.
.

Mersin (Murt) Meyvesinin Faydaları Nelerdir? Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Mersin namı diğer murt meyvesi tatlılara aroma verme amacıyla kullanılır. Akciğer sorunlarına iyi gelir. Gribe karşı faydaları vardır. Aşırı tüketim zararlıdır.

.
.

Mersin

Mersin bitkisi, Mersingiller familyasına ait bir ağaç türüdür. Diğer adı murt ağacıdır. Çalı görünümüne sahiptir ve maki bitki örtüsü içinde yer alır. Bundan dolayı Akdeniz ikliminin görüldüğü yerlerde yetişme alanı bulmaktadır. Bu bitkinin boyu 2 ile 3 metreye kadar uzayabilmektedir.

Mersin meyvesi eylül ayında olgunlaşmaktadır. Beyaz ve mor renkli meyvelere sahiptir. Bu meyveler çerez olarak insanlar tarafından tercih edilmektedir.

Çiçekçilik sektöründe bu ağacın filizleri çelenk süslemek için tercih edilmektedir. Bu bitkinin yetiştiği yerler sulak alanlardır. Mersin ağacı ekimi yapılan yerlerde erozyon riskini de azaltmaktadır.

Olgunlaşmamış meyveleri ağızda kekremsi tat bırakmaktadır. Rengi açık sarıdan kahverengiye dönen mersin meyvesinin tadı tatlı bir hal almaktadır. Yörelere göre adı değişen bu bitkinin diğer adları hambelis ya da hambeles olarak karşımıza çıkmaktadır.

Mersin Nasıl Saklanır?

.

Mersin meyvesinin saklanması için birkaç yöntem bulunmaktadır. Marketlerde, pazarlarda ve manavda bulabileceğiniz bu meyve fazla uzun ömürlü değildir. Bu yazımızda sizlerle paylaşacağımız yöntemlerle meyvenizin ömrünü uzatabilirsiniz.

Meyve sevenler için tatlı bir tercih olan bu meyve, mersin nasıl saklanır sorusuna da insanları cevap aramaya yönelmektedir. Bu meyveyi saklamak için buzdolabını tercih etmelisiniz.

Meyvelerin olgunlaşmış halleri kahverengi olmaktadır. Bu renge dönmüş mersinler uzun ömürlü olmamaktadır. Ancak sarı ve sert olanlar birkaç hafta dayanabilmektedir.

Mevsimi dışında mersin meyvesini tüketmek istiyorsanız derin dondurucunuzda şoklama işlemi yapabilirsiniz. Böylece meyve daha uzun ömürlü olacaktır. İstediğiniz zaman da çıkarıp kullanma şansınız artacaktır.

Mersin Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Mersin ya da murt meyvesi ağızda bıraktığı hoş aromasıyla insanlar tarafından tercih edilen bir meyvedir. Bu meyvenin kullanım alanları da birbirinden farklılık göstermektedir. Mersinin nasıl kullanıldığı sorusuna bu yazımızda cevap vereceğiz.

Mersin yemeklerde nasıl kullanılır sorusuna verilecek birkaç cevap bulunmaktadır.  Bunlardan ilki tatlı türü yiyeceklerde kullanımıdır. Tatlılara aroma vermek için kullanılabileceği gibi tatlıları süslemek için de kullanılabilir.

.

Mersin yaprağı yemeklere hoş kokusuyla aroma vermektedir. Özellikle et yemeklerinde kullanımı meşhurdur tıpkı defne yaprağı gibi.

Mersin yaprağı çayı da tüketilen çaylar arasındadır. Özellikle kurumuş yapraklardan yapılan çaylar insan sağlığı için önem arz etmektedir.

Kahvaltıların vazgeçilmez yiyeceklerinden biri reçellerdir. Mersin reçeli de canı tatlı şeyler yemek isteyenlerin imdadına yetişmektedir.

Mersin Faydaları

Hem yaprağı hem de meyvesi oldukça hoş bir kokuya sahip mersin ağacının insan sağlığı için faydaları bulunmaktadır. Yaprağı ve meyvesi ayrı ayrı şifa deposu bir bitkidir. Mersin faydaları hakkında şunları söylemek mümkündür:

·       Antiseptik bir özelliği bulunan bu meyve insan vücusundaki mikroplarla savaşıp dışarı atar.

·       Balgam şikayeti olanlar için doğal bir ilaç görevindedir. Balgam sökmede etkilidir.

.

·       Kalp ve damar rahatsızlıklarında tedavi edici özelliği bulunmaktadır.

·       Damarların sağlıklı işleyişine katkı sağlayarak varis oluşumuna da engel olmaktadır.

·       Mide bulantısı ve kusma rahatsızlıklarına karşı tedavi edicidir.

·       Sindirim sisteminin görevini sağlıklı bir şekilde yerine getirmesinde etkilidir. Mide rahatsızlıklarında doğal ilaçtır.

·       İştah açıcı bir ilaç görevi görür.

·       Vücuttaki iltihaplanma ile savaşarak iyileşme sağlar. Akciğeri korumadan egzama önlemeye kadar pek çok rahatsızlıkla mücadele eder.

·       Mersin yaprakları cilt için faydalıdır. Kaynatılmış suyun cilde sürülmesi sivilcelerle mücadelede etkili olur.

.

·       Şeker ve kolestrolün dengelenmesinde etkili bir rol oynar.

Mersin Nelere İyi Gelir?

Mersin meyvesinin nelere fayda olduğu konusunda yukarda açıklama yaptık. Mersin nelere iyi gelir sorusunu kısaca toparlamak gerekirse şunları söylemek doğru olacaktır:

·       Mikroplardan arınma

·       Boğaz sağlığı

·       Kalp ve damar hastalıkları

·       Mide ve sindirim sistemi

.

·       Akciğer sorunları

·       İltihaplanma

·       Cilt sağlığı ve sivilce

·       Kolestrol ve şeker hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir.

Mersinin İçindeki Vitaminler ve Mineraller

İnsan sağlığında sayısız faydası dokunan meyvelerden biri de mersin meyvesidir. Sağlığa olan katkılarını okuduktan sonra insanlar mersinin içindeki vitaminler ve mineraller hakkında bilgi sahibi olmak isteyecektir. Mersin içerisinde bol miktarda A vitamini bulunur. Bunun yanı sıra şeker, tanen ve bazı asitler de yer alır.

Mersinin Kalorisi

Mersin meyvesi kalori bakımından ortalama bir değere sahiptir. Bir meyve içerisinde 55 kalori bulunur. İnsan sağlığı açısından oldukça faydası olsa da tüketilmesi belli dozda olmalıdır.

Mersin Zararları

.

Her şeyin fazlasında bir zarar olduğu gibi mersin meyvesinin zararı da bulunmaktadır. Tadı ve kokusu oldukça hoş ve aromatik olan bu meyve tüketilirken dikkat edilmesi gereken birtakım unsurlar bulunmaktadır.

Bu meyvenin bilinen ciddi bir yan etkisi ya da zararı yoktur. Ancak zararı yok diye gelişigüzel kullanılmaması gerekir. Mersin meyvesi yaprakları, dalı ve kendisi ne şekilde kullanılıyor olursa olsun dozunu kaçırmamak gerekir.

İçerisinde barındırdığı değişik maddeler, aşırı kullanım neticesinde insanların bünyesinde olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir. İnsanların bünyesinin birbirinden farklı olduğunu biliyoruz. Bu nedenle bünyenin etkilenmesi meyve tüketiminin miktarına göre farklılık gösterecektir.

Mersin meyvesi mayhoş tadı ile ağızda kekremsi bir tat bırakır.  Mersin meyvesinin fazla tüketilmesi durumunda ise insanların boğazında gıcıklık ve dilde kaşıntı oluşturabilir. Bu nedenle de dozunda kullanımı önem taşımaktadır.

Şeker hastalarının meyveyi dikkatli tüketmeleri önemlidir. Mersin meyvesi içerisindeki şeker oranı hastaların şekerini daha da yükseltebilir. Özellikle reçel olarak tüketirken dikkat edilmelidir. Bu meyveye karşı alerjisi olanlar dikkat etmelidir. Doktor ya da diyetisyen yardımı ile tüketmeleri önerilir.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap