.
.

Turp Yemeklerde Nasıl Kullanılır, Saklanır? Faydaları, Zararları ve Kalorisi

Turp, turşu ve salatalarda kullanılır. Raf ömrü uzundur. Düşük kalorisi diyette fayda sağlar. Her sebzede olduğu gibi aşırı tüketim zararlıdır.

.
.

Turp

Dış kabuğunun rengine göre adlandırılan çok sayıda turp bulunur. Mor, siyah, yeşil, beyaz, kırmızıturp, bunlar arasında en çok bilinenleridir. Ülkemizde kırmızıturp başta olmak üzere, siyah ve beyaz turp en çok tüketilen ve yetiştiriciliği yapılan türlerdir.

Kendisine özgü bir sertliği ve yoğun bir lezzeti bulunan turp, kış aylarının vazgeçilmez sebzelerinden biridir. Çok çeşitli şekillerde tüketilebilen turp, genel olarak yardımcı yemek olarak tüketilir. Salataların vazgeçilmez lezzetlerinden biridir.

Sahip olduğu folik asit ve flavonoid, sülforafan ve indol-3, özellikle çok önemli bir besin kaynağı olmasına neden olur. Bu bileşenler, dışında da çok zengin besin değerlerine sahiptir. Genellikle tüketilmeyen acımsı suyunun bile, çeşitli şekilde kullanılması, çeşitli sağlık sorunlarına karşı önemli olumlu katkılar sağlar.

Turp tüketimi esnasında yapılan yanlışlıklardan biri, soyarak tüketmektir. Kırmızıturp başta olmak üzere, kabuğunda çok önemli bileşenler taşır. Bu sebeple iyice yıkanmış ve sirkeli suda bekletilmiş turpu, kabuğuyla birlikte tüketmek önemli bir avantaj sağlar.

Sağlamlık ve sağlıklı olmakla eş değer olarak deyimlerimizde bile yer bulan Turp, gerçektende, sağlıklı bir beslenme de önemli rol oynar.

Turp Nasıl Saklanır?

.

Tüm sebzelerde olduğu gibi, turp nasıl saklanır? Sorusu sık bir şekilde gündeme gelir. Turpun saklanması da diğer sebzeler gibi, nemsiz bir ortamda ve 2 ile 5 derece sıcaklıkta olmalıdır. Sebzeleri saklarken, hava almalarına ve birbirlerine değmeleri yerine, ayrı cam kaplarda tutulmaları önerilir.

Sert yapısı ve kabuğunun kalınlığı gibi avantajları, diğer sebzelere göre turpun daha uzun bir süre saklanabilmesini sağlar. Bununla birlikte her sebze gibi taze olarak tüketilmesi en verimli kullanım şeklidir. Buna paralel Turpun saklanması için buzluk ya da derin dondurucuya konulmasıyla da sıklıkla karşılaşılır.

Ancak dondurulduktan sonra tüketilmesi, uzmanlar tarafından tavsiye edilen bir tüketim türü değildir. Yıkandıktan sonra kurutulmuş ve nemsiz bir ortamda saklandığında, 1 hafta ile 2 hafta arasında saklamanız mümkündür. Ancak önerilen tüketim, ilk 5 gün içerisinde olmasıdır.

Turp Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Dünya genelinde yaygın bir şekilde kullanılan sebzeler arasında bulunan turp yemeklerde nasıl kullanılır? Şeklinde sorularında sıkça sorulmasına neden olur. Taze olarak tüketilmesi ve herhangi bir ısıyla karşılaştırılmaması, turpun sahip olduğu besin değerlerinden en yüksek şekilde faydalanılmasını sağlar.

Bazı kültürlerde çeşitli yemekleri yapılsa da, haşlanmış hali dünyada yaygın şekilde kullanılsa da, ülkemizde genellikle salataların vazgeçilmezidir. Rendelenmiş ve dilimlenmiş hali, Balık başta olmak üzere, çeşitli yemeklerin yanında özel bir lezzet katan, eşsiz bir salata oluşturur.

.

Ağız kokutma özelliğine sahip olan turpun, Latince orijinal adı bile kokan soğan anlamına gelir. Acılığının alınması için, tuzlu suda ovulması ya da bekletilmesi sıkça başvurduğumuz bir durumdur. Ancak özellikle altının çizilmesi gereken konu, turpun kabuğunun da yenilmesi gerektiğidir.

Havuç, portakal gibi yine kış sebze ve meyveleriyle birlikte turp suyunun karıştırılmasıyla elde edilen içecekler, çok güçlü sağlık faydaları oluşturur. Buna greyfurt, nar gibi diğer meyveleri de ekleyebilirsiniz. Turp suyu çeşitli sağlık sorunlarında onarıcı ve tedavici edici rollere de sahiptir.

Turpun Faydaları

Turp, bazı kanser türlerine karşı koruyucu ve onarıcı etkilere sahip bir sebzedir. Kana daha fazla oksijen sağlama konusunda başarılı bir aktördür. Turpun faydaları arasında, kan basıncının dengelenmesi ve bağışıklık sisteminin güçlenmesi de bulunur.

Soğuk algınlığı ve öksürük gibi üst solunum yolu sorunlarında iyileştirici etkileri bulunur. Kemik gelişimi konusunda olumlu katkıları çok yüksektir. Hamilelikte önemli bir bileşen olan folik asit için, güçlü bir kaynaktır.

Sahip olduğu Vitamin ve mineraller, vücudumuzun pek çok konuda ihtiyacı olan bileşenlerdir. Bu sebeple çok geniş bir yelpazede faydaları bulunur.

Turp Nelere İyi Gelir?

  • Tiroid bezlerine fayda sağlar,
  • Sarılık hastalığına iyi geldiği biliniyor,
  • Bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur,
  • Üst solunum yolu rahatsızlıklarında, semptomların azalmasına yardımcı olur, astım ve bronşit gibi hastalıklarda, belirtilerin azaltılmasında etkilidir.
  • Diyabet hastalığına karşı koruyucu katkısı var,
  • Kardiyovasküler sistemimizin korunmasında yardımcıdır,
  • Siyatik ağrılarına karşı faydalıdır,
  • Diş etleri ve dişlerin güçlenmesine yardımcı olur,
  • Anemiye karşı koruyucu olduğu biliniyor,
  • Güçlü bir dirüetik yani idrar söktürücüdür,
  • Güçlü bir antioksidandır ve toksinlerin vücudumuzdan atılmasını kolaylaştırır,
  • Kan dolaşımının hızlanmasını sağlar,
  • Böbrek taşlarının oluşmasını engelleme özelliği var,
  • Ağız kokutmasıyla biliniyor olsa da, aslında ağız kokusunu engelleme konusunda çok etkilidir,
  • Adet ağrılarına karşı hafifletici etkisi var,
  • Depresyon gibi ruhsal sorunlarda ferahlatıcı etkiye sahiptir,
  • Tansiyonu dengeleyerek, kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olur,
  • Karaciğer ve safra kesesi gibi merkezi organlarımıza çeşitli yararlar sağlar,
  • Nezle, grip, soğuk algınlığı, öksürük gibi üst solunum yolu sorunları ve belirtilerinde iyileşmeye yardımcıdır. Aynı zamanda bağışıklığı güçlendirerek, bu hastalıklara karşı koruyucu bir şemsiye oluşturur.
  • İştah açıcı bir özelliği var,
  • Eklem ağrıları ve romatizma ağrılarına karşı iyileştirici özelliktedir,
  • Sindirim sistemimizin düzenlenmesinde önemli bir aktördür,
  • Dirüetik etkisi böbreklerin temizlenmesinde de fayda sağlar,
  • Doğal antibiyotikler arasındadır,

Turp nelere iyi gelir denildiğinde, akla gelecek en önemli faydalarından biri çeşitli kanser türlerine karşı koruyucu etkisidir. Her geçen gün yapılan araştırmalarla daha fazla kanıtlanıyor. Kolon, meme ve pankreas kanserlerine yakalanma riskini düşürüyor.

Turpun İçindeki Vitaminler ve Mineraller

.

Turpun içindeki Vitaminler, E, A, C, B-6 ve K gibi çeşitliliğe sahiptir. Bu sayede vücudumuzun ihtiyacı olan Vitaminlerin büyük kısmını karşılar. Antioksidan ve antibiyotik etkileri olan turp, Çinko, magnezyum, lifler, bakır, demir, kalsiyum, manganez gibi minerallere de sahiptir.

Zengin bileşenleri, çok değerli bir besin olmasını sağlar. Bu zengin ve çeşitliliğe sahip bileşenlerinin faydaları, tüm vücudumuzun sağlıklı işleyişi açısından son derece önemlidir.

Turpun Kalorisi

100 gramlık bir turpun yaklaşık 16 kaloriye sahip olması, aynı zamanda fazla kilolar için yapılan diyetlerde de vazgeçilmez katkılar oluşturmasına neden olur. Turpun kalorisi düşüktür ve aynı zamanda tok tutan lifli yapısı, diyetlerde önemli bir unsur olarak yer almasına sebep olur.

Turpun Zararları

Turpun bazı kişilerde zararları olabiliyor. Ülser ve gastrit gibi mide sorunları olan kişilerde, sahip olduğu asitler nedeniyle, olumsuz etkiler ortaya koyabilir. Gaz sıkışmasına neden olarak bu tür sorunları olan kişilerde, rahatsızlıklar oluşturabilir.

Turpun zararları arasında, aşırı tüketildiğinde, ağız kokusuna neden olması da var. Olağan kullanımda nefesi temizleyen ve ağız kokusunu engelleyen turp, aşırı ve sürekli tüketildiğinde ağız kokusunun oluşma nedeni olabiliyor.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap