durdurur

·       Bağışıklığınızı artırır

.

·       Cilt dezenfektanı için kullanılır

·       Zararlı haşerelerden kurtulmak için

·       Güzel kokular için

·       Ruh halinizi iyileştirmek için

Zahter İçindeki Vitaminler

Zahter İçindeki Vitaminler
Zahter İçindeki Vitaminler

Zahter, tipik olarak küçük miktarlarda kullanılmasına rağmen, bazı önemli besin maddelerinde paketlenir. Sadece bir çay kaşığı kurutulmuş zahter, günlük K vitamini ihtiyacınızın yaklaşık% 8’ini karşılayabilir

Bir çorba kaşığı taze zahter yaprağı şunları içerir:

3 kalori
1 gram karbonhidrat
1 gramdan az protein, lif veya yağ
3.6 miligram C vitamini günlük ihtiyacın % 6’sı
105 IU vitamin A günlük ihtiyacın % 3’ü
0.3 miligram demir günlük ihtiyacın % 3’ü
0.3 miligram manganez günlük ihtiyacın % 3’ü 

Zahter Kalorisi

.

Bir çorba kaşığı taze zahter yaprağı 3 kalori içerir.

Zahter Zararları

Her tür bitki de olduğu gibi zahter bitkisi tüketmek zararlı olmayabilir. Ancak fazla tüketmek zararlı olasılıklar yaratabilir.

Zahter, nane ve benzeri bitkilere alerjisi olan kişiler de kekiğe alerjisi olabilir. Zahter kanın pıhtılaşmasını yavaşlatabilir. Özellikle çok miktarda kullanılırsa kanama riskinizi artırabilir.

Göğüs kanseri, rahim kanseri, yumurtalık kanseri, endometriozis veya rahim fibroidleri gibi hormona duyarlı durumlarda Zahter vücutta östrojen gibi davranabilir. Östrojene maruz kalma ile daha da kötüleşebilecek herhangi bir rahatsızlığınız varsa zahter kullanmayın.

Zahter zararı olarak kanın pıhtılaşmasını yavaşlatabilir, bu nedenle ameliyat sırasında ve sonrasında ekstra kanama riskini artırabileceğine dair bazı endişeler vardır. Planlanmış bir ameliyattan en az 2 hafta önce zahter kullanmayı bırakın.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap