Tarhun Nasıl Saklanır? Yemeklerde Kullanımı, Faydaları ve Zararları

Tarhun, hoş kokusu ile yemeklerde kullanılır ve lezzet kadar. Saklama koşulları ile raf ömrü uzundur. Ağız kokusuna önlemeye fayda sağlar.

Tarhun

Tarhun; papatyagiller ailesinden, hoş kokan ama keskin bir aroması olan bir bitkidir. Yaprakları ince ve uzun olduğu için, birçok bitkiden farklıdır. Yeşil altın, ejder otu ya da dargun gibi isimleri olan bu bitki Sibirya’da yetişmektedir. Ülkemizde ise Bayburt, Ankara, Erzurum, Urfa ve Gaziantep’te yetiştirilmektedir.

Dünyada yetiştirilen tarhun otu içerisinde Fransız ve Rus tarhunları en popüler olanlarıdır. Sahip oldukları aromaları itibariyle, diğerlerine oranla oldukça keskin bir tada sahiptirler. Birçok yemekte kullanılan tarhun otu nedir, tarhun nasıl saklanır gibi soruların cevabını ve çok daha fazlasını yazımızda bulabilirsiniz.

Tarhun Nasıl Saklanır?

Tarhun bitkisi taze olarak saklanmak için pek uygun bir bitki değildir. Bu yüzden saklama koşulları ile ilgili farklı yollara başvurmak gerekir. Tarhun nasıl saklanır derseniz konuyla ilgili birkaç önerimiz bulunmaktadır. Bunlar şu şekildedir:

Kısa süreli saklama durumu söz konusu ise; plastik poşet içinde, gevşek bir biçimde sarılı olarak muhafaza edilebilir. Bu süre biraz daha uzatılmak isteniyorsa, kağıt havluya sarılı halde buzdolabına konmalıdır.

Tarhun baharat olarak kullanılan bir bitki olduğundan, en iyi saklama şekli kurutmadır. Kurutulan tarhun baharatı, öğütülmüş halde hava almayan kavanozunda çok uzun süre, bozulmadan saklanabilir.

Tarhun Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Tarhun yemeklerde nasıl kullanılır, bilmeyenler için merak konusudur. Oldukça hoş kokan, kendine has bir aroması olan tarhun baharatı, hem taze olarak hem de kuru şekilde yemeklerde kullanılmaktadır.

Taze şekilde kullanımına oranla, kuru halinin aroması ve kokusu daha keskindir. Bu yüzden kullanım miktarı oldukça önemlidir. Tarhun balık, et ve tavuğa çok yakışan tarhun otu, çorbalarda da kullanılmaktadır.

Fırın yemeklerinde özellikle tercih edilen tarhun, fırında patatese çok muhteşem bir lezzet katmaktadır. Yakın zamanda özellikle bu yemek ile adını duyduğumuz tarhun aslında hangi yemeğe yakışır, bu deneyerek de öğrenilebilir. Damak tadına göre neye yakışacağı düşünülüyorsa, miktarı abartılmamak üzere rahatlıkla kullanılabilir.

Tarhun, dünya mutfağında da birçok kullanım alanına sahiptir. Sirke, gazlı içecek, yumurtalı ekmek ve daha pek çok ürünün içinde yer almaktadır.

Tarhun çayı yapılarak da tüketilen bir baharattır. Demleme yöntemiyle tarhun kurusu kullanılarak yapılan çay birçok kişi tarafından düzenli olarak tüketilmektedir.

Tarhun salata soslarında, kremalı veya tereyağlı soslarda da kullanılabilirken, bazı yörelerde ise hamurlara ilave edilmektedir. Keskin aroması sebebiyle tuz, biber ve sirkeye alternatif olarak kullanılabilecek bir baharat türüdür.

Tarhunun Faydaları

Tarhun otu yemeklere hoş bir koku ve lezzet katmasıyla birlikte, sağlık içinde oldukça faydalıdır. Faydalarını öğrenen kişilerin hemen tüketmeye başladığı tarhunun faydaları saymakla bitmeyecek kadar çoktur. Tarhun faydaları nelerdir birlikte inceleyelim:

  • İştah açar.
  • İdrar söktürücü özelliği vardır.
  • Enfeksiyonlara ve bakterilere karşı korur.
  • Ağız kokusunu önler.
  • Vücudu hastalıklardan korur.
  • Kalp sağlığı üzerinde etkili sonuçlar doğurmaktadır. Çeşitli kalp hastalıklarını önler.
  • Kan akışını düzenler. Bu özelliği ile kalp, beyin ve damar ile ilgili problemlerin yaşanmasını önler.
  • İltihap oluşumunu engeller.
  • Sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Kabızlığı önler.
  • Göz sağlığı açısından oldukça önemlidir.
  • Kadınlardaki üreme fonksiyonlarının düzgün çalışmasında yardımcı olur.

Tarhun Nelere İyi Gelir?

Tarhun baharatı vücuda sağladığı birçok fayda ile dikkati çekerken,  hangi hastalıklara iyi geldiği de merak edilen bir bitki olmuştur. Tarhun nelere iyi gelir, hangi şikayetlerde etkin bir rol oynar öğrenelim:

  • Hazımsızlık problemi yaşayanlar için oldukça faydalıdır. Yemek sonrası yaşanan şişkinliği alır.
  • Mide ağrılarına ve çeşitli mide rahatsızlıklarına iyi gelmektedir.
  • Depresyona, strese karşı etkilidir.
  • Uykusuzluğu ortadan kaldırır.
  • Diş eti iltihaplarına çok iyi gelmektedir. Tarhun çayı, düzenli olarak tüketildiğinde bu sorunu tamamen ortadan kaldırmaktadır.
  • Ağrı kesici özelliği ile vücutta yaşanan çeşitli ağrılara iyi gelir.
  • Kanserle savaşır. Kanserin olumsuz etkilerini ortadan kaldırır.
  • Kan şekerindeki ani değer değişikliği sebebiyle sıkıntı yaşayan diyabet hastalarına, kan şekerini düzenleyen özelliği ile iyi gelir.
  • Kansızlığın tedavisinde etkin bir rol oynar.
  • Bağırsak hastalıklarının tedavisine yardımcı olur.
  • Çeşitli diş ve ağız içi sorunları yaşayan kişiler için oldukça olumlu etkileri mevcuttur.
  • Anoreksiya hastalığına yakalanan kişilerde oldukça güzel sonuçlar vermiştir.
  • Hıçkırığı keser.
  • Dispepsinin tedavisinde yardımcıdır.
  • Uyuşma ve karıncalanma gibi sorunları ortadan kaldırır.

Tarhunun İçindeki Vitaminler

Tarhunun içindeki vitaminler oldukça fazladır. İçinde birçok vitamin ve mineral barındıran tarhunun kullanımı, yemeğe lezzet katmasının yanı sıra sağlık açısından da faydalıdır.

Tarhun otunun içinde; niasin, demir, omega-3 ve omega-6, magnezyum, potasyum, manganez, riboflavin, A vitamini, kalsiyum, C vitamini bulunmaktadır.

Tarhunun Kalorisi

Tarhun kalori değerleri ve içindeki maddeler açısından çok özel bir bitkidir. Doğru ve düzenli tüketimi, vücut için oldukça faydalı olmasının yanı sıra, beslenme düzeni açısından da önem arz etmektedir.

100 gr tarhunun kalorisi 295’tir. İçeriğinde; 7,74 gr su, 50,22 gr karbonhidrat, 7,40 gr lif, 22,77 gr protein, 7,24 gr yağ, 1,88 gr doymuş yağ,62 mg sodyum, 3020 mg potasyum, 1139 mg kalsiyum, 4200 IU A vitamini, 50 mg C vitamini, 2,41 B6 vitamini, 313 mg fosfor, 347 mg magnezyum, 3,90 mg çinko, 0,68 mg bakır bulunmaktadır.

Tarhunun Zararları

Tarhun otu bilinen bir zararı ya da yan etkisi olmayan bir baharattır. Bunun yanı sıra, tüketim miktarına bağlı olarak kişilerde bazı sıkıntılar ortaya çıkarabilir. Tarhunun zararları olarak sayılabilecek olası durumlar söz konusu olmasa da dikkat edilmesi gereken hususlar vardır.

Sindirim sisteminin çok çalışmasını sağlayabileceğinden, boşaltım sisteminde tahriş ortaya çıkabilir.

Tarhun baharatı için hamilelik döneminde kullanımı konusunda tespit edilmiş bir zarar söz konusu olmasa da doktor izni olmadan tüketilmemesinde fayda vardır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap