.
.

Patlıcan Nasıl Saklanır? Patlacanın Faydaları, Kalorisi ve Zararları

Patlıcan Türk mutfağının vazgeçilmezidir. Dolapta saklanır. Kızartması zararlı olabileceği gibi haşlamasının faydaları vardır. Kalorisi düşüktür.

.
.

Patlıcan

Patlıcan, genelde tek yıllık, tropik alanlarda ise küçük bir ağaç şekilde büyüyen çok yıllık bir bitli olarak yetiştirilmektedir. Patlıcan ilk defa Hindistan’da yetiştirilmiştir.

Bu tarihten sonra Afrika, Doğu Akdeniz ve Avrupa’ya ulaştırılmıştır. Özellikle Avrupa’ya ilk getirildiğinde süs bitkisi olarak yetiştirilmiştir. Tüm dünyada üretilen yaş sebzeler arasında altıncı sırada yer almaktadır.

Patlıcan içerisinde barındırdığı az miktarda nikotin sebebi ile doğada diğer canlılar tarafından tüketilmemektedir. Patlıcanı tüketen tek canlı türü insandır. Tropik iklim kuşağı haricinde diğer alanların tamamında tek yıllık bir bitki olarak yetiştirilmektedir.

Ülkemizde daha çok yemeklerin içerisinde kullanılmakta ve kızartması yapılmaktadır. Bununla birlikte salatasının da yapılması mümkündür. Patlıcan yemekleri genel olarak ana yemek şeklinde servis edilmektedir.

Patlıcan Nasıl Saklanır

.

Lezzeti ile birçok yemekte kullanılan patlıcan tek yıllık bir bitki olduğundan, her zaman ulaşılabilir olmamaktadır. Mevsimi olmadığı zamanlarda da patlıcan tüketebilmek isteyenlerin aklına “patlıcan nasıl saklanır?” sorusu gelmektedir. Patlıcanın uzun süreli olarak saklanması için birkaç farklı yöntem bulunmaktadır.

Patlıcanları uzun süre saklamak için birbirinden farklı yöntemler bulunmaktadır. Aslında bu yöntemler doğrudan saklanılan patlıcanın nasıl kullanılmak istendiği ile alakalıdır. Patlıcanı saklamak için kurutma ya da dondurma yöntemleri uygulanabilmektedir.

Patlıcanı kullanım amacına bağlı olarak, kızartarak, kavurarak ya da közleyerek saklamak mümkündür. Patlıcan közleme haricinde patlıcanlar temizlenerek acısını salana kadar tuzlu su içerisinde bekletilmelidir.

Ardından iyice kurulanıp kızartılmalı ya da kavrulmalıdır. Közleme için patlıcanlar direkt olarak kabuklu şekilde közlenecekleri alana alınabilirler. Bu işlemin ardından kabukları soyulmalıdır.

Üç yöntemde de uygun işlemler tamamlandıktan sonra doğrudan kilitli poşetlere ya da buzdolabı poşetlerine yerleştirilebilirler. Daha sonrasına dondurucu bölümüne yerleştirilir ve istenildiği zaman buradan kullanılabilir.

Patlıcanın kurutularak saklanması da mümkündür. Önceden hazırlanan patlıcanlar bir ipe dizilerek nem olmayan ortamlarda kurumaya bırakılır. Daha sonrasında yine nem olmayan ortamlarda saklanarak yemeklerde kullanılabilir.

Patlıcan Yemeklerde Nasıl Kullanılır

.

Patlıcan yemeklerde birçok farklı şekilde kullanılabilmektedir. Patlıcan yemekleri genelde ana yemek olarak servis edilir ve bu yemeklerin ana malzemesi her zaman patlıcandır.

Patlıcan yemeklerin içerisinde direkt olarak eklenebilir. Ya da yemekler doğrudan patlıcanın içerisinde de düzenlenebilir. Örneğin karnıyarık ya da patlıcan dolması gibi yemeklerde malzemeler doğrudan patlıcanın iç kısmına yerleştirilmektedir.

Bunlara ek olarak patlıcan közlenerek ya da haşlanarak salataların içerisinde de kullanılabilmektedir.

Patlıcan Faydaları

Patlıcan özellikle de düzenli olarak tüketildiği zaman insan vücuduna birçok farklı açıdan fayda sağlamaktadır. Patlıcanın faydaları ele alındığında hiçte göz ardı edilmeyecek noktalar bulunmaktadır. İnsan sağlığını her zaman olumlu yönde etkileyen patlıcanın faydaları ise şu şekildedir;

·       Patlıcan dengeli beslenmede en önemli unsurlardan biri olan lif kaynağıdır. Bu sayede sindirimin doğru bir şekilde sağlanmasına imkan tanımaktadır. Düzenli bağırsak hareketlerinin doğru bir şekilde sürdürülmesine imkan tanır.

·       Kemik sağlığının geliştirilmesinde etkin bir rol oynar. Patlıcan kemik bozulması ve osreoporoz riski yüksek olan insanlar için oldukça faydalıdır.

·       Antioksidanlar ile insan vücudunun kanser başta olmak üzere birçok farklı potansiyel enfeksiyona karşı savunmasını sağlamaktadır. Aynı zamanda içerdiği yüksek manganez ile organların korunmasına katkı sağlar.

.

·       Kalp sağlığını geliştiren bir yapıya sahiptir. Kalp sağlığının iyileştirilmesine yardım eder.

Patlıcan Nelere İyi Gelir       

Patlıcanın insan sağlığına olumlu etkileri göz önünde bulundurulduğu zaman düzenli tüketiminin uzmanlar tarafından önerilmesi son derece doğaldır. Peki, patlıcan nelere iyi gelir?

Patlıcan en başta kansızlığa iyi gelmektedir. Bununla birlikte sinirlerin yatıştırılmasında da etkili özelliklere sahiptir. Kilo vermeye yardımcı olur ve aşırı kilolardan kurtulmada etkilidir. Patlıcan idrar söktürücü sebzelerden bir tanesidir.

Özellikle yağsız pişirildiği zaman damarları yüksek kolesterolün yarattığı kötü etkilerden başarılı bir şekilde korumaktadır. Vücut geliştirme sporu yapanlar için en iyi kas güçlendirici besin kaynaklarından bir tanesidir.

Patlıcan İçindeki Vitaminler

Patlıcan vitamin açısından son derece zengindir. Bu bağlamda içerisinde barındırdığı mineraller ve  vitaminler ile insan vücudunda her zaman olumlu bir etki yaratmaktadır.

.

Patlıcanın içindeki vitaminler C, K, B6 şeklinde sıralanabilir. Bununla birlikte patlıcan içerisinde tiamin, niasin, magnezyum, manganez, fosfor, bakır, lif, potasyum ve folik asit gibi birçok farklı besin kaynağını da depolamaktadır.

Patlıcan Kalorisi

Patlıcan kalorisi dikkate alındığında 100 gram patlıcanda 24,9 kcal olarak ölçülmüştür. Ancak patlıcan sürekli olarak yağlı yemeklerin içerisinde yer aldığından her zaman yüksek kalorili bir besin olarak görülmektedir. Bu bağlamda patlıcanın yağsız olarak tüketilmesi çok daha az kalori alınmasına imkan tanımaktadır.

Patlıcan Zararları

Patlıcan aşırı tüketimde insan sağlığına zarar verici etkiler ortaya çıkarabilmektedir. Aynı zamanda çiğ tüketilmesi zehirlenmelere imkan tanıyabilmektedir. Patlıcan içerisinde az da olsa nikotin bulundurduğundan aşırı miktarlarda tüketildiğinde ciddi etkiler ortaya çıkarabilmektedir.

Hatta aşırı miktarlarda tüketildiği zaman sigara gibi yan etkileri ortaya çıktığı gözlemlenmiştir. Bununla birlikte deride kaşıntı ve kızarıklık gibi problemlerin görünesi de mümkün olabilmektedir.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap