Meşe Marulunun Yemeklerde Kullanımı ve İnsan Sağlığına Faydaları

Meşe marulu ismini meşe ağacından almaktadır. Yemeklerde kullanımında önce iyi temizlenmelidir. Düşük kalorili olduğunda diyetlerde faydalı bir sebzedir.

Meşe Marulu

Meşe marulunun yeşil ve kırmızı olmak üzere iki farklı çeşidi vardır. Her ikisi de gevşek yapraklı marul sınıfına girer ve gövdede sadece birbirine yakın olan meşe ağacı benzeri yapraklara sahiptir.

Yeşil yapraklı meşe marulu hafif bir acı tada sahiptir. Genel olarak, şekli, tadı ve dokusu onu bir salatada diğer yeşilliklerle karıştırmak için iyi bir marul yapmaktadır.

Kırmızı yapraklı meşe marulu ise yeşil yapraklı meşe maruluyla aynıdır, ancak daha dramatik bir etki için yeşil yapraklar uçlarda şarap kırmızısına dönüşür. Yapraklarında ayrıca yeşil yapraklı meşe marulundan biraz daha acı bir tat vardır.

Meşe Marulu Nasıl Saklanır?

Önceden bir baş meşe marulu hazırlamak için yaklaşık 10 dakika harcayarak, artık ihtiyacınız olduğunda rahatlıkla kullanımınıza sunulabilir. Taze, temiz meşe marulları buzdolabınızda kullanıma hazır hale getirmek için şu basit adımları uygulamanız yeterlidir:

·       Tüm meşe marulu yapraklarını çıkarın ve büyük bir tencereye koyun.

·       Kaseye veya döndürücüye 1 bardak sirke dökün ve kalanını suyla doldurun.

·       Meşe marulu, su ve sirkeyi yavaşça karıştırın ve birkaç dakika bekletin.

·       Sirke-su solüsyonunu boşaltın ve meşe maruluu suyla iyice durulayın.

·       Salata döndürücü kullanıyorsanız, sıkarak kurutun. Değilse, meşe maruluu bir kevgir içine aktarın ve fazla suyu silkeleyin.

·       Meşe maruluu, tamamen kuruyana kadar temiz bir tezgah, kurulama bezi veya kağıt havlu üzerine serip havayla kurutun.

·       Meşe maruluu bir kağıt havluyla birlikte galonluk plastik fermuarlı torbaya koyun.

·       Torbadaki tüm havayı sıkın ve soğutun.

Meşe Marulu Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Meşe marulu çorbası hiç denediniz mi? Evet doğru duydunuz bildiğimiz çorba. Bir çorba kasesine meşe marulu koyup karıştırın. İçerisinde kaynarken, canlandırıcı etkisi gevrekliği koruyacak ve çorbaya başka bir doku katmanı ve tatlı lezzet katacaktır.

Roka, ıspanak veya diğer koyu, yumuşak yeşillikler de besleyici bir özellik ekler ve bu sayede lezzetli ve sağlıklı bir tarif elde etmiş olursunuz.

Çorbada meşe marulu, yeşillik yemenin tatlı ve kolay bir yoludur. Hepimiz marulun çok fazla su içerdiğini biliyoruz.

Aynı şekilde meşe marulunda da yüksek miktarda su bulunmaktadır. Bu yüzden bundan yararlanın ve bir sonraki meyve suyu karışımınıza veya Smoothie’ye atın. En sevdiğiniz meyve ve sebzelerle birlikte blendere sadece birkaç yaprak atabilirsiniz.

Meşe Marulu Faydaları Nelerdir?

Meşe marulu faydaları bakımından oldukça zengindir ve aşırıya kaçmamak kaydıyla günlük tüketimi önerilebilir.

·       Meşe Marul, yüksek seviyelerde potasyum içerir, bu da kalp ve dolaşım sağlığının korunmasına katkıda bulunur, içerdiği fosfat içeriğinin yanı sıra, homosistein parçalayarak kalbin ciddi komplikasyonlarını önlemeye katkıda bulunabilir.

·       Meşe Marulu normal kolesterol seviyelerinin korunmasına katkıda bulunan lifler içerir ve A vitamini ve C vitamini gibi antioksidan vitaminler, arterlerdeki kolesterol birikimini azaltmaya yardımcı olabilir.

·       Meşe Marulu, yüksek miktarda karbonhidrat ve kalori içermeyen bir sebzedir ve bu sayede yüksek kan şekerinin oluşmasını önler.

·       Yüksek miktarda potasyum içermesinden dolayı kan basıncını dengeler ve normale döndürür

Meşe Marulu Nelere İyi Gelir?

Meşe marulu, hamile bir kadın için gerekli bir folat kaynağıdır ve B vitaminleri grubundandır. Folat, hücre bölünmesini, DNA oluşumunu ve genetik materyali destekler.

Gebe kadınlarda bu vitaminin eksikliği, düşük doğum ağırlığı dahil olmak üzere hamilelik komplikasyonlarının ortaya çıkması veya kırık kolon Omurga bifidası veya erken doğum gibi fetüste deformiteler ile ilgilidir. 

Ancak gebe kadının meşe marulunu yemeden önce iyice yıkaması ve enfeksiyon riskini azaltmak için doğru şekilde saklamasının önemli olduğunu belirtmekte fayda var. Uykusuzluk, her ay yaşlı grubun %20-40’ını etkiler ve meşe marulu tohumu yağının uykuyu iyileştirmeye yardımcı olabileceği bulunmuştur.

Meşe Marulunun İçindeki Vitaminler Nelerdir?

Meşe marulunun içerdiği vitamin ve minareller aşağıda verilmiştir

·       Enerji (kcal): 14         

·       Su (mililitre): 95.64   

·       Protein (gram): 0.9   

·       Yağ (gram): 0.14        

·       Karbonhidratlar (gram)         3.29    

·       Lif (gram): 1.2

·       Şekerler (gram): 1.97

·       Kalsiyum (miligram): 33       

·       Demir (miligram): 0.97         

·       Potasyum (miligram): 247    

·       Fosfor (miligram): 30

·       Sodyum (miligram):8

·       Magnezyum (miligram): 14

Meşe Marulu Kalorisi

Meşe marulu az kalorili çok doyurucu bir besindir. Meşe marulu kalorisi 13 kcal’dir. Bu sayede sizi tok tutar ve vücudunuz için gereken besin miktarını hemen kazandırır.

Meşe Marulu Zararları

Meşe marulu ekiminde kullanılan toprak ve su kontaminasyonu nedeniyle kontaminasyon riski taşıyan yapraklı sebzelerden biri olduğu için bazı potansiyel sağlık risklerine neden olabilir. Bu nedenle fazla tüketilmesi durumunda hastalanma riski oluşabilmektedir.

 

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap