.
.

Kızılcık Yemeklerde Nasıl Kullanılır? Kızılcığın Faydaları ve Zararları

Kızılcık marmelat ve reçel yapımında kullanılır. Kalp ve kanser dahil birçok faydaları vardır. İlaç kullananlar için yan etkileri olabilir.

.
.

Kızılcık

Kızılcık, kızılcıkgiller ailesine ait bir ağaç çeşididir. Şubat mart ayında sarı renkli çiçekler açar. Kızılcık meyvesi ise kırmızı renklidir.

Meyve ağacı erken çiçek açar ancak geç meyve verir. Ağaç 5 ila 8 metre boyunda uzar. Tadı ekşi bir meyvedir. Kuru ve balçıklı topraklarda yetişir. Karadeniz ve Çukurova bölgesinde yetişir.

Yöreye göre farklı şekillerde isimlendirilmektedir. Kiren, zoval, eğren gibi halk dilinde çeşitli isimleri bulunmaktadır.

Kızılcık Nasıl Saklanır?

Kızılcık

Kızılcık saklama yöntemi olarak poşetlenir ve  buzdolabına daha sonra kullanılmak amacı ile konur. Bunun için öncelikle kızılcık temizlenir, yıkanır. Ardında süzme işlemi gerçekleştirildikten sonra kullanılacak miktarda kilitli poşet ile poşetlenir.

.

Poşetin ağzı kapatıldıktan sonra köşede kalan küçük bir yerden havası bir pipet yardımı ile alınır ve ağzı tamamen kapatılır ve buzdolabına konur. Buzluğa kaldırılan kızılcıklar daha sonra hoşaf, kızılcık suyu veya reçel olarak kullanılabilir.

Kızılcık Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Kızılcığın yemeklerde kullanımı marmelat, reçel, kızılcık şerbeti olarak karşımıza çıkar. Hatta kızılcıktan tarhana bile yapılabilir.

Kızılcık şerbeti nasıl yapılır diye bakacak olursak, öncelikle kızılcıklar temizlenip yıkanır. Daha sonra sıcak su eklenir ve kısık ateşte kaynamaya bırakılır.

Kaynayan kızılcıklara karanfil eklenir. 15-20 dakika daha pişirildikten sonra bir süzgeçten geçirilir. Kızılcık suyuna toz şeker ilave edilir ve karıştırılır. Buzdolabına konulur. Soğuduktan sonra içilebilir.

Kızılcık tarhanası tarifinde ise olgun kızılcıklar unla karıştırılır ve kurutulur. Kurtulan bu tarhana ufalanıp daha sonra kullanılmak üzere bir kavanozda saklanabilir.

Kış çorbası olarak tercih edilen bu çorbanın içindeki malzemeler kızılcık tarhanası, su, sarımsak ve yağdır. Öncelikle yağ tencerenin içerisine konulur ve üzerine soğuk su eklenir. Daha sonra kızılcık tarhanası koyulur ve karıştırılır. Çorba koyulaşmaya başladıktan sonra sarımsak eklenir.

Kahvaltıların vazgeçilmezi olan reçellerinden biri de kızılcık reçelidir. Kızılcık reçeli için kızılcıklar bir gün önceden temizlenip yıkanırlar.

.

Üzerlerine şeker konur ve bir gece dinlendirilir. Bekletilen kızılcıklara su ilave edilerek ocakta kaynamaya bırakılır. Kaynarken fazla köpürür. Bu yüzden büyük bir tencerede pişirilmelidir. Ocaktan almadan yaklaşık 5 dakika önce içine limon tozu konulur. Pişirme işlemi bittikten sonra kavanozlara konup ters çevrilir ve soğumaya bırakılır.

Kızılcık kullanımı tarife göre değişiklik göstermektedir. Her ne kadar mayhoş bir tadı olsa da lezzet açısından oldukça lezzetlidir.

Kızılcık  Faydaları Nelerdir?

Kızılcık

Kızılcığın faydaları saymakla bitmez. Eski çağlarda birçok hastalığın tedavisi olarak kullanılmıştır. Kızılcık faydaları arasında şunlar vardır;

·       Kalp hastalıklarından korur

·       Kanın pıhtılaşmasını önler

·       Kan basıncını düşürür

.

·       Kanserden korur

·       Var olan tümörün büyümesini yavaşlatır

·       Kötü kolesterolü düşürür

·       Bağırsak hareketlerini düzenler

·       İdrar yolu enfeksiyonuna iyi gelir

Kızılcık Nelere İyi Gelir?

Kızılcık nelere iyi gelir sorusu sıklıkla araştırılmaktadır. Kızılcık meyvesinin içerdiği vitaminler ve mineraller sayesinde birçok hastalığa iyi gelir.İçeriğinde bulunan C vitamini sayesinde gribal enfeksiyonlardan korur.

.

Mineral açısından da oldukça zengin olan bu meyve mineral düşüklüğüne karşı tüketilmesi faydalıdır.

Aşağıda maddeler halinde kızılcığın iyi geldiği hastalıklar sıralanmaktadır.

·       Soğuk algınlığı

·       Grip

·       İdrar yolu tıkanıklıkları

·       Kalpte damar tıkanıklığı

·       Ağız ve diş sağlığı

.

·       Bazı kanser türleri (meme, prostat, kolon vs.)

·       Uyku düzensizliği

·       Kilo kaybı

Kızılcığın İçindeki Vitaminler Nelerdir?

Kızılcık vitamin olarak A, C, E ve K vitaminlerini içerir. Bu sebeple bazı hastalıklara karşı iyi gelmektedir. Kızılcığın içindeki C vitamini grip gibi hastalıklardan koruduğu için özellikle kışın tüketimi oldukça önemlidir.

Kızılcık içerisinde bulunan mineraller sodyum, potasyum, magnezyum ve bakırdır. Bu minerallerin eksikliklerinde kızılcık dengeleyici bir rol oynamaktadır.

Kızılcık Kaç Kaloridir?

Kızılcık kaç kalori sorusunun cevabını merak ediyorsanız bu yazımızı okuyabilirsiniz. Bir avuç kızılcıkta yaklaşık olarak 16 kalori bulunmaktadır. Bir avuç 25 gram meyve içermektedir. 100 gramlık meyvede kalori değeri 64’tür. Kurutulmuş kızılcığın besin değeri ise 339 kaloridir.

Kızılcık Zararları Nelerdir?

.

Kızılcığın zararı yoktur. Ancak bazı durumlarda dikkatli kullanılması gerekir. Örneğin kan sulandırıcı ilaç kullananlar veya böbrek taşı öyküsü olanlar doktora danışmadan kullanmamalıdırlar.

Kan sulandırıcı ilaç kullananların kanama riski fazla olduğundan dikkatli kullanılması gerekir. Aynı zamanda aspirin alerjisi olanların da meyveyi tüketme açısından dikkatli olması gerekir. Çünkü bu meyve salisilik asit içermektedir.

Kızılcık kalsiyum içerdiğinden böbrekte kalsiyum-oksalat taşlarına veya ürik asit taşlarına sebep olabilir. Bu yüzden kızılcık meyvesinin dikkatli bir şekilde tüketilmesi gerekir. Kızılcık tüketimi dozunda olmalıdır.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap