Soğan Nasıl Saklanır? Soğanın Faydaları, Zararları ve Kalorisi

Soğan hemen her yemekte kullanımı yaygındır. Düzgün saklanırsa uzun süre dayanır. Antibiyotik etkisi yapan faydaları vardır. Kalorisi ve zararları azdır.

Soğan

İnsanlık tarihinin kullanılan en eski şifalı bitkilerinin başında soğan gelir. İçerdiği bileşenleri ile doğadaki en güçlü antioksidanlardan birisidir. Mutfak kültürlerinde hemen hemen tüm salata ve yemeklerde kullanılan mucizevi bir bitki olan soğan, insan sağlığı için çok faydalıdır.

Doğadaki kök sebze çeşitlerinden birisi olan soğan toprak altında yetişir. İçeriğinde bulunan tüm bileşenleri ile adeta bir ilaç niteliği taşır. Son derece keskin kokusu ve sulu yapısı ile tam bir antioksidan kaynağıdır. Tüm yemeklerden, salatalara kadar sofraların vazgeçilmez detaylarından birisi olmuş ve olmaya da devam etmektedir.

Sağlıklı beslenme alışkanlıkları için büyük bir öneme sahiptir. Özellikle Anadolu coğrafyasının mutfak kültüründe çok eski tarihlerden beri yer alır. Yemeklere ve salatalara katmış olduğu kendisine özgü lezzetiyle, çok geniş bir damak zevkine hitap eder.

Keskin kokusu ve nefaseti dolayısıyla her damak tadı ile uyumlu olması ise söz konusu değildir. Yine de soğanın hem şifa kaynağı hem de özel lezzetine sofralarınızda yer vermeye özen göstermelisiniz.

Soğanın en yaygın çeşitlerinden birisi de taze soğan olarak bilinir. Ayrıca yeşil soğan olarak da salatalarda ve yemeklerde kullanılan çeşitleri bulunur.

Soğan Nasıl Saklanır?

Hemen hemen tüm yemeklerin vazgeçilemez detayı olan soğan yapısal özellikleri nedeni ile oldukça dayanıklı bir sebzedir. Uygun muhafaza koşullarının sağlanması durumunda uzun süreler saklanabilir.

Ancak doğru şekilde muhafaza edilmemesi halinde çürüme ve bozulma görülmesi çok yüksek ihtimaldir. Bu denli yoğun şekilde kullanıldığından soğan nasıl saklanır en çok sorulan sorulardan birisidir.

Soğanı muhafaza etmek üzere mutlaka güneş görmeyecek bir yer seçmelisiniz. Karanlık noktalar soğanı saklamak için en uygun alanlardır. Çuvalla veya tek başına muhafaza edilecek soğanların mutlaka beton yüzeyle temas etmemesine hassasiyet göstermelisiniz.

Soğanları derin dondurucuda da muhafaza edebilirsiniz. Ancak dondurucuda saklayacağınız soğanların kabuklarını soyduktan sonra “yemeklik” doğramalısınız. Ayrıca havası alınan bir poşet ya da kapta tutmalısınız.

Soğan Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Soğan nasıl kullanılırsa kullanılsın hem lezzetli hem de şifalı bir sebzedir. Geleneksel sulu tencere yemeklerinden, fırın yemeklerine ve hatta kızartma ve kavurmalara kadar her konuda kullanımı gerçekleştirilebilir. Bu şekilde geniş kullanım şekillerine sahip olduğundan soğan yemeklerde nasıl kullanılır sıklıkla merak edilir.

Sulu tencere yemeklerin gerçek lezzetini yakalamak istiyorsanız, sebze veya etten önce yağda “yemeklik” doğranmış soğanları kavurmalısınız. Ancak bu şekilde kavrulan soğanların içerdiği zengin besin değerlerinin bir kısmı kaybedilir.

Soğanın, insan sağlığı için mevcut olan tüm olumlu etkilerini değerlendirebilmek için çiğ soğan tüketimi tavsiye edilir. Pişmemiş veya kavrulmamış soğanlar, besin değerlerini daha iyi koruyacaktır. Salatalar için ister rende, ister de farklı şekillerde keserek, soğan kullanabilirsiniz.

Balık kızartma ve yemekleri yanında soğan salatası hazırlayabilirsiniz. Ayrıca çok keskin nefaseti ile herkesin damak tadına uygun olmasa da soğan çorbası da hazırlayabilirsiniz. Soğanda bulunan vitamin ve mineralleri tam anlamıyla vücuda almak için soğanın suyunu sıkarak hazırlayabileceğiniz soğan kürü de tüketebilirsiniz.

Soğan Faydaları

Soğanın içeriğinde bulunan bileşenleri, toprak altında yetişen bu bitkinin insanın vücut sağlığını kazanmasında ve korumasında güçlü etkileri bulunur. Soğan yüksek miktarda A, B ve C vitamini açısından çok zengindir. Soğan faydaları arasında bilinen ve bilinmeyen pek çok fayda bulunur.

Soğanda antibiyotik özelliği kazandıracak özel esanslarda bulunur. Bu özelliği sayesinde de vücudunuzda yaşadığınız pek çok sağlık sorununa karşı tedavi edici etkiye sahiptir. Soğana yönelik yapılan yeni bilimsel araştırmalarla, soğanın insan sağlığı için mevcut olan yeni faydaları da tespit ediliyor.

  • Soğuk algınlığı, bronşit ve gastrit gibi enfeksiyon hastalıklarının iyileşmesine yardımcı olur.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirecek yüksek C vitaminine sahiptir.
  • Aşırı yağlı yemekler(kızartma vb.) sonrasında vücuttaki kolesterol ve kan pıhtılaşma seviyesinin stabil kalmasını sağlar.
  • Antioksidan özelliği sayesinde vücutta kanserli hücre oluşumu engeller ve büyümesini önler.
  • Sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar.
  • İştah açıcı özelliğe sahiptir.
  • Kalbi güçlendirdiği ve koroner damarlarda genişleme sağladığı da yeni tespit edilmiştir.
  • Kuru soğan güçlü bir idrar söktürücü olduğundan vücuttaki tüm toksinlerin atılmasını ve kanın temizlenmesini sağlar.

Soğan Nelere İyi Gelir?

Soğan cilt sağlığından, kalp sağlığına kadar vücudun her noktasına tesir edebilme özelliğine sahiptir. Soğan zayıflamak isteyenlere dahi yardımcı olan bir sebze olduğundan soğan nelere iyi gelir sorusu sıkça dile getirilmektedir.

Yüksek kan şekerinin düşmesine yardımcı olan soğan kadınlarda sıkça görülen menopoz sonrası kemik erimesine karşı da etkilidir. Depresyondan çıkmak içinde düşünüldüğünden çok daha güçlü etkileri bulunur.

Soğan İçindeki Vitaminler

Lifli bir sebze olan kuru soğan içinde protein ve yağ bulunur. Ayrıca vücudun en temel mineral ihtiyaçları arasında bulunan fosfor, kalsiyum, demir, sodyum, potasyum ve magnezyum minerallerini içerir.

Soğan içindeki vitaminler arasında ise A vitamini, B1 vitamini, B2 vitamini, B3 vitamini, B6 vitamini, C vitamini ve E vitamini bulunur.

Soğan Kalorisi

Soğan, kalori açısından ortalama değerlere sahip sebzelerden birisidir. 100 gram soğan içeriğinde sadece 38 kalori bulunur. Soğan kalorisi ortalama seviyelerde bulunur. Bu yönden soğan suyu ile zayıflamak da mümkündür.

Soğan besin değerleri içerisinde(100 gramda) 9 gram protein, 0.5 gram kalsiyum ve 157 gram sodyum bulunur.

Soğan Zararları

Adeta bir şifa kaynağı olan soğan faydaları kadar zararları ile de biliniyor. Ancak soğanın zararları genellikle hatalı kullanımla bağlantılıdır. Zira soğan zararları arasında ilk sırada soğanın doğrandıktan sonra çok uzun süre kullanılmasına bağlı sorunlar gelir.

Doğranmış bir soğan 30 dakika sonunda yapısal olarak yaşadığı ayrışmalar nedeniyle bağırsak ve midede gaz oluşumuna neden olur. Ayrıca mide ekşimesi ve karın ağrısı semptomlarının görülmesine de neden olur.

Düşük kan şekeri bulunan kişilerin soğan tüketmemeleri tavsiye edilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap