Mandalina Nasıl Saklanır? Hangi Hastalıklara İyi Gelir? Zararları Nelerdir?

Mandalina, kış aylarında tükettiğimiz, bizi hastalıklardan koruyan, nezleye iyi gelen bir meyvedir. Dolapta saklanırsa uzun ömürlü olur. Fazlası zararlıdır.

Mandalina

Turunçgiller ailesinden olan mandarin meyvesinin Çin kökenli olduğu düşünülmektedir. Mandalin ağacı yapraklarını dökmeyen nadir meyvelerdendir. Clementine, Tangor ve Satsuma, Owari en yaygın olan çeşitlerinden sadece bazılarıdır.

Mandarin kış ayında toplanır ve seralarda üretilir. Genelde yıl boyunca marketlerde bulunabilir. Bu sağlıklı meyve çiğ olarak tüketilir.

Çok yaygın bir şekilde tatlılarda, dondurma sektöründe ve şekerlerde kullanılmaktadır. Bunun yanında parfüm ve cilt bakım sektöründe de yaygın olarak mandarin kullanmaktadır.

Bu meyve karbonhidratlar açısından oldukça elverişli bir meyvedir. Bunun yanında bol miktarda lif ve protein içerir. Mandarin içindeki vitaminler en çok E, C vitaminleridir.

Diğer vitaminler ise tiamin, piridoksin, sodyum, potasyum, kalsiyum, bakır gibi birçok mineral ve bileşen içermektedir.

Mandarin Nasıl Saklanır?

Bu turuncu meyveyi yemeyi çok seviyoruz ve aklımıza ilk mandarin nasıl saklanır sorusu geliyor. Saklama işlemi için ilk olarak kabuklarını ve zarlarını soyarak başlayabilirsiniz. Daha sonra ise dilimlere ayırarak pişirme kâğıdı serili bir tepsiye yerleştirin ve buz dolabında 1 gece bekletin.

Donan mandalin dilimlerini kilitli poşete koyun ve havasını alarak ağzını kapatın. Poşeti buzluğa yerleştirin. Bu şekilde 12 aya kadar buzlukta saklayabilirsiniz. Diğer yöntemler ise meyveyi direk değil de kurutarak da sonradan kullanılabilir.

Mandarin Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Mandarin kabuğu içindeki bolca vitaminden aldığı antioksidan özellikler sayesinde vücudu koruyarak bağışıklık sistemini güçlendiriyor.

Bu nedenle mandalin kabuklarını ayıklayıp fırın aracılığıyla ya da güneşte kurutabilirsiniz. Kuruyan kabukları toz haline getirerek yemeklerinizde baharat yerine harika tatlar eşliğinde kullanabilirsiniz.

Mandarin yemeklerde nasıl kullanılır sorusunun bir diğer cevabı ise öksürüğe çare olacak karışımlardır. Sıcak suyun içine kurumuş kabuklarını atarak içerebilirsiniz.

Mandarin Faydaları

Bu meyvenin kansere faydası oldukça fazladır. Bu konuyla alakalı olarak son zamanlarda yapılan araştırmalar mandalinin karaciğer kanserine karşı çok etkili olduğunu ortaya koymuştur.

Bunun yanında bol miktarda C vitamini be ceta cryptoxanthin içerdiği için karaciğer kanserine yakalanma oranını önemli derecede düşürür. Mandarin faydaları şu şekilde sıralanabilir;

·       Mandarin besin değeri oldukça yüksek bir meyvedir. Tam bir C vitamini deposudur. C vitamini açısından çok zengin olan bu meyve serbest radikallere öldürmede oldukça olumlu yanıtlar verir. Buna yanıt olarak serbest radikallerin yol açtığı birçok hastalığı ortadan kaldırır.

·       Manadarin kolesterole çok faydalıdır. Vücutta kolesterol üretimini kısıtlayan Synephrine üretir. Aynı zamanda kötü kolesterol seviyesini yükselten serbest radikallerin ürettiği durumları ortadan kaldırarak damar tıkanıklığı riskini azaltır.

·       Birçok kişi düşük kan basıncına sahiptir. Mandarin düşük kan basıncı sorunları olan kişilere yardımcı olabilir. Kan basıncı seviyesini normal değerde  tutmayı sağlayabilir.

·       Son zamanlarda kilo oldukça yaygınlaşmış bir problemdir. Mandarin kalori değeri açısından düşük olduğu için tüketilebilir. Bu turuncu meyve bol miktarda lif içererek kilo vermeyi kolaylaştırır. İlk olarak lifler yardımıyla midenin sürekli tokluk hissini arttırır, ikinci olarak ise sindirim sistemine faydalıdır ve bağırsak hareketlerini arttırarak kolay bir şekilde dışkı atımı sağlar.

·       Bağışıklık sistemini güçlendirmek için en doğru meyvelerden biri olmaktadır. Mandarin bol miktarda C vitamini içerdiği için bağışıklık sistemi sağlığını korur ve güçlendirir. Özellikle kış aylarında soğuk algınlığının neden olduğu bakteriyel ve salgın hastalıklarına karşı bağışıklık sistemine yardımcı olur. Bu yüzden kış aylarında bolca tüketilmesi gereken meyvelerdendir.

·       Soğuk kış aylarında cilt bakımı yapmak daha da zordur. C vitamini bol içerdiği için mandalina cilt sağlığı için faydalı bir meyvedir. Cildi serbest radikallerden korur, güneş ışınlarının neden olduğu zararlara karşı iyi gelir. Mandarin kabuğu direkt olarak cilde uygulanarak cilt sağlığına katkıda bulunur.

·       Mandarin faydaları arasında saça iyi geldiğini de söyleyebiliriz. Cilt sağlığı dışında saç sağlığı içinde çok faydalıdır. Özellikle kırılgan saç yapılarının uçlarını kaldırılmasında önemli rol üstlenebilir. Saç dökülmesini engelleyebilir.

·       Soğuk algınlığı için en çok tercih edilen meyveler arasındadır. Kış aylarında üşütmeye bağlı olarak öksürük, nezle, grip gibi hastalıklara oldukça iyi gelir.

Mandarin Nelere İyi Gelir?

Son zamanlarda oldukça görülen ayak mantarları çok fazla can sıkıcı olmaya başladı. Bu soruna çözüm olarak mandarin kabuğu kullanabilirsiniz. Büyük ölçüde ve kısa sürede geçtiğini görebilirsiniz.

Vücudunuzda iltihap varsa mandalin tam aradığınız ilaç olmakta. Kabuğundaki antioksidanlar sayesinde iltihaplardan kurtulabilirsiniz.

Kirlenen hava ile birlikte öksürük de kış aylarında vazgeçilmez sorunlar arasında. Bu sorun için de mandarin çayı tüketerek sağlığınıza katkıda bulunabilirsiniz.

Mandarin İçindeki Vitaminler

Ilıman iklimlerde yetişen tatlı, sulu ve hoş kokulu bir meyve olan mandalin, portakal ile benzer özellikler taşır ve özellikle C vitamini açısından oldukça zengin bir meyvedir.

Mandarin içindeki vitaminler, A ve B grubu vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, magnezyum, sodyum, demir, brom ve fosfor minerallerini içerir. Mandalinanın kabuğu ise P vitamini açısından zengindir.

Mandarin Kalorisi

Mandalin meyvesi, zengin besin değerleriyle vücudun pek çok ihtiyacının karşılanmasına yardımcı oluyor.

Bu meyve vücudun sağlık sorunlarına karşı daha fazla dirence sahip olabilmesini sağlıyor. Mandarin kalori değeri ise 63 kalori gibi düşük değere sahipken aynı zamanda zayıflamaya da yardımcı oluyor.

Mandarin Zararları

Mandarin genel olarak her yaş ve zamanda da insanın tüketebileceği sağlığa çok yararlı bir meyvedir. Ancak fazla tüketilmesi durumunda bazı problemlere yol açabilir.

Yaşı daha küçük çocukların mandalini aşırı tüketmesi durumunda ciltlerinde kızarıklık ve tahriş oluşabilir. Mandalin hassas ciltlerde alerjiye sebep olabilir. Ciltte kızarma ve döküntü gibi problemler de yaratabilir.

Bazı tıp uzmanları bu meyvenin gebelik ve emzirme periyotun da fazla tüketime bağlı olarak zararlı olabileceğini savunmuşlardır. Bu gibi hassas dönemlerde çok fazla tüketilmesi mandarin zararları arasında gösterilebilir.

 

 

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap