Kırmızı Pancar Nasıl Saklanır? Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Kırmızı pancar denilince akla ilk turşu geliyor. Salatalarda ve yemeklerde de kullanılır. Araştırmalar pancarın birçok faydası olduğunu ortaya koymuştur.

Kırmızı Pancar

Kırmızı Pancar Ispanakgiller familyasından olan, toprak altında yetişen, yumru kökü çok lezzetli ve sağlığa son derece faydalı bir kök sebzedir. Sadece kök kısmı değil, kırmızı pancar yaprakları farklı tarifler ile yenilebilen bir bitkidir.

Eşsiz renginin, posasının ve suyunun her biri ayrı faydalı olan Kırmızı Pancar , tam bir vitamin deposudur. Sahip olduğu vitamin ve mineraller sayesinde bir çok hastalığın önlenmesi ve tedavisinde yardımcı olur.

Kırmızı Pancar Nasıl Saklanır?

Kış sebzesi olduğu için dilerseniz, vitamin ve mineralleri kaybolmayacak şekilde dört mevsim tüketebilmek için, kırmızı pancarı derin dondurucuda nasıl saklayabilirsiniz? Bunun için yapmanız gerekenler;

1-Sebzelerinizi yıkayın ve dışlarını soyarak temizleyin.

2- Yıkanmış, temizlenmiş pancarlarınızı yumuşayana kadar haşlayın.

3- Tüketeceğiz miktarlarda ayırıp derin dondurucu kaplarınıza veya poşetlere koyun.

5- Pancarlarınız hazır derin dondurucuya yerleştirebilirsiniz.

6- Kırmızı pancarın buzdolabında 1 ay, derin dondurucuda da 10 ay dayanma ömrü vardır.

Kırmızı Pancar Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Kırmızı Pancar dendiğinde çoğumuzun aklına hep salatalar gelir ama aslında Kırmızı pancarı lezzet ve rengi ile mutfağımızda bir çok tarifte kullanabiliriz. Yemeklerde, salatalarda, kırmızı pancar turşusu yaparak, kurabiyelerde, kırmızı pancar cipsi olarak ve hatta smootielerde.

Lebi derya internette bulacağınız bu çeşitli tarifler ile kırmızı pancar mucizesinden siz de faydalanmalısınız.

Kırmızı pancar ile yapacağınız Kırmızı Pancarlı Kurabiye ile misafirlerinizi şaşırtabilir, kırmızı pancar çorbası ile soğuk kış günlerinde içinizi ısıtabilirsiniz. Çeşitli örnekleri ile salatalar, turşular yapabilir, sağlıklı yaşam için değişik smootie ve detokslar hazırlayabilirsiniz.

Çok önemli bir noktayı asla unutmayın. Kırmızı pancarın içerindeki betalainler pişirme süresi uzadıkça besin değerlerini kaybederler. Bu nedenle buharda 15 dakikadan daha az, fırında ise bir saati geçmeyecek şekilde pişirmenizi öneririz.

Kırmızı Pancarın Faydaları Nelerdir?

Kırmızı pancar kendine kırmızı rengi veren betalain denilen, madde içerir. Klinik araştırmalara göre doğadaki kırmızı renkli besinler kanser ve kalp rahatsızlıkları gibi bir çok hastalığı önleme de fayda sağlıyor.

Bu nedenle mutfağımızdan ve soframızdan eksik etmemiz gereken kırmızı pancarın faydalarını maddeler halinde sıralayacak olursak;

1-Betalain maddesi sayesinde kalp damar hastalıkları veya kronik hastalıklara yakalanma riskini azaltır.

2- Kanın ve karaciğerin temizlenmesinde yararlı olduğu için vücuttaki iltihabı önleme, azaltma ve yok etme özelliği vardır.

3- İçeriğinde bulunan nitrat sayesinde de kan damarlarında genişleme sağlar ve bu da tansiyonun dengelenmesine yardımcı olur.

4- Kırmızı pancar C vitamini içeriği sayesinde idrar söktürücü ve kabızlığı giderici etkisi vardır. Ayrıca bağışıklığınızı destekler. Kaynatılıp suyu içildiğinde ise böbrek kumunu dökmekte yardımcı olur.

5-Egzersizlerden önce içeceğiniz bir bardak kırmızı pancar suyu size dayanıklılık verir ve vücut direncinizi artırır.

Kırmızı Pancar Nelere İyi Gelir?

Kırmızı Pancarın sağlıklı yaşam için tüketilmesi çok önemlidir. Kırmızı pancar antioksaidan özelliği ile olsun, içeriğinde bulunan vitamin ve minerallerden yararlanarak yapılan kırmızı pancar detoksu ile olsun sağlığınız ve sağlıklı beslenmeniz için tamamlayıcı ve onarıcı bir rol oynar.

Tüketimi ile vücudumuzda yapmış olduğu mucizeler ise şöyle;

1-Bilinçsel gelişim sağlar. Kırmızı pancar içeriğindeki nitratın vücudumuzda nitrik okside dönüşmesi sayesinde beynimize kan akışının sağlanması ve tüm  bilişsel fonksiyonlarımızın en verimli şekilde devam etmesine yararı vardır.

2- Tansiyonu dengeler. Bir önceki madde de belirttiğimiz gibi içeriğindeki nitrat kan damarlarımızın gelişmesi sağlar.

Böylece sağlıklı kan akışı sağlanması  kan basıncının dengelenmesini sağlar. Hipertansiyon hastaları üzerinde yapılan araştırmada günde 1 su bardağını yani 250 ml’yi geçmeyecek şekilde kırmızı pancar suyu içmek tansiyonunuzun dengelenmesinde faydalı olacaktır.

3- Kanser ve kalp hastalıklarına karşı korur. İçindeki betalainin antioksidan özelliği sayesinde kanserli hücreler ile mücadele eder. Bu özelliği sayesinde kalbinizi korur ve kanser ile mücadele eder.

Kırmızı pancarda bulunan betalainin, bir diğer faydası ise plazmada bulunan ve kalp hastalıklarının oluşmasına neden olan homosistein düzeyini azaltarak ( homosistein düzeyinin yüksekliği kalp hastalıklarına sebebiyet verir) da kalp hastalıklarına karşı sizi korur.

4- Sindirim sisteminizi rahatlatır. Lifli yapısı sayesinde bağırsaklarınızın hareketlerini düzenler, kabızlık , hazımsızlık, şişkinlik gibi problemleri önler. Ayrıca posalı yapısı sayesinde kolon kanserine karşı sizi korur.

5- Göz rahatsızlıklarını önler. İçerisinde bulundurduğu lutein ve zeaksanthin sayesinde sarı nokta göz hastalığını engeller.

6- Anemiye iyi gelir. Demir eksikliği nedeniyle ortaya çıkan kansızlığa karşı kırmızı pancar suyu içmek çok sağlıklıdır. Uzmanların tavsiyesine göre kişiler günde 1 su  bardağı kırmızı pancar suyu içerek kansızlıktan kurtulabilirler.

7- Antidepresan özelliği vardır. Kırmızı pancar tüketmek kişinin yorgunluk ve gerginliğini alır. Yapılan araştırmalara göre; stres, depresyon ve yorgunluk  gibi durumlarının geçmesi için doğal bir antidepresan görevi gördüğü kanıtlanmıştır.

8- Ödem attırır. Kırmızı pancar ile yapacağınız kırmızı pancar detoksu veya vücuttaki serbest radikaller ve trombosit hücrelerini dengede tutarak ödem oluşumunun önüne geçer

Kırmızı Pancar İçindeki Vitaminler Nelerdir?

Kırmızı Pancar içerisinde vücudumuz için çok faydalı birçok vitamin ve mineralleri bulundurur.

Kırmızı Pancar İçindeki Vitaminler: A, B, C ve P vitaminleridir.

Kırmızı Pancar İçindeki Minareller: Demir, fosfor, magnezyum, potasyum, çinko, kalsiyum gibi minerallerdir.

100 gr kırmızı pancar içinde;

  • Karbonhidrat… 8.0 gr
  • Lif…1.3 gr
  • Protein… 1.2 gr
  • Yağ… 0.5 gr
  • Protein… 1.2 gr
  • Yağ… 0.5 gr
  • Kolestrol… 0.0 mg
  • Vitaminler;
  • A vitamini… 287.0 IU
  • C Vitamini… 8.2 mg
  • Mineraller
  • Potasyum… 279.0 mg
  • Kalsiyum… 12.0 mg
  • Demir… 0.4 mg

Kırmızı Pancarın kalorisi ne kadardır?

Düşük kalorili besinler içinde bulunan kırmızı pancarın 100 gr’ı  44 Kcal’dir. Bu da diyet yemeklerinin tamamlayıcı an öğesi olabileceğini göstermektedir.Yağ oranının da düşük olması ayrı bir avantajdır.

Kırmızı Pancarın zararları nelerdir?

Kırmızı pancarın faydaları kadar aşırı ve bilinçsiz tüketim sonucu sebep olacağı zararlar mevcuttur.

Oluşabilecek zararları veya karşılaşabileceğiniz etkiler geçicide olabilir ileri derecede tıbbi yardım almanız gerekecek durumlarda doğurabilir.

1-Yapısındaki kırmızı rengi nedeniyle 24 veya 48 saat süreyle küçük ve büyük tuvaletinizin pembe olmasına sebep olabilir.

2- Kalsiyum seviyenizin düşmesine sebep olabilir.

3- Böbreklerinize zarar verebilir, sık taş düşürmenize sebep olabilir.

4- Ciltte kızarıklığa neden olabilir.

5- Kan basıncı seviyesinin ani şekilde düşmesine sebep olabilir.

6- “Kırmızı pancar da şeker var mı?” Sorusu aklınıza gelebilir. Evet maalesef 100 gr kırmızı pancarda yaklaşık 8 gr şeker bulur. Bu kan şekeri seviyenizde dalgalanmalara sebep olabilir. Bu nedenle dikkatli tüketmeniz gerekmektedir.

Eğer bu tür yan etkileri yaşıyor iseniz doktorunuza mutlaka danışınız. Çünkü her besin her bünyede aynı tepkiyi vermeyebilir. Doğal ve sağlıklı besinler tüketmek birinci önceliğimiz olmalı ,ama kararında olmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap