.
.

Mısır Nasıl Saklanır? Mısırın Yemeklerde Kullanımı ve Sağlımıza Faydaları

Mısır, haşlama veya patlak olarak kullanılır. Buzlukta uygun derecede saklanır. Kabızlığa iyi gelir. Sindirim sistemine faydalıdır. Fazlası zararlı olabilir.

.
.

Mısır

Mısır, genellikle bol nem içeren bölgelerde yetişmektedir. Birçok farklı alt türünün bulunmasının yanında genellikle tadı benzerdir.

Mısır tanesine ham yağ tutan besinlerin ikinci sırasında yer almaktadır. Anavatanı Meksika ve Orta Amerika olarak bilinmektedir. Mısır çok alışıla gelmiş bir besin olmasının yanında birçok farklı araştırmaya da konu olmuştur.

Farklı kullanım alanlarına sahip olan mısır besleyiciliği ile mutlaka evlerde de kendisine bir yer bulmuştur. Gerek konserve olarak gerekse de farklı şekillerde tüketilebilmektedir. Mısır genel olarak salatalarda ya da soğuk yiyeceklerin içerisinde tercih edilmektedir.

Bununla birlikte süt mısırı olarak adlandırılan türü doğrudan koçanın haşlanması ile de tüketilmektedir. Mısır salataları son derece meşhurdur. Bununla birlikte mısırı birçok insan tavuğun yanına da yakıştırmaktadır. Bazı kültürlerde ise mısır çorbası sıkça tercih edilmektedir.

Ülkemizde de salatalarda yaygın olarak kullanılmasının yanı sıra sıklıkla un olarak kullanılmaktadır. Mısır unu ile ekmekler yapılmakta hatta balık dahi kızartılmaktadır.

Mısır Nasıl Saklanır

.

Mısır saklamak için birbirinden farklı yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemler mısırın daha sonra kullanım amacına göre seçilmelidir. Yani mısır saklandıktan sonra nasıl kullanılacaksa saklanma yöntemi de buna göre tercih edilmelidir. Mısır kurutularak ya da dondurularak saklanabilmektedir.

Dondurucuda mısır saklamak iki farklı şekilde yapılabilmektedir. Bunlardan birincisi alınan mısırın hiçbir işlem yapılmadan buzdolabı poşetlerine yerleştirilerek dondurucuya konulmasıdır. Bu noktada pazardan ya da marketten taze olarak alınan mısırlar tercihe göre yıkanıp kurulandıktan sonra paketlenebilir.

Burada dikkat edilmesi gereken nokta mısırın kullanılacak boyutlarda paketlenmesidir. Bir defa çözündüğünde tekrar dondurulamayacağı için mısırlar bu durum göz önünde bulundurularak dondurucuya alınmalıdır.

Diğer dondurucu yöntemi ise haşlanmış mısırı saklamak olarak adlandırılabilir. Bu yöntemde mısır önceden haşlanır ve taneleri ayrılacak kıvama getirilir.

Daha sonra mısır taneleri koçan kısmından ayrılarak kullanım ölçüsüne göre paketlenir. Ardından dondurucuya konulabilir ve kullanılmak istendiği her an çıkarılabilir.

Mısırı saklamanın bir diğer yolu ise kurutmaktır. Dalından toplanmış ya da alınmış taze mısırlar havadar bir ortama asılarak kurutulabilir. Mısır kurutma çok sık tercih edilen bir saklama yöntemi olmasa da son dere uzun ömürlüdür.

Mısır Yemeklerde Nasıl Kullanılır

.

Mısır genellikle yemeklerin ya da salataların içerisinde ana malzeme olarak kullanılmamaktadır.  Mısırın kullanım amacı bazen renk katmak bazen de hafif tadı ile yumuşaklık hissi kazandırmaktır. Mısır sıklıkla salatalarda kullanılan bir malzemedir.

Hatta öyle ki mısır salatası olarak anılan birçok farklı salata çeşidi bulunmaktadır.  Tüm bunlar ile birlikte barbunya ya da tavuklu yemeklerin içerisinde, makarnalarda ya da dip sosların içerisinde kullanılmaktadır.

Mısır yemeklerde nasıl kullanılır? Sorusuna cevap olarak genel anlamda mısırın yemek ve satalar da haşlanarak kullanılıyor olması verilebilmektedir.

Mısır neredeyse hiçbir yemeğin ya da salatanın içerisinde çiğ olarak konulmamaktadır. Kolay pişen ya da pişmemiş hali ile sert bir malzeme olduğundan çiğ olarak konulduğu alanlarda olumsuz etkiler yaratabilmektedir.  Bu sebepten mısır mutlaka haşlanmış olarak kullanılmaktadır.

Mısır Faydaları

Mısır, son derece faydalıdır. Bu bağlamda insan sağlığına oldukça farklı ve olumlu etkileri bulunmaktadır. Her ne şekilde olursa olsun düzenli olarak mısır tüketimi ile mısır faydaları insanların hayatında olumlu bir etki yaratmaktadır. Mısırın faydaları şu şekilde sıralanabilir;

.

·       Kan şekeri ve kolesterol seviyesini düşürmektedir. Mısır ve mısır yağı kan akşını arttıran bir etkiye sahiptir. Bu sayede kolesterol emilimini düşürür ve insülini düzenler.

·       Hemoroitleri önlemede yardımcı olur. Yüksek lif oranı sayesinde kabızlık ve hemoroit gibi sindirim problemlerinin hafifletilmesine yardımcı olur. Aynı zamanda kolon kanseri riskini azaltmada yardımcı olmaktadır.

·       Anemi riskini azaltır. İçerdiği yüksek vitamin oranları, folik asit ve demir ile vücuttaki kırmızı kan hücrelerinin üretimine katkı sağlar. Taze kan hücrelerinin üretiminde sağladığı katkı ile anemi riskini azaltır.

·       Enerji arttırıcı bir özelliğe sahiptir. Uzun süre enerjinin saklanmasına olanak tanır.

Mısır Nelere İyi Gelir

Mısır içerdiği besin değerleri ve vitaminler sayesinde birçok farklı noktada insana fayda sağlamaktadır. Peki, mısır nelere iyi gelir?

Mısır başta kabızlık ve hemoroit gibi sindirim problemlerinin hafifletilmesine katkı sağlamaktadır. İçerdiği yüksek lif oranı önerilen miktarın %18 kadarından biraz daha fazlasını karşılamaktadır. Bu sayede sindirim sisteminde olumlu bir etkiye yaratır.

.

Enerjiyi arttırıcı bir etkiye sahiptir. Özellikle sporcu bireylerin ya da yorucu bir iş ile meşgul olan bireylerin öğünlerinde daha sık mısıra yer vermeleri, enerjilerini daha iyi bir şekilde saklamalarına imkan tanımaktadır. Mısır daha uzun süre enerjik kalınmasına katkı sağlamaktadır.

Kilo alamayan bireylerde mısır kilo almayı destekleyici bir rol üstlenmektedir. Yüksek kalori seviyesi sayesinde düzenli tüketimde kilo almayı desteklemektedir.

Bunlarla birlikte mısır cildin daha sağlıklı kalmasını ve korunmasını da sağlayan besin maddeleri içermektedir.

Mısır İçindeki Vitaminler

Mısır vitamin açısında son derece zengin bir besin kaynağı olarak bilinmektedir. Bu sebepten uzmanlar tarafından mısırın düzenli tüketimi önerilmektedir. Mısırın içindeki vitaminler B6, B12 ve C vitamini şeklinde sıralanabilmektedir. Bu vitaminler hem büyümeği hem de insanın cilt sağlığını koruyabilmesini destekler özelliklere sahiptir.

Mısır Kalorisi

Mısır kalorisi ele alındığı zaman yaklaşık 100 gramlık bir mısır içerisinde 97kcal olarak belirlenmiştir. Bu aslında diğer sebzelere oranla yüksek bir kaloridir. Ancak mısır içerisinde barındırdığı lifler ile sindirimi kolaylaştırmaktadır. Orta boy haşlanmış mısır tüketen bir birey yaklaşık olarak 120 kalori alır.

Mısır Zararları

Mısır genel olarak insan vücuduna fayda sağlasa da zararları da bulunmaktadır. Mısır zararları şu şekilde sıralanabilir;

·       Mısırda sindirilmeyen bazı proteinler vücutta alerjik reaksiyonlara neden olabilmektedir.

.

·       Mısır kan şekerinin yükselmesine sebep olduğu için diyabet hastalarına zarar verici bir etki yaratabilmektedir.

·       Fazla miktarda tüketilen mısır gaz ve mide problemlerine sebebiyet verebilmektedir.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap