Pikan Cevizinin Faydaları Nelerdir? Yemekte Kullanımı ve Kalorisi

Pikan cevizi Amerika'ya özgüdür. Pastanelerde çok kullanılır. Sinir sistemine iyi gelir. Faydaları vardır ama yüksek kalorili olduğundan az tüketilmelidir.

Pikan

Kökeni Amerika’ya dayanan ve dünyanın birçok yerinde pekan olarak anılan pikan cevizi, sert kabuklu bir meyvedir. Son derece güçlü bir antioksidan olan pikan, normal cevize oranla daha tatlıdır.

Texas, Arkansas, Alabam, Doğu Oklahama, Doğu Kansas, Missisipi, Arizona ve Güney İndiana gibi bölgelerde yetiştirilen pikan cevizi ağacı, ülkemizde Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nde yetiştirilmektedir.

Oldukça sağlıklı bir besin olan pikan nedir, pikan cevizi özellikleri nelerdir, pikan cevizi faydaları nelerdir gibi soruların cevaplarını ve daha fazlasını sizler için bir araya getirdik.

Pikan Nasıl Saklanır?

Ülkemizde pikan cevizi yetiştiriciliği çok az olduğundan, insanlar bu meyve hakkında çok fazla bilgi sahibi değillerdir. İnsan sağlığı için sunduğu sayısız faydadan dolayı tüketilmesi şiddetle tavsiye edilen pikan nasıl saklanır derseniz cevabı şu şekildedir;

Pikan cevizinin bozulmadan, besin değerini yitirmeden muhafaza edilmesi için gereken bazı koşullar vardır. Hava geçirmez plastik torba ya da hava geçirgenliği olmayan kaplarda saklanmalıdır.

Pikan cevizinin bulunduğu ortam sıcaklığı düşük olmalıdır. 4 derecelik sıcaklıkta, hava almadan muhafaza edildiği takdirde 6 ay tazeliğini korur. Kabuklu olarak saklanırsa, aynı ortam koşulları içinde 9-12 ay besin değerini kaybetmez. Oda sıcaklığında muhafaza edilmesi kısa sürede bozulmasına neden olmaktadır.

Eğer çok uzun sürecek bir saklama söz konusu ise; pikan cevizi için en uygun sıcaklık 0 derece veya altında olmalıdır. Bu şekilde kabuklu ya da kabuksuz iki yıl ya da daha fazla bozulmadan, tazeliği korunarak saklanabilir.

Pikan Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Pikan cevizi, dünyada birçok ülkede kullanılan bir meyvedir. Fakat ülkemizde kullanımı çok yaygın değildir. Pikan yemeklerde nasıl kullanılır diye merak edilmektedir.

Pikan çerez olarak tüketilmesinin yanı sıra, reçeli yapılan bir meyvedir. Kek, pasta, dondurma ve ekmek yapımında kullanılmaktadır.

Pikan cevizi yağı kozmetik ürünlerinin ve çeşitli ilaçların içinde bulunmaktadır. Ayrıca kurutulmuş ya da taze pikan cevizi ağacı yapraklarından çay da yapılmaktadır.

Pikanın Faydaları

Pikan cevizi faydaları itibariyle oldukça özel bir meyvedir. Sağladığı birçok fayda ile adından söz ettiren pikan cevizinin besin değeri çok yüksektir. Pikanın faydaları nelerdir, insan sağlığına ne tür etkileri vardır birlikte öğrenelim:

Sinir Sistemini Düzenler: Beyin ve ruh sağlığı açısından oldukça önemli olan meyve, Wenicke- Korsakoff sendromu, parkinson, Alzheimer tedavisinde kullanılmaktadır.

Güçlü Antioksidan Özelliği İle Genç ve Sağlıklı Kalmaya Yardımcı Olur: Çok güçlü bir antioksidan olan pikan cevizi, düzenli tüketildiği takdirde, çok kısa süre içinde vücutta olumlu etkileri ortaya çıkan mucizevi bir meyvedir. %70’i sağlıklı yağlardan oluşan bu meyvenin tüketimi oldukça önemlidir. erken yaşlanmayı önler.

Kalp Dostudur: Çevresel faktörlerin neden olduğu oksidatif hasarın onarılmasına yardımcı olur. Bu hasar onarılmadığı takdirde vücutta çeşitli kalp hastalıklarına yol açabilmektedir. Kan dolaşımını düzenleyen etkisiyle, damarları korur. Kalp ve damar problemlerini ortadan kaldırır.

Sindirim Sistemini Düzenler: Zengin lif içeriğiyle, bağırsak hareketlerinin sağlıklı gerçekleşmesini destekler. Kabızlığı önler, kalın bağırsağın temizlenmesini sağlar. Kolon kanseri ya da hemoroit riskini ortadan kaldırır.

Cildi Onarır: Cildin sağlıklı ve iyi görünmesini destekler. Cilt yüzeyinde oluşmuş bir hasar varsa, onarılmasına yardımcı olur.

Safra Taşı Oluşumunu Önler: Pikan cevizi, düzenli tüketildiğinde safra taşı oluşma riskini ortadan kaldırır. Yapılan birçok araştırma sonucu, pikan cevizini tüketen erkeklerde safra taşına rastlanmamıştır.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir: Vücudu çeşitli enfeksiyon ve bakterilere karşı korur. Hasta olma riskini azaltır.

İltihap Oluşumunu Engeller: Vücutta yaşanacak olası iltihaplanma sorununu ortadan kaldırır.

Metabolizmayı Düzenler: İştah çokluğundan dolayı kilo veremeyen kişilerde, tokluk hissi yaratarak zayıflamaya yardımcı olur.

Kanı Temizler: Vücudun hayati sıvısı olan kan, birçok hastalığın oluşması açısından belirleyicidir. Bu sebeple kanın içinde bulunan toksinlerin arındırılması açısından pikan cevizi tüketimi oldukça önem arz etmektedir.

Enerji Verir: Halsizlik şikayeti olanlar için oldukça faydalı olan bu meyve, ihtiyaç duyulan enerjiyi sağlar ve yaşam kalitesini arttırır.

Pikan Nelere İyi Gelir?

Dünyada oldukça ünlü olan pikan cevizinin hangi problemlere iyi geldiği merak konusudur. Pikan nelere iyi gelir, hangi hastalıkların tedavisinde etkilidir gibi sorular günümüzde artış göstermiştir. Pikan cevizi özellikleri dolayısıyla vücutta meydana gelen birçok sıkıntıyı ortadan kaldırmaya yardımcı olmaktadır. Pikan cevizi hangi hastalıklara iyi gelir birlikte inceleyelim:

  • Cilt lekelerine, yağlanma sorununa iyi gelir. Cildi besler ve canlandırır.
  • Vücutta meydana gelen hissizlik durumunu ortadan kaldırır.
  • Prostat şikayeti olanların yaşadığı sorunlara karşı olumlu etkileri vardır.
  • Adet sancılarına ve çeşitli kadın hastalıklarının sebep olduğu ağrılara iyi gelir.
  • Depresyona giren kişilerde olumlu etkileri mevcuttur.
  • Saçlara sağlık ve parlaklık verir. Saç dökülmesine karşı oldukça etkilidir.
  • Şeker hastalığına iyi gelir.
  • Yüksek tansiyon problemi yaşayan kişilerin tedavisinde oldukça etkilidir.

Pikanın İçindeki Vitaminler

Pikan içinde faydalı birçok vitamin ve mineral barındıran, insan sağlığı açısından mucizevi etkileri olan çok özel bir meyvedir. Pikanın içindeki vitaminler saymakla bitmeyecek kadar çoktur.

Pikan meyvesinin içinde B grubu vitaminleri olan; B1,B2, B3, B5, B6 bulunmaktadır. Bu vitaminlerin yanı sıra; fosfor, çinko, kalsiyum, A vitamini, protein, potasyum, C vitamini, E Vitamini bulunmaktadır.

Pikanın Kalorisi

Pikan cevizinin kalorisi fazlasıyla düşüktür. Bu yüzden beslenme programlarında yer alması gereken muhteşem bir ara öğündür. Besleyici olmasının yanı sıra, oldukça faydalıdır. Pikanın kalorisi ve besin değerleri şu şekildedir:

100 gr pikan cevizi 690 kaloridir. İçinde 72 gr yağ, 410 mg potasyum, 14 gr karbonhidrat,10 gr lif, 9 gr protein bulunmaktadır.

Pikanın Zararları

Pikan cevizinin tüketilmesi birçok kişi açısından oldukça faydalıdır. Ancak içindeki maddelere karşı hassasiyeti olan kişilerin tüketmemesi ya da tüketmeden önce doktoruna danışması gerekmektedir. Pikanın zararları arasında; 

  • Kusma,
  • Baş dönmesi,
  • Kurdeşen,
  • Dil ve boğazda şişme,

Nefes almada güçlük yer almaktadır. Ancak bu şikayetler pikanın içindeki maddelere karşı alerjisi olan kişilerde görülmektedir. Bu yüzden çoğunlukla meydana gelen bir yan etki değildir.

Pikan cevizinin zararları olarak değerlendirilebilecek genel bulgular olmadığından, hamilelerin pikan cevizi tüketmesinde herhangi bir sakınca görülmemektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap