Kimyon Nasıl Muhafaza Edilir? Sağlığa Faydaları ve Yemeklerde Kullanımı

Kimyon, birçok yemeği lezzetlendirme için kullanılır. Uygun saklama koşullarında uzun müddet dayanır. Gaz giderici gibi faydaları bulunmaktadır.

Kimyon

Kimyon, maydanozgiller familyasına ait bir bitkidir. Yaz başlarında açtığı çiçekler açık pembe ve beyaz olmaktadır. Otsu bir bitki olan kimyonun boyu yaklaşık 40 ile 60 cm arasındadır. Orta Doğu ve Doğu Akdeniz’i kimyonun anavatanı olarak söyleyebiliriz.

Ülkemizde daha çok Konya ve Eskişehir dolaylarında yetişmektedir. Çiçekleri adeta şemsiyeyi andırır. Dünya mutfağında sık kullanılan kimyonun meyvesi temmuz ayında olgunlaşmaktadır. Her bir meyvenin kapsülü içerisinde 2 adet tohum yer alır. Bu tohumlar kimyon baharatı olarak kullanılır.

Özellikle Hint mutfağında sıklıkla tercih edilmektedir. Türk mutfağında yemeklere tat veren kimyon baharatı, güzel kokusuyla da dikkat çekmektedir. Sadece yemek sektöründe değil, kimyondan sağlık açısından da faydalanılmaktadır. İnsan sağlığı için pek çok faydası bulunmaktadır.

Kimyon Nasıl Saklanır?

İnsan sağlığına oldukça fayda eden, yemeklere güzel bir tat veren kimyonun nasıl saklanacağı merak konusudur. Hemen her evde bulunan bu baharatı saklamak oldukça kolaydır. Kimyon nasıl saklanır diye soranlar için bu yazımız açıklayıcı olacaktır.

Diğer baharat türlerinde kullanılan saklama yöntemleri kimyonda da kullanılabilir. Aşırı sıcaktan korunmalıdır. Aksi takdirde kimyon bozulabilir. Bunun için kavanozlar tercih edilebilir. Serin yerde ya da buzdolabında saklanması önem taşır. Kimyonun saklanacağı kabın ve yerin kuru olmasına özen gösterilmelidir.

Kimyon bozulur mu sorusu pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. Saklama koşullarına uyulmadığı zaman kimyonun bozulması çabuk olmaktadır. Eğer koşullara uyulursa uzun ömürlü bir baharat olmaktadır.

Kimyon Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Hem lezzetli bir tada sahip olması hem de sağlığa faydalı katkıları dolayısıyla kimyon baharatı sıklıkla tercih edilen bir baharat olmaktadır. Tadı ve kokusu oldukça hoş olan bu baharatın nasıl kullanılması gerektiği de merak uyandırmaktadır. Bu nedenle insanlar kimyon yemeklerde nasıl kullanılır sorusuna cevap aramaktadır.

Kimyonun yemeklerde kullanımı daha çok baharat halinde olmaktadır. Toz haline getirilmiş kimyon bazı yemeklerde aroma verici olarak tercih edilmektedir. Çorbalar ve et yemeklerinde aroma vermesi için özellikle kullanılmaktadır.

Kimyonun çekilmemiş ve tane olarak da kullanımı söz konusudur. Yemeklerde kimyon taneleri tat verici olarak kullanılmaktadır. Böylelikle yemeklerin lezzeti de artmış olmaktadır.

Kimyonun kullanım alanlarından bir diğeri de çaylardır. Kimyon çayı insan sağlığı için oldukça faydalıdır. Özellikle bebeklerde gaz giderici olarak kullanılmaktadır.

Kimyonun Faydaları

Dünya mutfağında en çok tercih edilen baharatlardan biri kimyondur. Öyle ki kullanıldığı yemeğin tadını damaklarda bırakması onu çok sevilen bir baharat yapmıştır. Sadece lezzeti değil kimyonun faydaları da sıklıkla konuşulan bir konudur.

Günümüzde sağlıklı yaşamak için tercih edilen yollardan biri doğallıktır. Bu sebepten dolayı da insanlar en çok bitkiler dünyasına yönelmektedir.

Kimyon da insanların ilgisini çeken bitkilerin başında gelmektedir. İnsan sağlığına olan faydası gün geçtikçe daha da çok anlaşılmaktadır. İnsan sağlığı için kimyonun faydaları olarak şunları sayabiliriz:

·       Kimyon baharatı bolca demir içermektedir. Anemi hastaları için adeta şifa kaynağı olmaktadır.

·       İçerisinde bulunan E vitamini sayesinde cilt dostu bir baharattır. Sivilce oluşumunu engellediği gibi ciltte meydana gelen kaşıntı ve döküntüleri de geçirmektedir. Kırışıklık önlemede doğal bir ilaçtır.

·       Kimyonun sirke ile kullanımı özellikle gençlerin korkulu rüyası olan akne ve sivilceler için tedavi edici olmaktadır.

·       Özellikle kimyon yağı saçları besleyici bir maddedir. Saçların sağlıklı bir şekilde uzamasına fayda sağlar ve daha canlı bir hale gelmesinde yardımcıdır.

·       Diyabet hastalığında tedavi edici olarak kullanılır. Kandaki şeker miktarını dengeleyici rolü vardır.

·       Kansızlık sorununu ortadan kaldırır. Vücuttaki kan dolaşımının düzenli işlemesinde etkili bir baharattır.

·       Kadınların sıklıkla şikayetçi oldukları adet konusunda onlara yardımcı olur. Adet düzensizliğini ortadan kaldırır.

·       Üst solunum yolları rahatsızlıklarını giderici bir etkisi vardır. Bu nedenle de özellikle kış aylarında tüketilmesi önerilir.

·       Sindirim sistemini düzene sokar. Metabolizmanın hızlı çalışmasında etkilidir.

·       Vücutta biriken zararlı atıkların idrar yoluyla dışarı atılmasında görev alır.

·       Kimyon çayı mide rahatsızlıkları için iyi bir seçenektir. Kusma ve bulantı hissini ortadan kaldırır.

·       İshali keser ve bağırsakların işleyişini düzene koyar.

·       Bu baharat tam bir karaciğer dostudur. Karaciğerde biriken toksinleri ve oluşan iltihabı yok eder.

Kimyon Nelere İyi Gelir?

Kimyonun sayısız faydalarından bazılarını yukarda sizler için sıraladık. Görüldüğü gibi anemi hastalığından karaciğere, cilt bakımından adet düzenlemeye kadar pek çok rahatsızlığa iyi gelmektedir.

Kimyonun düzenli tüketilmesi durumunda insan sağlığına iyi geldiği bilinmektedir. Kimyon nelere iyi gelir sorusunu özet olarak cevaplayacak olursak şunları diyebiliriz:

·       Karaciğer iltihaplanmasına ve toksinleri atmaya

·       Diyabet hastalığına

·       Adet düzenlemeye

·       Saç ve cilt bakımına

·       Anemiye

·       Üst solunum yolu hastalıklarına ve daha sayabileceğimiz birçok şeye iyi gelir.

Kimyonun İçindeki Vitaminler ve Mineraller

Kimyon içinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde insan sağlığına olumlu katkılar yapar. İçindeki vitaminlere baktığımızda A, C, D ve B6 vitaminleri olduklarını görebiliriz. Mineraller ise potasyum, sodyum, karbonhidrat, kalsiyum, demir ve magnezyum olarak karşımıza çıkmaktadır.

Kimyonun Kalorisi

Kimyon kalori bakımından oldukça zengindir. Kalorisi yüksek baharatlardandır. Öyle ki 100 gr kimyonun kalorisi 374 kcal olmaktadır.

Kimyonun Zararları

Kimyonun zararları fazla tüketildiğinde ortaya çıkabilir. Aşırı tüketme durumunda mide bulantısı, böbreklerin zarar görmesi, zihin bulanıklığı gibi durumlara yol açabilir. Ayrıca kimyona alerjisi olanlar da baharatı dikkatli ve dozunda kullanmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap