Muşmula Yemeklerde Nasıl Kullanılır? İyi Geldiği Hastalıklar ve Faydaları

Muşmula farklı yöntemlerle saklanır. Reçel yapımında kullanılır. C vitamini ile bağışıklı sistemini güçlendirmeye fayda sağlar. Sindirime iyi gelir.

Muşmula

Bitki dünyasında adından çokça söz ettiren meyvelerden biri muşmuladır. Muşmula nasıl bir meyve diye soracak olursanız size bu makalemizde detaylı bilgileri sunacağız. Muşmula bitkisi hakkında bilmeniz gereken her şeyi bu yazımızdan elde edebilir ve bilgi sahibi olabilirsiniz.

Muşmula bitkisinin diğer adları döngel, beşbıyık ve ezgil olarak sayılabilir. Gülgiller’in bir alt familyasında bulunan bir ağaç türüdür. Meyveleri eriğe benzer ve etli yapıdadır. Muşmulanın yabani olanları da mevcuttur ve bunlar daha küçüktür. İçerisinde bulunan tohumları sertleşmiş yapıdadır.

Ülkemizde muşmulanın yetiştiği yerler Marmara ve Karadeniz bölgelerinde yaygındır. Tam olgunlaşmadan yenmez. Olgunlaşınca kahverengiye dönük bir renk alır. İlk başta ağızda buruk bir tat bıraksa da beklediğinde tadı güzelleşmektedir.

Muşmula Nasıl Saklanır?

Muşmula meyvesi saklamak için pek çok yöntem bulunur. Bu meyvenin kullanım amacına göre nasıl saklanacağı da şekillenmektedir.

Eğer marmelat yapılıp saklanacaksa cam kavanozlar tercih edilebilir. Isı ve ışıktan korunarak muhafaza edilmelidir. Kavanozların ağzı sıkıca kapatılıp hava almaması sağlanmalıdır.

Muşmula nasıl saklanır sorusuna bir başka cevap kuru meyvesinde gizlidir. Eğer kuru olarak saklanacaksa meyveler bir ipe dizilerek kurutulabilir.

Ardından bir kavanoza ya da bez torbanın içerisine koyularak saklanabilir. Kavanozda bulunan kuru muşmulanın hava almaması önemlidir. Bez torbada bulunan kuru meyve ise nemden uzak tutularak muhafaza edilmelidir.

Muşmula Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Muşmulanın faydalarını gören kişiler muşmula yemeklerde nasıl kullanılır sorusunu da araştırmaktadır. Bu meyvenin yeme içme sektöründe kullanımı oldukça fazladır. İlk olarak taze ya da kuru yemiş şeklinde tüketimini sayabiliriz. Ara öğünlerde kuru muşmula tüketilebilir.

Muşmula reçeli kahvaltı öğününde şekerli yiyecek tercih edenlerin vazgeçilmezi olabilir. Reçel ya da marmelat şeklinde ekmeklerinize sürerek tüketebilirsiniz.

Soğuk kış günlerinde  sıcak çay içmek isteyenler için muşmula çayı en güzel tavsiyelerden biridir. Kurumuş muşmula yapraklarından elde edilen çay ile içinizi ısıtabilirsiniz.

Muşmula turşusu ülkemiz genelinde pek bilinmese de Doğu Anadolu’da yapılmaktadır. Özellikle Erzurumlular bu meyvenin turşusunu yaparak yemeklerinin yanında tüketmektedir.

Bağırsak sisteminin düzenli işleyişine fayda sağlayan muşmula sirkesi yaygınlaşmaya başlamaktadır. Özellikle Karadeniz Bölgesi’nde bu sirkenin yapımı yaygındır.

Muşmula Faydaları

Muşmulanın insan sağlığı için pek çok faydası bulunmaktadır. Muşmula faydaları insanların ilgisini çekmektedir.

İnsanların tüketebileceği sağlıklı bir besin maddesi olarak karşımıza çıkmaktadır. İçinde bulunan değişik vitamin ve mineraller sayesinde sağlık açısından tercih edilmesi gereken bir meyvedir. İşte muşmulanın faydaları olarak şunları sıralayabiliriz:

·       İçerisinde bulunan C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir.

·       Bağırsak sistemini düzene sokarak sindirimi kolaylaştırır.

·       Muşmula yaprağı çayı böbrek taşının düşürülmesi için etkilidir. Dozunda ve düzenli olarak tüketilmesi durumunda yeni taşların oluşumunu da engeller.

·       Bağırsak iltihaplanmasını giderir. Yeni iltihaplanmanın önüne geçer.

·       Kan dolaşımını hızlandırır.

·       Vücutta biriken toksinlerin atılmasında fayda sağlar.

·       İçinde lif bulundurur. Bu da vücuttaki fazla yağların yakılmasında etkilidir.

·       Muşmula meyvesi stres azaltıcı özelliği barındırır. Stresli bir günün ardından tüketilmesi yorgunluğa iyi gelecektir.

·       Vücuda enerji verir ve kişinin dinç kalmasını sağlar.

·       Muşmula çayı boğaz için faydalıdır. Boğazdaki ağrıyı ve kuruluğu giderir.

·       Şiddetli öksürükten şikayet edenlere bu bitki tavsiye edilir. Özellikle astım krizi geçirenleri rahatlatacak ve öksürüğü giderecektir.

·       Muşmula Avitamini deposudur. Bu da göz sağlığına iyi gelmesinde etkilidir.

·       Kaynatılmış muşmula suyu romatizmalı bölgeye sürüldüğünde fayda sağlar.

·       Mide bulantısını ve ishali keser.

·       Kaynatılmış muşmula yaprağının suyu ile ağız çalkalanırsa ağrıları giderir.

·       Kolon kanserini önlemede etkili olduğu söylenir.

 Muşmula Nelere İyi Gelir?

Muşmulanın faydaları görüldüğü üzere epey fazladır. Günümüzde bir hastalığın tedavisi için doğal olana yönelim söz konusudur. Bundan dolayıdır ki hangi meyve neye iyi gelir insanlar için araştırma konusu olmaktadır. Muşmula nelere iyi gelir diye soracak olursanız da şunları söyleyebiliriz:

·       Sindirim ve sinir sistemleri

·       Böbrek ve safra fonksiyonlarının sağlıklı işleyişi

·       Bağırsak iltihaplanması

·       Kas ve kemik gelişimi

·       Beyin sağlığı

·       Düzenli kan dolaşımı

·       Metabolizma hızlandırıcı ve yağ yakıcı

·       İdrar söktürücü özelliğiyle insan sağlığına iyi gelir.

Muşmula İçindeki Vitaminler ve Mineraller

Muşmulada bulunan vitamin ve mineraller sayesinde insan sağlığı için oldukça önemlidir. A ve C vitamini açısından oldukça zengin bir meyvedir. Folik asit, demir, fosfor ve magnezyum gibi mineralleri barındırır. Sofra şekerinin kendi çeşitlerinden ayrılmasıyla oluşan invert şekeri bu meyvede bulunur. Oranı ise %12 civarındadır.

Muşmulanın Kalorisi

Muşmula besin değeri olarak oldukça yüksek bir meyvedir. 1 adet muşmulanın kalorisi araştırıldığında 10 kcal değeri karşımıza çıkmaktadır. Muşmula içerisinde bulunan karbonhidrat değeri 2.12 oranındayken protein oranı 0.1’dir. 0.04 oranında yağ ve  2 gr lif içerir.

Muşmula Zararları

Dünya genelinde insan sağlığına faydalı olan sayısız bitki bulunmaktadır. Her ne kadar sağlığa faydalı bitkiler olsalar da yan etkileri de görülebilmektedir. Bu bitkilerden biri de muşmuladır. Muşmula zararları konusunda bilgi sahibi olmak önemlidir. Her meyve ve sebzede olduğu gibi muşmula bitkisinde de dozu kaçırmamak gerekir. Aksi takdirde beklenmeyen durumlarla karşılaşılabilir.

Muşmulanın alerjik etkisi vardır. Aşırı dozda ya da bilinçsizce tüketildiğinde alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Ayrıca gaz sıkışması da ortaya çıkabilecek sorunlardan biridir. Kronik hasta olup da ilaç kullananların, hamilelerin, emziren annelerin muşmula meyvesi tüketimi konusunda dikkatli olmaları gerekmektedir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap