Üzüm Nasıl Saklanır? Üzümün Kalorisi, Faydaları ve Zararları

Üzüm, sulu, lezzetli ve faydalı bir meyvedir. Raf ömrü kısadır, uygun koşullarda saklanır. Ortalama bir kaloriye sahiptir. Fazlası zararlı olabilir.

Üzüm

Üzüm, bir asmada yetişen meyvelerdir. Çok yönlülüğü, çeşitliliği ve taşınabilirliği nedeniyle üzümler tüm dünyada popülerdir.

Dünya çapında her yıl 72 milyon tondan fazla üzüm yetiştirilmektedir. Muz, portakal veya elmadan daha fazla üretilir. Ancak bu sayının sadece yüzde 12’si taze yenmek üzere yetiştiriliyor. Geri kalan üzümlerin çoğu şaraba dönüştürülüyor .

Üzümler farklı renk ve şekillerde doğada bulunur. Kırmızı, yeşil ve mor üzümler, çekirdekli ve çekirdeksiz çeşitlere ayrılır.

Üzüm yetiştiriciliğine bağcılık da denir. Medeniyet kadar eskidir. Arkeologlar, günümüzde Gürcistan, Azerbaycan ve Ermenistan’da bulunan bölgelerde MÖ 6500 yılına kadar üzüm yetiştirildiğine dair kanıtlara rastlamıştır. Eski Mısır, Yunanistan ve Roma’da üzüm ve şarap, yemek, sosyal ve dini ritüellerde önemliydi. 

Üzüm Nasıl Saklanır?

Üzümler şaşırtıcı derecede kararsız meyvelerdir. Bunları doğru şekilde saklamazsanız büzüşebilir ve hatta küflenebilirler. Aslında, doğru şekilde saklanırsa, normal sofralık üzümler uzun süre taze kalabilir. Bu nedenle üzüm nasıl saklanır sorusu önemlidir.

Ancak, ister yeşil, kırmızı, ister pamuk şekerli üzümler olsun, hangi tür üzümleri tercih  ederseniz edin, bu yuvarlak sulu meyveden en fazla faydayı elde edebilmek için onları eve getirdikten sonra doğru şekilde nasıl saklayacağınızı bilmeniz önemlidir.

Üzümlerin tazeliği mağazada başlar. Üzümleri satın almadan önce yeşil saplı salkımları aldığınızdan emin olun. Kahverengi, saplı salkımlardan kaçınılmalıdır. Eve geldiğinizde salkımlar arasında çürük bir tane görürseniz mutlaka koparın. Yoksa bu, diğer tanelerinde çürümesine neden olur.

Üzümleri saklamak için aşırı nemli ve aşırı kuru ortamda saklamaktan kaçının. Nemli hava küflenmesine, kuru hava ise büzüşmesine neden olur. Ancak yüksek neme maruz bırakmayın. Üzümlerinizi suyla doğrudan temastan uzak tutun ve yıkanmadan saklayın, çünkü aşırı nem raf ömrünü kısaltacaktır.

Üzümlerinizi dolabınızdaki soğutma ünitesinde saklarken doğrudan hava yolundan uzak tutmalısınız.

Çünkü bu, susuz kalma sürecini hızlandıracak ve üzümlerinizin buruşmasına neden olacaktır. Bilmeniz gereken ilk şey, üzümlerinizi başka bir kaba aktarmamanız gerektiğidir. Üzümler havası alınmış bir poşete konarak dondurulabilirler. Tazeliğin bir başka anahtarı da üzümleri yeme zamanı gelene kadar yıkamaktır

Üzüm buzdolabı içindeki serin bir yerde saklanması gerekir. Dolayısıyla, buzdolabınızın sebzelik çekmecesi varsa oraya koyabilirsiniz. Üzümleriniz için biraz yer açın ve bu yüksek nemli saklama kutusuna koyun. Ayrıca üzümlerinizi sarımsak veya soğan gibi kuvvetli kokusu olan yiyeceklerin yanında saklamaktan kaçının, çünkü üzümler bu kokuları çekerler.

Tüm bu adımları takip ederseniz 14 güne kadar üzümün tadını çıkarabilirsiniz.

Üzüm Yemeklerde Nasıl Kullanılır

Bazı tarifler soyulmuş üzüm gerektirirken, üzüm kabuğu meyvenin hayati besinlerinin çoğunu içerir. Üzümün kabuğu ile tüketilmesi bu nedenle önemlidir.

Kültürümüzde günlük hayatta üzüm sirkesi kullanmak oldukça yaygındır. Üzüm şurubu, üzüm pekmezi, üzüm hoşafı çocukların beslenmesinde önemli yer tutar. Ayrıca üzüm şarabı da yapılır.

Üzüm aynı zamanda birçok tatlıda da kullanılır. Bunlardan en sık yapılanı üzümlü kektir.

Üzümler taze olarak tüketildiklerinde ve pişmiş bir tarifle hazırlanmadıklarında maksimum besin miktarını ve maksimum lezzetlerini korurlar. 175°C fırınlamada kullanılan pişirme sıcaklıkları, bu muhteşem meyvede bulunan bazı benzersiz ve hassas bitki besin değerlerini düşürür.

Üzümleri ara öğün olarak sade yiyin.
Sebze veya tavuk salatasına doğranmış üzümler ekleyin.
Meyve salatasında üzüm kullanın.
% 100 üzüm suyu için.

Üzüm Faydaları

Üzümler, yüksek besin ve antioksidan içerikleri nedeniyle çok sayıda sağlığa faydaları vardır. En çok bilinen üzümün faydaları sıralayacak olursak;

·       Üzüm, C ve K vitaminleri için günlük ihtiyacın dörtte birinden fazlası dahil olmak üzere birçok önemli vitamin ve mineral içerir.

·       Üzüm, antioksidan bakımından zengindir, diyabet, kanser ve kalp hastalığı gibi kronik sağlık koşullarına karşı koruyucu bitki bileşikleri içerir.

·       Üzüm, kolon kanseri ve meme kanseri dahil olmak üzere çeşitli kanser türlerine karşı koruyabilen resveratrol gibi birçok yararlı bitki bileşiğini içerir.

·       Üzüm ve kırmızı şaraptaki bileşikler kalp hastalıklarına karşı koruyabilir. Üzüm, kan basıncını ve kolesterolü düşürmeye yardımcı olabilir.

·       Üzümlerin şeker oranı yüksek olmasına rağmen glisemik indeksi düşüktür. Ek olarak, üzümdeki bileşikler yüksek kan şekerine karşı koruma sağlayabilir.

·       Üzümler, resveratrol, lutein ve zeaksantin gibi yaşa bağlı makula dejenerasyonu, katarakt ve glokom gibi yaygın göz hastalıklarına karşı koruma sağlayabilen çeşitli bileşikler içerir.

·       Üzüm, hafızayı, dikkati ve ruh halini iyileştirebilen ve alzheimer hastalığına karşı koruyabilen bileşikler içerir, ancak bu faydaların bazılarını doğrulamak için daha fazla insan temelli araştırmaya ihtiyaç vardır.

·       Üzüm, kalsiyum, magnezyum, fosfor ve K vitamini de dahil olmak üzere kemik sağlığı için önemli birçok besin içerir. Sıçanlarda yapılan araştırmalar, üzümlerin kemikler üzerinde koruyucu etkileri olabileceğini göstermiştir, ancak bu faydaları doğrulamak için insan çalışmalarına ihtiyaç vardır.

·       Üzüm, belirli bakterilere, virüslere ve maya enfeksiyonlarına karşı faydalı etkiler gösterir.

·       Üzümdeki resveratrolün, daha yavaş yaşlanma ve daha uzun ömür ile ilişkili genleri aktive ettiği gösterilmiştir.

·       Üzüm, bazı kalp ve bağırsak hastalıklarına karşı koruma sağlayabilecek iltihap önleyici etkilere sahiptir.

Üzüm Nelere İyi Gelir?

En fazla fayda sağlamak için beyaz üzüm yerine taze, kırmızı olanları seçin. Şeker içermelerine rağmen, düşük glisemik indekse sahiplerdir ve kan şekeri seviyesini yükseltmezler. Üzüm çekirdeği yağı cilt maskesi olarak kullanılır ve cildi gençleştirir.

·       Besin maddeleri, özellikle C ve K vitaminleri içerisinde

·       Yüksek antioksidan içerikler kronik hastalıkları önleyebilir

·       Bitki bileşikleri bazı kanser türlerine karşı koruyabilir

·       Çeşitli etkileyici yollarla kalp sağlığı için faydalı

·       Kan şekeri seviyelerini düşürebilir ve diyabete karşı koruyabilir

·       Göz sağlığına fayda sağlayan birkaç bileşik içerir

·       Hafıza, dikkat ve ruh halini iyileştirebilir

·       Kemik sağlığı için önemli birçok besini içerir

·       Bazı bakterilere, virüslere ve maya enfeksiyonlarına karşı koruyabilir

·       Yaşlanmayı yavaşlatabilir ve ömrü uzatır

·       Enflamasyonu azaltarak kronik hastalıkları önleyebilir

Üzüm İçindeki Vitaminler

Üzüm besin değeri bakımından zengindir. Bir fincan kadar (151 gram) kırmızı veya yeşil üzüm aşağıdaki besin maddelerini içerir:

Kalori: 104
Karbonhidrat: 27,3 gram
Protein: 1.1 gram
Yağ: 0.2 gram
Lif: 1,4 gram
C Vitamini: Günlük alımın % 27’si
K Vitamini: Günlük ihtiyacın% 28’i
Tiamin: Günlük ihtiyacın % 7’si
Riboflavin: Günlük ihtyiacın % 6’sı
B6 Vitamini: Günlük ihtiyacın% 6’sı
Potasyum: Günlük ihtiyacın % 8’i
Bakır: Günlük ihtiyacın % 10’u
Manganez: Günlük ihtiyacın % 5’i

Üzüm Kalorisi

Vücudun yaşamsal fonksiyonlarını sürdürmesi için enerji olarak ihtiyaç duyduğundan daha fazla kalori aldığında, ekstra kaloriler yağ olarak depolanır. Yüz gram üzümde yaklaşık 70 kalori vardır.

Üzüm Zararları

Alerjiler

Üzümlerde beş ana alerjen vardır. Üzüm alerjisinin semptomları kurdeşen, kızarıklık veya şişlik gibi şiddetli reaksiyonları içerebilir. Ek olarak, diğer meyvelere alerjiniz varsa, üzüm tüketirken reaksiyonunuz olabilir.

 ardır.da fonksiyonlarını faydalarını ir.nılır  neden olur.mutlaka temizleyiYan etkiler

Üzüm yemek kanın pıhtılaşmasını yavaşlatabilir (K vitamini içeriği nedeniyle), bu nedenle tıp uzmanları ameliyattan önce çok miktarda üzüm tüketmemenizi tavsiye ediyor.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap