Kocayemiş Yemeklerde Nasıl Kullanılır? Dağ Çileği Faydaları ve Zararları

Kocayemiş, taze ve kuru olarak yemeklerde kullanılır. Dağ çileği mevsiminde yendiği zaman faydaları daha çoktur. Aşırı tüketimi zararlıdır.

Kocayemiş

Kocayemiş ya da bilinen diğer adıyla dağ çileği, fundagiller familyasına ait olan bir bitkidir.  Kocayemiş ağacı normal şartlarda 5-10 metre boyunda olurken, nadir olsa da 15 metreye ulaşabilmektedir. Birçok faydası bulunan kocayemiş meyvesi, insan sağlığı açısından oldukça etkilidir.

Kocayemiş yuvarlak, yüzeyi pütürlü, başlangıçta yeşil ama olgunlaştıkça rengi kırmızıya dönen, etli, çekirdekli bir meyvedir. Toplanmadığı takdirde dalında 1 yıl kalabilme özelliğine sahiptir.

Kocayemiş nerede yetişir derseniz, Türkiye’de Marmara, Akdeniz, Karadeniz ve Ege bölgesinde yetişmektedir. Oldukça dayanıklı olan kocayemiş ağacı özellikleri ile kamkat ağacını hatırlatmaktadır.

Kocayemiş Nasıl Saklanır?

Kocayemiş bitkisi, sonbahar aylarında çiçek açan bir meyvedir. Kocayemiş fidanı küçükken bakıma ihtiyaç duyar fakat ilerleyen zamanlarda olumsuz hava koşullarına karşı oldukça dirençli bir hale gelir. Rengi kırmızıya döndüğünde olgunlaştığı anlaşılır.

Birçok kişi bu sağlıklı meyveyi mevsimi dışında muhafaza edebilmek adına şöyle bir soru yöneltmektedirler: Kocayemiş nasıl saklanır?

Kocayemişin saklama koşulları ile ilgili şunlar söylenebilir. Meyvenin mevsiminde taze olarak tüketimi önerilmekle birlikte, mevsimi dışında tüketilecekse kurutulması uygun olacaktır. Dağ çileği kurusu, hava almayan ambalaj içinde uzun süre muhafaza edilebilir.

Kocayemiş reçeli yapılarak da uzun süre saklanabilir. Temizlenmiş olan meyveler şeker ilavesiyle kaynatılarak reçel halinde cam kavanozlarda uzun süre, kimyası değişmeden saklanabilir. Temel prensip hava almayan kavanozlarda muhafaza edilmesidir.

Diğer bir uzun muhafaza yöntemi kocayemişin klasik salamura mantığıyla saklanmasıdır. Bu şekilde de yine uzun süre bozulmadan muhafaza edilebilir.

Kocayemiş aktarlarda kuru olarak, mevsiminde ise manavlarda taze olarak bulunabilen bir meyvedir. Kocayemiş kg fiyatı, satış noktalarına göre farklılık göstermekle birlikte 20 TL civarındadır.

Kocayemiş Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Kocayemiş, oldukça sağlıklı bir meyve olma özelliği ile beslenme rutinimizde yer alması gereken bir meyvedir. Kocayemiş yemeklerde nasıl kullanılır, nasıl tüketilir şeklinde sorulan sorulara cevaben birkaç önerimiz olacaktır.

Dağ çileği mevsiminde taze olarak tüketilebileceği gibi kurutulmuş olarak da çerez gibi yenebilir. Bunun dışında reçeli, turşusu, marmelatı, likörü yapılmaktadır. Aroması sayesinde birçok farklı içeceğin yapımında da iyi bir eşlikçidir.

Kozmetik sektöründe de kullanılan bu meyve, güzel kokusuyla parfüm yapımında kullanılmaktadır. Aynı zamanda birçok kozmetik ürününün içinde de yer almaktadır.

Dağ çileği görselliği ile de ön plana çıkan bir bitkidir. Bu yönüyle bahçelerde, restoran önlerinde sıklıkla kullanılmaktadır.

Kocayemişin Faydaları Nelerdir?

Kocayemiş içeriğindeki maddeler ile vücuda birçok fayda sağlamaktadır. İnsanların sahip olduğu hastalıkların iyileşmesi ya da hiç yakalanmamaları açısından çok özel etkisi olan kocayemişin faydaları nelerdir, birlikte inceleyelim:

Besleyicidir: Dağ çileğinin faydaları arasında en bilinen olanı çok iyi bir ara öğün olma özelliğine sahip olmasıdır. Şeker oranı düşük olduğu için hem sağlıklı bir atıştırmalık hem de besleyici bir meyvedir. Uzun süre tokluk hissi yaratması sebebiyle, diyet programında mutlaka yer alması gereken bir meyvedir. Kalorisi oldukça düşük olduğu için, zayıflamak isteyen kişilere yardımcı olmaktadır.

Sindirim Sistemini Çalıştırır: Dağ çileği diüretik etkisi ile idrara çıkma sorunu yaşayan kişilerin sorununu giderir. Bağırsakları temizleyici özelliği vardır. Mide şişkinliğini alır ve rahatlatır. Hazmı kolaylaştırır. Metabolizmayı hızlandırıcı özelliği ile sağlıklı beslenmeye ve zayıflamaya yardımcı olur. Vücudunuzda çeşitli nedenlerle yaşadığınız ödem sorununuz varsa, bu problemi ortadan kaldırır.

Vücudu Temizler: kocayemiş doğal bir antioksidandır. Tüketildiği takdirde, yarattığı fark çok bariz bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Vücuttan toksinlerin ter ya da idrar yoluyla atılmasını sağlar. Tepeden tırnağa yenilenmeyi destekler. Böbreklerin işlevini daha iyi yapmasına yardımcı olur. Serbest radikallerin vücuttan atılmasını sağlar. Bu yönüyle kanser hücrelerinin oluşmasını önler ve var olan kanser hücrelerinin yayılmasını engeller.

Doku Hasarını Onarır: Kocayemiş meyvesi tüketildiği takdirde hücre oluşumuna yardımcı olur. Hasar görmüş olan iç ve dış dokuların onarılmasını sağlar. Vücutta oluşmuş yaraların iyileşmesini destekler. Özellikle ağız içinde oluşmuş yaraların hızla iyileşmesini sağlar. Cilt yüzeyinde oluşmuş tahrişi ortadan kaldırır. Cildi dış etkenlerden korur.

Kan Dolaşımını Hızlandırır: Kocayemiş kan akışını düzenler. Damarlar arasında dolaşımın sağlıklı olmasını sağlar. Bu yönüyle damar tıkanıklığını ve kalp krizini önler.

Kocayemiş Nelere İyi Gelir?

Kocayemiş bilinen faydalarının yanı sıra insanların sahip olduğu sağlık sıkıntılarının ortadan kaldırılmasına da yardımcı olmaktadır.

Vücuttaki birçok rahatsızlığa iyi gelen kocayemiş nelere iyi gelir, sizler için araştırdık. Kocayemişin iyi geldiği, çok olumlu sonuçlar doğurduğu rahatsızlıklar aşağıdaki gibidir:

  • Sinir sistemine iyi gelir, sakinleştirici etkisi vardır.
  • Yüksek ateşi düşürür
  • Bağırsaklarda oluşan kurtları söker. Bu özelliği ile özellikle çocukların tüketmesi gerekmektedir.
  • Mide ve bağırsak sıkıntılarına iyi gelir, rahatlatır.
  • Enerji düşüklüğü yaşayanlar için oldukça etkilidir.
  • Bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler tükettiği takdirde, kolay hasta olma şikayetlerini ortadan kaldırır.
  • Karaciğer problemlerine iyi gelir.
  • Dişleriyle ilgili sıkıntı yaşayan kişilerde çok olumlu sonuçlar doğurur.
  • Karın içinde su birikmesi sonucu oluşan şişliği ortadan kaldırır.
  • Ciltteki yaralara ve tahrişe iyi gelir
  • Romatizma, damar sertliği sorunu yaşayanlar için oldukça mucizevi etkileri vardır.
  • Şeker hastalarının yaşadığı ani dalgalanmalara iyi gelir.

Kocayemişin İçindeki Vitaminler

Kocayemiş son zamanlarda popüler olan ve hakkında araştırmalar yapılan bir meyvedir. İçeriğindeki maddeler bu yüzden oldukça önem arz etmektedir. Yüksek oranda vitamin ihtiva etmesiyle araştırmacılar tarafından tüketilmesi şiddetle önerilmektedir.

Çalışmalar neticesinde kocayemişin içindeki vitaminler ve mineraller tespit edilmiştir. İçinde bolca C vitamini bulunduran kocayemişte ayrıca; fenolik maddeler, kalsiyum, magnezyum, protein, A vitamini, potasyum, demir bulunmaktadır.

Kocayemişin Kalorisi

Kocayemişin kalorisi oldukça düşüktür. Bu yönüyle sağlıklı beslenmek isteyen ve diyet yapan kişilerin beslenme listesinde çok iyi bir ara öğün olarak yer alabilir. Kocayemişin kalori ve besin değerleri şu şekildedir;

Dağ çileğinin 100 gramında 32 kalori bulunmaktadır. İçeriğinde; 5,5 karbonhidrat, 2,0 lif, 0,4 yağ, 0,8 protein, 0,0 mg kolesterol, 65,0 mg C vitamini, 25,0 mg kalsiyum, 145,0 mg potasyum, 8,0 IU A vitamini, 1,0 mg demir bulunmaktadır.

Kocayemişin Zararları

Kocayemişin bilinen bir zararı tespit edilmemiştir. Fakat fazla tüketildiği takdirde bazı sıkıntılar ortaya çıkabilir. Her besin maddesinde olduğu gibi tüketim miktarına dikkat edilmesi gerekmektedir. Kocayemişin zararları olarak sayılabilecek durumlar ise şu şekildedir:

Kocayemişi daha önce yememiş biri için alerji riski az da olsa mevcuttur. Bu yüzden içeriğinde maddelere karşı bir alerji durumu söz konusu ise tüketimine dikkat edilmelidir.

Diüretik etkisinden dolayı aşırı miktarda tüketildiğinde ishale sebep olabilir.

Fazla yendiği takdirde sarhoşluk hali ortaya çıkabilir. Bu da yürürken yalpalamaya, kontrolsüz davranışlara sebep olabilir.

Kocayemiş meyvesi, hamile bayanların tüketimi açısından sakıncalı bir meyve olmamakla birlikte, olası olumsuz sonuçların yaşanmaması adına tüketimi konusunda doktora başvurulmasında fayda vardır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap