.
.

Vanilya Yemeklerde Nasıl Kullanılır, Saklanır? Faydaları, Kalorisi ve Zararları

Vanilya, hoş kokusu ile birçok kişinin tatlılarda kullandığı bitkidir. Faydalarının yanı sıra aşırı tüketim zararlıdır. Kalorisi yüksektir.

.
.

Vanilya

Oldukça hoş koku ve aromasıyla dikkat çeken vanilya, Salepgiller familyasına aittir. Yetiştiği alanlara baktığımızda tropikal ülkeleri görmemiz mümkündür. Tırmanıcı gövdeye sahip vanilyanın anavatanı Meksika, Cava ve Madagaskar olarak karşımıza çıkmaktadır. Vanilya bitkisinin meyvelerinin uzunluğu yaklaşık olarak 15-20 cm arasına ulaşabilir.

Vanilya yaprakları sapı olmayan, yassı şekilde ve etli yapraklardır. Meyvesinin tadı acı olup özel bir kokuya sahiptir. Vanilya bitkisi ilk başlarda tapınaklarda kullanılmıştır. Güzel koku yayması ve kötü ruhlardan arınması için tapınaklarda vanilyadan yararlanılmıştır. Bir süre sonra Meksikalılar bu bitkiyi içeceklerine aroma vermesi için kullanmaya başlamış ve böylece yayılma alanı bulmuştur.

Dünya geneline baktığımızda vanilya türleri yaklaşık 150 tanedir. Bunların bir kısmı ticari değer taşımaktadır. Vanilya yetiştiriciliği oldukça zahmetlidir. Ekilen bir vanilyanın meyve vermesi yaklaşık 3 yıl sürer. Safrandan sonra vanilya dünyanın en pahalı 2.baharatıdır.

Vanilya Nasıl Saklanır?

.

Vanilya baharatı hem tadı hem de kokusuyla insanları cezbeden bir besin maddesidir. Üstelik dünyadaki en pahalı baharatlar arasında da yerini almıştır. Bu nedenle vanilyanın doğru saklanması önemlidir.

Vanilya nasıl saklanır sorusu insanların cevap aradığı bir konudur. Çubuk vanilya saklamak için kuru yer tercih edilmelidir. Tazeliğini kaybetmemesi için vakumlu bir poşet tercih edilebilir.

Buna ek olarak hava almayan cam bir kavanozda da vanilyanın çubukları muhafaza edilebilir. Güneş görmeyen bir alanda bulundurulması önemlidir. Bu şekilde yaklaşık bir sene boyunca bozulmadan kalacaktır.

Vanilya Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Kokusu ve aroması ile beğenileri üzerine çeken vanilya, kullanım alanı olarak farklılık gösteren bir baharattır. En sık kullanıldığı yer sütlü tatlılar olmaktadır. Vanilyalı tatlılar ağza hem hoş bir tat bırakacak hem de mideyi doyuracaktır.

Çubuk vanilya tatlılara aroma verdiği gibi süsleme amacıyla da kullanılmaktadır. Bu çubuğun aroması daha çok çıksın istiyorsanız çubuğu ortadan ikiye bölerek de kullanabilirsiniz. Vanilyanın tadı keskindir ve bazı insanlar bundan hoşlanmayabilir. Bu durumda imdatlarına yetişen de vanilya özütü olmaktadır. Bu özüt hafif aroma sağlamaktadır.

Doğal vanilya olmayan, laboratuvarda yapay olarak üretilen ürünler de bulunmaktadır. Örneğin vanilya esansı gibi. Bu esans yemeklerde vanilyanın aromatik lezzetinden yararlanmak için kullanılmaktadır.

.

Vanilya şurubu özellikle kahve ve pasta sektöründe kullanılan bir gıdadır. Kahveye ve pastaya vanilyanın aromatik lezzetini katmak için şurubundan yararlanılır. Üstelik bazı meyvelerin üzerine gezdirilen az bir miktar şurup ile bu meyvelerin lezzeti daha da artacaktır.

Hemen her ev kadının kullandığı vanilya tozu en çok tercih edilen ürünler arasındadır. Pasta yapımında aroma verici olarak kullanılan bu toz ile lezzetler daha da artmaktadır. Oldukça ekonomik bir üründür.

Aromatik etkisi oldukça fazla olan vanilya macunu da mutfaklarda kullanılabilecek besinler arasında yer almaktadır. Vanilyadan elde edilen özüt ile toz halindeki çubukların karışımı ile bu macun ortaya çıkmaktadır.

Vanilyanın Faydaları

Vanilya baharatı mutfakta kullanımının yanı sıra sağlık açısından da önemli bir besin maddesidir. Kokusu ve aroması ile hem damağa hem de burna hitap eden bir baharattır.

Yorgunluğu almasından ateş düşürmesine, uyku probleminden gribe kadar sayısız faydası vardır. Vanilyanın faydaları olarak sayabileceğimiz maddeler şunlar:

.

·       Vanilyanın aromatik kokusu sayesinde stresten uzaklaşılabilir. Sahip olduğu koku sayesinde sinir sistemini olumlu yönde etkilemektedir.

·       Sindirim problemlerini çözmede insanlara yardımcı olur. Bağırsak ve mide rahatsızlıklarını ortadan kaldırır.

·       Kadınların sıklıkla şikayetçi oldukları durumlardan biri adet düzensizliğidir. Vanilya da adet söktürücü ve düzenleyici olarak şifa kaynağı olmaktadır.

·       Astım ve bronşit rahatsızlıklarından muzdarip olan kişiler için tedavi edicidir.

·       Özellikle kış aylarında artan gribal hastalıklara şifa olmaktadır.

·       Cinsel isteksizliği ortadan kaldırır.

·       Ateş düşürücü etkisi vardır.

.

·       Yorgun hisseden kişiler tükettiğinde enerji verici olarak görev yapar ve yorgunluğu ortadan kaldırır.

·       Vanilya çayı içildiğinde kişilerin şikayetçi oldukları uyku problemlerini ortadan kaldıracaktır.

Vanilya Nelere İyi Gelir?

Vanilyanın insan sağlığı için önemini sizler için yazdık. Şifa arayan insanların daha çok doğala yönelmesi onları bitkilerle tanıştırmaktadır.  Vanilya da insanlara şifa kaynağı olan bir baharattır. Vanilya nelere iyi gelir sorusu önem kazanmaktadır.

Vanilyanın içeriğine baktığımızda pek çok şeye iyi geldiğini söyleyebiliriz. Stres azaltmaktan sindirim problemlerini yok etmeye, adet düzensizliklerinden uyku problemlerine kadar birçok şikayete iyi gelmektedir.

Vanilya İçindeki Vitaminler ve Mineraller

.

Vanilyanın sağlığa yararlı olması birçok insanın dikkatini çekmektedir. Dozunda ve dikkatlice tüketildiği sürece insan sağlığı için oldukça faydalı bir baharattır.

Hal böyle olunca vanilya içindeki vitaminler ve mineraller merak konusu olmaktadır. Vanilya A ve C vitamini bulunan bir baharattır. Potasyum, demir ve kalsiyum bakımından da zengindir.

Vanilyanın Kalorisi

Vanilyanın kalorisi merak ediken bir husustur. 100 gr vanilya içerisinde bulunan kalori değeri 403 kcal olmaktadır. 10 gramlık bir pakette bulunan vanilyanın kalorisi de yaklaşık 40 kcal olarak karşımıza çıkmaktadır.

Vanilyanın Zararları

Her besin maddesinde olduğu gibi vanilyanın zararları da bulunmaktadır. Normal kullanım dozunun üstüne çıkılması durumunda mide bulantısına sebep olabilir. Vanilyanın afrodizyak etkisi vardır. Bu nedenle kullanırken dikkatli olunmalıdır.

.

Hamilelerin, emziren annelerin ve kronik hasta olup ilaç kullananların vanilya tüketmek konusunda yardım almaları önemlidir. Bu nedenle bir uzmana başvurmaları faydalı olacaktır. Ayrıca alerjisi olanların da vanilyayı dikkatli tüketmeleri gerekir.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap