Şadok Yemeklerde Nasıl Kullanılır? Faydaları Zararları ve Kalorisi

Şadok genelde reçel yapımında kullanılır. Her meyvede olduğu gibi içerdiği vitaminler fayda sağlar. Kalorisi düşüktür lakin fazlası zararlı olabilir.

Şadok

İlk kez görenleri fazlasıyla şaşırtan bu büyük meyve ağaçta yetişmektedir. Şadok meyvesi hem turunçgillere hem de kavuna benzer. Görüntüsü nedeniyle ağaç kavunu olarak anılır. Fazlasıyla kalın kabuklu ve dev bir limona da benzetilen ağaç kavunu, 1 kilodan 4,5 kiloya kadar değişen ağırlıklarda olabiliyor.

Şadok nedir sorusunu son zamanlarda çok fazla duyuyoruz. Bu meyve çoğu yönden limona da benziyor. Dış kabuğu limondan çok daha pütürlü, girintili çıkıntılı yapıda olan bir meyvedir. Olgunlaşır olgunlaşmaz ağırlığı nedeniyle ağaçtan yere düşüyor. Ağaç kavunu halk arasında polemo olarak da biliniyor.

Ağaç kavunu diğer meyvelere oranla daha geç meyve veren bir ağaçtır. Şadok ağacı dikildikten sonra en az 3 yıl kadar beklemek gerekir. Ama beklediğiniz her güne, aya, yıla fazlasıyla değiyor. Tadı, kokusu ve kullanım alanlarıyla 3 yıl beklemenin karşılığını veren bir meyvedir.

Şadok Nasıl Saklanır?

Şadok meyvesi değişik yöntemlerle saklamak için iyi bir meyvedir. Bu meyveden birçok ürün elde edilebilir. Çok çeşitli alanlarda kullanılabilir. Şadok reçeli yaparak bu meyveyi saklayabilirsiniz.

Reçeli yaparken dikkat edilmesi gereken birkaç nokta olacaktır. Cam kavanozlarda saklamanız daha sağlıklı olur. Diğer bir türü ise marmelatıdır. Biraz şeker ekleyerek tatlandırıp tatlı yerine de tüketebilirsiniz.

Şadok Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Şadok tıpkı bir portakal gibi reçel yapımında kullanılabilir. Ancak ağaç kavunu çok güçlü etkileri ve aroması olan bir meyve olduğundan öncesinde mutlaka meyvelerin kabuklarını soyup 3 gün suda bekletmeniz, acısını salmasını sağlamanız ve her gün o suyu değiştirmeniz gerekiyor. Hatta bu işlemin ardından ağaç kavununu temiz suyla kaynatıp elde ettiğiniz bu acı suyu da atmanız ve ardından reçel yapımına geçmeniz büyük önem taşıyor.

Ağaç kavununun tek başına reçelini yapabileceğiniz gibi isterseniz tadının daha hoş olmasını sağlamak ve farklı bir aroma katmak için portakal ya da limonla karıştırarak reçel elde edebilirsiniz.

Aynı şekilde aktarlardan kolayca temin edebilirsiniz. Şadok meyvesi yapraklarının ya da kabuklarının kurutulmuş haliyle bitki çayı olarak da kullanılabilir.

Şadok Faydaları

·       Bu meyvenin tatlı ve ekşi çeşitleri vardır. Ağaç kavunu Hesperidin isimli bir glikozit içerir ve bu madde P vitamini etkisi göstererek kılcal damarların güçlenmesini sağar.

·       Şadok faydaları vücut salgılarına da etki etmektedir. Safradan kaynaklanan kusmayı önlemeye yardımcı olur. Kabızlığı gidererek mide ve ciğerlere yardımcı olur, kalbi güçlendirir, kalp çarpıntısını giderir, sıtmaya iyi gelir.

·       Şadok kabuğu ya da yaprağını koklamak baş ağrısını geçirir ve ferahlatır.

·       Bu meyvenin çiçeği açılmadan toplanır, 5 gün suyun içinde bırakılır ve acılığı gidene kadar her gün suyu değiştirilir, sonra balla karıştırılarak marmelat yapılır, kış mevsiminde soğuk algınlığında, bronşit hastalığında, nefes darlığında karışımı tüketmek oldukça faydalıdır.

·       Şadok yaprakları hazmı kolaylaştırır ve nefes almayı sağlar.

·       Çekirdekleri ezilip aç karnına su ile içilirse bağırsak kurtlarını düşürür. Aynı zamanda çekirdeklerinin külü diş diplerine ve ödemlere faydalıdır.

·       Şadok ağız kokusuna iyi gelir. Kabuğunun suyu ile yaralar pansuman yapılırsa şifalı gelir.

·       Kurutulmuş meyveler güveleri kaçırmak için elbise arasına konulmaktadır. Bu meyvenin kabuğu da sirke içinde bir süre bırakılıp sonra çamaşırlar içine bırakılırsa, güvenin zarar vermesini önler.

Şadok Nelere İyi Gelir?

Şadok meyvesi neye iyi gelir sorusunu sorarsak bir sürü yanıt alabiliriz. Bunların başında hazmı kolaylaştırır cevabı gelir. Özelikleri şadok yaprağı nefesi rahatlatarak soluk alıp vermeye yardımcı olur. Yaprağının kullanım alanlarına bakarsak mesane iltihabını da sayabiliriz. Ezilen yaprakla bal karıştırılıp yenirse vücuda çok iyi gelmekte.

Bu meyvenin çekirdekleri ezilip aç karnına su ile içilirse bağırsak kurtlarına çare olur. Çekirdeklerinin külü diş diplerine ve ödemlere sürülürse faydalı gelir. Nefes darlığı yaşayan kişilerde tedavi edici özelliği bulunmaktadır.

Hemen hemen her insanın genel bir problemi olan ağız kokusu bizleri bazen çok zor durumda bırakıyor. Zor olgunlaşan şadok meyvesi ağız kokusunu gidermek içinde kullanabilir.

Şadok İçindeki Vitaminler ve Mineraller

Kokusuyla insanları kendine hayran bırakan bu meyvenin vücudumuza çok fazla faydası vardır. Şadok meyvesi bol miktarda C vitamini içerir. Yağ yakıcı özelliği yüksektir ve aynı zamanda içeriğindeki hesperedin glikoziti sayesinde kılcal damarları güçlendirir. 

Ülkemizde yeni yetişmeye başlayan bu özel meyve son zamanlarda popülerlşmiştir.

Şadok Kalorisi

Şadok kalorisi çok yüksek bir meyve değildir.100 gramı 38 kalori, 10 gr karbonhidrat ve 1 gram lif içerir. Kalori oranının düşük olması zayıflama diyetlerinde 100-150 gram gibi bir miktar yenildiğinde doygunluk sağlayabilecek etki göstermektedir. Yüksek potasyum içeriği ile kalp damar sağlığı için çok faydalıdır.

Şadok Zararları

Az bilinen bir meyve olan Şadok fazla tüketildiği zaman, bir takım yan etkiler sonucu, vücudun işleyişinde aksaklıklar meydana gelebilmektedir.

·       Hamilelik dönemindeki kadınların kullanmaları önerilen bir meyve değildir. İçerdiği yoğun vitamin ve mineral nedeniyle, gebelikte görülen hormonal değişikliklerin artmasına neden olmakta ve bebek gelişimine olumsuz etkileyebilmektedir. Hamilelik sürecinde tüketilmesi sonucu düşük ve erken doğum görülebilir.

·       Midede kramp oluşumuna neden olmaktadır ve aynı zamanda mide şişkinliğine de yol açabilir.

·       Şadok meyvesi çok asitli bir meyve olduğundan ülsere neden olabilir.

·       Çok sulu bir meyve olduğundan kanın sulanmasına neden olabilir. Bu nedenle, kan sulandırıcı özellikte ilaçlar kullananların, böbrek hastalarının ya da kronik bir hastalığı olan kişilerin kesinlikle kullanmamaları gerekmektedir.

·       Şadok çok güçlü bir meyvedir ve aşırı tüketilmesi sonucunda bağırsak hastalıklarının oluşmasına neden olabilir. Böyle bir durumda doktora gidilmesi kişinin sağlığı açısından oldukça önemlidir.

·       Özellikle diyet uygulamalarında tercih edilen şadok tüketmeye başlamadan önce bir uzmana danışılması gerekmektedir. Aksi halde zayıflamayla birlikte vücuda şadok zararları görülebilir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap