Muz Hangi Koşullarda Sağlanır? Muzun Faydaları ve Yemeklerde Kullanımı

Muzun Faydaları Muz, tek başına tüketildiği gibi tatlılarda da kullanılır. Uygun koşullarda uzun süre dayanır. İçerdiği potasyum ve vitaminler ile fayda sağlar.

Muz

Muzun Faydaları Sıcak iklimi seven muz, ülkemizde Akdeniz bölgesinde yetiştirilmektedir. Antalya, Alanya, Mersin, Anamur yetiştirildiği yerler arasında bulunmaktadır. Yetişen bölgeye göre farklı isimler almaktadır. Anamur muzu dediğimizde onun nerede yetiştiğini anlayabiliriz.

Yüksek sıcaklık, nemli hava, humuslu ve killi toprakları sever. Muz yetiştirmek için hava sıcaklığının -3’ün altında olmaması gerekir. Dünyada da Hindistan, Meksika, Mısır, Endonezya, Kenya gibi ülkeler muz yetiştirmek için ideal iklimlere sahiptir.

Herkes tarafından sevilen ve tüketilen bu meyve yaz ve kış aylarında rahatlıkla bulunmaktadır. Tropikal meyve sınıfına girmektedir. Sadece lezzeti ile değil içeriğinde bulunan zengin vitaminler ve mineraller sayesinde oldukça fazla tercih edilmektedir.

Muz Nasıl Saklanır?

Muzun Faydaları

Dalında iken yeşil renkte bulunan sonra sarı renk alan muz, dış kabuğu oldukça kalın ve dayanıklıdır. Fakat olgunlaşmış muz sıcakta bekletilirse kararma yapar. Oda sıcaklığında 3-4 gün içerisinde tüketmek gerekir. Hele poşet içinde bırakılırsa kısa zamanda yumuşama ve çürüme gösterecektir.

Peki muz nasıl saklanır? Muzu hemen tüketmeyecekseniz onu buzdolabında saklayabilirsiniz. Sertlik derecesine göre 1-2 hafta muzu buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Aralarında yumuşamış olan varsa onları sağlamlardan ayırmanız ve hemen kullanmanız diğerlerinin ömrünü uzatmaktadır.

Buzdolabındaki muzlarınızın saplarını streç ile kaplarsanız böylelikle hava ile temasını azaltırsınız.

Ömürlerinin uzun olması için yapılan saklama yöntemlerinden bir tanesi de budur. Dilimlenmiş muzları poşete koyarak dondurucuda da saklayabilirsiniz. Böylelikle ihtiyaç olduğunda pasta ve tatlılarda kullanabilirsiniz.

Yeşil ve sert kabuklu muz almışsanız onu oda sıcaklığında 3-5 gün bekletirseniz sararmasını ve olgunlaşmasını sağlayabilirsiniz. Şunu unutmayın ki sert olan muz biraz daha tatsızdır. Diyabetik hastalar için tercih sebebi bu tür muzlar olmalıdır. Olgun muz oldukça lezzetli ve şeker oranı yüksektir.

Muz Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Muzun Faydaları

Her mevsimde rahatlıkla bulunan muz ile oldukça lezzetli pastalar ve tatlılar yapılmaktadır. Hatta yaş pastanın vaz geçilmezidir de diyebiliriz. Muzlu yaş pasta herkes tarafından beğenilen; düğünlerde ve yaş günü kutlamalarında tercih edilen bir türdür.

Muzlu pankek mükemmel lezzeti ve aroması ile çoğu kişi tarafından sevilmektedir. Muzlu rulo pasta güzel görüntüsü ile küçük büyük herkesin tercihi olmaktadır. Ayrıca puding, muhallebi ve magnolia süslemelerinde de muzdan faydalanılmaktadır.

Muzla kendinize çok güzel içecekler hazırlayabilirsiniz. Bunlardan en çok bilineni muzlu süt olmaktadır. Özellikle çocuklar bu içeceği çok severler. Muzlu smoothie hem besleyici hem de vitamin değeri yüksek bir içecektir.

Muzlu tatlılar her zaman oldukça fazla tercih edilirler. Bir pastaneye gittiğinizde görsel olarak sunulmuş birçok muzlu çikolatalı tatlı çeşitlerine rastlayabilirsiniz. Hatta aralarında seçim yapmakta bile zorlanabilirsiniz.

Muz kızartması olduğunu biliyor muydunuz? Okuduğunuzda şaşırmış olabilirsiniz. Ama bal ve dondurma ile servis edildiğinde muhteşem görüntüsü ve lezzeti ile onu tadanları kendisine hayran bırakan bir lezzet olarak karşınıza çıkmaktadır.

Kararmış muz hemen tüketilmesi gerekir. Bu durumda onlardan hemen bir muzlu kek yapabilirsiniz.

Fırında muz tatlısı da oldukça güzel lezzetler arasında bulunmaktadır. Muzu ezerek yoğurdun içerisinde kullanabilir hem doyurucu hem de vitaminli olan yoğurdunuzu yatmadan önce yiyebilirsiniz.

Muz Faydaları

Muzun Faydaları

Her mevsimde tüketilen muz, insanlara verdiği tokluk hissi ve içerdiği vitaminlerle oldukça faydalı bir meyvedir. Bebeklik çağlarından itibaren her yaş grubundaki kişilerin severek yediği bu besinin oldukça fazla faydası bulunmaktadır. Muzun faydaları konusunda bilgiler verecek olursak;

·       Lif açısından zengin olduğu için kabızlığa iyi gelmektedir.

·       Sindirim sistemini düzenler.

·       Potasyum zengini muz böbrekler için faydalıdır.

·       Kalp kaslarını güçlendirerek, kalp sağlığına faydası vardır.

·       Stres ve yorgunluğa iyi gelir, kendimizi zinde hissetmemizi sağlamaktadır.

·       Bayanlarda regl öncesi ruh hallerini dengeye sokar.

·       Tansiyonu dengeler.

·       Saçların güçlenmesini sağlar.

·       Enerji veren bir besindir.

·       Kansere yakalanma riskini azaltır.

·       Göz sağlığına faydalıdır.

·       İçeriğindeki kalsiyum kemiklerimizin güçlenmesi için faydalıdır.

·       Kas ağrılarını giderir.

·       Reflü, gastrit gibi mide rahatsızlıklarına iyi gelir.

Muzun faydaları görüldüğü gibi oldukça fazladır. Kendisinden başka kabuğu da çoğu hastalıklara iyi gelmektedir. Muz kabuğu, ciltte oluşan sivilceleri iyileştirmektedir.

Sivilcelerin üzerini muz kabuğu ile masaj yaparak ovalarsanız iyileşme sağlarsınız. Ayrıca pürüzsüz bir cilt elde etmek için de kullanabilirsiniz. Böcek ısırmaları için de oldukça faydalıdır.

Muz Nelere İyi Gelir?

Muz zengin miktarda A, E, K, C vitaminlerinin yanı sıra yüksek oranda protein, sodyum, potasyum ve magnezyum içermektedir. Bütün bu vitaminler birçok organımız için faydalıdır. Muz nelere iyi gelir? Diye bakacak olursak;

Muz kansere iyi gelir. Birçok kanser türüne yakalanma riskini muz yiyerek yenebiliriz. Bu araştırmalar sonucu kanıtlanmış bir durumdur. Böbreklere iyi gelir. Midesinde sorun yaşayanlar muz tüketerek bazı sorunlardan kurtulabilirler. Cilt sağlığına iyi gelir.

Özellikle çocukların gelişiminde muz sıklıkla kullanılmaktadır. Muzlu mama, bebeklere verilen gıdaların başında yer almaktadır. Çocuk gelişiminde muzun büyük bir önemi vardır. Hatta ballı muz, çocuklardaki öksürüğe ve ateşe iyi gelmektedir.

Muz yenildikten sonra genellikle kabuğu atılmaktadır. Doğal cilt bakımı ve tedavisi uygulayacak olan kişiler bu kabuğu değerlendirebilirler. Muz her türlü cilt problemlerine iyi gelir ve doğal bir antibiyotik görevi görür.

Muz İçindeki Vitaminler

Tropikal meyveler arasında ilk sıralarda yer alan muz, zengin vitamin değerlerine sahiptir. Muzun içinde hangi vitaminler var? Diye merak edenler için açıklama yapmak gerekirse;

  • Kalsiyum: 5 mg
  • Demir: 0,26 mg
  • Magnezyum: 27 mg
  • Fosfor: 22 mg
  • Potasyum: 358 mg
  • Sodyum: 1 mg
  • Çinko: 0,15 mg
  • C vitamini: 8,7 mg
  • Tiamin: 0,03 mg
  • Riboflavin: 0,07 mg
  • Niasin: 0,67 mg
  • B-6 Vitamini: 0,37 mg
  • Folat: 20 µg
  • B-12 Vitamini: 0 µg
  • A Vitamini: 64 İÜ
  • E Vitamini 0,1 mg
  • D Vitamini (D2 + D3): 0 Qg
  • D vitamini: 0 IU
  • K Vitamini 0.5 Qg

Muz Kalorisi

Birçok hastalığa iyi geldiği bilinen muzun kaç kaloriye denk geldiği de merak edilenler arasındadır. Muz kalorisi hesaplamalarını gram ya da tane bazında yapmak gereklidir.

Muz kaç kalori? Cevabını orta büyüklükte bir muz olarak düşünecek olursak; 100 kalori içerdiğini söyleyebiliriz. Küçük boyutta bir muz 70 kaloridir diyebiliriz. İri bir muz için 120 kalori cevabını vermek doğru olacaktır.

Muz, su ve karbonhidrattan oluşmaktadır. %93 karbonhidrat, %7 protein ve %3 yağ muzun içerisinde bulunmaktadır.

Muz Zararları

Birçok hastalığa iyi gelen muz bazen zararlı da olabiliyor. Muzun zararları arasında söyleyebileceğimiz en net bilgi; besin değerinin yüksek olmasından dolayı bir diyet yiyeceği olmamasıdır.

·       Şeker hastaları muzu az tüketmeli, olgunlaşmamış muzları tercih etmelidirler. Diyabetik hastalar için muz zararlıdır.

·       Migren hastaları için zararlıdır.

·       Aşırı muz tüketimi kanda potasyumu artırmaktadır. Potasyum takviyesi alan böbrek hastaları için zararlıdır.

·       Aç karnına yenilen muz kaslarınızı rahatlattığı için sizde rahatlama ve uyku hali olmasına neden olmaktadır. Kahvaltı yerine muz yemekten kaçınmalısınız.

·       Çok muz yemek B6 vitamini fazlalığına yol açmaktadır. Bu da sinir siteminize zarar verebilir.

·       Alerjiniz varsa muz alerjisi var mıdır? Kontrol ettirmeniz gerekir.

·       Olgunlaşmamış muzlar kabızlığa neden olmaktadır.

·       Bebeklere 6’ıncı aydan sonra muz yedirilmelidir. Hazımsızlık ve kabızlık sorunu ile karşılaşmamak için bu önemlidir.

·       Fazla muz tükettiğiniz taktirde karında şişlik ve gaz sorunu ile karşılaşabilirsiniz.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap