.
.

Kırmızı Limon Yemeklerde Nasıl Kullanılır? Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Kırmızı limon ülkemizde çok yaygın olmasa da yemeklerde kullanılır. Soğuk algınlıklarına iyi gelir. Ayrıca şeker hastalarına da fayda sağlar.

.
.

Kırmızı Limon

Melez bir limon çeşidi olan kırmızı limon, tüm narenciyeler gibi güzel kokulu bir meyvedir. Türkiye’de pek yaygın olmayan bu limon cinsinin bodur bir ağaç yapısı vardır. Bu sebeple siz de bir adet kırmızı limon fidanı alarak evinizde büyük bir saksıda yetiştirebilirsiniz.

Bildiğimiz limonun aksine bu limonun içi ve suyu kırmızıdır. Kabukları incedir ve tadı ekşidir. Oldukça asitli bir meyvedir. Çok yaygın olarak üretilmediğinden kırmızı limon fiyat bakımından normal limona göre oldukça pahalıdır. Ancak buna rağmen hafif acı tadı ve az çekirdekli yapısı ile meraklısı çoktur.

Kırmızı Limon Nasıl Saklanır?

Limon çok kullanılan bir besin maddesi olmasına karşın miktarı açısından düşünüldüğünde kilolarca alınmaz. Kırmızı limon da aynı şekilde haftalık ve küçük miktarlarda alınan bir meyvedir. Peki bu limon nasıl saklanır?

Aslında saklamanın birçok yöntemi var ancak en pratik ve kolay olanı buzdolabında sebzelik bölümünde saklamak olacaktır. Kırmızı limonu bütün halde saklamak gerekir. Bütün haldeyken limonlar 1- 2 hafta kadar buzdolabında sağlıklı bir şekilde kalırlar.

.

Eğer limon kesilmiş ise o halde streç film ile sararak saklamak böylece kesilmiş yüzeyi korumak akıllıca olacaktır.

Elinizde kırmızı limon suyu var ise yine bunu da cam bir şişede güvenle saklayabilirsiniz. Ağzını sıkıca kapatmak önemlidir.

Eğer kırmızı limonlarınızı daha uzun süre saklamak niyetinde iseniz o halde dolabın buzluk kısmına başvurmalısınız. Bunun için limonlarınızı soyun ve bir buzdolabı poşeti içerisine koyun. Poşetin sıkıca kapatın ve buzluğa yerleştirin. İhtiyacınız olduğunda buzluktan çıkararak kullanabilirsiniz.

Kırmızı Limon Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Kırmızı limonu yemeklerde ve salatalarda kullanabilirsiniz. Kırmızı limon suyu salata üzerinde verdiği renk ile güzel bir görüntü oluşturmaktadır. C vitamini deposu olarak nitelendirdiğimiz limonun bu türü ile kendinize güzel ve leziz bir limonata yapabilirsiniz Mükemmel rengi ile canınız istediğinizde ferahlamak için idealdir.

Limonun alışık olduğumuz sarı renginin aksine greyfurtta olduğu gibi kırmızı suyunun   iştah açıcı bir görüntüsü bulunmaktadır. Tadı biraz acımtırak olduğu için az bir şekerle onu tatlandırabilirsiniz.

Kırmızı limon kokteyl hazırlamak için ideal bir meyvedir. Hazırlamış olduğun kokteyllere farklı aromatik tatlar da ekleyerek içeceğinizi zenginleştirebilirsiniz.

Yemeklerinde ve salatalarında aromatik bir tat isteyenler bol sulu kırmızı limon tercih edebilirler. Eski medeniyetlerden Finikeliler bu limon türünü oldukça fazla kullandıkları da tarihsel bilgilerde yer almaktadır.

.

Ayrıca kırmızı limon kabuğu rendelenerek bazı pasta, kek, kurabiye gibi tatlılara  aromatik bir lezzet vermesi açısından kullanılmaktadır.

Kırmızı Limon Faydaları

Kırmızı limon eylül ve aralık ayları arasında yeşil renktedir. Ocak ayından sonra turuncu rengini almaktadır. En çok Antalya, Alanya ve Finike bölgesinde yetiştirilmektedir.  Kırmızı limon faydaları nelerdir? İnceleyecek olursak;

·       Kırmızı limonda bulunan antioksidan kansere karşı bizleri korumaktadır.

·       Alerjik astıma iyi gelmektedir.

·       Yüksek C vitamini demir eksikliğini giderir.

·       B6 vitamini ile bağışıklık sistemini güçlendirir.

.

·       Sindirim sistemi için faydalıdır.

·       Kalp sağlığı ve damar sertliğine iyi gelmektedir.

·       Tansiyonu dengeler.

·       Diyabet hastalar için oldukça faydalıdır.

·       İçeriğindeki kalsiyum ve potasyum kemik sağlığı için oldukça önemlidir.

·       Kırmızı limon suyu idrar söktürücü özelliğe sahiptir.

·       Karaciğerimiz için faydalıdır.

Kırmızı Limon Nelere İyi Gelir?

.

Kırmızı limon içinde bulunan zengin vitaminler birçok hastalığa iyi gelmektedir. Nezle ya da grip olduğumuzda kırmızı limon suyu şifa niyetine içilmelidir. (Burada şunu hatırlatmakta büyük fayda vardır ki mide rahatsızlığı olanlar dikkatli tüketmeleri gerekir.)

Kabızlık sorunu olanlar, kırmızı limon tüketerek bu sorundan kurtulabilirler. Enfeksiyon hastalıklarının iyileşmesine iyi gelmektedir. Vücudu toksinlerden arındırır ve antiseptik görevi görür.

Alt- üst solunum yolları hastalıkları olan kişiler kırmızı limon kullanabilirler. Hemoroit rahatsızlığı olan kişilere iyi geldiği bilinmektedir.

Kırmızı Limon İçindeki Vitaminler

Kırmızı limon için C vitamini ve B6 vitamini deposudur diyebiliriz. Vücudumuz için oldukça gerekli olan bu vitaminler sağlıklı bir beden için kırmızı limonda bulunmaktadır. Kırmızı limon içindeki vitaminler sadece bunlarla sınırlı değildir.

Potasyum, magnezyum, lif ve folit asit bulunmaktadır. Vitamin ve besin değerleri incelemesinde bulunacak olursak;

  • Kalsiyum: 26 mg
  • Demir: 0,6 mg
  • Magnezyum: 8 mg
  • Fosfor: 16 mg
  • Potasyum: 138 mg
  • Sodyum: 2 mg
  • Çinko: 0,06 mg
  • C vitamini, toplam askorbik asit: 53 mg
  • Tiamin: 0,04 mg
  • Riboflavin: 0,02 mg
  • Niasin: 0,1 mg
  • B-6 Vitamini: 0,08 mg
  • Folat, DFE: 11 µg
  • B-12 Vitamini: 0 µg
  • A Vitamini, RAE: 1 Qg
  • A Vitamini, 22 İÜ
  • E Vitamini 0,15 mg bulunmaktadır.

Kırmızı Limon Kalorisi

Kırmızı limon düşük kalorili olduğu için diyet yapanların tercihidir. 1 adet kırmızı limonda 40 kalori bulunmaktadır. Ayrıca 8 gram karbonhidrat bulunur. Kolesterol yoktur.

.

Kilo vermek isteyenler diyetisyen kontrolünde kırmızı limon tüketiminde bulunabilirler.

Kırmızı Limon Zararları

Vitamin olarak yüksek miktarda C ve B6 bulunan kırmızı limonun bazı kişilerde zararları da söz konusudur. Kırmızı limonun zararları;

·       Mide sorunu olanların uzak durması gerekir. Mide ekşimesi ve reflüye neden olabilir.

·       Fazla tüketilen kırmızı limon vücutta demir oranını yükseltir, ishal ve kusma meydana gelebilir.

·       Migren ve cilt alerjilerine neden olabilir.

·       Hamilelere zararı olabilir. Bu konuda doktorunuza danışmanız gerekir.

·       Böbrek ve safra kesesi sorunu olanlar için kırmızı limon zararlıdır.

.

 

 

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap