Nar Nasıl Saklanır? Yemeklerde Kullanımı ve Sağlığımıza Faydaları

Nar, hem tatlı hem de ekşi yapımında kullanılır. Kabuklu şekilde uzun süre saklanır. Kan yapıcı ve antioksidan özelliği ile faydaları olan bir meyvedir.

Nar

Kınagiller familyasına ait olan nar, yüzlerce tanecikleri içinde barındıran bir meyvedir. Tadı ekşi ya da tatlıdır.

Narın kullanılması için tam olgunlaşması beklenir. Nar çiçeği rengi adını bu meyvenin çiçeklerinden almıştır. Kuraklığa dayanıklı olan bu bitki özellikle Akdeniz ikliminin görüldüğü yerlerde yetişir.

Yaz aylarında bolca sulamayla birlikte verimi artar. Kışın -10 dereceye kadar dayanabilir. Ülkemizde narların yetişme alanları en çok Ege ve Güneydoğu Anadolu olarak karşımıza çıkmaktadır. Antalya’ya bağlı Side ve İspanya’daki Granada şehri adını bu meyveden almışlardır.

Yaz ayı başlarında çiçek açan narların meyveleri olgunlaştığında bir portakal büyüklüğüne erişmektedir. Nar içinde bulunan tohumlar yaklaşık 600 tanedir. Bu tohumların renkleri beyaz, pembe ve kırmızı olabilmektedir. Ağacı ince dallı olup parlak renkli yapraklara sahiptir.

Nar Nasıl Saklanır?

İnsan sağlığına olan faydası gün geçtikçe daha da çok anlaşılan nar meyvesi satın almak için marketler, manavlar ve pazarlar tercih edilebilir.

İhtiyaç kadar alınan narın tüketilmesi birkaç gün içinde gerçekleştirilmelidir. Aksi halde çürüyebilir. Fazlaca alınan narların nasıl saklanacağı da merak konusu olmaktadır. Nar nasıl saklanır sorusuna cevabı bu yazımızda bulabilirsiniz.

Narı saklamak için birkaç yöntem bulunmaktadır. Tanelere ayrılmış narlar derin dondurucuda şoklama yöntemi ile saklanabilir. Bunun için yapılması gereken buzdolabı poşetlerine ya da eksi derece soğuğa dayanıklı saklama kabına koymaktır. Böylece mevsimi dışında nar tüketmek için ideal bir yöntem olacaktır.

Nar suyu başta salatalar olmak üzere yemeklere tat veren bir besindir. Sıkılmış nar sularını saklamak için buzdolabı tercih edilmelidir. Derin dondurucuya koyulmayan sular buzdolabında muhafaza edilmeli ve bir iki gün içerisinde tüketilmelidir. Derin dondurucuya koyulan nar suyu ise ihtiyaç duyulduğunda çıkarılıp kullanılabilir.

Nar Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Tadı ve meyvelerinin görünümüyle damağa ve göze hitap eden nar, yemeklerde sıklıkla kullanılmaktadır. Türk mutfağının vazgeçilmezi olan nar ekşisi ve sosu yemeklere yakışan ve tat veren bir besindir. Başta salatalar olmak üzere pek çok yemekte nar ekşinin kullanıldığını görmemiz mümkündür.

Nar taneleri tatlı ve pastaları süslemek için tercih edilmektedir. Aşure ve güllaç gibi meşhur tatlılar üzerine yakışan bu taneler ağızda tatlı bir lezzet bırakmaktadır.

İnsanların sağlığı için mucize yaratan besinlerden biri nar kabuğu diyebiliriz. Bu kabuktan yapılan çay ile kanserden kalp rahatsızlığına kadar pek çok fayda görülebilir.

Eti terbiye etmek için nar sosu kullanılmaktadır. Böylece etin daha lezzetli olması sağlanacak ve etin deyim yerindeyse lokum gibi pişmesi sağlanacaktır. Taze sıkılmış nar suyu ya da sosu salatalarda da kullanılmaktadır.

Narın Faydaları

Doğanın insanlara verdiği nimetlerden biri olan nar, insan sağlığına olan faydaları konusunda adından sıkça söz ettirmektedir. Narın faydaları sağlık açısından oldukça fazladır. Nar suyu başlı başına bir doğal ilaç iken narın kabuğu da şifa deposudur. Narın faydaları hakkında şunları söyleyebiliriz:

·       Kalp ve damar rahatsızlıklarının önüne geçer.

·       Kan yapıcıdır. Kandaki oksitlenme durumunu en aza indirir.

·       Nar çok güçlü bir antioksidandır. Vücuttaki zararlı bakterilerin atılmasında etkilidir.

·       Vücutta enfeksiyona sebep olan bakterilerin dışarı atılmasını sağlar. Vücudu grip, nezle gibi rahatsızlıklardan korur ve vücuda direnç verir.

·       Vücuttaki ödemlerin atılmasında yardımcıdır. Romatizmaya ve eklem ağrılarına şifadır.

·       Tansiyonu dengeleyici bir özelliği bulunan nar, bayılma durumunu engeller.

·       Nar suyu vücuttaki toksinlerin ve idrar yollarının temizlenmesinde rol oynar.

·       Nar taneleri tuzlanıp yendiğinde damar tıkanıklığı sorunu da en aza indirilmiş olur.

·       Cilde tonik etkisi yaratan nar kabuğu suyu, tam bir şifa kaynağıdır. Ciltteki akneleri ve ölmüş derileri temizler.

·       Antioksidan olması sebebiyle kanser hücrelerine karşı savaşır.

·       Özellikle kış aylarında tüketilen narın vücudu dirençli tuttuğu ve hastalıklara karşı koruduğu söylenir.

·       Böbrekte ve mesanede kum oluşmasını engeller ve var olan kumun dökülmesine fayda sağlar.

·       Çocuklar için iştah açıcı bir ilaç olarak kullanılır.

Nar Nelere İyi Gelir?

Nar meyvesi kalp hastalıklarından kansere, ödemlerin atılmasından cilt sağlığına kadar sayısız alanda faydası olan bir besindir. Nar nelere iyi gelir sorusuna verilecek en iyi cevaplar şunlardır:

·       Kalp ve damar sağlığı

·       Kansızlık

·       Toksin atma

·       Cilt sağlığı

·       Grip ve nezle

·       Romatizma ve eklem ağrıları gibi daha sayabileceğimiz pek çok şeye iyi gelir.

Narın İçindeki Vitaminler ve Mineraller

Nar içerisinde sayısız vitamin ve mineral bulunduran bir meyvedir. Yukarıda saydığımız faydalar da bunlar sayesinde olmaktadır. Nar içindeki vitaminler; A, C, D ve B6 vitaminleri olarak sayılabilir. Mineraller ise potasyum, sodyum, karbonhidrat, kalsiyum, demir, magnezyumdur.

Narın Kalorisi

Sağlık açısından oldukça faydalı olan narın kalorisi 100 gr için yaklaşık 82 olarak karşımıza çıkmaktadır. Bir yemek kaşığı narda bulunan kalori miktarı ise 9 kcal diyebiliriz.

Narın Zararları

Her besin maddesinde olduğu narın fazla tüketilmesi de insan sağlığı için zararlı olabilir. Sağlık açısından faydaları göz önüne alındığında her insan bu meyveyi tüketmek isteyebilir. Ancak günlük nar kullanımı belli dozda olmalıdır.

Nar alerjisi olanlar bu meyveyi doktor ya da bir uzman kontrolünde kullanmalıdır. Aksi durumda insan sağlığına zararı dokunabilir. Alerjik etki olarak da kaşıntı, boğazın tahriş olması ve şişlik gibi durumlar görülebilir. Narın zararları arasında bir diğer rahatsızlık olarak da kabızlık sorunu  gösterilebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap