Mis Kokulu Vanilya Yemeklerde Nasıl Kullanılır? Faydaları, Zararları ve Kalorisi

Vanilya, dondurmalarda mis kokusu ile hepimizi cezbeder. Bu yüzden tatlılarda kullanılır. Tabii faydaları da cabası. Kalorisi nedeni ile zararlı olabilir.

Mis Kokulu Vanilya

Vanilya, tek bir vanilya kabuğunun içinde vanilya kokusuyla doyurulmuş binlerce küçük boyutlu tohum olması dışında fasulyeye benzeyen foliküler bir bitkidir.

Mis kokulu vanilya tohumları aromanın çoğunun kaynağıdır. Bu nedenle satın aldığınız sıvı vanilya paketinin içinde tohumların veya kalıntıların bulunduğundan emin olarak gerçek olduğu sonucuna varabilirsiniz.

Meksika, vanilyanın doğum yeridir, ancak Madagaskar şu anda dünyadaki en büyük üreticidir ve vanilya, safrandan sonra dünyanın en pahalı ikinci baharatıdır çünkü üretim süreci çok emek gerektirir ve çok zaman alır.

Mis Kokulu Vanilya Nasıl Saklanır?

Vanilya tabletlerinin tüm organoleptik ve faydalı özelliklerini korumak için baharatlar hava geçirmez kapaklı cam bir kapta saklanmalıdır. Doğrudan güneş ışığından korunması tavsiye edilir.

İçeceklere ve hamur işlerine verilen narin bir vanilya kokusu elde eden şekerin yanında birçok vanilya posası depolar. Vanilya özünün aksine, fasulye sonsuza kadar dayanmaz.

Doğru şekilde saklanırsa, vanilya fasulyesi gücü kaybetmeden altı aydan üç yıla kadar dayanabilir. Tamamen güvenli ve kullanılabilir olmasına rağmen, aroma, tat ve esnek dokudaki kalitenin bir yıl sonra azaldığı bilinmektedir.

Mis Kokulu Vanilya Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Vanilyayı mutfak tariflerinizde toz halinde veya sıvı vanilya özü olarak kullanabilirsiniz. Vanilya genellikle tatlılarda ve içeceklerde yaygın olarak kullanılır.

Kalp şeklinde lezzetli kurabiyeler veya mermer kekler gibi unlu mamuller hazırlarken vanilya özü kullanabilirsiniz. Muzlu milkshake veya muzlu sütlü içecek diyeti hazırlamak için vanilyayı da kullanabilirsiniz.

Ayrıca en iyi yemekten lezzetli Fransız tostu hazırlarken vanilyayı kullanabilirsiniz. Vanilya genellikle hamur işleri, kek ve dondurma pişirmek için toz ve uçucu yağ olarak kullanılır. Vanilyayı çay ve kahvede şeker yerine tatlandırıcı olarak kullanabilir ve kalorileri azaltabilirsiniz.

Vanilya genellikle toz halinde veya bazı durumlarda özüt olarak etil alkol ve su ile kombinasyon halinde kullanılır. Vanilya özütü ayrıca şeker, mısır şurubu veya propilen glikol içerebilir. Vanilya genellikle şekerlemelerde ve dondurmada kullanılır. Vanilya, safrandan sonra en pahalı baharattır.

Mis Kokulu Vanilya Faydaları Nelerdir?

Vanilya, günlük anksiyete, endişe ve stresle başa çıkmak için sakinleştirici ve en iyi ilaçtır. Vanilya, açlığı kontrol altına alarak aşırı yemek yeme eğilimini azaltır. Sonuç olarak, vanilya kilo vermek için iyi bir seçenektir.

Vanilya ayrıca cilt için birçok özelliğe sahiptir; geçmişte vanilya güneşe karşı cilt bakımı için kullanılıyordu. Çünkü vanilya fasulyesinin iyileştirici ve onarıcı özellikleri vardır.

Vanilya molekülleri cildi uyarır ve cildin büyümesini hızlandırır. Bu moleküller ayrıca cildin kohezyonunda, su emiliminde, tazeliğinde ve cildin yumuşaklığında ve yumuşaklığında etkilidir.

Vanilyanın tedavi edici özellikleri diş çürümesini önleyebilir, mide ağrılarını ve ülserleri tedavi edebilir, bulantıyı hafifletebilir, adet kanamasını düzenleyebilir, kanseri önleyebilir. A

lzheimer ve Parkinson gibi nörolojik bozuklukları iyileştirebilir, erkek ve kadın hormonlarının salgılanmasını uyarabilir, alerjileri önleyebilir.

Bunların yayında sinüs ve öksürüğün tedavisi, nöbetler ve ateşin neden olduğu inflamasyonun azaltılması ve gastrointestinal inflamasyonun tedavisi gibi yöntemlerde de tavsiye edilmektedir.

Mis Kokulu Vanilya Nelere İyi Gelir?

Bir çalışma vanilyanın antibakteriyel özelliklere sahip olduğunu göstermiştir. Vanilya yağı ayrıca bakterilerin büyümesini engellemede rol oynar.

Sonuç olarak vanilya, antibakteriyel bir ürün olarak pazarlanma potansiyeline sahiptir. Daha sonra, düzenli olarak vanilya içerseniz, sizi tehlikeli bakterilerden koruyabilir.

 Vanilya harika bir kokuya sahip olduğu için beyni ve sinir sistemini etkiler, stresi ve depresyon duygularını azaltır. Aynı zamanda morali artırır ve antidepresan görevi görür.

Sonuç olarak, yoğun bir gün geçiriyorsanız stresi azaltmak için vanilyalı yiyecekler yiyin çünkü vanilyalı yiyecekler tatlı bir aromaya sahiptir. Ek olarak, araştırmalar vanilyanın bir aromaterapi olarak klostrofobinin (kronik kapalı alan korkusu) semptomlarını hafifletmeye yardımcı olduğunu göstermiştir.

Mis Kokulu Vanilya İçindeki Vitaminler Nelerdir?

Vanilya özü vitamin bakımından çok zengin değildir. İçerdiği vitamin B2, vitamin B3 orta düzeyde vitamin B6, vitamin B1 ve B5.  Bununla birlikte, vanilya özü, D vitamini, A vitamini, hem folik asit hem de folat formlarında B9 vitamini, K vitamini, B12 vitamini, E ve C vitaminlerinden tamamen yoksundur.

Vanilya özü manganez açısından nispeten yüksektir. Aynı zamanda orta ila düşük miktarda bakır, potasyum, kalsiyum, magnezyum, çinko, demir ve fosfor içerir. Selenyum içermez. Vanilya özü sodyum oranında oldukça düşüktür.

Mis Kokulu Vanilya Kalorisi Kaçtır?

100 gr vanilya içerisinde aşağıdaki besinler bulunmaktadır.

Vanilyanın besin değeri (100 g)

Kalori: 288

Yağ: 0,1 g

Karbonhidratlar: 13 gram

Protein: 0.1 g

Elyaf: 0 g

Mis Kokulu Vanilya Zararları Nelerdir?

Vanilya, yiyeceklerde yaygın olarak bulunan miktarlarda ağızdan alındığında güvenlidir. Ancak bazı yan etkileri vardır. Deri teması tahrişe ve şişmeye (iltihap) neden olabilir. Ayrıca , özellikle vanilya özü üreten kişilerde baş ağrısı ve uyku problemlerine ( uykusuzluk ) neden olabilir.

Hamilelik ve emzirme dönemlerinde vanilya, gıda miktarlarında ağızdan alındığında hamile ve emziren kadınlar için güvenlidir. Ancak fazla tüketilmesinden kaçınılmalıdır. Vanilya’nın çok az bilinen yan etkileri vardır. Ancak çok fazla tüketmek baş ağrısı ve uykusuzluğa neden olabilir.

Ayrıca ciltle temas kaşınmaya neden olabilir. Vanilya bazlı ürünleri tükettikten sonra rahatsızlık hissederseniz, lütfen derhal doktorunuza göstermekten çekinmeyin. Gilbert sendromlu kişiler, doktor tarafından onaylanmadıkça vanilya tüketmekten kaçınmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap