Meyan Kökü Yemeklerde Nasıl Kullanılır? Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Meyan kökü, hem sağlığa çok faydalı hem de lezeztli yemek yapımında kullanılır. Saçlarınız yağlanıyorsa buna iyi gelir. Aşırı tüketim zararlı olabilir.

Meyan Kökü

Meyan kökü, baklagiller familyasına ait, mor ve beyaz çiçekler taşıyan çok yıllık bir bitkidir ve Akdeniz, Orta ve Güneybatı Asya’dan gelir ve meyan kökü 1,2 metre derinlikte büyüyen köklerini çıkarmak için yaygın olarak yetiştirilir.

Kökleri yuvarlak ve uzun uzun ömürlü olup, dışı gri renkli, içi sarı ve tatlı tadı olan güçlü dokusu ile ayırt edilir. Meyan kökü bitkisi, çiğnenebilir veya emici tabletler, kapsüller, ekstraktlar, çaylar, tentürler ve kök tozu gibi birçok şekilde marketlerde mevcuttur.

Meyan Kökü Nasıl Saklanır?

Oldukça yararlı bir bitki olan meyan kökü öz haline getirilip saklanılması önerilir. Meyan kökü yarım kilosu karbonatla beraber biraz su ile karıştırarak ıslak kum haline gelene kadar karıştırıldıktan sonra rengi koyu siyah olana kadar güneşe bırakılmalıdır.

Meyan kökü daha sonra dondurucu poşetlerine konur ve ihtiyacınız olduğu kadar günlük olarak kullanabilirsiniz.

Meyan Kökü Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Meyan kökü, mükemmel Ramazan içeceklerinden biri olarak kabul edilir, ancak her zaman hazırlanabilmektedir. Ancak kendine özgü tadı ve birçok sağlık faydası olan ve hazırlanması fazla çaba, zaman veya para gerektirmeyen bir içecek olduğu için, Ramazan ayı dışında da çoğu insan içmektedir.

Meyan kökü uygun bir kaba koyun, ardından bir çorba kaşığı karbonat ve az miktarda su ekleyin ve karışımı iki saat mayalanmaya bırakın.

Karışımı bir kevgir üzerine koyun ve ardından fermente edilmiş meyan kökü karışımına yavaş yavaş bir miktar su ekleyin. Meyan suyunu uygun, temiz bir şişeye aktarın ve ardından buzdolabına koyun. Buz küpleriyle soğuk olarak servis yapın. Afiyet olsun.

Hamilelik sırasında çok miktarda meyan kökü suyu içmek, düşüklere veya erken doğuma neden olabilir, bu nedenle hamilelik sırasında meyan suyu içmemek en iyisidir.

Meyan Kökü Faydaları

Meyan kökü antiinflamatuardır. Bu nedenle bronşların genişlemesine yardımcı olduğu ve havanın geçişini kolaylaştırdığı için öksürük ve solunum yolu hastalıklarının tedavisinde faydalı olabilir.

Aynı şekilde, soğuk algınlığı gibi durumları önlemeye veya semptomlarıyla savaşmaya yardımcı olan antiviral özelliklere sahiptir.

Meyan Kökü Nelere İyi Gelir?

Meyan kökü sırasıyla aşağıdaki hastalıkların iyileşmesine yardımcı olabilmektedir.

Hormonları düzenler: Meyan kökü, yüksek gliserolize içeriği sayesinde östrojen hormonunun düzenlenmesine yardımcı olduğu için menopoz sonrası kadınlar için çok uygundur. Bu nedenle meyan kökü şurubu, menopozun getirdiği rahatsızlığı giderir.

Sigarayı bırakmaya yardımcı olur: Öte yandan, sigarayı doğal yollardan bırakmak isteyenlerin bu alışkanlığın yerini alabilmek için meyan kökü emmeyi tercih edebilecekleri görülmüştür. Bu doğal ürün ayrıca vücudu detoksifiye etmeye ve sigarayı bırakmaya yardımcı yardımcı olur.

Meyan kökü ayrıca safra izolasyonunu artırdığı ve fazla maddelerin atılmasına yardımcı olduğu için karaciğeri saflaştırmaktadır. Aynı şekilde bu kök, karaciğer koruyucu özelliklere sahiptir ve karaciğer hastalıklarının tedavisi için uygun olabilir. Meyan kökü için birçok tıbbi kullanım vardır, örneğin:

·       Uçuğu tedavi eder ve ülserlerin iyileşmesini hızlandırır.

·       Mantar enfeksiyonlarıyla mücadele eder

·       Vajinal enfeksiyonları tedavi eder. Bölgeyi kaynamış meyan kökü suyuyla yıkamak mikroorganizmalarla savaşmasını sağlar.

·       Yağlı saç ve kepek tedavisi için kullanılabilir.

Meyan Kökü İçindeki Vitaminler

Meyan kökü, çok çeşitli yararlı besinler ve flavonoidler barındırmaktadır. İyi bir Vitamin B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niasin), B5 (pantotenik asit) ve Vitamin E (tokoferol) kaynağıdır.

Ayrıca fosfor, kalsiyum, kolin, demir, magnezyum, potasyum, selenyum, silikon ve çinko gibi mineraller sağlar. Beta-karoten, glisirizin, glisirizin, escretigenin, timol, fenol, ferulik asit ve korsetin dahil olmak üzere temel bitki besinlerinin bir deposudur.

Meyan Kökü Kalorisi

Meyan kökü içerisinde bulunan besinler ve değerleri aşağıdaki gibidir.

·       Kalori: 39 kalori.

·       Toplam Yağ: 3 gram.

·       Doymuş yağ: 0 gram.

·       Kolesterol: 0 mg.

·       Sodyum: Önerilen günlük değerin% 1’i olan 32 mg.

·       Toplam karbonhidrat: 9 gram, önerilen günlük değerin% 3’ü.

·       Diyet Lifi: 0 gram.

·       Şekerler: 5 gram.

·       Proteinler: 3 gram.

·       A Vitamini: Önerilen günlük değerin% 0’ı.

·       C Vitamini: Önerilen günlük değerin% 0’ı.

·       Kalsiyum: Önerilen günlük değerin% 0’ı.

·       Demir: Günlük ihtiyacın %3’ü.

Bu kaloriler, günde 2000 kalori yemek temeline dayalı bir diyete göre hesaplandı ve bu yüzdeler kişiden kişiye değişiklik gösterebiliyor.

Meyan kökü içinde bulunan kalorilerin kaynağı:

·       Protein: Toplam kalorinin% 3’ü.

·       Karbonhidratlar: Toplam kalorinin% 91’i.

·       Yağ: Toplam kalorinin% 6’s

Meyan Kökünün Yan Etkileri

Aşırı meyan kökü alımı vücutta düşük potasyum seviyelerine yol açarak kas zayıflığına neden olabilir. Buna hipokalemi denir. Ve bu durum sadece iki hafta içinde gerçekleşebilir. Yüksek tansiyon ve düzensiz kalp atışı, çok fazla meyan kökü tüketmekten kaynaklanabilecek olumsuz yan etkilerdir.

Meyan kökü bazı durumlarda yan etkilere neden olabilir. Bu etkiler arasında vücut yorgunluğu, adet düzensizlikleri, ödem ve böbrek rahatsızlıkları bulunur. 10 yaşın altındaki çocukların meyan kökü almaları tavsiye edilmez, bir durumda çok fazla meyan kökü tüketildiğinde yüksek tansiyon nedeniyle hastaneye kaldırılırlar.

Hamile veya emziren kadınlara FDA tarafından meyan kökünden tamamen kaçınmaları tavsiye edilir. Yüksek tansiyondan muzdarip bireyler de meyan kökünden kaçınmalıdır.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap