Salatalık Nasıl Saklanır? Salatalığın Faydaları, Zararları ve Kalorisi

Salatalık, çoğunluğu su olan bir meyvedir. Dolapta saklanır. Sağlımığıza faydalarının yanı sıra düşük kalorisi ile diyette kullanılır. Zararları azdır.

Salatalık

Sadece kokusuyla bile lezzetini bizlere hatırlatan salatalık, aslında ülkemizde hıyar adına sahiptir. Dünya genelinde en çok tüketilen sebzeler arasında ilk sıralarda gelir. Yardımcı bir yemek olarak tüketilen salatalığın, kabuklarından veya dilimlerinden yapılan maskeleri de cilt sağlığı açısından şöhretlidir.

Aynı zamanda çok yüksek su oranına da sahip olan salatalığın suyunun tüketilmesi de sıklıkla başvurulan bir yöntemdir. Lezzetli, serinletici etkiye sahip, tek başına bile tüketilebilen salatalığın, bu anlamda beslenme planımızda mutlaka yeri bulunur.

Düşük kaloriye sahip olması, aynı zamanda tok tutma özelliği, aynı zamanda kilo vermeye yönelik diyetlerde de başlıca eleman olarak kullanılmasına neden olur.

Koyu renge sahip salatalığın seçilmesi, kabuğunda da bulunan Vitamin ve minerallerden faydalanılmasını sağlar. Bu sebeple taze olarak tükettiğiniz salataların, kabuğunun koyu bir renkte olmasına dikkat etmenizi tavsiye ederiz.

Gelişmiş tarım yöntemleri sayesinde, her mevsim raflarda taze olarak bulunabilen salatalık, olabildiğince taze şekilde tüketilmelidir. Bu sayede sahip olduğu zengin bileşenlerden en üst düzey faydalanılabilir.

Yaygın olarak sebze diye bildiğimiz salatalık aslında bir meyvedir. Karpuz ve kabak ile akraba bir familyaya mensup olan salatalık, dünyada tüketilen en sağlıklı besinler arasında kendisine yer bulur.

Salatalık Nasıl Saklanır?

Meyve ve sebzelerin saklanması ve depolama koşulları, sıcaklıkla doğrudan alakalıdır. Salatalık nasıl saklanır? Sorusunun yanıtı, diğer sebze ve besinlerin saklanması koşullarından farklı değildir. Genellikle taze olarak tüketilmesi sayesinde, zengin besin değerlerinden en üst düzeyde faydalanılır.

Bununla birlikte sürekli ve hemen her öğünde tüketiliyor olması, aynı zamanda sürekli dolapta salatalığın bulunmasını da gerektirir. Bu sebeple depolanmasına ihtiyaç duyulur. Depolama koşullarının en sağlıklısı, cam bir kase içerisinde ve 2 ile 5 derece arasında sıcaklıkta saklanmasıdır.

Dolaplarda bulunan sebzeliklere konulduğunda, cam bir kap içerisinde ayrı olarak konumlandırılması, tazeliğini koruması için önemli bir ayrıntıdır. Aynı zamanda bu cam kabın ağzının açık kalması ve hava alması sağlanmalıdır.

Bu şekilde bir depolama ile yaklaşık 5 ile 7 gün arasında verimliliğini korur. Saklandığı ortamın sudan arındırılmış olması önemlidir.

Sıkça yapılan yanlışlardan biri, salatalıkların yıkandıktan hemen sonra dolaba kaldırılmasıdır. Mutlaka bir kurutma işlemi uygulanmalıdır. Islak kalması, daha hızlı bozulması ve besin değerlerini kaybetmesine neden olur.

Buzluk veya derin dondurucuda saklanması tavsiye edilen bir durum değildir. Her an taze şekilde bulunabilen salatalığın, dondurulmadan tüketilmesi tavsiye edilir.

Salatalık Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Salatalık yardımcı yemeklerde kullanılan bir besindir. Pişirilerek tüketilmesi, besin değerlerini yüksek oranda kaybetmesi anlamına gelir. Bunun yanında yoğun suya sahip olan salatalığın, pişirilmesi suyunu da kaybetmesine neden olur. Bu durum aynı zamanda lezzetinden de çok şey kaybetmesi sorununu oluşturur.

Salatalık Yemeklerde Nasıl Kullanılır? Sorusunun yanıtını vermek gerektiğinde, salatalarda ve yardımcı yemeklerde kullanılır olacaktır. Salataların vazgeçilmezi olan salatalık, aynı zamanda sandviçlerde, tekil bir şekilde de yoğun olarak tüketilir.

Turşusunun yapılması ve tüketilmesi de sıklıkla başvurulan bir yöntemdir. Suyunun sıkılması ve içilmesi, yoğurtla birlikte dilimlenmiş şekilde tüketimi, kabuklarının ve dilimlerinin cilt üzerindeki etkileri nedeniyle kullanılması da yaygındır.

Salatalığın Faydaları

İçeriğinde bulunan Vitaminler, mineraller ve bazı yağlarla, salatalığın faydaları çok geniş bir çerçeve oluşturur. Güçlü antioksidan özelliği, vücudumuzun zararlı toksinlerden etkilenmemesi ve bunların atılmasında önemli rol oynar.

Antioksidan özelliğe sahip pek çok sebze bulunmasına karşın, salatalığın yoğun şekilde tüketilmesi, vücudumuzun bu konuda ki en önemli yardımcılarından biri olmasına neden olur.

Cilt ve saçlarımız için faydalarından, sindirim sistemine yararlarına kadar uzanan çok geniş bir fayda listesi çıkarılabilir. Genel olarak tüm vücudumuz açısından, çeşitli faydaları bir arada sağlar.

Salatalık Nelere İyi Gelir?

Pek çok faydası bulunan salatalığın, hakkında detaylı bilgiye sahip olmak, iyi ve dengeli bir beslenme açısından önemlidir. Salatalık nelere iyi gelir? Sorusunun cevaplarını bilmek, daha fazla ve daha bilinçli bir tüketim gerçekleştirmenizi sağlar.

Vücudumuzun sıvı dengesini korur ve yanı zamanda sıcaklık dengesi açısından da katkı sağlar. Serinletici ve ferahlatıcı etkiye sahiptir, susuzluğu tek başına giderme özelliği bulunur. Salatalığın % 95’ i sudan oluşur. Vücudumuzun iç ve dış ısı dengesini korumasına yardımcı olur.

  • İltihap Sökücüdür
  • Antioksidan özellikleri, vücudumuzdaki tüm toksinlerin atılmasında önemli bir rol oynamasına neden olur. Aynı zamanda iltihaplarında vücudumuzdan atılmasını sağlar.
  • Kansere Karşı Önleyici
  • Kanser hücrelerine karşı etkili bir savaşçıdır. Bu alanda geniş araştırmalar yürütülüyor.
  • Cilt ve deri sağlığına yardımcıdır
  • Kemiklerimizin sağlığına katkıları var
  • Sahip olduğu K Vitamini, kemiklerimizin sağlığı açısından büyük önem taşıyor.
  • Kalp sağlığımıza faydaları var
  • Obeziteye karşı savaşçıdır
  • Yağların yakılmasını hızlandırır, düşük kaloriye sahiptir. Bu özellikleriyle diyetlerin vazgeçilmez elemanlarından biridir.
  • Beyin sağlığına yardımcı ve hafızayı güçlendirici etkileri bulunur.
  • Sahip olduğu A, C ve B Vitaminleri, vücudumuzu n her gün ihtiyaç duyduğu Vitaminlerdir. Salatalık düzenli şekilde tüketildiğinde bu Vitamin ihtiyacının tamamını karşılar.
  • Salatalığın faydaları arasında, sindirim sistemimizin düzenlenmesine yaptığı katkıların altı mutlaka çizilmelidir.
  • Gözaltı torbaları ve morluklarının giderilmesinde etkili bir şöhreti bulunur.
  • Diyabet tedavisine yardımcıdır,
  • Kolesterolün düşmesini sağlar,
  • Tansiyonun dengelenmesine yardımcı olur,
  • Ağız sağlığının korunmasında yardımcıdır,
  • Saçlar, cilt ve az bilinmekle beraber, tırnaklarınızın sağlığına yardımcıdır,
  • Eklem sağlığına yaptığı katkılarla, çeşitli hastalıklar nedeniyle ortaya çıkan eklem ağrılarını azaltır,
  • Baş ağrısına iyi gelir,
  • Sindirim sistemiyle beraber, böbrekler açısından da önemli katkıları bulunur,

Salatalığın İçindeki Vitaminler ve Mineraller

A, C, K, B-6 ve D Salatalığın içindeki Vitaminlerdir. Vitaminler açısından son derece zengin gıdalardan biridir. Bunun yanında Omega 3 ve Omega 6 gibi vücudumuzun ihtiyacı olan ancak üretemediği önemli yağlara sahiptir. Az miktarda da olsa bu yağlar salatalıkta bulunur.

Kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum salatalığın içindeki minerallerdir. Bunların dışında protein ve folat, salatalığın bileşenlerinde bulunan diğer maddelerdir.

Salatalığın Kalorisi

Yaklaşık 100 gram salatalıkta 15 Kalori bulunur. Salatalığın kalorisi, diyetlerde kullanılması en temel gıdalardan biri olmasına neden olur. Sağlıklı ve dengeli bir beslenmenin vazgeçilmezi olduğu kadar, kilo verme amaçlı diyetlerinde vazgeçilmezidir.

Salatalığın Zararları

Olağan bir tüketimde salatalığın herhangi bir zararı bulunmaz. Ancak çok aşırı tüketildiğinde salatalığın zararları geniş bir yelpazeye uzanabilir. Örneğin bazı kişilerde çeşitli alerjenler tetikleyici olabilir. Fazla tüketimi, gastrit başta olmak üzere, mide sorunları olan kişilerde tetikleyici bir role sahip olmasına neden olabilir.

Kabuklarıyla birlikte çok yoğun tüketilmesi, toksik etkiler oluşturabilir. Bunun yanında çok aşırı tüketilmesi, saç dökülmesi gibi bir sorunun ortaya çıkmasına neden olabilir. Dirüetik etkisi aşırı su kaybına neden olabilir. Bu sebeplerle salatalığın aşırı tüketiminden kaçınılmalı, olağan bir şekilde tüketilmelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap