.
.

Ölümsüzlük Otu Savilin Faydaları ve Yemekte Kullanımı

Asırlarsa ölümsüzlük otu aranmış durmuştur. Birçok hastalığa faydaları olduğu için bu ismi almıştır. Yemeklerde kullanımı rahatsızlıklara iyi gelir.

.

Savil

.

Tüm ilaçların bitkisel içerikli olarak hazırlanıyor olması, bitkilerin insan sağlığı için ne denli yararlı olduğunu kanıtlıyor. Bu anlamda edindiğimiz bilgiler bizleri savil bitkisine götürüyor. Yalnızca ülkemizde Tunceli’de yetişen bu bitki için yurtdışında yaşayanlar tanrının eli ifadesi kullanılıyor.

Bitki için Tarım ve Köy İşleri bakanlığının da onayladığı bir bitki ifadesini kullanmak gerekiyor. Ölümsüzlük otu adıyla da bilinen savil bitkisi Tunceli’nin Dersim ilçesinde dağlık alanlarda bulunuyor.

Ters laleye benzeyen şekliyle görenleri de kendine hayran bırakan bitkinin ölümden başka her derde deva olduğu biliniyor. Bitki birçok ilacın içeriğini oluştururken, hafif acımsı ancak çok lezzetli bir tadı bulunduğu da araştırmalarımıza yansıyor.

Savil Nasıl Saklanır?

Ülkemizde ve dünyanın çoğu ülkesinde toprak bitkilerinin bin bir derde deva olduğu biliniyor. Savil bitkisi de bu bitkiler arasında önemli bir yere sahip. Ölümsüzlük otu ya da bitkisi olarak adlandırılan bu pembe ters lale, kurutularak saklanabiliyor.

Savili bardak içinde bulunan suyun içine sapından koyduğunuzda ise bitki 3 ile 5 gün arası solmuyor. Özel bir ıtırı bulunan yaprakları ele batmıyor ve bu ıtırlık elle dokunulduğunda ele kokusunu bırakıyor. Buzdolabı içinde yaprakları saklanabilen savil kurutularak da bez torba içinde saklanabiliyor.

Pembe çiçeklerinin içinde minik minik tat tomurcukları bulunan savilin yaprakları zakkum yapraklarına benziyor. Buna rağmen dikenleri bulunmuyor.

Savil Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

.

Savil bitkisinin yemeklerde kullanma gibi bir içeriği bulunmuyor. Savil bitkisini tatlı yapımında görsel bir dekor olarak kullanmak mümkün oluyor. Kurutulmuş bitki yemeklere toz halde kullanıldığında yemeğin tadına değişim yapabiliyor.

Kurutulmuş ürün sıcak su içinde 5 – 10 dakika bekletildiğinde şeker hastalarına şifa dağıtıyor. Bu anlamda yurt dışında yaşayan kişiler de bu bitkiye ulaşmak için Tunceli’den ürün sipariş edebiliyor. Her türlü sağlık sorununa iyi gelen savil şeker hastalarına taze olarak kullanıldığında da şifa dağıtıyor.

Yemeklere toz halinde kullanılması uygun olmayan savil, süt üzerine ve yoğurt üzerine atılarak da yenilebiliyor.  Şeker hastalarına haftada bir kere tüketmeleri önerilen savil için tek dikkat edilmesi gereken noktayı, tüketim miktarı  oluşturuyor.

Savil Faydaları

Savil bitkisi için ölümsüzlük otu denmesinin sebebi, insan ömrünü uzatmasından kaynaklanıyor. Yemeklere kullanılmayan savil bitkisi, dövülerek bal ile karıştırılıyor ve yara olan yere sürülüyor.

Yaraları bir gün içinde geçiren bitki her yaştan bireye de uygulanabiliyor. Ürünü bu denli faydalı hale getiren ise hiç ayak değmemiş olan dağlarda yetişiyor olması. Savil hakkındaki en efsanevi bilgiyi ise bu bitkiye hayvanların zarar vermemesi ve hatta kuşların dahi bitkiyi yememesi oluşturuyor.

Savil faydaları açısından değerlendirildiğinde bağışıklık sistemine çok büyük etki sağlıyor. Savili vasküler cerrahi alanında ilaç olarak kullanım sağlayan ülkeler bulunuyor. Şeker hastalığını yok eden bu bitki, mental anlamda da insanlarda rahatlama sağlıyor.

.

Baş ağrısı için bir tutam kuru savili şakaklar üzerine koymak yeterli olurken, kokusuyla da güzel bir etki sağlıyor. Savil suyu içildiğinde de sindirim ve boşaltım sisteminde rahatlamaya sebep oluyor.

Savil Nelere İyi Gelir

Bitkiler arasında farklı yapısı ve steril oluşuyla bilinen savil faydaları bakımından zengin bir içeriğe sahip. Şeker hastalığına, sindirim sistemine, kalbe, boşaltım sistemine, kan hareket ve hızına, akciğerlere, mideye hızlı etki eden savil, kuru, yaş ve yaprakları sayesinde güzel bir tesir sağlıyor.

Baş ağrısına, karın ağrısına, sırt ağrısına, varis ağrılarına ve çekmelerine, damar tıkanıklığına ve kadın hastalıklarına karşı da çok faydalı olan bu bitkiye ulaşmak çok da kolay olmuyor.

Dersim’de dağlarda yetişen bu bitki, hayvanların ve insanların gezinti sırasında görebilecekleri bir alanda bulunuyor. Ancak insan ayağının değdiği ve hayvanların bulunduğu alanlarda yetişmiyor.

Savil İçindeki Vitaminler

Savil, D ve B12 vitamini bakımından zengin bileşenlere sahip olan bir bitki olurken, insülün hormonu salgılamasıyla da tip 1 ve tip 2 diyabet hastalarının kullanabileceği bir bitki olarak karşımıza çıkıyor. Acımsı tadı bulunan çiçekleri, şeker hastaları tarafından tüketilebiliyor.

Haşlanarak suyu içilebilen bitki yurt dışında çok ünlü olurken, ülkemizde çok fazla bileni bulunmuyor. Araştırmalarımız Almanya ve İsviçre’de birçok ilaç enstitüsünün savili ilaç içeriğinde kullandığı biliniyor. İçindeki tüm vitaminler sayesinde savil faydaları oldukça fazladır.

Savil Kalorisi

.

Savil kalori bakımından sorunsuz olan bir bitkiyi oluşturuyor. İnsan sağlığı için son derece faydalı olan bu bitki hazımsızlığa karşı da birçok ilacın içerisinde yer alıyor. Kilo problemi yaşayan kişiler için savilin hiçbir zararı bulunmuyor.

Ancak hamileler için nasıl bir yarar sağlayacağı konusunda henüz kesinleşmiş bir bilgi bulunmuyor. Savil bitkisi çok düşük bir kaloriye sahiptir ve yok denecek seviyededir. Salataların üzerine renklendirici olarak kullanılan ürün kalori bakımından zararsız bir bitkidir.

Savil Zararları

Savil insan sağlığı açısından yararlı bir bitkidir. Ancak bu bitki hakkında net ayrıntılar belli değildir. Pek çok hastalıkta olduğu gibi bitki takviyeleri alanında da savil içeriğinden yararlanılmaktadır. Bağışıklık sistemi için, sindirim sistemi için, ruh sağlığı için ve şeker hastalığı için çok yararlı olduğu kanıtlanmış olan bu bitki, zararları bakımından yalnızca fazla kullanımda sıkıntı olduğu detaylanmıştır.

Vücut metabolizmasında ve dik durmada etkili olan bitkinin aşırı kullanılması cilde zarar verici etkileri yani alerjileri oluşturabilecektir. Su içine atılarak çay demler gibi, ezilerek bal ile karıştırılarak cilt yaralarına, şeker hastaları için tohumu ve çiçeği çiğnenmek suretiyle tüketilmesinde bir sorun yoktur. Ancak yine de dikkatli hazırlanmalı ve aşırı şekilde tüketilmemelidir.

Her bitki ya da üründe olduğu gibi savilde de aşırı tüketim sorun oluşturabilecektir. Mucizevî olan bu bitki, yaşlılık karşıtı etkilere sahiptir ve ağrılara, sızılara ve et çekilmelerine karşı son derece etkilidir.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap