Limon Nasıl Saklanır? Hangi Hastalıklara İyi Gelir? Faydaları Nelerdir?

Limon, yemeklerde, salatalarda kullanılır. buzdolabında saklanır. C vitamini ile gribe iyi gelir. Kolesterole de faydaları bulunmaktadır.

Limon

Temel lezzetlerden biri olan ekşinin en iyi örneği olan limon, mucizevi faydaları olan bir meyvedir. Faydaları binlerce yıl öncesinden bilinen ve farklı kültürlerde, farklı kullanım şekilleriyle tıbbi etkilerinden faydalanılan bir meyvedir.

İçerdiği yüksek oranlı Vitaminler, mineraller ve diğer bazı bileşenlerle, sebze ve meyvelerin arasında özel bir konumu bulunur. En etkili antioksidanlardan biri olarak, detoks için en faydalı gıdalardan biridir.

Limon suyunun bilinen ve yaygın kullanılmasını sağlayan bu etkilerinin yanında, limon kabuğu da çok değerlidir. Limon kabuğunda bulunan değerli bileşenler, daha sağlıklı bir yaşam açısından pek çok farklı faydanın oluşmasına neden olur.

Su, limon ve nane karışımının içilmesinin oluşturduğu ferahlık, sağlıklı bir yaşam için, binlerce yıldır kullanılır. Bu karışımda limona düşen rol ferahlatma ve vücudun zararlı maddelerden temizlenmesidir. Ancak bunun dışında da antimikrobiyal etkisi ve sahip olduğu vitaminlerle de bağışıklık sistemimizi güçlendirir.

Tüm bu faydalarının yanında, çok önemli bir lezzete sahiptir. Alternatifi bulunmayacak kadar özel lezzeti, her yemeğe, salataya, içeceğe kendisine özgü bir nefaset vermesini sağlar. Antioksidan özellikleri nedeniyle, diyetlerinde vazgeçilmez gıdalarından biridir.

Limon Nasıl Saklanır?

Limon kabuğu nedeniyle, diğer sebze ve meyvelere göre, tazeliğini daha uzun süre koruyan bir meyve olarak bilinir. Ancak bu tam olarak doğru değildir. Bu sebeple Limon nasıl saklanır? Sorusunu derinlemesine inceleyerek yanıt vermek gerekir.

Limonun olağan saklama koşulu, 5 derece gibi bir ısıda kabuklu haldedir. Ancak hava ile teması ve zaman, limonun hızla bozulmasında önemli faktörlerdir. Bu nedenle limonun kilitli ve havası alınmış buzdolabı poşetlerinde saklanması, daha uzun süre tazeliğini korumasını sağlar.

Dilimlenmemiş limonlarında hava ile temasının kesilmesi gereklidir. Olağan bir koşulda nemsiz bir ortamda ve 5 derece veya üzeri sıcaklıklarda 5-6 gün boyunca ilk tazeliğini korur. Poşet içerisinde hava almayacak şekilde muhafaza edilmesi, bu süre birkaç gün daha uzatacaktır.

Limonun suyunun sıkılarak saklanması, 15 güne kadar uzayabilen bir kullanım süresine sahip olmanızı sağlar. Bunun için limonun suyunun sıkılarak, mutlaka cam bir kap içerisinde ve ağzı kapalı şekilde saklanması gereklidir. Ayrıca sıkılan limonun suyunu içerisine, mutlaka çekirdeklerinin de konulması, daha uzun süre kullanabilmenizi sağlayan diğer bir ayrıntıdır.

Kesilmiş limonların, saklanması gereken bölümlerinin, bir streç film ile kaplanması ya da havası alınmış bir buzdolabı poşetine konulması, tazeliğini koruması için zorunludur. Kesilmiş limonun, hava ile temasının kesilmemesi, hızla besin değerini kaybetmesine yol açacaktır.

Limonun dondurucu da saklanması da sıklıkla başvurulan bir yöntemdir. Ancak bu uygulamayı doğru bir şekilde yapmak gereklidir. Bütün halde buzdolabı poşetine konularak, havasının alınması ve dondurulması, uzun süre tazeliğini muhafaza etmesini sağlayacaktır.

Dilimlenmiş limonların, dondurucuya konularak, üstlerinin donmasını sağlamak gereklidir. Ardından çıkarılarak, bir buzdolabı poşetine konularak, havanın alınması ve yeniden dondurucuya konulması gereklidir. Bu sayede uzun bir kullanım süresine sahip olabilirsiniz.

Limon Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Limon suyu, yemeklerin, çorbaların, tatlıların, içeceklerin, salataların vazgeçilmezleri arasındadır. Bunun yanında, limon kabuğunun yine çeşitli şekillerde pişirilerek veya çiğ şekilde kullanılması da sıklıkla rastlanılan bir durumdur. Bunun ana nedeni, özel bir nefasete sahip olan limonun, yemeklerde ve içeceklerde oluşturduğu özel lezzettir.

Ancak Limon yemeklerde nasıl kullanılır? Sorusuna doğru bir şekilde cevap verebilmek için, geniş bir inceleme yapmamız gerekir. Limonun kabuklu hali, tatlıların şerbetlerinin hazırlanması sırasında kullanılır. Ya da kuru fasulye, nohut gibi yemeklerde, olumsuz gazların yok edilmesi için kabuklu halde yemeklere de konulabilir.

Diğer bir deyişle sadece lezzeti için değil, kimyasal tarafsız etkileri içinde yemeklerde çeşitli şekillerde kullanılır. Limon kabuğunun ve suyunun tatlılardan, kızartmalara kadar çok geniş bir kullanım alanı bulunur.

En yaygın kullanımı suyunun sıkılması ve kabuğunun rendelenmesiyle, salatalara ve yemeklere ilave edilmesi şeklindedir.

Limonun Faydaları

Yüksek Vitamin değerlerine sahip olan limonun, C Vitamini konusunda yüksek bir içeriğe sahip olduğu genel olarak da bilinir. Bu sebeple özellikle soğuk algınlığı, grip gibi rahatsızlıklarda mutlaka yardımcı bir gıda olarak başvurulur.

Bu bilgi kısmen doğru olsa da, bu tür hastalıklarda iyi bir yardımcı olduğu antimikrobiyal etkileri ve yüksek Vitamin değerleriyle doğrudur. Limonun faydaları kullanım şekline bağlı olarak çok geniştir.  

Limon Nelere İyi Gelir?

  • Ciltteki yanıkların iyileşmesinde ve yanık izlerinin yok edilmesinde etkilidir,
  • Antiseptik özelliği ile kanın pıhtılaşmasına yardımcı olur ve bu nedenle iç kanamalar üzerinde etkilidir,
  • Solunum sorunları ve astıma karşı rahatlatıcı etkiler oluşturur,
  • Kanı temizleme özelliği eskiden beri bilinir. Sıtma ve kolera gibi hastalıklarda etkin bir tedavi olarak kullanılmıştır.
  • Ferahlatma etkileri, cildimizin büyük bölümünde ancak özellikle ayaklarımızda çok güçlüdür. Isıtılmış suya karıştırılan limon suyu, ayaklarda bulunan kasların ve sinirlerin rahatlamasına yardımcı olur.
  • Antioksidan özelliğinin yanında, çok güçlü bir dirüetik yani idrar söktürücüdür. Bu özelliği detoks konusunda büyük bir şöhrete sahip olmasına neden olmuştur. Aynı zamanda iltihaplı romatizma ve artrit gibi hastalıklarda da bu özelliğiyle, güçlü bir yardımcıdır.
  • Anti mikrobiyal ya da anti bakteriyel etkileri, enfeksiyonlara karşı güçlü bir savaşçı olmasına neden olur. Limon suyunun faydaları arasında, boğaz enfeksiyonlarına karşı etkileri en çok bilinen etkileri arasında yer alır.
  • Yüksek tansiyona karşı etkilidir. Tansiyonun düşmesini hızlı bir şekilde sağlar. Bu etki, limon nelere iyi gelir? Denildiğin de en çok bilinen etkiler arasında yer alır. Bunun yanında mide bulantılarına karşı da keskin ve hızlı bir etkisi bulunur.
  • Cildi nemlendirme ve parlaklık sağlama özelliği bulunur,
  • Dirsekler, dizlerde oluşan kararmalara ve çatlamalara ovarak müdahale ettiğinizde iyi gelir,
  • Akne tedavisinde etkilidir,
  • Dişlerin beyazlatılmasında, karbonatla birlikte uygulandığında çok etkilidir, aynı zamanda anti bakteriyel etkisiyle ağız sağlığının korunmasın yardımcı olur.
  • Dudak çatlaklarına uygulanan limon ve benzer şekilde ağızda oluşan arflar ve yaralara uygulandığında, hızlı bir şekilde tedaviye yardımcı olur,
  • Tırnakları güçlendirir,
  • Saçlara ve saç derisine güçlendirme, parlaklık sağlama gibi ciddi etkilere sahiptir,
  • Hazımsızlık ve sindirim sorunlarına karşı hızlı ve keskin rahatlatıcı etkileri bulunur,
  • Ateş düşürücü etkisi güçlüdür,
  • Yağ yakmayı hızlandırma ve toksinlerin atılması etkileri, kilo vermede güçlü bir yardımcı olmasına sebep olur,
  • Limon kabuğu bağırsakları koruma, damar sağlığına katkı, karaciğerde oluşan yağlanmayı azaltma, kanser türlerine karşı savaşma gibi faydalara sahiptir.

Limonun İçindeki Vitaminler ve Mineraller

Potasyum, sodyum, kalsiyum, demir, magnezyum ve protein, Limonun içindeki minerallerdir. Limonun içindeki Vitaminler ise, A, C, D ve B-6 Vitaminleridir. Yoğun olarak C Vitamini bulunsa da, diğer Vitaminler konusunda da zengindir. Bunların dışında, lifler, yağlar ve karbonhidrata sahiptir.

Limonun Kalorisi

100 gram limonun kalorisi yaklaşık olarak 25’ dir. Düşük kalorisi, yağ yakımını hızlandırması ve toksinlerden arındırma kabiliyeti, bu mucize meyvenin, en ideal zayıflama besinlerinden biri olmasına neden olur.

Limonun Zararları

Limonun faydalarının yanı sıra, aşırı tüketimi bazı zararlara yol açabilir. Limonun zararları arasında yoğun tüketimle birlikte ortaya çıkan bazı sağlık sorunları var. Bunlar arasında sinir sisteminde bazı sorunlara neden olabilir. Aşırı tüketim görmede zorluklar yaşanmasına, ülser ve gastrit gibi mide sorunlarına yol açabilir.

Cilde doğrudan uygulanması tahriş ve yaraların oluşmasına neden olabilir. Açık yaralar ve ağız yaraların uygulanması, kanamalara sebep olabilir. Yanı sıra yine aşırı kullanım, diş eti kanamalarına da sebep olabilir.

Tansiyon düşürücü etkisi nedeniyle, düşük tansiyon oluşturan rahatsızlıklara sahip olanların dikkatli kullanması önerilir. Kilo kaybettirme konusunda şöhretli olan limon, zaten düşük kiloya sahip kişiler tarafından da dikkatli kullanılmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap