.
.

Kırmızı Pancar Otu Yemeklerde Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Zararları

Kırmızı Pancar Otu besin ve tedavi maksatlı kullanılır. Kansızlığa iyi gelir. Kanı temizleme gibi faydaları vardır. Aşırı tüketimin zararları olabilir.

.

Kırmızı Pancar Otu

.

Kırmızı Pancar otu hem gıda olarak hem de tedavi amaçlı kullanılan bir kök sebzedir. Bilimsel adı beta vulgaris olarak geçer. Bol vitamin ve mineral deposudur. Ispanakgiller ailesinden bir sebzedir. Çiğ veya pişirilerek tüketilebilir. Akdeniz bölgesinde yetişir.

Kırmızı Pancar Otu Nasıl Saklanır?

Kırmızı Pancar Otu Nasıl Saklanır
Kırmızı Pancar Otu Nasıl Saklanır

Kırmızı pancar otu buzdolabında saklamak için özel işlemlerden gemelidir. Çünkü vitamin ve mineraller özelliklerini kaybetmeye başlar. Buzdolabında yaklaşık 1 ay saklanabilir.

Kırmızı pancar otunu saklamak için saklanacak buzdolabı poşetlerine delikler açılması gerekir. Kökleri temizlendikten sonra bu poşetlerin içinde yıkanması gerekir.

Kök bitkileri kağıt torbalar içinde kısa süreliğine buzdolabında saklanabilir. Özel plastik kaplarda kapların ağzı sıkı kapatınca 1-2 ay boyunca buzdolabında saklanabilir.

Kırmızı pancar otu, mutfak robotu dan geçirilip veya küp küp doğrandığında plastik torbalar içinde dondurucuda uzun süre saklanabilir. Ancak besin değerini kaybetmiş olur.

Kırmızı Pancar Otu Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Kırmızı pancar otunu yiyecek olarak çok fazla şekilde tüketmek mümkün. Yemeklerde, salatalarda ve turşularda kullanılan sebzeler arasındadır. Bu sebze ile lezzetli yemekler, çorbalar, turşular yapmak mümkündür.

.

Kış mevsiminde yemeklerde, salatalarda ve mezelerde kırmızı pancar otu kullanılır. Yaz aylarında ise turşu ve reçeli sıkça tüketilen, antioksidan açısından zengin bir besin kaynağıdır.

Kırmızı pancar otu çorba tariflerinde kullanılabilir. Bu sebzeye ek olarak patates ve havuç da eklenerek tam bir şifa kaynağından bahsetmek mümkün.

Rus mutfağına özgü olan borş çorbası ise yanında birçok sebze ile beraber kırmızı pancar otunun kullanıldığı lezzetli bir çorba çeşididir.

Salata çeşidi olarak da birçok tarif söz konusudur. Örneğin kırmızı pancar otlu makarnalı salata deneyenlerin tadına doymadığı bir salata çeşididir.

Günlerde, akşam yemeklerinde vazgeçilmez bir lezzet de kırmızı pancar otlu pirinçli gün salatası.

Yine akşam yemeklerinin yanında lezzetli bir salata olarak sirkeli kırmızı pancar otu salatası sayılabilir.

Kırmızı pancar otu kavurması da lezzetine doyum olmayan yemekler arasında yer alır.

.

Tüketilmesi her haliyle muhteşem olan kırmızı pancar otu turşusu ise salatalarda, yemeğin yanında kendine yer edinmiş bir şifa kaynağıdır.

Kırmızı pancar otu detoks suyu olarak da kullanılabilir. Bu detoks suyu vücuttan toksinleri atmak için çok faydalıdır.

Kırmızı pancar otu turşusu kısır tarifine de çok yakışan bir sebzedir. Atıştırmalık olarak kırmızı pancar otu cips tarifinde de kullanılabilir.

Kırmızı Pancar Otunun Faydaları

Kırmızı Pancar Otunun Faydaları
Kırmızı Pancar Otunun Faydaları

Kırmızı pancar otu antioksidan değeri yüksek bir besindir. Bu yüzden birçok faydası vardır. Kırmızı pancar otunun faydaları şu şekilde listelenebilir:

·       Kan dolaşımını kolaylaştırır.

·       Kanı temizleme özelliğine sahiptir.

·       Anemiye iyi gelir.

.

·       Kabızlığı önler.

·       Karaciğeri temizler.

·       Mide ağrısı ve reflüye iyi gelir.

·       Yorgunluğu giderir.

·       Bağışıklığı güçlendirir.

·       Kalp ve damar hastalıklarından korur.

·       İç organları korur.

.

·       Bilişsel işlevleri güçlendirir.

Kırmızı Pancar Otu Nelere İyi Gelir?

Kırmızı Pancar Otu Nelere İyi Gelir
Kırmızı Pancar Otu Nelere İyi Gelir

Kırmızı pancar otu nelere iyi gelir sorusuna içeriğindeki maddelerden dolayı birçok hastalığa iyi gelir cevabı verilebilir. İçeriğinde bulunan rubidyum sayesinde sindirim problemlerine iyi gelir. Karaciğerin düzgün bir şekilde çalışmasını sağlar. Bu nedenle de diyabet gelişimi engellenir.

Betalain denen bir madde içerdiğinden damarları genişletir ve tansiyon yüksekliğini önler. Kanı temizleme özelliği vardır. Anemiyi önler. Kanser hastalığından korur.

 Aynı zamanda kilo vermeye de yardımcıdır çünkü uzun süre tokluk hissi verir. Diyet yapanların listesinde mutlaka bulunması gereken besinler arasındadır.

Kırmızı Pancar Otunun İçindeki Vitaminler Nelerdir?

Kırmızı pancar otunun içerdiği vitaminler arasında A, B, C ve P vitaminleri sayılabilir. Mineral olarak demir, fosfor, kalsiyum, magnezyum, çinko, potasyum içerir.

İçerdiği bu vitaminler sayesinde bağışıklığı güçlendirme özelliğe sahiptir. İltihap giderici özelliği vardır. Antioksidan özelliğe sahip olmasından dolayı fazla miktarda tüketimi zararlıdır.

Kırmızı Pancar Otu Kaç Kaloridir?

Kırmızı Pancar Otu Kaç Kaloridir
Kırmızı Pancar Otu Kaç Kaloridir

Kırmızı pancar otu kalori olarak 1 adette (80 gram) yaklaşık olarak 36 kalori içerir. 100 gramlık bir sebzenin kalori miktarı ise 44’tür.

Kırmızı Pancar Otunun Zararları Nelerdir?

.

Kırmızı pancar otu dozunda tüketilmelidir. Aksi halde vücutta zararları ortaya çıkabilir.

Kırmızı pancar otu zararları arasında en başta fazla tüketimi sayılabilir. Zararları olarak şu maddeler sıralanabilir;

·       İdrar ve gaitanın kırmızı olmasına sebep olabilir.

·       Böbreklere zarar verebilir.

·       Kalsiyum düzeylerini düşürebilir.

·       Kan basıncını hızlı bir şekilde düşürebilir.

·       Kan şekeri seviyesinde dalgalanmalar sebep olur.

.

·       Ciltte kızarıklığa sebebiyet verebilir.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap