Mango Yemeklerde Nasıl Kullanılır? Saklama Koşulları ve Faydaları

Mango, Asya'dan ülkemize gelen bir meyvedir. Yemekler kullanım alanı oldukça geniştir. Sağlığa faydalı olan mangonun uygun koşullarda saklanması gerekir.

Mango

Bakıldığında tropik bir meyve olarak bilinmektedir. Anavatanı olarak Hindistan gösterilmektedir. Hindistan’dan tüm dünyaya yayıldığı verilen bilgiler arasındadır.

Mango Asya ülkeleri arasında birçok tartışmaların odak noktası olmaktadır. Kutsal bir meyve olarak görülmektedir. Farklı bir tada sahiptir ve içeriğinde bol sulu olması ile dikkat çekicidir.

Mango nerede yetişir diye bakıldığında her ne kadar Hindistan’dan dünyaya yayılmış olsa da şimdilerde sıcak olan her kesimde yetiştirildiği bilinmektedir.

Sıcak iklim meyvesi olarak raflarda yerini almaktadır. Birçok kişi ve ülke tarafından meyvelerin kralı olarak anılmaktadır. Aynı zamanda Antep fıstığı ve kaju fıstığı familyasından olması çok dikkat çekici özelliklerden birisidir.

Mango Nasıl Saklanır?

Mango nasıl saklanır diye bakıldığında yapılan araştırmalar arasında ilk önde gelen şart olgunlaşmamış olan meyvelerin saklanması daha zor olmaktadır. Olgunlaşmamış meyvelerin buzdolabında ya da buzlukta saklanması buharlaşmaya neden olacağından çürüme meydana gelebilmektedir.

Dondurulmuş olarak saklamak için öncelikle mango meyvesi yıkanır ve durulanır. Sonrasında iyi bir kuruma sağlandıktan sonra kesilerek saklama sağlanabilmektedir. Buzdolabı poşetine nizami olarak yerleştirilerek saklanması tavsiye edilmektedir. Böylelikle istenilen miktar kadar çıkarılarak kullanılabilmektedir.

Mango Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Mango kullanım alanı oldukça geniş bir tropikal meyvedir. Yemeklerde kullanılmasının yanı sıra daha çok mango tatlılarda kullanılmaktadır. Özellikle kek ve pasta yapımında malzeme olarak kullanılmaktadır. Pastalarda ilgi çekici olan bir meyvedir. Farklı ve aromatik bir tat vermektedir.

Mango yemeklerde nasıl kullanılır şeklinde bir arama yapıldığında daha çok karşınıza tatlı olanlar çıkmaktadır. Dondurma yapımında da kullanılmaktadır. Püre haline getirilecek olan mango dondurma formuna getirilerek tüketilebilmektedir. Bu da ayrı bir tat vermektedir.

Bazen de tatlıların yanında sos olarak da takdim edilmektedir. Sütlü tatlılarda olduğu gibi şerbetli tatlıların yanında da belli süslemeler yapılarak kullanılmaktadır. Aynı zamanda mango ile yapılacak olan smothie ile farklı bir tat elde edilmektedir.

Mangonun Faydaları Nelerdir?

Mango her ne kadar da tropikal bir meyve olsa da ülkemizde de en çok tüketilen meyveler arasında zirvede yer almaktadır. Mangonun kral meyve olarak bilinmesinin yanında birçok faydası da vardır. Mangonun faydaları saymakla bitmeyecek şekildedir.

İçinde bulunan antioksidan sayesinde kanserin her türlüsüne karşı koruma sağlamaktadır. Oluşumunu engellerken aynı zamanda var olan kanser hastalığının da şikayetlerini azaltmaktadır.

İçeriğinde bulunan vitaminler ve lifler sayesinde kötü kolesterol olarak adlandırılan kolesterolün düşmesini sağlamaktadır. Dengede kalmasını sağlayarak kötü etkiler yaşanmasının önüne geçmektedir.

Sindirimi kolaylaştırdığı yapılan araştırmalar arasında yer almaktadır. Proteinleri parçalayıcı özelliği olduğundan dolayı bu konuda yaşanan sorunların önüne geçilmektedir.

Mangonun faydaları arasında yer alan ve vücuttan zararlı maddelerin atılmasını sağlayan bir etkisi bulunmaktadır. Cildin temizlenmesini sağlar. Daha parlak ve ışıltılı bir görünüm kazanmasını sağlamaktadır.

İçeriğinde bulunan A vitamini sayesinde göz sağlığınızın da korunmasını sağlamaktadır. Göz kurumasını önleyerek daha iyi bir görme sahibi olmanızı sağlamaktadır.

E vitamini açısından zengin olduğundan özellikle erkeklerde ortaya çıkması muhtemel olan iktidarsızlığın ortadan çıkmasını engellemektedir. E vitamininin cinsel olarak etkileri göz önüne alındığında cinsel hayatın renklenmesine sebep olmaktadır.

Özellikle kadınlarda meydana gelecek olan kansızlığın önüne geçmektedir. Düzenli tüketim sağlanması ile birlikte daha sağlıklı bir kan dolaşımı sağlanacaktır.

Diğer birçok meyvenin yanı sıra hamilelikte en çok önerilen meyvelerden bir tanesidir. Özellikle içinde bulunan demir sayesinde gebelikte reçete edilen demirin azalmasını sağlamaktadır.

Vücutta üretimi sağlanan kolajenler sayesinde yaşlılığa bağlı olan cilt kırışıklıklarının azalmasında yardımcı olmaktadır. Bu da yaşlılığa bağlı hastalıkların da önüne geçmekte birebirdir.

Mango Nelere İyi Gelir?

Mango neye iyi gelir diye bakıldığında en iyi geldiği durumlardan bir tanesi de sindirim sitemine olan olumlu etkileri düşünülmektedir. İçinde bulunan lifler sayesinde de diyabet hastalarına da iyi gelmektedir. Bu nedenle de özellikle diyabet hastalarının düzenli olarak tüketmesi ön görülmektedir.

Yaşlı bireylerde yaşa bağlı olarak ortaya çıkan göz hastalıklarının ortaya çıkmasına engel olmaktadır. Gözlerin eski sağlığına kavuşması için önemli bir meyve olarak bilinmektedir. İçeriğinde göz sağlığını koruyan antioksidan bulunmaktadır.

Cilde esneklik veren birçok mineral ve vitaminler sayesinde cilt yenilenmesini sağlamaktadır. Kalp ve erken yaşta ortaya çıkan damar hastalıklarının önüne geçmektedir. Kanser de dahil olmak üzere birçok hastalığın yıkıcı etkilerini mango ortadan kaldırmaktadır.

Mangonun İçindeki Vitaminler Nelerdir?

Mango içerdiği vitaminler açısından oldukça zengin bir meyvedir. Mangonun içindeki vitaminler nelerdir diye bakıldığında A, B, ve C vitaminleri bol miktarda bulunmaktadır.

Aynı zamanda E ve K vitamini bakımından da oldukça zengindir. Mineralle bakımından da oldukça zengin olan Mango, potasyum ve magnezyum açısından da zengindir. Aynı zamanda bağışıklığın güçlenmesinde yardımcı olan iyi bir Folat kaynağıdır.

Mangonun Kalorisi

Mango hem tat hem de kullanım amaçları en bol olan meyve olarak hayatımıza girmiştir. Aynı zamanda tüketimi esnasında da oldukça hafif bir meyve olarak dikkat çekmektedir. Bir porsiyon Mangonun kalorisi yaklaşık olarak 100 gram kadar düşünülmelidir. 100 gram Mango ise 60 kalori kadardır.

Mangonun Zararları Nelerdir?

Her ne kadar faydalı bir ürün olarak bilinse de her meyve ve sebze de olduğu gibi zararları da bulunabilmektedir. Özellikle aşırı tüketiminden kaynaklanan zararlar göz önünde bulundurulmalıdır. Mangonun zararları nelerdir diye bakıldığında en çok göze çarpan ve dikkat edilmesi gereken alerjik reaksiyonlar ön plana çıkabilmektedir.

Karın ağrısı ve burun akıntısına sebep olabilir. Aynı zamanda aşırı bir tüketim sağlandığında da kilo problemine yol açabilmektedir. Alerjik reaksiyon olarak ciltte kızarıklık ve kabarıklıklara yol açabilmektedir. Bazı durumlarda da aşırı tüketim sonucu ishale yol açabilmektedir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap