Yenidünya Nasıl Saklanır? Hangi Hastalıklara İyi Gelir? Zararları ve Kalorisi

Yenidünya çabuk bozulur 2-3 derecede saklanır. Kemik sağlığına iyi gelir. Aşırı tüketimi zararlıdır ve kalori nedeni ile dikkatli tüketilmelidir.

Yenidünya

Yenidünya bilimsel olarak eriobotrya japonica adı verilir. Diğer isimleri Çin eriği, Japon eriği, Pipa, Malta eriği olarak bilinir. Yenidünya meyvesi, tohum ve yaprakları güçlü bitki bileşikleri ile doludur. Uzun yıllarca geleneksel tıpta kullanılmaktadır. Birçok hastalığa karşı koruma görevi görüp, sağlığa faydası sayılmayacak kadar çoktur.

Yenidünya, diyabete, kolesterolün düşürülmesine, kemik mineral yoğunluğunun korunması gibi birçok hastalığa iyi gelir. Kanser önleyici özelliğe sahiptir ve gastrointestinal sağlığı iyileştirmeye yardımcı olur. Görme sağlığını artırır. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Solunumu rahatlatır, dolaşımı artırır ve kan basıncını düşürür.

Yenidünya Nasıl Saklanır?

Yenidünya nasıl saklanır diye araştıranlara tavsiye olması açısından söylemek gerekirse, yenidünya buzdolabının meyve sebze bölümünde 2-3 derecede muhafaza edilebilir.

Yenidünya yıkanıp buzdolabına konulmamalıdır. Bu çürümeyi artırabilir. Kabuklarını soyup dolaba konulmamalıdır. Bu durum hem vitamin değerlerini düşürebilir hem de çabuk çürümesine sebep olur. Ayrıca yenidünya kurutulup saklanabilir.

Yenidünya Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Yenidünya yemeklerde nasıl kullanılır deyince farklı tariflerde lezzeti artırmak için kullanılır diyebiliriz. Sadece meyve olarak değil yemeklerde de kullanılabilir.

Yoğurtların içine ilave edilerek lezzetlendirilebilir. Yenidünyanın yanında su içilirse bağırsakların çalışması hızlandırılabilir. Özellikle Gaziantep ilinde yemeklerin içerisinde kullanılır. Yenidünya kebabı olarak bilinen yemek tatlı ve tuzlunun birleştiği lezzetli bir yemek ortaya çıkarmaktadır.

Yenidünyanın çekirdekleri kurutulup tüketilebilir. Kurutulan çekirdeklerden çay elde ediliyor. Yenidünya çayı sindirim sistemini destekliyor ve cildi güzelleştiriyor.  

Yenidünya Faydaları

Parlak turuncu ve koyu turuncu renkte olan yenidünya, şekli armuda benzeyen, erikten biraz daha büyük, tat olarak mango ve şeftali karışımı bir meyvedir. Taze ve kuru olarak tüketilebilir. Hem meyvesinden hem de yaprağından faydalanılabilir.

Hem lezzetli hem de şifa kaynağı olan yenidünyanın birçok faydası vardır. Yenidünya faydaları vitamin yönünden ve zengin besin değerleriyle vücuda çok fazladır. Bu yüzden yemeklerde, salatalarda kullanılmalıdır. Vitamin yönünden oldukça zengin olan yenidünyanın vücuda birçok faydası vardır.

Yenidünya faydaları özellikle içindeki vitaminler nedeniyle bağışıklığa kuvvetlendirdiği için sık sık tüketilmelidir.

·       Yenidünya, potasyum, magnezyum, karotenoidler ve fenolik bileşikler bakımından oldukça zengindir. Bunlar kalp sağlığını korur.

·           Yenidünya içindeki potasyum beynin kılcal damarlarına kan akışını artırarak, beyin güçlendirici yönü vardır.

·           Yenidünya yaprakları, kanser tedavisinde önemli bir yere sahiptir. Yenidünya yaprakları vücudu hücresel yaşlanmaya karşı etkilidir.

·           Sindirime yardımcı olur v sindirim problemleri olanlarda rahatlama sağlar.

·           Lif bakımından zengin olan yenidünya kilo vermek isteyenlere çok faydalıdır. Mideyi tok tutar, açlık ataklarını azaltır.

·           Yenidünya balgam söktürücü maddeler soğuk algınlığına iyi gelir. Solunum yolu tedavisinde önemli bir yere sahiptir. Yenidünya çayı balgam söktürücü olarak kullanılır. Sağlığa faydalıdır.

·           Yenidünya çayı ayrıca diyabet kontrolü için önerilmektedir. Düzenli kullanımda kan şekerinin düştüğü ortaya konulmuştur.

·           Yenidünya içindeki C vitamini kaynağı olarak antioksidan özelliği kronik hastalıkları önler. Beyaz kan hücrelerinin üretimini teşvik eder.

·           Yenidünya kemik yoğunluğu kaybını önler ve kemik sağlığını korur.

·           Yenidünya meyvesi A vitamini içerir. Bu vitamin sayesinde göz sağlığını korumaya yardımcı olur. Katarakt ve glokomlara karşı koruyucu bir bariyer görevi görür.

Yenidünya Nelere İyi Gelir?

Şifa kaynağı olan yenidünya sayılamayacak kadar faydası olan bir meyvedir. Yenidünya nelere iyi gelir diye araştıranlar birçok faydasından dolayı tüketmelidirler. İçindeki vitaminler ve besinlerin birçok faydası bulunmaktadır.

Özellikle bağışıklığı artırıcı yönü nedeniyle tercih edilir. Vücut direnci sağlar. Göz sağlığını artırır. Gözün görme özelliğine iyi gelir. Solunumu rahatlatır, dolaşım sistemine iyi gelir. Kanser hastalıklarına karşı önlemede yardımcı olur.

Yenidünya İçindeki Vitaminler

Şifa kaynağı olan yenidünya içindeki vitaminler A vitamini ve C vitamini açısından oldukça zengindir. Ayrıca meyve ve yaprağında pektin, tiamin, riboflavin, niasin, piridoxin, folik asit gibi B-kompleks vitaminler bulunur.

Demir, kalsiyum, manganez, potasyum, fosfor, çinko, bakır ve selenyum gibi mineraller açısından önemli bir kaynaktır. Ayrıca yenidünya içerisinde düşük kolesterol ve kalori, omega 3 ve omega 6 yağ asitleri gibi tekli doymamış yağ asitleri bulunur.

Yenidünya Kalorisi

Yenidünya, A vitamini, potasyum ve lif açısından zengindir. Antioksidan özelliği ve lif içeriği sayesinde kalp hastalıklarına ve kansere karşı koruyucu özelliği vardır. 100 gram yenidünya kalori olarak 47 kalori içerir.

Yenidünya Zararları

Yenidünya birçok faydasının yanında bazı dikkat edilmesi gereken hususlar da vardır. Yenidünya zararları dikkat edilmesi gereken durumları bulunmaktadır. Her besinde olduğu gibi fazla tüketildiğinde vücuda zararları olabilmektedir. Toksik etkiler gösterebilmektedir.

Yenidünyanın bilinen bir zarar olmasa da kullanım sıklığına dikkat etmek gerekir. Yenidünya yapraklarından yapılan çayın fazla tüketilmesi durumunda kas güçsüzlükleri ve kas spazmları ortaya çıkabilir. Yenidünya kullanımına dikkat edilmesi gerekir. Çok fazla tüketilmemelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap