Tellice Otu Yemeklerde Nasıl Kullanılır? Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Tellice otu, Ege'de sulu yemeklerde kullanılır. Diş ağrılarına iyi gelir. Uygun koşullarda saklanmalıdır. Her sebzede olduğu gibi aşırısı zararlıdır.

Tellice Otu

Tellice otu ege bölgesinde, Anadolu’nun çeşitli yerlerinde ve Akdeniz bölgesinde yetişen bir bitkidir. Tellice otu bölgesel olarak çok sevilen bir bitkidir. Yeşil ve yapraklar halinde olan bu bitkiyi severek tüketmek mümkündür.

Tellice otu severek yenilen bir bitki olmasının yanında çok yendiğinde böbrekleri bitiren bir yapıya da sahiptir. Aşırı tüketilmesi tellice otu zehirlenmesi ile sonuçlanabilmektedir. Bu bitki ilk çıktığında beyaza yakın rengi ile farklı bir bitkidir.

Sevilen bir bitki olan tellice bitkisi üçgen yapraklara sahip bir bitkidir. Doğada kendiliğinden yetişen bir bitki türüdür. Diğer isimleri ak pazı, sirken otu olan tellice otu aynı zamanda tel pancarı olarak da isimlendirilmektedir. İçeriğinde birçok vitamin ve mineral bulunmaktadır. Tellice otu faydaları saymakla bitmez.

Tellice Otu Nasıl Saklanır?

Diğer adı ile sirken otu ya da akpazı otu olarak isimlendirilen bu bitkiyi mevsiminde topladıktan sonra başka mevsimlerde de kullanmak mümkündür. Buzdolabında saklamak için toplanan tellice otlarına gerekli işlemlerin uygulanması gerekmektedir.

Doğadan topladığınız sirken otu ya da tellice otunu öncelikle yıkamanız gerekiyor. Toprağından arınan tellice otunu süzgeçte süzerek suyundan arındırıyorsunuz. Sirken otu gibi isimlerin yanı sıra tellice otu çeşitleri Anadolu’nun çeşitli yerlerinde yetişmektedir.

Suyunu çeken tellice bitkisini güvenle kullanmak mümkündür. Tellice bitkisini haşlayarak buzdolabında poşetler halinde saklamak mümkün.

Tellice otu haşlanırken acı suyunu bırakana kadar haşlamak sonrasında ise suyunu süzerek buzdolabı poşeti ile buzlukta saklamak mümkündür. Böylelikle mevsimi dışında da bu bitkiyi yemeklerde kullanmak mümkündür.

Tellice Otu Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Tellice otunu çiğ olarak tüketmek mümkün olmakla birlikte ıspanak familyasından olduğundan dolayı sulu yemekleri de yapılabilmektedir. Bunun yanında haşlanarak da tüketilmektedir.

Haşladıktan sonra yoğurt ve sarımsak ile yemeklerin yanında meze olarak tüketebilirsiniz. Ispanak gibi pirinç ile de yemeğini yapabilmeniz mümkündür.

Tellice Otu Faydaları

Diğer adı ile sirken otu olan bu ot ıspanakgiller familyasından bir bitkidir. Tellice otu faydaları çok olup bir o kadar da lezzetli olan tellice otu, ılıman iklimlerde daha iyi yetişmektedir. Besin liflerinin yanı sıra çok sayıda vitamin ve mineral tellice otunda bulunmaktadır.

Protein, vitaminler, demir yönlerinden oldukça zengin olan bu bitki, aynı zamanda bir potasyum ve magnezyum deposudur. Birçok faydası olan tellice otu, kan temizleyici bir özelliğe sahiptir. Bunun yanı sıra vücuttaki yaraların da tedavisinde önemlidir. İltihap yaralarının iyileşmesinde de önemli bir yere sahiptir.

Mutfaklarda da sevilerek kullanılan bu bitki sindirim sisteminin daha iyi çalışmasını ve sindirim sistemi sorunlarının giderilmesinde de önemli roller üstlenmektedir. Bu kadar faydasına rağmen tellice otu zehirlenmesi aşırı tüketimde görülmektedir.

Tellice Otu Nelere İyi Gelir?

Tellice otu faydaları sindirim sisteminden cilde kadar değişmektedir. Romatizmal kökenli hastalıkların tedavisinde de önemli bir ilaç olarak tavsiye edilmektedir.  Deri ve cilt rahatsızlıklarının tedavisinde de kullanılan bu bitkinin ağrı kesici özellikleri de mevcuttur.

Bu nedenle diş ağrılarında geçici olarak ağrı kesici özelliklere sahiptir. Bağırsakların ve idrar kanallarının daha iyi çalışmasını sağlar. Bu nedenle iyi bir idrar söktürücü olarak da bilinmektedir.

Tellice otu daha birçok faydası ile öne çıkan bir bitki olmakla birlikte aşırı tüketimi böbrekleri tehlikeye attığı için bunu kullanırken dikkatli olmakta fayda vardır. Genel olarak bakıldığında sindirim sistemlerinin daha iyi çalışmasını ve bağırsakların işlevini yerine getirmesine yardımcı olmaktadır.

Tellice Otu İçindeki Vitaminler

Tellice otu içerisinde çok sayıda vitamin ve mineral bulunmaktadır. Sağladığı faydalar ile yöre halkı tarafından sevilerek tüketilen bu bitkinin içerisinde bol miktarda A vitamini bulunmaktadır. A vitamininin yanı sıra içerisinde bol miktarda B vitamini ve C vitamini de bulunmaktadır.

Tellice otu bir mineral ve vitamin deposudur. Farklı tellice otu çeşitleri yemeklerde besin kaynağı olarak yer almaktadır. Ayrıca önemli bir demir ve kalsiyum kaynağı da olan tellice otu birçok faydası ile bölge mutfağında önemli bir yer tutmaktadır.

Bu yararlı bitkinin aşırı tüketimi çeşitli zararlara neden olduğundan fazla tüketilmesi tavsiye edilmemektedir. Bu nedenle de böbrek hastalarının çok sık tüketmemesi tavsiye edilir. Böbreğinde sorun olmayanların da bu bitkiyi çok fazla tüketmesi tavsiye olunmamaktadır.

Tellice Otu Kalorisi

Tellice otu diğer adı ile sirken otu besin değerleri açısından oldukça önemli bir bitkidir. Sağladığı avantajların yanı sıra kalori değerleri ile de tellice otu doyurucu olduğu bilinen bir doğal ottur. Pişmiş haldeki tellice otunda 100 gramında 32 kilo kalori vardır.

Lif kaynağı olan bu besin 100 gramındaki besin değerleri ile de oldukça besleyici bir bitki olarak biliniyor. Tok tutması açısından faydalı bir besin olan tellice otu sağladığı kalori değerleri ile de önemli bir enerji kaynağı olarak öne çıkıyor. Birçok insan sağladığı faydaların yanı sıra enerji kaynağı olmasından ötürü aşırıya kaçmadan bu bitkiyi tüketiyor.

Tellice Otu Zararları

Tellice otunun çeşitli zararları vardır. Bu zararlar böbrek sorunları olarak öne çıkmaktadır. Bu nedenle böbrek hastalarının bu otu kullanması tavsiye edilmemektedir. Tellice otu aynı zamanda diğer otlar ile karıştırıldığında da sorunlara neden olabilmektedir.

Özellikle yabani otların arasına karışması ile bazı zehirlenme vakaların görüldüğü olmaktadır. Bunun yanı sıra çeşitli tarım ilaçlarının kalıntıları da tellice otunun zarar vermesine neden olmaktadır. Tellice otu nerelerde yetişir sorusundan bağımsız olarak tellice otunun çok sayıda zararı bulunmaktadır.

Aşırı tüketiminde tellice otu zehirlenmesi adı verilen ve böbreklere zarar verdiği bilinen bu otun, sağlıklı kişilerde de böbrek iflasına neden olduğu bilinmektedir.

Her türlü şartta çok tüketimi böbreklerin zarar görmesine neden olmuştur. Bu nedenle aşırı tüketmemek gerekir. Aşırı tüketimi tellice otu zehirlenmesi sonucu ile sonuçlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap