Yeşil Biber Nasıl Saklanır? Hangi Hastalıklara İyi Gelir? Faydaları ve Zararları

Yeşil biber yemeklere lezzet katar. Buzdolabında saklanır. Kabızlığa iyi gelir. Stresi azaltma gibi faydaları vardır. Abartısı zararlı olabilir.

Yeşil Biber

Sebzeler dengeli bir beslenme ve buna paralel sağlıklı bir yaşam için, asla vazgeçilmemesi gereken gıdalar arasında yer alırlar. Sahip oldukları bol miktardaki bileşenler, bağışıklık sistemimizin güçlenmesi için benzersiz öneme sahiptir. Yeşilbiber bu sebzeler arasında en önemlilerinden bir tanesi olarak öne çıkar.

Biberin farklı renkleri ve türleri bulunuyor. İsimlerini şekillerinden ve renklerinden alan bu biberlerin, en yaygın kullanılanlarından biride yeşilbiber ailesidir. Farklı boyutları ve türleri bulunan yeşilbiberlerin, aynı zamanda çok geniş bir kullanım alanı da bulunuyor.

Çiğ olarak, yemeklerde pişirilerek, turşusunun tüketilmesiyle, salçasının kullanımıyla, biberler, beslenme alışkanlıklarımızda en önemli yere sahip sebzeler arasındadır. Dünya genelinde en çok tüketilen sebzelerden de biridir.

Çeşitli Vitaminlerden oluşan bir depo olmasının yanında, antioksidan, anti inflamatuar etki, lifler ve çeşitli minerallere sahip olan yeşilbiber, vücudumuzun sağlıklı bir şekilde çalışmasında önemli rol oynar. Daha güçlü bir vücuda sahip olmamızı sağladığı gibi, düzenli tüketimi konsantrasyon ve enerji sağlaması açısından da fayda sağlar.

Yeşil Biber Nasıl Saklanır?

Yeşilbiberin yemeklerde kullanılması ve normal olarak yaz aylarında yoğun şekilde bulunması, depolanması konusunda çeşitli yöntemlerin de geliştirilmesine sebep olmuştur. Bu sebeple yeşilbiber nasıl saklanır? Sorusu da sıkça sorulur.

Her sebze gibi yeşilbiberin de taze olarak tüketilmesi, en verimli tüketim şeklidir. Bu şekilde sahip olduğu Vitamin, mineraller ve diğer bileşenlerin olumlu etkilerinden daha iyi bir şekilde faydalanılır.

Dolapta 5 dereceye kadar ki sıcaklıklarda, nemsiz bir ortamda saklanması en idealidir. Bu şekilde saklandığında, bir haftaya kadar uzayabilen bir verimli kullanma ömrüne sahiptir.

Ancak beklediği her gün, zengin bileşenlerinden bir miktar kayıp yaşar. Buzluk ve derin dondurucularda yeşilbiber depolanması için çeşitli yöntemler bulunuyor.

Dilimlenerek temizlenmiş yeşilbiberlerin, havası alınmış buzdolabı poşetlerinde saklanması, en sık başvurulan yöntemlerden biridir. Ancak bu yöntem çok sağlıklı sonuçlara neden olmaz.

Bunun yanında, biberlerin salça ile kavrulması ve yemeklik olarak hazır hale getirildikten sonra, buzdolabı poşetlerine konularak dondurucuya atılması, daha sağlıklı bir yöntemdir. Unutulmaması gereken, ısıyla karşılaşmış olan biberlerin, yine besin değerlerinde kayıplar yaşadığıdır.

En sağlıklı ve verimli tüketim şekli, ısıyla karşılaştırılmadan, çiğ olarak tüketilmesidir. Salataların bu sebeple en önemli unsurlarından biri olarak öne çıkar.

Yeşil Biber Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Yeşilbiber, yemeklerde vazgeçilmez bir malzeme olarak, acı ya da tatlı olarak kullanılır. Yeşilbiber yemeklerde nasıl kullanılır? Sorusunun çok geniş bir cevabı bulunur. Yemeklere sağladığı lezzet ver görsellik nedeniyle, hemen her türlü yemeğe ilave edilebilir.

Bazı yeşilbiber türleri doğrudan pişirilerek, ana yemek olarak tüketilir. Bazı yemeklerde içini temizleyerek ve kesilerek kullanıldığı gibi, bazı yemeklerde bütün olarak acısı ve lezzetini vermesi için kullanılır. Acısı ve lezzetiyle yemeklere çok şey katsa da, yüksek ısıyla karşılaşması, doğal bir şekilde besin değerlerinde kayıplar yaşamasına sebep olur.

Bu sebeple çiğ olarak iyice yıkandıktan sonra tüketilmesi en verimli şekildir. Salatalarda kullanılan en önemli unsurlardan olan yeşilbiberlerin, acı olanları acı olmayanlara göre daha farklı faydalara sahiptir.

Ülkemizde yetişen çok sayıda yeşilbiber bulunuyor. Yeşilbiber yetiştiriciliği, Anadolu topraklarının özel ve verimli yapısına özel olarak, diğer yerlere göre çok daha sağlıklı bileşenlerle yetiştiğini bilmek gereklidir.

Yeşil Biberin Faydaları

Yeşilbiberin içeriğinde, çeşitli ve çok sayıda Vitamin, lifler, beta keroten, protein ve alkoloidler bulunur. Bunların bir araya gelmesiyle, eşsiz bir besin kaynağı haline dönüşen yeşilbiberin faydaları bu sebeplerle çok sayıdadır.

Yeşilbiberin her türünde bulunan bu vitaminler ve yoğun içerikten, en fazla çiğ şekilde tüketildiğinde faydalanılabilir. Ancak yemeklerde kullanımında da bu bileşenlerin bir kısmı tüketilebilir. Faydaları çok geniş ölçekte olmakla birlikte, antioksidan etkileri sayesinde, kansere karşı koruyucu olduğu biliniyor.

Tıbbi etkileri üst düzeyde olan sebzelerden biridir. Bu sebeple bazı yeşilbiber türleri, ilaçlarda etken madde olarak da kullanılır. Günün ilk saatlerinde çiğ olarak yenilen yeşilbiberin, günlük dayanıklılığı arttırdığı bilinen bir diğer faydadır.

Yeşil Biber Nelere İyi Gelir?

İçerdiği bileşenler ve özel lezzetiyle, ülkemizin beslenme alışkanlığında geleneksel bir öneme sahip olan yeşilbiber nelere iyi gelir? Sorusunun yanıtı çok geniş olarak ele alınmalıdır. Kısa başlıklar halinde sıralarsak;

  • Stresin azaltılmasında yardımcıdır,
  • Kabızlık başta olmak üzere, sindirim sorunlarına karşı iyi gelir, mideye yararlıdır,
  • Solunumda yaşanan sıkıntıların hafifletilmesine katkı sağlar,
  • İştah açıcıdır, midenin güçlenmesine yardım eder,
  • Balgam söktürücü özelliğe sahiptir, Kronik bronşit gibi hastalıklarda, oluşan belirtilerin iyileştirilmesinde ve hafifletilmesinde rol oynar,
  • Güçlü bir dirüetiktir. İdrar söktürücü özelliği, aynı zamanda antioksidan etkisinden kaynaklanır,
  • Göz sağlığına yararları vardır,
  • Kardiyovasküler sistem, kalp ve damar sağlığının korunmasında etkileri bulunuyor,
  • Cilt sağlığına faydalıdır,
  • Bağışıklık sisteminin güçlenmesinden katkıları bulunuyor,
  • Metabolizmanın daha hızlı çalışmasına yardımcı olur,
  • Çeşitli kanser türlerine karşı etkili bir koruyucu ve savaşçıdır,
  • Sinir sistemine katkılar sağlar ve ağrı kesici etkileri bulunur,
  • Enfeksiyonlarla vücudumuzun savaşında önemli bir destekçidir,
  • Saç sağlığına faydaları bulunuyor,
  • Diş ve diş eti sağlığına faydaları bulunuyor,
  • İyi bir folik asit deposu olarak, hamile adayları için önemli bir kaynaktır.

Yeşil Biberin İçindeki Vitaminler ve Mineraller

C, B-1,B-2 E,P, K Vitaminleri ve A provitamini Yeşil Biberin İçindeki Vitaminler ve Mineraller arasındaki çeşitliliği göstermek açısından iyi bir örnektir. Çok sayıda Vitamine sahip olan yeşilbiber, günlük ihtiyacımızı önemli oranda karşılayan bir gıdadır.

Magnezyum, fosfor, sodyum, potasyum zengin mineralleri arasındadır. Kalsiyum ve fitesterol diğer bileşenlerindendir. İçeriğinde bibere acılığını da verene kapsaisin fitesterolu bulunur.

Sahip olduğu lif oranıyla, sindirim sistemimiz açısından onarıcı etkiler bile gösterir. Alkoloidler ve folik asit gibi, kemik ve hücre gelişimi açısından gerekli ve vücudumuz tarafından üretilmeyen bazı özel bileşenlere sahiptir. hamileliği düşünen anne adayları için, ve bebek gelişimi açısından son derece önemli olan folik asit için, çok önemli bir kaynaktır.

Yeşil Biberin Kalorisi

Lifli yapısının yanında düşük kalori oranına sahip olması, diyetlerinde önemli unsurlarından biri olmasına neden olur. Aynı zamanda metabolizmanın daha hızlı çalışmasını da sağlaması, fazla kilolardan kurtulmak için, takip edilen diyetlerde, çok önemli roller üstlenmesine neden olur. Yeşilbiberin kalorisi yaklaşık 50 gram için 14 olarak hesaplanır.

Yeşil Biberin Zararları

Normal bir şekilde tüketilmesinde herhangi bir zararı bulunmaz. Ancak faydalı olduğu düşünülerek, yoğun, sürekli ve aşırı miktarda tüketilmesi, vücudumuzda çeşitli dengesizliklerin oluşmasını kaçınılmaz kılar. Bu sebeple Yeşilbiberin zararları hakkında bilgi edinmek ve her gün olsa bile, dozunda tüketmek gereklidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap